לאחר מות אביה, סטודנטית פיתחה טכנולוגיה לגילוי מוקדם של סרטן

15/1/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (4,578 צפיות)

שני הייתה סטודנטית לתואר הראשון כשאביה נפטר לאחר מאבק במחלת הסרטן. היא החליטה להשתמש בכלים שרכשה בלימודי הנדסה מכנית ובעזרתו של המרצה שלה כדי לפתח טכנולוגיה פורצת דרך לגילוי מוקדם של סרטן. היום היא כבר סטודנטית לתואר השני ונמצאת בעיצומו של המחקר. בין מפגשים עם מומחים לבין גיוס כספים כדי לממש את המיזם של חייה, היא חולמת ליצור שינוי חיובי בעולם, בכוח הטכנולוגיה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"שואפת ליצור השפעה חיובית": הסטודנטית שמפתחת דרך חדשה לגילוי מחלת הסרטן


שני טולדנו, בוגרת לימודי הנדסה מכנית והיום סטודנטית לתואר שני במערכות תבוניות במכללה האקדמית אפקה, נמצאת בעיצומו של פרויקט טכנולוגי פורץ דרך באחד התחומים המדוברים בעולם הרפואה - חקר הסרטן. את המסע הארוך הזה החלה לפני כחמש שנים, כשעוד הייתה סטודנטית לתואר הראשון, אחרי מותו של אביה ממחלת הסרטן. מאז היא נחושה למצוא פתרון טכנולוגי שיאפשר לאבחן ולגלות את המחלה.


שני מתארת שהטכנולוגיה שפיתחה היא מערכת להדמיה רפואית שמגלה סרטן ומחלות נוספות, זהו מכשיר קטן שמאפשר לבדוק את הרקמות של החולה. הבדיקה היא פשוטה ולא פולשנית, היא נמשכת כדקה או שתיים בלבד ומתבצעת בחדרו של הרופא. כך אפשר לגלות את המחלה בשלב מוקדם, בתקווה להציל חיים.


אל הרעיון המהפכני הזה הגיעה שני לאחר גילוי המחלה של אביה הרצל ז"ל. "אבא אובחן עם סרטן ריאות שלב 4. הוא קיבל טיפול כימותרפי והקרנות לאזור הגידול, הטיפול התקדם טוב והגידול הצטמצם." היא מתארת.


היא מספרת שזמן המחלה היה תקופה קשה לכל בני המשפחה. "הייתה לזה השפעה גדולה על המשפחה הקרובה והחמה שהיינו. כולנו התכנסנו והגענו לעזור. בן זוגי ואני עברנו להתגורר בבית הורי וכך גם אחותי ובעלה. הענקנו לו הרבה תמיכה והיינו צמודים אליו כל הזמן."


אולם לאחר שהיה נראה שחל שיפור במצבו, חלה הדרדרות לא צפויה. "יום אחד נוצר קריש דם באזור בו הוא קיבל הקרנות וחתיכה מהקריש הגיע למוחו. הוא נפטר בחודש דצמבר 2012, לאחר תקופה של כתשעה חודשי מחלה."


לאורך כל אותו הזמן, שני הייתה סטודנטית ללימודי הנדסה מכנית. היה זה בזמן הלימודים שנחשפה לכלים הטכנולוגיים שיהיו נחוצים לה בהמשך. היא הבינה שלפניה עומדת אפשרות לגלות תאים סרטניים. "התמחיתי במעבר חום ותרמו דינמיקה. באותה תקופה למדתי על התחום הזה ויום אחד החיבור פשוט הגיע." היא אומרת.


בנקודה זו שני מחליטה לקחת את הרעיון שלה ולהוציא אותו לפועל. כאן נכנס לתמונה ד"ר משה תשובה, אחד המרצים שלה ומי שבהמשך יפעל לצדה לאורך המחקר. "פניתי לד"ר תשובה והצגתי לו את הרעיון. הוא התלהב מאוד וזה היה ברור שזה הולך לקרות. באותה תקופה היה שיח בעולם הרפואה על טכנולוגיות כאלה, אבל באופן לא מספק כלל. הבנו שיש פה נקודה של חדשנות. משם הדברים החלו לזוז."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


להתגבר על האתגרים - ולפרוץ קדימה


מכאן יצאו שני וד"ר תשובה לתהליך ארוך ואינטנסיבי של בדיקות ומחקר. היא מתארת שבשלב הראשוני ערכו יחד סקירה של השוק ושל ספרות מקצועית ורפואית כדי לראות מה נעשה בתחום לפניהם, מה שלקח חודשים ארוכים. לאחר מכן החלו לעסוק בעריכת הפטנטים ונפגשו עם מומחים רבים בענף. לאורך הדרך הם ערכו המון בדיקות במעבדות המכללה ומפגשים עם גורמים בשלל תחומים.


