רוצה פרטים על תואר שני בלימודי מדבר?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

תואר שני בלימודי מדבר

רוצה לדעת על תואר שני בלימודי מדבר? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


להבין את החיים במדבר

 

המדבר הוא סביבה בעלת תנאים קשים לצמחיה, בעלי חיים ובני אדם. עם זאת, חיים מצליחים לשגשג בסביבה מאתגרת זו: אבולוציה של מאות מיליוני שנים שיצרה בעלי חיים וצמחיה שמסוגלים להתמודד עם סביבות צחיחות ויבשות, מסורת ארוכה של נוודים במדבר, וכיום גם פיתוחים טכנולוגיים שמקלים על חיינו ומאפשרים גם התיישבות קבע.

 

המדבר, אם כן, משפיע על תחומים רבים של החיים: הן מבחינה ביולוגית, סביבתית וחקלאית, גיאולוגית ואקולוגית, והן מבחינה חברתית ותרבותית על הפעילות האנושית.

 

ההשתתפות בתואר שני זה מאפשר ראייה כוללת על תופעה זו. על כן, סוגיות המחקר בעולם ידע זה הן מולטי דיסציפלינריות ומגוונות, ומגיעות מענפי דעת שונים: לימודי סביבה, אדריכלות, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, בוטניקה וחקלאות, הידרולוגיה, פיזיקה, סוציולוגיה, ועוד.


מי שרוצים להעמיק במחקר סוגיות בהן עוסקים לימודי המדבר, יכולים להשתתף בתכנית לתואר שני בתחום, ולבחור תחום התמחות המעניין אותם.

 

תכנית הלימודים

 

תואר שני זה הוא רב תחומי ומולטי דיסצפלינרי, כאשר קיים נושא גג המקשר בין ההתמחויות השונות, שמתמקדות בהיבטים נפרדים של הסביבה המדברית. בין היתר, ניתן להשתתף בלימודים אלו בהתמחויות הבאות:

 

חקלאות וביוטכנולוגיה באזורים צחיחים: במסגרת לימודים אלו, הסטודנטים לומדים לעומק וחוקרים נושאים כגון צמחיה מדברית וההיבטים הפיזיולוגיים, ביוכימיים וביוטכנולוגיים שלה, ביוטכנולוגיית גידול אצות וחקלאות ימית, התפתחות בעלי חיים באקלים מדברי, וסוגיות רבות נוספות.

 

השקיה וסביבת הצמח: בסביבות צחיחות, מחסור במים הוא אתגר משמעותי עמו האוכלוסייה נדרשת להתמודד. התמחות זו סובבת סביב ניהול בר קיימא של משאבים, שימוש אופםטימיל בהשקיה עבור יבולים חקלאיים. בין הנושאים שאותם חוקרים הוא השפעת מליחות מי ההשקיה על יבולים, אסטרטגיות לניהול לחץ בצמחים, יתרונות וחסרונות של התפלה עבור חקלאות, שימוש בטל ובאדי מים בחקלאות באזורים צחיחים, ועוד.

 

אנרגיה סולארית ופיזיקת הסביבה: בין האתגרים שעמם מתמודדות אוכלוסיות בני אדם באזורים צחיחים ויבשים, הם הצורך במקורות אנרגיה מתחדשת והבנה מעמיקה יותר של סביבות טבעיות מורכבות. במסגרת התמחות זו, עוסקים בהיבטים פיזיקליים שונים של חקר המדבר, ובין היתר אנרגיה סולארית, ננו חומרים, דינמיקת סביבות צחיחות, פיזיקת התפלת מים, חקר אקלים, כלכלת משאבים בתנאי חוסר וודאות.

 

מיקרוביולוגיה סביבתית וימית: מיקרואורגניזמים הם חלק מהותי מהמערך האקולוגי באזורים צחיחים, ויש להם השפעה מכריעה על תופעות הקשורות בעיצוב הסביבה המדברית, כמו שחיקת סלעים והיווצרות קרום קרקע ביולוגי. מחקר של יצורים אלו יכול להניב יישומים ביוטכנולוגיים רבים, ועל כן הסטודנטים בתכנית לימודים זו דנים בנושאים כמו גיוון ביולוגי של החיידקים באזורים יבשים, והתפקיד שלהם במערכים האקולוגיים הצחיחים, יחסי הגומלין בין צמחיה מדברית, חיידקים בקרקע ואקלים, והקשר בין מיקרואורגניזמים לבין מדבור.

