אחרי שנים של מאבק, האדריכלים הצעירים הצליחו לשנות את תנאי ההתמחות

2/4/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (7,230 צפיות)

הם לומדים חמש שנים, שואפים להשתלב בשוק כאדריכלים אך נתקלים בקשיים רבים בתקופת ההתמחות. כבר יותר מעשר שנים נאבקים הסטודנטים והמתמחים לאדריכלות כדי לשנות את תנאי ההתמחות שעליהם להשלים בסיום הלימודים. את המאבק הביאו עד לכנסת ובשבועות האחרונים הוכיחו שעם התמדה ונחישות, סטודנטים יכולים ליצור שינוי גדול ולהשפיע על העתיד שלהם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הסטודנטים והמתמחים לאדריכלות הביאו להישג משמעותי והצליחו לשנות את ההתמחות בלימודים


לאחר מאבק של יותר מעשר שנים לשינוי תנאי ההתמחות, הגיעו הסטודנטים לאדריכלות להישג משמעותי ביותר בחודש האחרון. הסטודנטים והמתמחים באדריכלות מחו על אורכה ואופייה של ההתמחות בת שלוש השנים שעליהם להשלים לאחר 5 שנות הלימודים. לדברי המוחים, תנאי ההתמחות יצרו פגיעה ביכולת שלהם להתפרנס ולהשתלב כאדריכלים בשוק העבודה.


"אנשים לומדים חמש שנים, משקיעים חצי עשור מחייהם ורוצים לקבל רישיון, אך נתקלים בקשיים." אומר אדריכל ויקטור אבקסיס, יו"ר פורום אדריכלים צעירים ובין המנהיגים של המאבק. פורום אדריכלים צעירים הוא עמותה שהקימו סטודנטים ובוגרי אדריכלות מכל המוסדות בארץ בשנת 2010, במטרה לשנות את תנאי ההתמחות.


ויקטור, שסיים לפני כשמונה שנים את התואר הראשון באדריכלות בטכניון, מסביר כי לאחר כניסתן של תקנות חדשות בשנת 2008, השתנה אופי ההתמחות. "אני הייתי אז סטודנט בשנה הרביעית, ואיש לא סיפר לנו על השינוי, לא ניתנה לנו הזדמנות להביע את דעתנו. את ההתמחות בת שלוש השנים היה צריך לקיים במשרדים מאמנים שלהם עשר שנות ניסיון או יותר, רובם היו בתל אביב ומעטים בשאר אזורי הארץ. נוספו בחינות בכתב והספק שהיה צריך לעמוד בו בתחומים שונים. השכר צלל והמצב היה בלתי אפשרי."


"אף אדם שרוצה להתעשר לא בוחר להיות אדריכל." מוסיף לדבריו נדב הייפרט, סטודנט בשנה ד' לתואר הראשון באדריכלות בבצלאל ששימש גם יו"ר איגוד האדריכלות בבצלאל. "זה מקצוע דורשני מאוד, עלות הלימודים גבוהה וקשה להתקבל לאדריכלות. בבצלאל, בשעה שתיים בלילה, אחרי יום לימודים לא פשוט, עדיין אפשר למצוא כיתות מלאות באנשים שעובדים בין הגשה להגשה. זה תהליך לא קל, ובסופו מחכה התמחות שרק מקשה עוד יותר. בקרב הסטודנטים יש לא מעט פחדים וחסמים."


"המדינה סוגרת את הדלת בפני הצעירים"


הסטודנטים החליטו שהם אינם יכולים להישאר אדישים למצב והחליטו לעשות מעשה ולהתחיל להיאבק על הלימודים שלהם. "התחלנו מאוד בתמימות. חשבנו שאם נשלח מכתב לשר שלום שמחון, הבעיה תיפתר. לא זכינו לתשובה." מתאר ויקטור את תחילת הדרך. "התחלנו להבין שצריך להפעיל מאמצים פוליטיים. כאן נכנסה גם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות לתמונה. שיתפנו פעולה וערכנו ישיבות, הגענו לדיונים בוועדת הכלכלה ובכנסת."


