סטודנטים משדרגים עסקים נטושים לאולמות קולנוע חינמיים

1/2/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,631 צפיות)

כולנו אוהבים לראות סרטים, אך אחת הבעיות העיקריות, בעיקר לסטודנטים ולצעירים, הוא המחירים שגובים מאתנו בקולנוע. הפרויקט הסטודנטיאלי "The Cinema Store" שם לו למטרה לקדם סרטים איכותיים ולא מוכרים, ועושה זאת בדרך מקורית במיוחד. אז איך הופכים חנות נטושה לאולם קולנוע חינמי? לסטודנטים הירושלמים לקולנוע יש תשובה בשבילכם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


לא חיים בסרט: הסטודנטים שהופכים חנויות נטושות לאולמות קולנוע חינמיים


מתי לאחרונה ראיתם סרט טוב? ומה הייתה הפעם האחרונה בה יצאתם משגרת החיים וחוויתם אירוע באמת מיוחד כדי לראות את הסרט הזה? חמישה סטודנטים ללימודי קולנוע ולטלוויזיה מבית הספר "סם שפיגל" מפעילים את תכנית "סינמה סטור" כחלק מפרויקט של עמותת "רוח חדשה". המיזם המיוחד שלהם הופך למשך לילה אחד עסקים נטושים לבתי קולנוע, הפתוחים לכולם ובחינם.


נוסטלגיה ותחושת "ביחד"


חמשת הסטודנטים רועי בוגט, לירון ברכט, עומרי אוחנה, בן סגרסקי ו - אורי שמאלי לומדים כעת בשנתם השלישית והם גם חברים קרובים מחוץ לשעות הלימודים. הרעיון, שהחל את דרכו בקיץ שעבר, פועל כאחת מ - 36 היוזמות של "רוח חדשה", עמותה המקדמת יזמות ומעורבות חברתית ברחבי העיר ירושלים. העמותה מציעה לקבוצות סטודנטים להקים יוזמות מקוריות בשכונות שונות בעיר כמו הגבעה הצרפתית או קטמונים. הקרנות הקולנוע של הפרויקט התמקדו במרכז העיר.


במסגרת הפרויקט, הסטודנטים ללימודי קולנוע מאתרים חנויות נטושות שאינן נמצאות בשימוש והופכים אותן לאולם קולנוע לערב אחד. לאחר האירוע הם מקפלים את "הקולנוע הנודד" שלהם ומחפשים את המקום הבא. ערבי ההקרנה אינם פתוחים רק לסטודנטים שוחרי קולנוע, אלא לכלל הציבור ונערכים ללא כל עלות.


"הכל התחיל מעניין המרחב הציבורי, שכמעט ולא משתמשים בו," מספר רועי בוגט. "המדרכות משמשות אותנו רק כדי ללכת ממקום למקום, אנשים ספונים בדירות שלהם או בבתי עסק שגובים תשלום. אנחנו רצינו להוציא את הדברים שאנשים בדרך כלל עושים לבד בבית החוצה אל הרחוב, כדי שיעשו אותם יחד. כואב לנו שיש כל כך הרבה מרחב שהוא לא שמיש."


בתחילת הדרך, חשבו ליצור מרחב למידה למבחנים שיהיה ממוקם ברחוב עצמו וישמש את ציבור הסטודנטים. לאחר זמן מה, מיקדו את היוזמה בעולם הסרטים שקרוב לליבם. "קולנוע הוא עסק מסחרי ויקר", אומר עומרי אוחנה. "אנחנו באים ממקום אחר, נוסטלגי יותר. רצינו להראות קולנוע שונה, ומתוך האפשרות הזו ליצור גם חוויית צפייה אחרת ולא יקרה."


"זה משהו בין אולם קולנוע להקרנה ביתית," מתאר בוגט. "האווירה היא חמה וביתית ואנחנו גם מקדישים חשיבות רבה לעיצוב המקום." כך למשל, הקרינו סרט ערפדים איראני בחנות זכוכית נטושה, שכולה מוקפת מספרות וחנויות קעקועים. עומרי מוסיף: "לעיצוב החלל ולנראות שלו יש משקל גדול מאוד. בחלל יש פופים, יין חם. זה לא עוד ערב."


