התעשייה הביו טכנולוגית הינה תעשייה מתפתחת חדשנית ורב תחומית. תחום הביוטכנולוגיה הוא תחום חדש שצובר תאוצה גדולה מאוד בשנים האחרונות.
בתחום זה עוסקים וחוקרים אנשי המקצוע את תהליכי החיים במערכות הביולוגיות בכדי לעשות בהם שימוש לצורך ייצור מוצרים חדשים ומתוחכמים בתחומים שונים כמו תעשייה, רפואה, חקלאות, אנרגיה, חקלאות ימית, תעשיית המזון, תהליכי יצור, פיתוח מוצרים חדשים, פיתוח זנים חדשים, הדברה ביולוגית, תרביות רקמה צמחית, ביוטכנולוגיה של המזון, הנדסת מזון, ביוטכנולוגיה סביבתית ועוד.
מהי ביוטכנולוגיה?
ביוטכנולוגיה היא פעילות מדעית שמשלבת מספר שטחים מהם: מיקרוביולוגיה, ביוכימיה, הנדסה ביוכימית וביולוגיה מולקולרית וחוקרת את הקשרים והההשפעות ביניהם. לימודי הביוטכנולוגיה לתואר שני מכשירים את הסטודנטים לחקור ולפתח מערכות שמאפשרות ניצול מקסימלי של תהליכים קיימים במערכות ביולוגיות. במסגרת הפיתוחים הביוטכנולוגיים מיוצרים מוצרים חדשים המשמשים לחקלאות, לרפואה ולתעשייה.
מטרת הלימודים
לימודי תואר שני בביוטכנולוגיה מכירים בחשיבות הכשרת כוח אדם מיומן ומקצועי שישתלב בתעשיות הביוטכנולוגיות בארץ, ולכן תוכניות הלימוד בתחום כוללות הקניית ידע מקיף ומעמיק בתחום הביוטכנולוגי שיאפשר את קידום תנופת הפיתוח בתחום זה בארץ ובעולם.
מטרת הלימודים לתואר שני בביוטכנולוגיה היא להכשיר סטודנטים לניהול וביצוע מחקר ופיתוח עצמאיים בתחומי הביוטכנולוגיה או להשתלבות בתעשייה הטכנולוגית עתירת הידע הפועלת לפיתוח מוצרים ביולוגיים מתקדמים.
הלימודים מקנים לסטודנטים את הכלים והמיומנויות הנדרשות למדען העוסק בפיתוחים טכנולוגיים או לבעלי תפקידים אחרים בתעשייה. הסטודנטים במסלול תואר שני לביוטכנולוגיה יתמחו בשטח ספציפי בתחום ויחזיקו ברקע רחב ומעודכן בנושאים העיקריים של הביוטכנולוגיה. כמו כן, הכשרה זו מקנה להם ידע גם בתחומי מינהל, הנדסה ועוד, שייאפשר להם להתנהל בשיתוף פעולה עם אנשי הנדסה ומנהל בתעשייה.
מסלולי לימוד
הלימודים לתואר שני בביוטכנולוגיה כוללים מסלול מחקרי (הכולל תיזה) ומסלול יישומי (ללא תיזה). במסגרת המסלול המחקרי יוכלו הסטודנטים לבצע עבודת מחקר במפעלים ביוטכנולוגים. עבודת המחקר מבוצעת בליווי של חוקר בפקולטה למדעי החיים ושל מדען מן התעשייה. תכנית זו עתידה להכשיר אנשי מקצוע בתחום המחקר ולסייע להשתלבותם בתעשייה הביוטכנולוגית.
בלימודים אלו נלמדים נושאים מגוונים מהם: מזונות פונקציונאליים, עקרונות הערכה אוגנולפטית, שיטות אנליטיות חדישות במזון וביוטכנולוגיה, מיקרוביולוגיה, מדעי התזונה, ביולוגיה, רגרסיה ותכנון ניסויים ,דוגמת עיצוב המוצר, כימיה פיסיקלית של מזונות, פרקים מתקדמים באריזה, ניתוח תהליכים בתעשייה, היבטים בריאותיים של תזונה מונעת חדשנות ויצירתיות בפיתוח מוצר, איכות מזון וערך תזונתי, פיסיקה, בטיחות השימוש במזון, השתלות איברים מלאכותיים ופיתוח תרופות חדשות.
קהל יעד
לימודי תואר שני בביוטכנולוגיה מיועדים לבוגרי תואר ראשון במדעי החיים בתחומים כמו: ביוטכנולוגיה, כימיה, ביולוגיה, פיזיקה ועוד. כמו כן, בוגרי תואר ראשון מתחומים אחרים, שמעוניינים להצטרף לתוכנית, יידרשו להשלמות שיימשכו כשנה.
מהן אפשרויות התעסוקה?
בוגרי לימודי תואר שני בביוטכנולוגיה יוכלו להשתלב במגוון תפקידים בתעשיית המזון, הקוסמטיקה, התרופות, במכוני תקינה, מכוני פיקוח ממשלתי, חברות יעוץ והדרכה ועוד.
תואר M.A בביוטכנולוגיה ניתן לאחר שנתיים של לימודים.