אט אט החלו להגיע להישגים קטנים, אך הדרך לא הייתה קלה. "בכל שנתיים נערכו בחירות, וזה קטע את המאבק. עד שהכרנו את הנפשות הפועלות, שוב התקיימו בחירות." מוסיף ויקטור.


ויקטור מנסה להסביר מדוע לדעתו הגיעו הסטודנטים למצבם הבעייתי: "לדעתי, מדובר בחשש מתחרות עקב התרבות של המוסדות שמלמדים אדריכלות בעשרים השנה האחרונות. יותר צעירים מסיימים ללמוד ושכבת האדריכלים הוותיקה יותר מתחילה לחשוש למעמד שלה. יש קרב בין דורי שלא תמיד מתפרץ החוצה אך מורגש מתחת לפני השטח."


"הדבר מורגש גם במקצועות נוספים. צעירים מענפים אחרים, כגון שמאות או חשבונאות, פונים אלינו כדי להתייעץ. אצל השמאים למשל, אחוזי המעבר בהתמחות הם אפסיים, אך משום שהם קבוצה קטנה כל כך הם לא מצליחים להרים גל מחאה." הוא ממשיך. "המדינה מאפשרת חסימה של המקצועות האלה. אלה צעירים שעשו צבא, תרמו למדינה, למדו ועכשיו רוצים לרכוש מקצוע, אך המדינה סוגרת בפניהם את הדלת."


נדב מוסיף לדבריו ומציין שהמצב הבעייתי נגרם גם כתוצאה משחיקה במעמדו של המקצוע בארץ. "בניגוד למדינות אחרות בישראל האדריכלים לא השכילו להקים גוף סטטוטורי ובעל סמכות שישמור על האינטרסים שלהם. כך נוצר מצב שבו מי שקובעים כיצד המדינה שלנו והבתים שלנו אמורים להיראות הם כוחות שוק ויזמים, ולא אדריכלים. זה גם עניין תרבותי. המדינה צריכה לבחור מי יעצב את פניה אך עד היום לא עשתה זאת."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"המערכת הבינה שאנחנו כוח שלא ניתן לעצור"


למרות הקשיים לאורך הדרך, חברי הפורום המשיכו בנחישות והגיעו עם מאבקם עד לכנסת. "מהר מאוד הבנו כי זהו משחק כוחות ולא מקום לתביעות ולכן יש צורך לשנות בעזרת כוח פוליטי. ערכנו שביתות והפגנות בפקולטות ובמקביל התגייסו לטובתנו גם לא מעט חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית, הבולטים בהם הם ח"כ יוסי יונה (המחנה הציוני) וח"כ שולי מועלם (הבית היהודי)."


"הגענו למשכן, הסברנו להם את העניין והם הבינו. עשינו זאת בלי להתבייש. הם שליחי הציבור שלנו ולדעתי הם נמצאים שם כדי לעזור לנו ולא לטייקונים ולבעלי הכוח. לשמחתי, יש עם מי לעבוד." מציין ויקטור. "המערכת הבינה שיש פה כוח שלא ניתן לעצור ואנחנו הבנו שאנו חייבים להתמיד. כולנו עובדים ומנהלים את המאבק בהתנדבות. אדריכלים צעירים הם כבר מעל גיל שלושים ובעלי משפחות, אבל צוות הפורום התמיד וגיבש יחד אנשים מדהימים."


בחודש האחרון, נשאו המאמצים הממושכים פרי. לדברי ויקטור, הצעת חוק לשינוי ההתמחות עברה בקריאה ראשונה, והדבר נעשה 'ברגע האחרון', בסיומו של היום האחרון של מושב הכנסת הנוכחי.


