ההנדסאים מוחים נגד תנאי בחינות הגמר - האם יצליחו להביא לשינוי הציונים?

24/8/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (5,493 צפיות)

מאות סטודנטים ללימודי הנדסאים מרחבי הארץ יצאו בשבועות האחרונים למאבק על העתיד שלהם, לאחר ליקויים שהתגלו במבחני הגמר במקצועות שונים. משאלות לא ברורות ועד לעיכובים בתיקון טעויות, הסטודנטים טוענים שתנאי הבחינה מנעו מהם להצליח וכעת קוראים למה"ט להעניק להם פקטור - כדי שיוכלו לסיים את הלימודים בהצלחה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים ללימודי הנדסאים יוצאים למחאה נגד מבחני מה"ט ומערערים נגד ליקויים בבחינות


מבחני הגמר בלימודי ההנדסאים הם בין הרגעים המכריעים והמשמעותיים ביותר, רגע לפני קבלת הדיפלומה והיציאה לשוק העבודה. קבוצה של סטודנטים ללימודי הנדסאים יצאה לאחרונה במחאה אחרי שלדבריהם, מבחני מועד הקיץ של שנת 2017 כללו קשיים ובעיות שונים.


המחאה החלה החודש, לאחר שקבוצה של סטודנטים ללימודי הנדסאי חשמל התאגדה כדי לערער על מספר בחינות גמר שבהן התמודדו לדבריהם עם ליקויים. הסטודנטים מתארים שבין הבעיות שהתגלו בטופס המבחן היו טעויות בניסוח שאלות, שבחלקן היו שגיאות דפוס שהקשו על קריאתן. חלק מהנבחנים קיבלו דפי תיקונים בשלב מאוחר מדיי בבחינה ולא הספיקו לענות על כל השאלות, ואחרים לא קיבלו כלל את הדף שנמסר. הם טוענים שהמבחן לא נבדק בצורה מספקת לפני שהטפסים הועברו לסטודנטים.


קבוצת החברים פתחה עצומה עליה חתמו תוך מספר ימים יותר מ - 1,000 סטודנטים וגם הקימו קבוצה בפייסבוק, שהיום חברים בה יותר מ - 400 סטודנטים. הקבוצה שהחלה את דרכה עם כמה חברים הלכה וגדלה ותוך זמן קצר הצטרפו אליה סטודנטים ממוסדות רבים בארץ וגם מתחומים נוספים ללימודי הנדסאים.


ליאור, סטודנט במכללת אורט סינגאלובסקי ובין היוזמים של המחאה מספר: "הבחנו שהיו מקרים דומים במקצועות כמו הנדסאי בניין והנדסאי תעשייה וניהול ושהיו תקלות חמורות גם בבחינות שלהם. בשלב הזה נכנסו אל הקבוצה בפייסבוק עוד מאות סטודנטים. התחלנו להתכתב איתם ואז באמת הבנו מה קרה במבחנים. יחד גיבשנו את הדברים והתחלנו להפעיל לחץ."


הסטודנטים המוחים טוענים שהמחדל במבחן התרחש בעקבות החלפת החברה שאחראית על כתיבת השאלות במבחנים, אחרי שחברה חדשה זכתה במכרז. "היינו שפני הניסיונות של חברה חדשה ולצערי מה שקרה לא קרה רק אצלנו." אומר ליאור. הוא מתאר שבשני מבחנים אליהם ניגש, מכונות חשמל ובקרה, היו מחדלים משמעותיים שהקשו על המבחן.


מנהלי המכללות וההתאחדות מצטרפים למאבק


מבט בקבוצת הפייסבוק יכול להראות את התסכול של הסטודנטים מהמבחנים. "זאת פעם שנייה שאני נבחן בבחינה במכונות, במועד האביב הוא היה זוועה והיום היה קטסטרופה. פשוט בזבוז של זמן יקר וכסף." ציין סטודנט. "כל השנה חרשנו בלי סוף עם תגבורים ולימודים שעות אל תוך הלילה, לקחנו ימי חופש מהעבודה ובסוף ניפול בגלל מבחן שכלל לא משקף את רמת הידע שלנו." הוסיף סטודנט נוסף. עוד סטודנט מחזק את דבריו: "בעלי עסקים ומשפחות עזבו את הכל כדי להצליח בבחינה הזאת. הקרבנו מספיק, לא נקריב עוד זמן, בריאות וכסף."


