מהפכה בקבלה לאקדמיה: קורסים מקוונים יחליפו את הפסיכומטרי

25/1/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (4,749 צפיות)

אוניברסיטת תל-אביב יצאה השבוע בשינוי מהפכני בתנאי הקבלה שלה כשהודיעה שקורסים מקוונים צפויים להחליף את הציון בפסיכומטרי. המהלך הזה, שהוא הראשון מסוגו בארץ, יאפשר למועמדים לתואר ראשון ללמוד בקורסים באינטרנט, מה שיחסוך את הצורך לעבור את הפסיכומטרי וכמובן יחסוך גם בעלויות של קורסי ההכנה היקרים. האם זהו צעד ראשון בדרך לשינוי של דרכי הקבלה לאקדמיה הישראלית כפי שהם מוכרים לנו עד היום?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הסוף לפסיכומטרי? באוניברסיטת תל-אביב מקבלים גם בלי פסיכומטרי, על סמך קורסים אינטרנטיים

 

ביום שלישי השבוע (24/1) הכריזה אוניברסיטת תל-אביב על השקת מסלול חדש לקבלה ללימודים לתואר הראשון לחלק מהפקולטות, שמאפשר קבלה ללא פסיכומטרי. במסלול זה, המועמדים יוכלו ללמוד במספר קורסים מקוונים דרך האינטרנט ולפי התוצאות במבחנים בסיומם להתקבל ללא צורך בפסיכומטרי. האוניברסיטה תערוך שקלול בין הציונים בקורסים האינטרנטיים וממוצע הבגרויות של המועמדים. מה משמעותו של הצעד חסר התקדים למועמדים לתואר הראשון, והאם אפשר לראות בו תחילה של מהפכה בעולם ההשכלה הגבוהה בישראל.

 

עלות נמוכה וגם קרדיט אקדמי - מה נותן המסלול החדש?

 

מסלול זה צפוי לחול כבר משנת הלימודים הבאה, שהרישום אליה צפוי להיפתח בחודש פברואר הקרוב. לעת עתה, אפשרות הקבלה החדשה פתוחה לחלק מהפקולטות והחוגים בלבד, בהם לימודי משפטים, לימודי מדעי הרוח, לימודי מדעים מדויקים, לימודי הנדסה, לימודי מדעי החיים ולימודי מדעי החברה. כל אחת מהפקולטות תקבע מהם הקורסים שבהם יש להצליח כדי להתקבל בלי פסיכומטרי.

 

אחד היתרונות הגדולים של מסלול הקבלה החדש הוא העלות שלו, שלעומת מחירי קורסי ההכנה לפסיכומטרי נמוכה משמעותית. הקורסים מתקיימים נכון להיום ללא כל עלות אולם יש צורך בתשלום בסך כ - 500 שקלים עבור כל אחת מבחינות הסיום בקורסים. באופן זה, מועמדים שמעוניינים להתקבל בנתיב החדש, שצריכים כאמור להיבחן בשלושה קורסים, יצטרכו לשלם סכום של כ - 1,500 שקלים. עדיין, הסכום קטן משמעותית מעלות של קורסי פסיכומטרי שעומדת לרוב על אלפי שקלים.

 

הקורסים המקוונים זמינים כבר כעת באתר אוניברסיטת תל-אביב. נכון לעתה קיימים תשעה קורסים בנושאים שונים, כגון אנרגיה מתחדשת, נפילת ועליית ירושלים, היסטוריה של מדינת ישראל המודרנית, תולדות השואה, צדק חלוקתי וצמיחה כלכלית ומדעי הפסיכולוגיה. במוסד הלימוד ציינו כי הם מפתחים מספר קורסים נוספים שיצטרפו לרשימה. יש לציין שהקורסים הללו פתוחים גם לקהל הרחב וכל אחד יכול ללמוד בהם גם מבלי להירשם לאוניברסיטה.

 

מלבד התרומה שלהם לקבלה ללימודים, באוניברסיטה ציינו כי הקורסים גם יזכו את התלמידים בנקודות זכות אקדמיות שיכולות לסייע להם בהמשך הלימודים שלהם. נקודות הזכות הללו צפויות להיות תקפות לא רק באוניברסיטת תל-אביב עצמה אלא גם במוסדות אקדמיים נוספים.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


רוח של שינוי באקדמיה

 

יש לציין שזוהי לא הפעם הראשונה שמוסדות לימוד מגמישים את תנאי הקבלה ומוכנים לקבל סטודנטים גם ללא פסיכומטרי. בשנים האחרונות בחלק מן האוניברסיטאות וגם בכמה מכללות ניתן להתקבל על סמך ממוצע גבוה בתעודת הבגרות ומעבר של בחינות מיון בשפה האנגלית, כמו בחינת אמי"ר. עם זאת, המסלול החדש של אוניברסיטת תל אביב ייחודי בכך שהוא יכול לסייע גם למועמדים שממוצע הבגרויות שלהם אינו גבוה מספיק. כמו כן, אפשרות הקבלה החדשה תחול על חוגים רבים יותר מאשר האפשרויות שהתקיימו בעבר.

