רוצה פרטים על התמחות במשפטים?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

תקופת הסטאז' בלימודי משפטים

רוצה לדעת על התמחות במשפטים? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


התמחות בלימודי עריכת דין


כל הנקודות שחייבים לדעת בדרך לבחירת התמחות במשפטים


אחרי סיום לימודי המשפטים, מגיע שלב מהותי וקריטי נוסף בדרך לבניית הקריירה כעורכי דין, והוא ההתמחות במשפטים. ההתמחות, או הסטאז', הם שלב שעיקרו תרגול מעשי של הכלים שנלמדים במהלך התואר שכן במהלך ההתמחות מתנסים באופן מעשי, בשטח, בעקרונות המשפט תוך עבודה עם לקוחות ועורכי דין מנוסים.


יש לא מעט שאלות בדרך לבחירת ההתמחות, ונקודות שחשוב להביא בחשבון, כדי למצוא את ההתמחות שמתאימה ככל שניתן לצורכים האישיים ולשאיפות לעתיד. בחירה זו היא אישית ומשתנה מסטודנט לסטודנט, כך שכדי לבצע אותה בהצלחה חשוב להבהיר את השיקולים האישיים ולערוך סוג של חשבון נפש אישי, כדי להציב מטרות ברורות. צעד נוסף שחשוב לבצע לפני שבוחרים התמחות הוא להבין לעומק את אופן הביצוע והקריטריונים שמרכיבים את ההתמחות, וכך לבצע תחקיר מתאים כדי להגיע לרגע הבחירה מוכנים.


חשוב לזכור שתקופת ההתמחות היא פרק זמן לא פשוט בחיים של סטודנטים למשפטים ועורכי דין לעתיד. היא מלווה בעבודה אינטנסיבית, בשעות ארוכות במיוחד, בשכר שאיננו גבוה ברוב המקרים וכן בהשקעה ואחריות רבים שנדרשים מהמתמחים. עם זאת, זוהי גם תקופה של למידה רבה ושל עיסוק משפטי מגוון מאוד, שתורם רבות להמשך הדרך, שכן הוא משמש גשר לשוק העבודה ולתחילת הקריירה בעולם המשפטים.


משך ההתמחות ומתכונתה


אורכה של ההתמחות במשפטים הוא שנה וחצי. היא מתחילה בשני מועדים שונים לאורך השנה, בחודש מרץ ובחודש ספטמבר, בהתאם למועדים לסיום לימודי המשפטים.


ההנחיות להתמחות קובעות כי יש צורך לבצע לפחות 36 שעות שבועיות במסגרת ההתמחות, כאשר 25 שעות מתוכן לפחות נדרשות להיות לפני השעה 14:00. יש לפרוש את שעות ההתמחות על פני חמישה ימים בשבוע ולעבוד לפחות חמש שעות רצופות.


מתי בוחרים התמחות?


להתמחות יכולים להירשם מי שברשותם תואר ראשון "בוגר במשפטים", או מי שסיימו את הלימודים ונותר להם לעבור לא יותר משני מבחנים (כולל עבודות סמינריוניות) כדי למלא את הדרישות לקבלת התואר. כדאי להתחיל לחושב על התמחות או מעדיפים להתמקד בו בהתמחות כבר מסוף השנה השנייה ללימודים, כדי להשאיר זמן להתבלטות ולשקילה מעמיקה של כל האופציות.

 

מתי אפשר להתחיל התמחות במשפטים?

 

קיימים מספר מועדים שבהם אפשר להתחיל את ההתמחות, בדרך כלל תקופת ההתמחות מתחילה בעת סיום הלימודים לתואר, כלומר בחודשים מרץ או ספטמבר.

איזו התמחות לבחור?


ישנם מספר פרמטרים שחשוב להביא שחשבון בעת בחירת אופי ההתמחות.

 

  • ציבורי או פרטי: התמחות במגזר הציבורי כוללת את הרשות השופטת, הכנסת ורשויות המדינה. לעומת זאת, התמחות במגזר הפרטי מתקיימת בחברות ובמחלקות משפטיות, במשרדי עורכי דין גדולים או קטנים.