במקביל למחאה ברשת, החלו הסטודנטים לשלוח מכתבים למה"ט ולהתאחדות הסטודנטים. במכתבים ששלחו ביקשו ממה"ט לגלות התחשבות בסטודנטים ולסייע להם, למשל באמצעות מתן פקטור לציון. במכתב גם דרשו ממה"ט להפיק את הלקחים הנדרשים כדי שלא יחזרו על עצמם במועד ב' של הבחינות ובמועדים עתידיים.


הסטודנטים מדווחים כי מנהלי המכללות הטכנולוגיות התגייסו לטובתם של הסטודנטים. במכללות רבות המנהלים סייעו לסטודנטים בניסוח ובשליחת המכתבים אל מה"ט. כמו כן, גם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הצטרפה למאבקם של ההנדסאים.


רם שפע, יו"ר ההתאחדות התייחס למצב אליו נקלעו ההנדסאים ואמר כי: "הבעיות בבחינות ההנדסאים הן רק סימפטום אחד להזנחה שחווה ההשכלה הטכנולוגית מזה שנים. זהו זלזול משווע, לא ייתכן שסטודנטים יגיעו לבחינה מבלי שמישהו עבר ביסודיות על טופס המבחן. זוהי דרישה בסיסית. זמן רב שאנחנו קוראים לרפורמה מקיפה בהשכלה הטכנולוגית, נראה שאם לא נבצע אותה עכשיו המצב יילך ויחמיר."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


האם הסטודנטים יראו תוצאות בשטח?


נראה שהלחץ שהסטודנטים הפעילו הביא גם לתוצאות בשטח. מספר ימים לאחר הגשת המכתבים, שלחו מטעם משרד הכלכלה מכתב אל מנהלי בתי הספר להנדסאים, ובו הודו כי המבחנים כללו תקלות. במכתב נעצו את הסיבה לכשלים בעיכוב בהחלפת החברה לכתיבת המבחנים. עוד הסכימו כי הסחות הדעת במבחנים פגעו ביכולות של הסטודנטים להביא את הידע שלהם לידי ביטוי וכי בכוונתם לפעול כדי למנוע פגיעה בסטודנטים.


בהמשך, פרסמו מה"ט את ציוני הבחינות במועד א' ובחרו להעניק בהן פקטור של 15 נקודות לנבחנים בחלק מהבחינות, בהן תורת הבניה, מכונות חשמל, יסודות השרטוט, מערכות הספק ומערכות הפעלה. עוד החליטו כי לסטודנטים שייגשו למועד ב' יינתן פקטור של 10 נקודות וכי הם יהיו פטורים מתשלום של דמי הבחינה. סוכם גם כי מספר ימים לפני המבחן, יוצגו השאלות בפני מרצה ממכללה מסוימת אשר יעבור עליהן ויבדוק שלא נפלו בהם טעויות.


החלטה זו של מה"ט גררה תגובות מעורבות מצד הסטודנטים, שחלקם שמחים על המהלך ואחרים סבורים שהיה צריך לנקוט בצעדים אחרים כדי לסייע לנבחנים. כמו כן, נוצר בלבול לא קטן בקרב הסטודנטים במוסדות השונים, שבחלקם נראה שייאלצו לשלם את אגרות הבחינה למרות ההנחיות. סטודנטים אחרים דיווחו כי בחלק מהמבחנים, למשל מכונות חשמל והינע, לא ניתן פקטור לכל הנבחנים והציונים אמורים להיות גבוהים יותר. "אחרי בדיקה של מספר גדול של מחברות בחינה על ידי מרצים בכירים במכללות בכל רחבי הארץ, גילינו שקיבלנו ציון ללא פקטור." מסביר ליאור בצער.


בינתיים, הסטודנטים מחכים לפרסום הציונים בכל המקצועות ומגבשים כיוון פעולה כדי להתמודד עם המצב. בדבר אחד הם בטוחים, הם ממש לא מתכוונים לוותר על ציוני הבחינות שלהם. "אנחנו מחכים למה שמצופה כבר זמן רב, לפקטור גבוה חד משמעי לכולם, בלי יוצא מן הכלל", אומר ליאור. "אנחנו חושבים על הצעד הבא, ייתכן שנגיע למשרדי מנהלי מה"ט."