 

לימודי סביבה: הסביבה המדברית כוללת חי, צומח ודומם אופייניים, שיש להם קשרי גומלין והשפעה הדדית. על כן הלימודים עוסקים בסוגיות מגוונות, וביניהן תכנון ערים וארכיטקטורה, ניהול משברים באזורים צחיחים, נוודות לעומת התיישבות קבע, מגדר ופמיניזם בראייה רב תרבותית, פוליטיקה וכלכלה במדינות מתפתחות, ניתוח חברתי של הסביבה, ועוד.


מתכונת הלימודים

 

משכם של הלימודים שנתיים, כאשר הסטודנטים נדרשים להשלים 42 נקודות זכות. התואר מחקרי, ועל כן הסטודנטים נדרשים להגיש גם עבודת תזה במשקל 12 נקודות זכות.

 

הסטודנטים משתתפים בקורסי חובה, קורסי ליבה בתחום ההתמחות, סמינר מחלקתי וסמינרי סטודנטים, בהם הם נדרשים להציג בעצמם. כמו כן, ישנו היצע של קורסי בחירה מהם הסטודנטים יכולים לבחור נושאים המעניינים אותם. בנוסף, מתוך הראייה הרב תחומית של תואר שני זה, חלק מתכניות הלימוד בהתמחויות השונות מאפשרות לסטודנטים לשלב גם קורסים מהתמחויות אחרות.

 

הסטודנטים נדרשים להשתתף גם בסדנת כתיבה מדעית, ובחלק מההתמחויות גם בקורס שבו לומדים כיצד לסכם, לכתוב ולהציג מידע מדעי. מעבר לכך, עליהם להשתתף בקורסים המלווים את כתיבת התזה.

 

המיקום של הקמפוס בשדה בוקר, מאפשר לסטודנטים לראות כיצד מיושם החומר התיאורטי בשטח ולקבל הבנה רחבה של הסביבה המדברית.

 

נושאי הלימוד

 

ההתמחויות השונות עוסקות בנושאים המגיעים ממבחר עולמות ידע, כגון מגדר, סוציולוגיה, פיזיקה, מדעי הסביבה, אדריכלות, הידרולוגיה, וענפי ההנדסה השונים. בין נושאי הלימוד, ניתן למנות:

 

  • לימודי סביבה
  • טיפול בשפכים ופסולת
  • דינמיקה ופיזיקת הסביבה
  • אדריכלות בסביבות צחיחות
  • תכנון ערים באזורים צחיחים
  • ניהול בר קיימא של משאבים
  • השפעות חקלאות על מי תהום
  • היבטים שונים של התפלת מים
  • ניתוח סוציולוגי של סביבות מדבריות
  • בריאות בעלי חיים בחקלאות וחקלאות ימית
  • יחסי גומלין בין מיקרואורגניזמים, קרקע וצמחיה
  • ועוד


על סגל ההוראה


סגל המרצים כולל אקדמאים בכירים, מרצים וחוקרים בעלי ניסיון, שמלמדים את הנושאים בהם הם מתמחים, ומעבירים את הידע ואת הניסיון המחקרי לסטודנטים. ההשתתפות בתואר מחקרי מחייבת מציאת מנחה מבין חברי הסגל, על פי תחומי העניין של כל סטודנט.


על מוסדות הלימוד


אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (קמפוס שדה בוקר): במסגרת האוניברסיטה, תכניות הלימודים לתואר שני זה מתקיימות במסגרת בית הספר הבינלאומי ע"ש אלברט כץ. בבית הספר, שממוקם בקמפוס שדה בוקר של האוניברסיטה, מתמקדים במחקר אקדמי של סביבות צחיחות ובהוראת תארים מתקדמים.


