פרויקט אוטובוס הסרטים - סטודנטים ללימודי קולנוע יוצרים

1/6/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (2,641 צפיות)

בשבוע שעבר יצאה קבוצת סטודנטים מאוניברסיטת תל-אביב למסע קולנועי ברחבי הארץ. בפרויקט "אוטובוס הסרטים" יצרו הסטודנטים סרטים קצרים עם נוער מקומי, במטרה לעורר מודעות ליצירה עצמאית וישראלית. הסטודנטים, שזכו לשבחים רבים על פעילותם, זכו לראות דימוי מרתק של ישראל, כפי שהיא משתקפת דרך עדשת המצלמה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


פרויקט "אוטובוס הסרטים" - סטודנטים לקולנוע באוניברסיטת תל-אביב מפיצים את הקולנוע העצמאי

במסגרת פסטיבל סרטי הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב שמתקיים השנה בפעם ה - 17, ערכו הסטודנטים בחוג ללימודי קולנוע ולטלוויזיה פרויקט מיוחד בשם "אוטובוס הסרטים". זוהי שנתה הרביעית של היוזמה, שמשתפת סטודנטים לקולנוע מרחבי העולם ושמה לה למטרה לחשוף את הציבור לקולנוע הישראלי וליצירה עצמאית ומקומית. שוחחנו עם רוני כהנא, מנהלת פרויקט אוטובוס הסרטים וסטודנטית ללימודי קולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב, על המסע החברתי והיצירתי הזה ועל ההשפעות שלו בשטח.


המסע הקולנועי מתחיל


במהלך פרויקט "אוטובוס הסרטים", קבוצת סטודנטים מבתי ספר לקולנוע בארץ ובחו"ל נסעה יחד על גבי אוטובוס לערים ברחבי הארץ למסע קולנועי בן שבוע ימים. שם, נפגשו הסטודנטים עם בני נוער מקומיים והדריכו אותם בתהליך יצירת סרטים קצרים. הם ליוו את הנערים והנערות במהלך גיבוש הרעיונות, לימדו אותם כיצד לתפעל את הציוד הקולנועי, ואיך לביים אחד את השני כשחקנים. השנה, עצר האוטובוס בשש תחנות ברחבי הארץ: לוד, מצפה רמון, עין גדי, מעלות תרשיחא, כפר כמא ואבו גוש. בשעות היום, עבדו על הסרטים יחד עם הנערים, ובשעות הערב התקיימה הקרנה חגיגית של הסרטים שיצרו תחת כיפת השמים, אליה יכלו להגיע כל תושבי המקום. באותה מסגרת הוקרנו גם סרטים קצרים של סטודנטים מבתי ספר ברחבי הארץ, לצד סרטים ישראלים מוכרים באורך מלא.


כהנא מספרת כי המטרה המרכזית של פרויקט האוטובוס היא הפצת היצירה הישראלית ברחבי הארץ, הבאת הקולנוע הלא מוכר לכל מקום ועידוד של יצירה עצמאית. מארגני האירוע והמשתתפים בו הם סטודנטים מהארץ ומהעולם. השנה הגיעו סטודנטים ממדינות כמו בלגיה, ספרד, שוויץ, גרמניה ופולין, שהוזמנו על ידי אוניברסיטת תל-אביב להצטרף ולקחת חלק ביוזמה.


הנוער אומר את דברו


כהנא ממשיכה ומתארת את הסרטים שיצרו בני הנוער המקומיים, במסגרת מה שכינו בפרויקט "קבוצות קולנוע". אלו הם סרטים קצרים, בני 3 עד 10 דקות, שעוסקים בסוגיות שבחרו הנערים והנערות בעצמם. הסרטים שנוצרו נובעים מעולמם של בני הנוער ועוסקים בנושאים שמוכרים להם. בין אם מדובר בתופעות שמפריעות להם, או בדברים שמעסיקים אותם בחיי היום יום, הפרויקט היווה אפשרות לבטא את החוויות האישיות שלהם דרך מצלמות הקולנוע. מבט על התוצרים הסופיים הראה שכל קבוצה לקחה את הרעיון לכיוון מעט אחר.


