סטודנטים, עובדים במשרה מלאה? מעתה תוכלו ללמוד יומיים בשבוע

29/10/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,160 צפיות)

המועצה להשכלה גבוהה הודיעה השבוע כי תאפשר למוסדות הלימוד לפתוח מסלולים לתואר ראשון, בהם יתקיימו לימודים במשך יומיים בשבוע בלבד. ההחלטה החדשה באה לסייע לסטודנטים הרבים שעובדים במשרה מלאה במהלך הלימודים. בעוד בהתאחדות הסטודנטים מברכים על היוזמה, חלק ממוסדות הלימוד מביעים התנגדות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


בשורה לסטודנטים עובדים: לימודים יומיים בשבוע בלבד לתואר הראשון


עובדים? יש לנו חדשות בשבילכם


בעקבות דיונים שהתקיימו עם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות, אישרה המועצה להשכלה גבוהה ביום שלישי השבוע (ה - 27 לאוקטובר) שורה של תנאים לפתיחת מסלולי לימוד מיוחדים לטובת סטודנטים עובדים. ההחלטה תהיה תקפה באוניברסיטאות וכן בחלק מהמכללות הציבוריות והמכללות לחינוך. לפיה, המוסדות המתוקצבים יכולים לפתוח מסלולים לתואר ראשון בהם מתקיימים לימודים במהלך יומיים בשבוע בלבד, במקום שלושה ימים לפחות כפי שהייתה הדרישה עד עכשיו.


כמו כן, צפוי ההסכם לכלול גם התייחסות לתנאים נוחים נוספים שבאים לטובתם של סטודנטים שעובדים במשרה מלאה. אלו כוללים אפשרות למשוך את משך התואר הראשון לשנה נוספת בלי צורך בתשלום של שכר לימוד גבוה יותר וכן אפשרות להגיע לרמת פטור בשפה האנגלית לא בשנה הראשונה, אלא על פני משך זמן ארוך יותר - עד שנה ממועד סיום התואר.


לפי דרישות המועצה, המסלולים החדשים יהיו חייבים להיות זהים מבחינת תכנים ותשתיות לתכניות הלימודים במתכונת המלאה, לכלול את אותן הבחינות ולעמוד באותם תנאי קבלה, זאת כדי שמסלולים אלו יהיו פתוחים במידה שווה לכלל הציבור. לעת עתה, כמות הסטודנטים שתוכל להשתתף בתכניות אלה מוגבלת לעד שליש ממספר הסטודנטים הכולל במדינה. כמו כן, קיימת אפשרות כי שכר הלימוד שיצטרכו לשלם תהיה גבוה יותר בכ - 15 אחוזים.


עובדים יותר, והלימודים נפגעים: תמונת מצב סטודנטיאלית


התכנית החדשה נולדה כחלק מהמלצה של התאחדות הסטודנטים להגדיל את כמות התכניות שמתאימות לסטודנטים עובדים, שכן לדבריה לא פועלים כיום מספיק מסלולים כאלה. נתונים שעולים מסקר שביצעה ההתאחדות לאחרונה מראים, כי בשנה האחרונה חלה עלייה של יותר מ - 10 אחוזים מכמות הסטודנטים שנאלצים לעבוד במשרה מלאה כדי לשרוד כלכלית את תקופת התואר. מעל 80 אחוזים מהסטודנטים עובדים במהלך הלימודים, בהיקף כזה או אחר.


לפי הסקר, גם מספר שעות העבודה בחודש לסטודנטים עלה בהשוואה לשנה שעברה ב - 9 שעות בערך. ממוצע שעות העבודה בחודש לסטודנטים הוא כ - 89 שעות, כשחמישית מכלל הסטודנטים עובדים יותר מ - 150 שעות כל חודש. גובה שכר הלימוד וההוצאות על מחייה ומגורים יוצרים מצב בו סטודנטים רבים מפסידים אלפי שקלים מדי חודש, משום שהכנסותיהם נמוכות מהסכומים שהם נדרשים להוציא.


במל"ג הופכים לאחרונה ערים יותר לצורך של אנשים עובדים במסלולים שמותאמים אליהם. עד עכשיו פעלו אמנם תכניות לימודי ערב, אולם במל"ג מודים כי היקף תכניות אלה לא היה מספק והם פעלו בשולי האקדמיה בלבד. כעת מעוניינים להגביר את ההנגשה של ההשכלה הגבוהה לציבור האנשים העובדים ולכן מעניקים תשומת לב גדולה יותר לאפשרויות כאלה ומקלים על המוסדות לפתוח תכניות במתכונת זו.


עד עכשיו, תכניות במתכונת לאנשים עובדים הייתה קיימת בעיקר במכללות פרטיות. מכללות אלה אינן מתוקצבות ולכן הסטודנטים העובדים שרצו ללמוד במתכונת שנוחה להם נדרשו לשלם שכר לימוד גבוה הרבה יותר מעמיתיהם במוסדות המסובסדים. רבים שלא יכלו לאפשר את הלימודים במוסדות אלו אף ויתרו על לימודים גבוהים, מה שפגע באפשרויות ההתקדמות שלהם בקריירה בהמשך חייהם.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מחלוקת באקדמיה: המוסדות בעד ונגד ההחלטה


כאשר שאלו במל"ג את מוסדות הלימוד האם הם תומכים בהחלטה לפתוח את המסלולים החדשים, היו התגובות מעורבות. כך למשל, במכללה האקדמית תל אביב יפו תמכו בהחלטה וטענו שהיא באה לענות על ביקוש אמתי בקרב הסטודנטים. בטכניון, לעומת זאת, לא ראו צורך מיוחד לקיים תכניות מסוג זה במוסד.


גם באוניברסיטת בן גוריון הביעו הסתייגות מההחלטה וטענו כי אין תחליף למתכונת הקיימת של תואר ראשון. לדבריהם, כל חוויית הלימודים בקמפוס מעבר להיבט הלימודי (כמו חיי חברה ומפגש עם מרצים וסטודנטים), היא חלק בלתי נפרד מהתואר, ולימודים שמבוססים רק על הרצאות עיוניות בשעות הערב יפגעו בסטודנטים. בבן גוריון העלו אפשרויות אחרות להקל על הסטודנטים העובדים, כמו מתן מלגות או תנאים נוחים יותר להלוואות.


שר החינוך ויו"ר המל"ג נפתלי בנט התייחס ליוזמה החדשה השבוע, במהלך ישיבה שהתקיימה לכבוד פתיחת שנת הלימודים האקדמית. לדברי השר, חובתם של נבחרי הציבור היא לסייע לסטודנטים העובדים ללמוד ולעבוד בה בעת ככל שניתן, מבלי לפגוע ברמת הלימודים. השר בנט אף הדגים מניסיונו האישי בעבר כסטודנט שנאלץ לשלב עבודה ולימודים, וטעם כי אחרי שהתקשה מאוד לשלב בין השניים ולהגיע לאוניברסיטה, ראה את החשיבות הרבה בעזרה לסטודנטים העובדים. כמו כן, טען כי החלטה חדשה זו של מל"ג היא חלק ממגמה של המועצה לשפר את הלימודים כיום ולהתאים את מערכת ההשכלה הגבוהה לצרכי החברה הישראלית ולשינויים שמתחוללים בה.