חלק מן השינויים כבר נכנסו לתוקף ואחרים צפויים להתממש כשהחוק יעבור, כך שגם סטודנטים שלומדים היום יוכלו ככל הנראה ליהנות מהם. בפורום מתארים כי בין השינויים שהצליחו להשיג, הסטודנטים יכולים להשלים שנה מתוך ההתמחות כבר במהלך שנת הלימודים הרביעית, מה שיסייע להם לשלב לימודים ועבודה במקצוע ובמקביל יתרום למשרדים שיוכלו לקלוט צעירים עם רעיונות חדשים ויצירתיים לשורותיהם.


כמו כן, ירד הותק הנחוץ למאמנים להתמחות לשלוש שנים בלבד, כשמשמעות הדבר היא שגם משרדים צעירים יוכלו לקלוט מתמחים, מה שיסייע לפתוח את השוק. שינויים נוספים כוללים אפשרות להשתלמויות במקום הבחינות הארוכות במיוחד שהיו נהוגות עד כה.


"לדעתי, השינוי החשוב ביותר שהשגנו הוא כי כעת לסטודנטים יש זכות להישאר בתנאי ההתמחות שהייתה קיימת כשהתחילו ללמוד, גם אם התנאים השתנו מאז. אם ירצו יוכלו ללמוד בהתמחות החדשה אם היא לטובתם. המהלך הזה יסייע להגן על הסטודנטים. יש לציין שאדריכלים ותיקים התנגדו למהלך הזה, אך בכנסת הוא עבר ללא שום ויכוח."


"מבחינתי, ההצלחה הכי גדולה היא העובדה שכל השינויים בהתמחות החדשה הגיעו בהסכמה ושיש הבנה כי אנחנו לא צעירים שמחפשים לפרוץ כל גבול, אלא רוצים התמחות שוויונית ומאוזנת. זה לקח זמן רב מאוד, אבל הצלחנו לשכנע." אומר ויקטור בשמחה.


נדב מוסיף: "אנחנו נמצאים בנקודה שהיא לא מפתיעה, אלא באה אחרי עבודה קשה מאוד. הצלחנו להיכנס במקום הנכון ובזמן הנכון ולאחד את כל הגורמים הרלבנטיים כדי להביא את השינוי. התאחדות הסטודנטים, פורום אדריכלים צעירים והאגודות במוסדות השונים, וכן גורמים פוליטיים ועמותות האדריכלים הם גורמים שבלעדיהם לא היה מתקיים השינוי."


התאחדות הסטודנטים מסרה בתגובה להישגים כי "הצלחנו אחרי שנים של מאבק להביא חוק חשוב לקריאה ראשונה, שישפר את התנאים עבור סטודנטים צעירים שמעוניינים להכנס לתחום האדריכלות. הצעת חוק זו מביאה שינוי מהותי בהתמחות ומקצרת את משך ההכשרה. הגיעה השעה להפסיק להתעלל בצעירים בארץ, שכל רצונם לרכוש מקצוע."


המוחים מציינים שכעת כשהגיעו להישג כה משמעותי בנוגע להתמחות, הם ממשיכים ופונים לעסוק בבעיות אחרות של צעירים בתחומם. "כולנו יודעים שיש בארץ משבר דיור, משבר כזה הוא תוצאה של משבר תכנון. פורום אדריכלים צעירים נוסד כדי לפתור את בעיית ההתמחות וברגע שהדבר הושג אנו רואים את האתגרים הבאים לפנינו ופועלים להקמת לשכה שתקבע את הסטנדרטים של המקצוע." אומר נדב. "אני אופטימי מאוד. הצלחנו לפתור מאבק של 11 שנים בתהליך שהצטבר ונבנה. אני רואה במציאות הנוכחית הזדמנות ליצור שינוי, ולא בעוד שלושים שנה, אלא בשנים ספורות בלבד."