"בלוד יצרנו השנה שני סרטים, האחד עם קבוצה יהודית והשני עם קבוצה ערבית. הסרט שיצרה הקבוצה הערבית מציג סיפור אמתי של בחור של אדם שנפצע בתאונה והופך להיות אלוף בקאטלבלס," היא מפרטת. קאטלבלס, למי שלא מכיר, הוא ענף ספורט שמקורו ברוסיה ובו מטילים כדור ברזל שמשקלו 16 ק"ג ואליו מחוברת ידית. זהו ענף שיש בו אליפויות מדי שנה ויש אפילו נבחרות ישראליות שמתחרות בו.


רוני ממשיכה: "הנערים בכפר כמא רצו להראות את הייחודיות של המקום וכיצד הוא נראה, ועשו סרט על שני ילדים שחוזרים לעבר של הכפר. הסרט של אבו גוש, לעומת זאת, שם דגש על ביטוי חברתי ועל החוויה של להיות שונה."


הקולנוע המקומי מותיר חותם


נראה שהחשיפה לעולם הקולנוע ולאפשרויות של היצירה העצמאית הן בעלות השפעות חיוביות. כהנא מספרת כי התגובות שקיבלו בשטח היו טובות מאוד. "הנערים והנערות אמרו שהם ממש עברו חוויה חיובית לאורך תקופה הזאת. המדריכים באו אלינו ואמרו שהם ראו אצל הנוער שינוי לטובה שהם לא ראו קודם לכן. לדעתי, יש לפעילות בהחלט השפעה חיובית." כמו כן, היא מציינת את תגובות ההתלהבות במקומות רבים מצד תושבי הערים, שהתרגשו מעצם ההגעה של הפרויקט לעירם ואירוע ההקרנה החגיגי. באבו גוש, למשל, שוקלים בעקבות החוויה להמשיך ולערוך פרויקטים נוספים בסגנון.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


צעד ראשון בעולם הקולנוע


מלבד ההשפעה החיובית על הנוער המקומי, מעידה רוני כי הפרויקט היה חוויה משמעותית גם עבור הסטודנטים עצמם. היא מציינת את העובדה כי הפרויקט התנהל בשטח על ידי הסטודנטים עצמם, כמובן בתמיכה של האוניברסיטה, הפסטיבל, וגופי קולנוע ישראלים. "זה היה, כנראה, הפרויקט הראשון הגדול שרובנו ניהלנו. אני באופן אישי מנהלת בפעם הראשונה פרויקט כזה גדול, פיקחתי על כ - 13 אנשים, לא עשיתי דבר כזה לפני כן." היא מסכמת, "זה נותן כוח לחשוב שבלי הרבה ניסיון, אלא רק אחרי כמה שנים של לימודים, אפשר להרים פרויקט חשוב כזה."


מלבד ההקרנות בערים עצמן, היו הסרטים הקצרים אמורים להיות מוקרנים גם במסגרת פסטיבל סרטי הסטודנטים, אולם השנה, בשל היענות נמוכה של הערים, שלא ארגנו הסעות מסודרות לבני הנוער, הם לא יוקרנו במסגרת זו, כפי שהיה נהוג בעבר. עם זאת, הסרטים נגישים ביו טיוב לכל מי שמעוניין לצפות בהם, דרך חיפוש הצירוף "אוטובוס הסרטים 2015".


פרויקט "אוטובוס הסרטים" מצטרף לשורה של אירועים שמתרחשים השבוע במסגרת פסטיבל סרטי הסטודנטים הבין לאומי, החל מה - 31 למאי ועד ה - 6 ליוני. מלבד תחרויות של סרטי סטודנטים מישראל ומהעולם, יתארחו בפסטיבל יוצרים מוכרים כמו הבמאי האל הארטלי, המפיק רם ברגמן, תסריטאית הטלוויזיה קייט ברנאו ואחרים.