לבתי העסק הם מגיעים דרך סיור בעיר, בחיפוש אחר חנויות נטושות או מרחבים שכבר אינם נמצאים בשימוש, כאלו שרובנו היו כנראה חולפים על פניהם מבלי להבחין בהם. "אנחנו מתחברים גם לאווירה המקורית של המקום. הרעיון היה מאבד מכוחו אם היה מדובר בהקרנה בבר או בבית קפה," אומר עומרי.


פותחים את הראש


להקרנות עצמן קובעים הסטודנטים גם תמה, הערב הראשון התמקד ב - B movies (סרטי "טראש" שמופקים בתקציב דל) וההקרנה השנייה סבבה סביב אגדות אורבניות. לדברי בוגט, ההקרנה הראשונה הייתה בעיקר עבור חברים ומכרים, בעוד השנייה כיוונה יותר לקהל הרחב. "הפעם השנייה הייתה הצלחה גדולה מאוד, אנשים מילאו לגמרי את החלל, בפעם הבאה אנחנו רוצים להביא חלל גדול יותר." הוא אומר. "קיבלנו תגובות טובות על האווירה, על הביתיות והחום. זה מה שכיף באירוע כזה, שכולם מגיעים, לא רק סטודנטים לקולנוע."


"אנחנו מנסים לקלוע לטעם הכללי, ובוחרים סרטים טובים שלא זכו להפצה בארץ, כדי לאפשר לאנשים לפתוח את הראש." הוא מוסיף. "לאט לאט אנחנו מבינים מה הסרטים שהקהל שלנו אוהב ואילו סרטים אנחנו אוהבים. זה הולך מתגבש."


אחד הנושאים הבוערים בקרב הסטודנטים היזמים הוא קידום הקולנוע הלא - מסחרי בארץ, היבט שלדעתם אין לו מספיק משקל כיום. "הפרויקט שלנו מאפשר לנו חופש פעולה." מסביר עומרי. "כיום אין בחירה לצופים באולם הקולנוע, שבוחר את הסרטים שלו משיקולים מסחריים, ואותו הדבר קורה בשידורי הטלוויזיה, שם נבחר תוכן ש"מוכר". אנחנו מאפשרים הנאה וגם מחשבה יותר עמוקה, מה שלדעתנו גם תורם משהו לצופים."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


לדבריהם, אחת הבעיות הגדולות בחוויית ההליכה לסרט היא שבדומה לערים אחרות בארץ, הקולנוע הירושלמי כיום הוא רובו מסחרי ונשלט על ידי רשתות גדולות. "אם מישהו רוצה לראות היום קולנוע מסחרי, יש לו לאן ללכת, אבל זה יקר. הבשורה שלנו היא העשרת עולם הבילויים של מרכז העיר. הייתי למשל בפסטיבל מוזיקה בהולנד לאחרונה, היו שם המון במות של סגנונות מוזיקה שונים אבל במקביל פעל מתחם קולנוע אל תוך הלילה, בו אנשים יכלו לשכלל את תרבות הבילוי שלהם תוך כדי. אנחנו מציעים לאנשים לבוא לבלות בחינם, בילוי שהוא לא רק סביב אלכוהול ולדפוק את הראש, אלא משהו מעשיר ומלמד." אומר רועי.


הסטודנטים יודעים שהם אמנם לא יגרמו לתעשיית הקולנוע המסחרי לפשוט את הרגל, אבל יש להם אמון רב בכוחו של הקולנוע המוכר פחות, גם מעבר לפרויקט שלהם. "אנחנו לא נשנה את מערך הקולנוע של ירושלים, וזה נכון שהקולנוע המסחרי היום יקר, אך בשביל זה יש סינמטקים, תיאטרון ויוזמות שמציעות קולנוע אחר."


הם מספרים שהם מתכננים הקרנה נוספת בעוד מספר שבועות, למרות שטרם נקבע מקום סופי או נושא - על לערב. הם אומרים שהם אמנם נמצאים כעת בתקופה עמוסה בלימודים, בה הם מפיקים את סרטי אמצע השנה, אך מדווחים שהצלחתו של הערב הקודם ממלאת אותם מוטיבציה ודוחפת אותם להמשיך ואפילו ליצור "משפחה" סביב ערבי ההקרנה בהמשך הדרך.