 

  • אופי העבודה: התלבטות נוספת שעומדת בפני הסטודנטים היא בחירה בין ליטיגציה לבין משפט מסחרי. לכל אחד מענפים אלה אופי עבודה אחר, שגרת עבודה שונה ותנאים ייחודיים. בליטיגציה העבודה נוטה להיות תחת לחצי זמן ועמידה ביעדים מוכתבים מראש על ידי החוק. בתחום המסחרי הזמנים נקבעים לפי דרישות הלקוחות ואילוצי הזמן שלהם.

 

  • שיטת פול מול שיטת ההצמדה: שיטת פול משמעותה שהמתמחים עובדים במסגרת קבוצה משרדית או מחלקתית וכך משתייכים לאותה במחלקה לכל אורך ההתמחות. זאת לעומת שיטת ההצמדה בה כל מתמחה מוצמד לעורך דין בכיר או שותף במשרד לכל תקופת ההתמחות. באופן כללי, ניתן לומר שלמתמחים בשיטת פול סיכויים רבים יותר לצלוח את ההתמחות בגלל היכרות עם עורכי דין רבים יותר שיכולים להעניק להם המלצות, אם כי גם בשיטת ההצמדה ניתן להצליח אם מתפתחת אינטראקציה חיובית עם עורך הדין.


תחומים בעריכת דין - מהם התחומים הכי מבוקשים להתמחות במשפטים?

 

ישנו מגוון רחב של תחומים בעריכת דין שמתוכן ניתן לבחור התמחות. מבין התחומים השונים ישנם כאלה שנחשבים מבוקשים יותר בשוק, שהם בדרך כלל אלה שבהם רמות השכר הגבוהות יותר. רצוי לבחור תחום שבו מגלים עניין ולא בהכרח ללכת רק בהתאם לרמות השכר הגבוהות בשוק או לרמות הביקוש, שכן לשביעות הרצון בהתמחות יש השפעה רבה על ההצלחה בה בהמשך.


בין התחומים המבוקשים ביותר בהתמחות במשפטים:

 

  • התמחות במשפט פלילי
  • התמחות דיני מיסים
  • התמחות בדיני מקרקעין
  • התמחות דיני עבודה
  • התמחות במשפט בין לאומי
  • התמחות בדיני נזיקין
  • התמחות במשפט שוק ההון
  • התמחות בדיני הייטק    
  • התמחות במשפט עסקי ומסחרי    
  • ועוד


איך לאתר התמחות?


ישנן מספר שיטות לאתר התמחות, סטודנטים רבים מוצאים הצעות דרך אתרי דרושים או חברות השמה. רבים ממוסדות הלימוד מסייעים גם הם לסטודנטים במציאת התמחות מתאימה. ניתן גם לקבל המלצות ממתמחים שכבר נמצאים בעיצומה של ההתמחות או מצד מכרים שעוסקים בתחום המשפטים שיכולים לספר על אפשרויות להתמחות.


ראיונות קבלה להתמחות


אחרי מציאת מקום התמחות מתאים, מתחילים לגשת לראיונות קבלה. הפנייה אל המשרד צריכה לכלול הגשה של קורות חיים, בהם רצוי לשקף באופן המקיף ביותר את ההישגים הלימודיים, הניסיון הרלבנטי שנצבר במהלך התואר וכן פעילות משפטית או חברתית משמעותית ורלבנטית לעניין. אפשר לצרף גם המלצות ממעסיקים קודמים.


הראיונות מתקיימים מול מאמנים, שהם עורכי דין שתפקידם ללוות את המתמחים לאורך ההתמחות שלהם. מאמנים אלה רשאים לפי החוק להתחיל לערוך את הראיונות החל מהתאריך 15 למרץ בשנה השלישית של המועמדים בלבד, ולא לפני כן. כאשר ניגשים לקבוע ראיון יש צורך להציג אישור מטעם המוסד האקדמי על הלימודים בשנה השלישית לפחות, או על סיום שלה בהצלחה.


