מלגות פריפריה
מלגות מטעם הממשלה
מלגות פריפריה מיועדות לשני סוגים של קהלים. במקרה אחד, מדובר במלגות המיועדות לסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות או במכללות הממוקמות ביישובים מרוחקים ממרכז הארץ, כגון: באר שבע, בית שאן, עמק הירדן, שדרות ועוד. במקרה שני, מדובר במלגות המיועדות לסטודנטים המגיעים מיישובים מרוחקים או משתייכים לקבוצה חברתית מוחלשת, ואין זה משנה איפה הם לומדים.
לפי חוק ועדת העבודה והרווחה "שנה אקדמית חינם", החל מינואר 2010 חיילים משוחררים ובוגרי השירות הלאומי שלומדים במכללות בפריפריה ובירושלים יכולים לקבל מלגה ממשלתית למימון שנת הלימודים הראשונה שלהם. את הבקשה למלגה ניתן לממש עד חמש שנים מתום השירות הסדיר. המלגה מוענקת לסטודנטים הלומדים במוסדות הנמצאים בירושלים ובאזורי העדיפות הלאומית: נגב, יהודה ושומרון, גליל ואשקלון. חשוב לשים לב, כי האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת בן גוריון לא נכללות בין מוסדות לימוד אלה.
בנוסף למלגה, לפי החוק, החיילים המשוחררים יזכו לסיוע ממשלתי בייעוץ, באבחונים ובהכוונה לקראת הלימודים. חברת הכנסת גילה גמליאל היא זו שיזמה את הצעת החוק, במטרה להוביל מהפכה חיובית בהשכלה הגבוהה בישראל, לצמצם את הפערים בחברה הישראלית באופן משמעותי ולעודד את השירות הצבאי האזרחי והלאומי.
מלגת "קהילות סטודנטים"
מלגה זו מוענקת מטעם הות"ת (ועדה לתכנון ולתקציב) של המועצה להשכלה גבוהה. במסגרת מלגה זו, סטודנטים שמתגוררים בקהילות באזורי פריפריה זכאים לקבל מלגת לימודים מלאה. כמו כן, הם זכאים למלגת דיור ולשכר דירה מופחת בגובה של כ - 500 שקלים לחודש. כתנאי לקבלת המלגה, עליהם להשתתף בפעילות התנדבותית בעיר בהיקף של כ - 250 שעות, כ - 7 שעות מדי שבוע. הפעילות ההתנדבותית נוגעת לתחומים כמו קידום צעירים, חינוך ותרבות.
לעת עתה מוצעת המלגה בארבע מכללות ברחבי הארץ: המכללה האקדמית תל חי (קהילה באזור קריית שמונה), המכללה האקדמית כנרת (קהילה בטבריה), מכללת שנקר (מגורים בפרדס כץ בבני ברק) והמכללה האקדמית אחוה (קהילות ברהט ובקריית גת). בעתיד צפויה המלגה להתרחב לאזורים ולמוסדות לימוד נוספים בארץ.
מלגות מטעם גופים מממנים וקרנות
הקרן לקידום תעשיית המזון בישראל
קרן זו מחלקת מלגות לסטודנטים מצטיינים בסך 5,000 ₪ כל אחת, הלומדים בתואר ראשון ובתואר שני בהנדסת המזון, כאשר ישנה עדיפות לסטודנטים מהפריפריה.
הקרן לידידי רווה רביד למנהיגות חברתית
קרן רווה רביד פועלת בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה במטרה לטפח דור של צעירים משכילים מהפריפריה. הקרן מעניקה מלגות לימוד מלאות למועמדים מתאימים מאוניברסיטת חיפה, ומממנת את שכר הלימוד החל מתואר ראשון ועד דוקטורט, בכל תחומי הלימוד. משתתפי תכנית הקרן עוסקים בפעילות חברתית, לוקחים חלק בתכנית מנהיגות ייחודית וזוכים לחניכה אקדמית אישית.
מלגות לבציון
מלגות אלו מיועדות לסטודנטים מצטיינים הבאים ממעמד סוציו אקונומי נמוך וגדלו בפריפריה. המטרה היא לעודד אותם להמשיך ללימודי תואר שלישי ולהשתלב בסגל האקדמי. כל מלגה עומדת על סך של בערך 62,000 ₪ לשנה, ותמיכה זו נמשכת לאורך תקופה של שלוש שנים.
המשרד לפיתוח הנגב והגליל
המשרד לפיתוח הנגב והגליל מעניק מלגות לסטודנטים לרפואה הלומדים באוניברסיטת בן גוריון, במטרה לעודד אותם להישאר לגור ולעבוד בנגב בתום תקופת הלימודים. בנוסף, קיימת מלגת "מוטות תעסוקה", שבמסגרתה הסטודנטים זוכים למימון מלא של שכר הלימוד, בתנאי שהם מתחילים לעבוד בנגב במשרה חלקית בשנתם האחרונה ללימודים, ומתחייבים לעוד שנת עבודה מלאה עם תום הלימודים. בדומה לכך, סטודנטים הלומדים בגליל רשאים להגיש בקשה למלגה בגובה של 25,000 ₪, זאת במידה והתחייבו לגור ולעבוד בגליל בתום תקופת הלימודים.
משרד זה אף מעניק מלגה בסך 500 ₪ לחודש לסטודנטים המתגוררים בעיר העתיקה בבאר שבע, ומקיים את פרויקט "הנדסאים לרכבת", המציע מסלול לימודים בן ארבעה חודשים בשיתוף עם עמותת עתידים. הפרויקט מזכה את משתתפיו במלגה חודשית בסך 1,500 ₪, בנוסף למימון שכר הלימוד מטעם היחידה לחיילים משוחררים, ופותח את האפשרות להשתלב בתפקיד הנדסאי ברכבת ישראל.
פרויקטים ומלגות במוסדות לימוד
המכון הטכנולוגי HIT
במכון הטכנולוגי חולון קיימת תכנית הנקראת "אקדמיה פלוס", הפועלת למען חיילים משוחררים ובוגרי השירות הלאומי מהפריפריה. התכנית מעניקה סיוע כלכלי במימון שכר הלימוד ודמי קיום לאורך כל שנות הלימודים. התכנית אף מספקת עזרה אקדמית, חברתית ורגשית לכל המועמדים המתאימים, והיא מלווה את הסטודנטים גם בסיום הלימודים בתהליכי היציאה לשוק התעסוקה. בתמורה להשתתפות בתכנית, הסטודנטים מחויבים לקחת חלק בפעילות חברתית קהילתית במסגרת של 120 שעות בכל שנת לימוד, ולתת תמיכה למועמדים חדשים בתכנית.
המכללה האקדמית כנרת
מכללת כנרת מציעה מלגות רבות לסטודנטים להנדסה, בעלי ציון של 660 ומעלה בפסיכומטרי. כל מלגה היא בגובה של 9,000 ₪ לארבע שנות לימוד, ולסטודנטים למדעי הרוח והחברה בעלי 600 נקודות בפסיכומטרי מוענקת מלגה בסך 9,000 ₪ לשלוש שנות לימוד. המכללה מעניקה מלגות נוספות בהתאם לחוק חיילים משוחררים, ומלגות לבני העדה הדרוזית.