 

כבר עשרות שנים שהפסיכומטרי הוא אחד המרכיבים העיקריים בקבלה של מועמדים למכללות ולאוניברסיטאות בישראל. בעבר קמו התנגדויות רבות לפסיכומטרי ולדומיננטיות שלו בתהליך הקבלה ללימודים האקדמיים. בין הטענות נגד הבחינה עלה כי העלויות הגבוהות של קורסי ההכנה מונעים מאוכלוסיות שידן אינה משגת מלגשת להשכלה גבוהה.

 

האם הצעד של האוניברסיטה הוא תחילתה של מהפכה באקדמיה הישראלית? עוד מוקדם לדעת האם מוסדות לימוד נוספים ילכו בעקבות האוניברסיטה אך נראה שההחלטה החדשה יצרה לא מעט הדים ציבוריים. גורמים שונים באוניברסיטה ציינו את תרומתו של המהלך החדש הזה לעתיד ההשכלה הגבוה בארץ. כך למשל נשיא האוניברסיטה, פרופסור יוסף קלפטר אמר כי שיטות הלימוד החדשות באות להתאים למגמות בהשכלה הגבוהה ברחבי העולם ליישום של גישות דיגיטליות בשלבי קבלה ומיון. לדבריו, הצעד יכול לסייע להנגיש את ההשכלה. גם שר החינוך, נפתלי בנט, ציין כי הלמידה הדיגיטלית עשויה להיות הזדמנות גדולה לשילוב של אוכלוסיות שהודרו עד היום מספסלי האוניברסיטה.

 

מיושב ראש התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות, רם שפע, נמסר בתגובה למהלך כי מהלך כזה שמעודד ליציאה מהשמרנות ומהקיבעון של האקדמיה הוא הכרחי ומבורך. "אני סבור שיוזמת האוניברסיטה מסמנת תחילה של שינוי שהוא נחוץ ביותר. בהתאחדות מציפים כבר תקופה ארוכה את הצורך למצוא חלופות לפסיכומטרי." אמר. "לא ייתכן שזהו הכלי היחידי לניבוי הצלחה באקדמיה, בפרט כשמדובר במפעל כלכלי כה עצום. שבירה של מונופול הפסיכומטרי תתרום להנגיש את הלימודים לאוכלוסיות מוחלשות והיא מעידה ששינוי הוא בר השגה." עוד ציינו בהתאחדות כי הם מקווים שבמוסדות נוספים יאמצו את הגישה.

 

נראה שגם בקרב מועמדים ללימודים השינוי הזה מתקבל בחיוב. דניאל (23) ששוקל להירשם לשנה הקרובה אומר שהוא שמח על המהלך. "אני חושב שהשינוי נותן הזדמנות שנייה לכאלו שלא מצאו את עצמם בלימודים בתיכון ושיטת הפסיכומטרי פחות מתאימה להם. הדגש בפסיכומטרי הוא שינון ודיוק ובשיטה החדש הדגש הוא על אינטלקטואליות ורצון להרחיב אופקים וללמוד עוד. בתור אחד שנבלע בתיכון שלו לפני חמש שנים והיום מרגיש במקום אחר ובוגר יותר, אני מברך על היוזמה. היא נותנת לי הזדמנות שווה להוכיח את עצמי. זה משפיע על הרצון שלי ללמוד ואני אגיע עם הרבה יותר ביטחון."


נעמה (22), שמתלבטת עדיין באיזה מסלול לימודים לבחור ורוצה ללמוד בתל אביב, מציינת שלדעתה השינוי חיובי. "אני חושבת שהאלטרנטיבה הזו כדאית במסלולים שתנאי הקבלה אליהם נוקשים ולפעמים גם קשים להשגה. הקורסים האלה יפתחו יותר אפשרויות לאנשים מפלחים שונים באוכלוסייה וזה משמח אותי. עצם יצירה של אלטרנטיבה משמחת כי זה מראה על פתיחות של המוסדות. ההתגמשות רק תעשה טוב."