תכניות הלימוד בבית הספר מולטידיסצפלינריות ונערכות מתוך ראיית עולם רחבה לגבי האתגרים עמם מתמודדים בני אדם באזורים צחיחים, ובעולם שבו תהליכי מדבור הולכים ומתרחבים. ההכשרות בבית הספר מקנות הבנה שמאפשרת מחקר תיאורטי ויישומי של מגוון סוגיות.


ניתן להשתתף בבית הספר גם במסלולי לימוד לתואר שני ולדוקטורט בבית הספר, בתחומים כמו הידרולוגיה, ואקולוגיה ואיכות הסביבה.


הסטודנטים שמשתתפים בתכניות הלימוד בבית הספר הבינלאומי מגיעים ממדינות ברחבי העולם, ועל כן תכניות הלימוד נערכות באנגלית. תנאי הקבלה לתכניות השונות בלימודי מדבר, כולל תנאי הקבלה לתואר שני באקולוגיה, וכן להידרולוגיה ואיכות מים, מצריכים מהמועמדים ללימודים נדרשים להוכיח שליטתם באנגלית באמצעות הצגת ציון מבחני IELTS או TOEFL.


קהל יעד


לימודי מדבר נלמדים במגוון התמחויות, שכל אחת מהן מגיעה מדיסצפלינה שונה; על כן, התואר השני מתאים למועמדים שברשותם תואר ראשון רלבנטי לתחום ההתמחות, לרוב B.Sc. בהנדסה או באחד מענפי מדעי הטבע. מומלץ לבדוק את הממוצע הנדרש להשתתפות בתכניות הלימוד השונות, מול מוסדות הלימודים.


חלק מתכניות הלימוד מתקיימות באנגלית, ועל כן מועמדים לתכניות אלו נדרשים להוכיח שליטה ובקיאות בשפה זו, באמצעות השתתפות במבחן TOEFL או IELTS.


תעודה


מי שמסיימים את הלימודים בהצלחה, זכאים לתואר שני בלימודי מדבר בתחום התמחותם.


ההתמחות בחקלאות וביוטכנולוגיה באזורים צחיחים, השקיה וסביבת הצמח, אנרגיה סולארית ופיזיקת הסביבה, ומיקרוביולוגיה סביבתית וימית מקנות M.Sc בתחום.


אפשרויות תעסוקה


לימודי מדבר עוסקים באתגרים משמעותיים שעמם האדם נדרש להתמודד עכשיו, ושהולכים והופכים למרכזיים עם שינויי האקלים, והתגברותם של תהליכים כמו מדבור סביבות ברחבי העולם, ודלדול במשאבי מים.


תחום "בוער" זה מצריך התעמקות רבה יותר בנושאים שבוגרי לימודי מדבר בקיאים בהם, ועל כן קיימות עבורם אפשרויות תעסוקה מגוונות, במיוחד בתחומים כמו חקלאות וחקלאות ימית, התפלת מים, תכנון ערים ואדריכלות באזורים צחיחים ויבשים, וענפי עיסוק רבים נוספים.


בוגרי התואר יכולים להמשיך במחקרם האקדמי לדוקטורט במסגרת אוניברסיטאות ומכללות בישראל וברחבי העולם, שעוסקות בתחומי ההתמחות שלהם. כמו כן, הם יכולים לעסוק במחקר במסגרת מכונים ומרכזים שונים, הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי. קיימים כיום גם מרכזים שפועלים באופן ייעודי בחקר המדבר, נוסף על חברות עסקיות וגופים מסחריים שחוקרים אזורים צחיחים לצרכי הרחבת פעילותם.


מעבר לכך, קיימות במקומות שונים בעולם, וגם בישראל, עמותות שעוסקות בסוגיות שונות בחיי אדם באזורים צחיחים, כגון צרכיהן וזכויותיהן של קהילות נוודיות, בארץ בעיקר החברה הבדואית, סוגיות מגדריות רב תרבותיות, פוליטיקה וכלכלה באזורים צחיחים ובפריפריה, ועוד.

 

 

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על תואר שני בלימודי מדבר?

רוצה לדעת יותר על תואר שני בלימודי מדבר?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור