הסדרה הסטודנטיאלית "הטרמפיסטים" מציגה את הפנים הלא מוכרות בחברה

10/4/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,279 צפיות)

מה אנחנו יודעים על הארץ שלנו? האם אנחנו באמת מכירים את המגוון שמרכיב את החברה, או שאנחנו חושבים לפי סטריאוטיפים? סדרת רשת שיצרו שני סטודנטים באה לשבור את כל הסטיגמות ולהראות לנו תמונה אחרת של החברה שלנו, ועושה זאת בצורה מקורית במיוחד. אחרי שאספו כמעט 250 טרמפיסטים ברחבי הארץ, הפכו את המסע ל - 11 פרקים שמספרים סיפורים שלא יוצא לנו לראות בכל יום.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


250 טרמפיסטים, 11 פרקים ושני סטודנטים: סדרת הרשת שבאה לחשוף ישראל אחרת


"כל אחד רוצה שישמעו את הסיפור שלו"


את הסדרה, ששמה "הטרמפיסטים", יצרו יאיר אגמון ואלעד שוורץ, שני סטודנטים ללימודי קולנוע שנמצאים כעת בסיום לימודיהם בבית הספר סם שפיגל. הסדרה צפויה לכלול 11 פרקים, מתוכם עלו לרשת ארבעה פרקים עד כה. בכל אחד מהם אוספים השניים למכוניתם נוסע או נוסעת, ומסיעים אותם למחוז חפצם. בדרך, הם משוחחים איתם על המצב החברתי ובעיקר על החיים ועל סיפורם האישי, שהוא לרוב יוצא דופן ומרגש.


"לפני כשנתיים כתבתי תסריט שמתרחש בשטחים." מספר אלעד על תחילתו של הפרויקט. "יאיר מכיר את האזור, אז החלטנו להסתובב שם כדי לעשות תחקיר. הוא מאוד אוהב לקחת טרמפיסטים, החלטנו שכך נוכל להכיר יותר טוב את השטח, ובאמת לקחנו המון נוסעים באותו היום ושוחחנו איתם. בסופו של דבר אמרנו לעצמנו: בואו נהפוך את זה לסדרה וננסה לצלם את האנשים שעולים לטרמפים."


כך לקחו השניים את מכוניתה של אימו של יאיר, התקינו בה מצלמות וציוד הקלטה ויצאו לדרך. לדבריהם, יום הצילומים הראשון הזה היה מוצלח במיוחד ואכן ממנו 'נולדו' שני פרקים מהסדרה הנוכחית. "הבנו שיש לנו משהו ביד. לא היה לנו אז כסף והיינו בעיצומו של הטירוף של הלימודים אז זה התעכב." מתאר אלעד. לאחר מכן, הגיש יאיר בקשה לתמיכה ממפעל הפיס, הסיוע הכלכלי מטעמו אפשר לשניהם לצאת לצילומים אינטנסיביים ולהשלים את הסדרה.


"ימי הצילום נמשכו בין 10 - 12 שעות, מהזריחה ועד השקיעה, התמקדנו כל פעם באזור מסוים, כמו צפון הארץ, כביש שישים או נתיבות," הוא ממשיך. כאמור, בסך הכל הסיעו למעלה מ - 250 טרמפיסטים, גברים ונשים, צעירים ומבוגרים. בעת הצילומים, יאיר התמקד בביצוע הראיונות, בעוד אלעד היה אחראי על הפן הטכני, לרבות צילום והקלטת הסאונד.


"אנשים שוכחים את המצלמה ומתמסרים לחוויה"


לדברי הסטודנטים ללימודי קולנוע, לא תיאמו את הנסיעות עם איש מהמשתתפים בסדרה, כך שהתגובות והסיפורים שמוצגים בה הם אותנטיים ולא מתוכננים מראש. "שום דבר לא מתואם. שיחקנו על האקראיות, מה שיהיה יהיה. המצלמות ברכב גלויות מאוד, המיקרופונים נמצאים מול הפנים. כ - 95 אחוזים מהנוסעים שיתפו פעולה."


אלעד אומר שלדעתו, התחושה שמישהו רוצה לשמוע את הסיפור שלהם הביאה את הנוסעים להתמסר למצלמה ולא לחשוש מפניה. "אני חושב שכל אדם רוצה שישמעו את הסיפור שלו, וכשיש הזדמנות הוא נפתח. אחרי חמש דקות אנשים שוכחים מהמצלמה ושוקעים לתוך החוויה. זה הפתיע אותנו."


הוא מדגים מתוך הפרק החמישי שעלה השבוע, בו מתוארים שני נערי גבעות שמופיעים בפנים מטושטשות, לבקשתם. "שאלנו אותם אם הם עשו משהו אלים והם ביקשו שנכבה את המצלמות, אבל אז התחילו לספר על פעולות תג מחיר שביצעו. הדחף לספר גדול מהפחד מהמצלמות."


לדבריו, את אחד עשר הטרמפיסטים בחרו בסופו של דבר מתוך מאות הנוסעים, לפי המקום אותו הם מייצגים אך גם לפי הסיפור האישי שלהם. "ניסינו להביא תמונה מגוונת של החברה הישראלית. בראש אנחנו תמיד מחלקים לתבניות. ניסינו לתת לזה טוויסט ולשבור את התבניות האלה. למשל שמוליק, שמופיע בפרק הראשון. עולה לרכב בחור חרדי, אתה מצפה למשהו מסוים, ואז הוא מתחיל לשיר ולחרוז חרוזים, וזה מכניס אותך להלם מוחלט."


כשהוא נשאל אם ישנו טרמפיסט שנגע בלבם שאופן מיוחד, הוא מספר: "יש טרמפ מאוד מרגש, של בחור שעצרנו לו ומסתבר שהכיר את יאיר מ'בני עקיבא', הם לא נפגשו כעשר שנים. משהו היה נראה מוזר ולקראת אמצע הטרמפ גילינו שהוא היה מאושפז במוסדות פסיכיאטריים ועכשיו מנסה לחזור לחברה. הפתיחות שלו הייתה מאוד מרגשת, הלב יוצא אליו. הצופה עובר תהליך, בהתחלה זה נראה מצחיק אבל אז מבינים את הסיפור המיוחד שלו."


"אחרי העריכה, הראינו לו את הפרק והוא אמר שבחיים לא היה אומר דברים כאלה, ושבזמן הצילומים היה במצב לא טוב. הוא אמר שזה עלול לעשות לו נזק, אז גנזנו את הפרק, למרות שהוא יצא מאוד יפה ושנינו מאוד אוהבים אותו." הוא ממשיך.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


בקרוב עונה שנייה?


בהמשך לשינויים שהתחוללו לאחר תום הצילומים, הורד מהרשת גם הפרק הרביעי, שמתאר את סיפורו של אברהם, קשיש עולה מאתיופיה. "המשפחה שלו ראתה וחשה שעשינו לו עוול, למרות שהיו תגובות חיוביות מאוד מצופים אתיופים. זה היה אמור להיות פרק מצחיק, שהתבסס על אי הבנה בין המראיין למרואיין. זה איש עם לב גדול מאוד שיש פער בעברית בינו לבין המראיין. הורדנו את הפרק לבקשת המשפחה."


היוצרים מתארים כי בשבועות הקרובים יעלו פרקים המציגים בין היתר את סיפור התאהבותם של זוג רוסי מטבריה, או את סיפורו של צעיר ערבי מנתיבות, "ערבי כמו שמעולם לא פגשנו, נראה ככל צעיר ישראלי שאוהב מסיבות ואת החיים." אומר אלעד. "הפרק האחרון מתמקד באימא של יאיר והוא ינסה להאיר על האובססיה שלו לטרמפים."


בשבוע האחרון ערכו הסטודנטים אירוע הקרנה בבר ביפו, בו הוצגו ארבעה פרקים. לערב הגיע גם שמוליק, שכאמור הופיע בפרק הראשון, והופיע בפני הקהל בחריזת החרוזים הייחודית לו. "לפני כן לא ראינו את הפרקים על מסך גדול ועם סאונד טוב. היה כיף לחוות את זה יחד עם קהל." אומר אלעד. הוא מציין גם שלאור התגובות החיוביות הרבות שקיבלו על הסדרה, הם בהחלט מתכננים להמשיך ליצור יחד. "האמת שהופתענו מההצלחה, לא היה לנו מושג שזה יגיע לאן שהוא. עכשיו אנחנו חושבים לעשות עונה שנייה של "הטרמפיסטים", או פרויקט אחר יחד."