כמי שעד אז למדה על כל התחומים האלה בכיתה, היא מספרת שהיציאה לשטח וההתנסות בפועל בכל ההיבטים בתהליך לא הייתה קלה. "זה מפחיד כל פעם מחדש." היא מודה. גם הלימודים עצמם נפגעו במידה מסוימת מהתהליך האינטנסיבי. שני עבדה אז במשרה מלאה בפיתוח סימולטורים לטיסה בתעשייה האווירית ולמדה במסגרת לימודי ערב. למרות שהדבר האריך את התהליך, שני הייתה נחושה להמשיך במחקר עד סיום הלימודים וכמובן גם לאחריהם.


ממש לאחרונה המשיכה את לימודיה לתואר שני במערכות תבוניות. היא נמצאת אמנם רק בתחילת התכנית אך מעידה שהיא בטוחה שהתואר השני יעזור לה לקדם את המיזם שלה הלאה. "התואר מאוד מעניין אותי ומתחבר גם לנושאים שמעסיקים אותי בפרויקט. יש לו קשר הדוק לתחום הרפואי, שאליו אני מכוונת את עצמי בעתיד עם פיתוחים נוספים. סרטן הוא התחום אליו אני הולכת וכל נושא הבינה המלאכותית קרוב מאוד לעולם הרפואה, יש היום פריצות דרך גדולות מאוד. אני לא מכוונת רק לכתוב את הקוד אלא לראות את התחום כולו במבט על, ממקום של ניהול והובלה."


לדבריה, היום המערכת נמצאת עדיין בשלבים ראשוניים. לאחר הוכחת ההיתכנות נדרשים עוד כמה צעדים משמעותיים עד לצאת הטכנולוגיה לשוק. בימים אלה פועלים שני וד"ר תשובה מול בית החולים שיבא איתו הם מנהלים שיתוף פעולה ומקבלים סיוע צמוד מצד הצוות הרפואי ובמקביל מקיימים קשרים עם גורמים ב - FDA.


"ערכנו כבר ניסויים על עכברים, אך דרושים גם ניסויים קליניים בבני אדם. זה הצעד הבא ועבורו אנחנו מגייסים עכשיו כספים." היא אומרת ומציינת שעוד מוקדם להעריך מתי בדיוק נוכל לראות את המכשיר בבתי החולים. "כרגע התכניות שלנו מתמקדות בסרטן צוואר הרחם, איתו אנחנו מתחילים. תוך שנתיים אני מניחה שנוכל לראות מערכת שעברה את הניסוי הקליני הראשון בנשים." מאותו הרגע יהיו דרושים תיקונים נוספים כדי להתאים את המוצר לשוק וכן עוד מספר שנים עד לקבלת האישור לשיווק המוצר בישראל ובהמשך גם ברחבי העולם, במדינות אירופה ובארצות הברית.


חקר הסרטן הוא כידוע אחד התחומים המדוברים בעולם הרפואה ושני אומרת שהיא מקבלת לא מעט תגובות, הן מצד גורמים מקצועיים והן מצד אנשים ששומעים על הרעיון שלה. "אני חיה את הפרויקט, ונתקלת בתגובות כל הזמן, בכנסים ובאירועים. עבור מומחים ברפואה זה מיזם מאוד מעניין, מעריכים שיש לו פוטנציאל גדול מאוד."


"כמובן שיש אתגרים רבים בדרך לאישור הפרויקט. זו גישה חדשה מאוד בעולם הרפואה ויש אתגרים פוליטיים, רגולטוריים וכלכליים לא פשוטים. הם נובעים מעצם העובדה שזו גישה שאינה מוכרת. חשוב להגן על הפציינטים ולכן צריך לבצע הרבה בדיקות לפני שמשלבים את המכשיר בטיפול בחולים." היא ממשיכה. "עולם הרפואה באופן כללי הוא שמרן מאוד. יש היום התקדמות אדירה בטכנולוגיות כמו למשל אפליקציות ומחשוב, אבל בתחום הרפואה הדברים מתקדמים הרבה יותר לאט. קשה לשנות תפיסות עולם וגישות."


עד אז, שני לא עוצרת וממשיכה כל הזמן לחקור ולפרוץ קדימה. "החזון שלי הוא ליצור השפעה חיובית בעולם. הפרויקט הוא הפלטפורמה שבה בחרתי לעשות זאת ובהמשך אני בטוחה שאפגוש עוד פלטפורמות ועוד טכנולוגיות שיכולות ליצור שינוי."