במהלך ראיונות הקבלה, המראיינים שמים דגש על רקע וידע משפטי, אך גם על הפן האישי שהמועמדים מביאים עמם. לשאלות המשפטיות שנשאלות אין בהכרח תשובות נכונות או לא נכונות, ניתן לומר שהמראיינים מחפשים מועמדים שמתאפיינים במחשבה יצירתית ופתוחה, כאשר הם נמדדים בדפוסי החשיבה והניתוח ולאו דווקא בידע הקודם במשפט. כאשר המראיינים שואלים לגבי שאיפות לעתיד, הם מנסים להבחין אם למועמדים יש פוטנציאל עתידי להשתלבות בתחום הספציפי שלהם.

 


מה עושים בזמן ההתמחות?


במהלך ההתמחות, המתמחים מבצעים עבודה משפטית מסוגים שונים, הכוללת עריכה של מסמכים משפטיים מגוונים. בחלק מן המקרים, הם נדרשים גם לביקורים בבתי משפט.


חשוב להדגיש, כי חוק לשכת עורכי הדין קובע באופן מפורש כי למאמנים בהתמחות אסור לתת עבודה שאיננה משפטית באופייה למתמחים. עבודות שאינן משפטיות יכולות לכלול שליחויות אישיות עבור המאמנים, הנהלת חשבונות, וכן הכנת קפה וניקיון המשרד.


מה השכר בזמן ההתמחות?


חוק לשכת עורכי הדין קובע כי עובדים בזמן ההתמחות זכאים לשכר, וכי השכר שלהם נקבע כעובדים של המאמנים. קיימת חובה לתת תלושי משכורת למתמחים וכן חלים עליהם דיני העבודה וביניהם גם חוק שכר המינימום.


באופן כללי, שכר מתמחים בתחום המשפטים יכול לנוע בין 4,500 - 9,000 שקלים לחודש. השכר משתנה בהתאם לתחום ההתמחות, לגודל המשרד ולשיקולים נוספים, כאשר במשרדים גדולים רמת השכר עולה. גם בתחומים מבוקשים, כמו משפט מסחרי או נדל"ן, השכר נוטה להיות גבוה יותר מאשר תחומי משפט אחרים, אך רמות אלה נוטות להשתנות מעת לעת.

 


מבחני לשכה והתמחות


לאחר תום ההתמחות, על המתמחים לגשת למבחני לשכת עורכי הדין (מבחני לשכה). בין סיום ההתמחות לבין מועדי הבחינות יש פרק זמן של מספר חודשים, אותם אפשר להקדיש להכנה אינטנסיבית למבחנים. ישנם שני סוגי מבחנים - בחינות בכתב ומבחנים בעל פה.


הבחינות בכתב נערכות פעמיים בשנה, במועד קיץ (באפריל), או במועד חורף (אוקטובר). מועמדים שמעוניינים להבטיח את מקומם נדרשים להירשם מראש למבחנים. אורך הבחינה בכתב הוא כשלוש שעות וחצי, היא כוללת כ - 100 שאלות במתכונת שאלות סגורות (שאלות אמריקאיות).


אחרי מעבר המבחנים בכתב, נבחנים שעוברים אותן בהצלחה מוזמנים גם למבחנים בעל פה, לא ניתן לגשת לבחינה בעל פה לפני מעבר המבחן בכתב. מי שעוברים גם את הבחינה בעל פה, נדרשים לשלם אגרת רישום ללשכת עורכי הדין - אחרי התשלום מקבלים את הרישיון ויכולים להצטרף לשוק עריכת הדין בישראלי כעורכי דין.

 

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על התמחות במשפטים?

רוצה לדעת יותר על התמחות במשפטים?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
שאלות הגולשים בנושא
התמחות במשפטים - מה כדאי?
קבלה להתמחות במשפטים עם ממוצע 77
האם צריך לעשות התמחות במשפטים על מנת לעבוד בייעוץ משפטי?
התמחות במשפטים בגיל מבוגר
הארכת התמחות במשפטים - מתי זה מתחיל?