לימודים בגליל בתקופת הקורונה

22/11/2020 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (1,688 צפיות)

מה האפשרויות היום ללימודים בגליל? ואיך הקורונה משפיעה על הלימודים באזור? שיחה עם חיים שולמן, סמנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


לימודים בגליל בעידן הקורונה: מה האפשרויות לסטודנטים?


שנת הלימודים האקדמית תשפ"א נפתחה ממש עכשיו, וגם בגליל חזרו 52,000 הסטודנטים והסטודנטיות שלומדים באזור לספסל הלימודים. לאחרונה אפשר לראות שמספר הסטודנטים שבוחרים ללמוד בגליל נמצא בעלייה.


"בתקופת הקורונה, אנחנו רואים עלייה בביקוש סטודנטים בכל הארץ, וגם בגליל." מספר חיים שולמן, סמנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל. "בזמן הקורונה הלימודים הפכו לקלים ונגישים יותר מבחינה לוגיסטית, אפשר ללמוד מכל מקום באמצעים מקוונים, בעיקר בתחום הקורסים הקצרים. המצב גם מאפשר למכללות באזור לקלוט יותר סטודנטים."


"המצב החדש נותן מענה בפרט לשכבת הגיל של חיילים משוחררים. הם נמצאים כרגע במצב של פיטורים ומחסור במקומות עבודה, ולא מעט מהם מחליטים להחליף את העבודה בלימודים אקדמיים." הוא מוסיף.


גם לפני הקורונה נרשמה עלייה במספר הסטודנטים בגליל. ברשות לפיתוח הגליל מסבירים שלתופעה מספר סיבות בהן ההתמקצעות של המוסדות באזור, שברבים מהם אפשר היום ללמוד לתואר שני. גם ההקמה של הפקולטה לרפואה בגליל, שפועלת בחסות אוניברסיטת בר אילן, הגדילה את קהל היעד ומשכה לא מעט צעירים ללמוד באזור, היום לומדים בפקולטה שבצפת כ - 600 סטודנטים בתארים מתקדמים. באופן כללי, פתיחה של מסלולי לימוד חדשים באזור יכולה להעלות גם היא את הביקוש ללימודים.


היום יש אפשרויות שונות ללימודים בגליל. באזור פועלים 10 מוסדות להשכלה גבוהה, שכוללים מכללות אקדמיות, מכללות לחינוך והפקולטה לרפואה בצפת.


שולמן מספר כי אחד הפרויקטים המרכזיים לקידום הלימודים האקדמיים באזור הוא הקמת אוניברסיטה בגליל. "היום אין אוניברסיטה גלילית ואנחנו פועלים, יחד עם ארגונים נוספים, לשנות את המצב ולהקים אוניברסיטה כזו."


לדבריו נבחנים מספר מודלים ליישום הרעיון בשטח, למשל הפעלת המוסד החדש כמסונף לאוניברסיטה קיימת, או אוניברסיטה בין לאומית שתאחד יחד מספר מכללות שכבר פועלות באזור. באוניברסיטה הגלילית החדשה צפויים להתמקד במחקר בתחומי המדעים ולמשוך חוקרים מענפים כגון כימיה, פיזיקה ומדעי הטבע.


"הקמת האוניברסיטה בגליל תתרום משמעותית למוביליות חברתית גדולה באזור." הוא אומר. "הרשות רוצה היום להיות גורם משפיע לבני ובנות הגליל, כדי לאפשר להם לקבל תואר אקדמי אוניברסיטאי נחשב שאיתו יוכלו להתחרות על משרות מבוקשות, וכך לסייע להם לרכוש קריירה מספקת. אוניברסיטה בגליל תהיה גם מנוף משיכה לחוקרים ולמחקרים ותייצר לחוקרים ותייצר מקומות עבודה איכותיים."

 

משאירים את הצעירים בגליל - גם אחרי התואר


לצד קידום הלימודים בגליל, ברשות פועלים גם לקידום התעסוקה באזור כדי לפתוח הזדמנויות לצעירים שמתגוררים בו. היום יש מספר מוקדים מרכזיים לתעשייה והייטק בגליל, בהם פארק ההייטק בר לב שממוקם בין עכו לכרמיאל, פרויקט היזמות "חולה ואלי" בגליל המזרחי, מתחם ההייטק בכפר תבור ורמת ישי באזור העמקים ופרויקטים חדשים בקריית שמונה בתחומי האגרוטק (טכנולוגיה חקלאית) ופודטק (היייטק של מזון).


חיים שולמן מספר כי בגליל יש ביקוש מתמיד למשרות, גם לצעירים. "היום יש סטודנטים שמחפשים תעסוקה במרכז, לפני שהם בודקים מה בדיוק האפשרויות שפתוחות בפניהם בצפון. זה כשל שוק שאנחנו ברשות מטפלים בו."


הוא מציין שיש עשייה רבה לקידום התעסוקה באזור ובימים אלה מפתחים ברשות פלטפורמה שתסייע לצעירים למצוא משרות בגליל באופן פשוט ומדויק יותר. "זה פרויקט שיחבר בין דורשי העבודה לבין המעסיקים בגליל. יש היום עבודה טובה ומשכורות טובות בגליל, המעסיקים רוצים עובדים. אנחנו ברשות פועלים כמובן כל העת להמשיך לשפר בנושא."

 

כדי לסייע למשוך צעירים נוספים לאזור וגם לעודד אותם להישאר לגור ולעבוד בו אחרי התואר, מפעילים ברשות יוזמות ותכניות. אחד הפרויקטים האלה היא תכנית "בוחרים גליל", שהיא פרי שיתוף פעולה בין הרשות, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, מפעל הפיס והסוכנות היהודית. בפרויקט לוקחים חלק סטודנטים ללימודי רפואה וסטאז'רים ומשתלבים בעבודה חברתית והתנסות מעשית בבתי חולים בגליל, עליהם הם גם מקבלים מלגה. במסגרת הפרויקט גם מעודדים מתמחים לעבור את ההתמחות בבתי חולים בגליל. מתוך הנחה שההתמחות נפרשת על פני פרק זמן ממושך של שש שנים ושאוכלוסיית המתמתחים כוללת רוב של בעלי משפחות, סביר שמי שבוחרים להשלים את ההתמחות בגליל יבחרו גם להישאר לעבוד ולגור באזור גם אחרי ההתמחות, מה שיכול לתרום לחיזוק שירותי הבריאות המקומיים.

 

פרויקט נוסף שמפעילים ברשות במימון המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, הוא פרויקט "סטודנטים בונים עתיד", פרויקט מלגות שמחבר בין הסטודנטים בשנה האחרונה ללימודים לבין תעשיינים באזור. הסטודנטים משתלבים בתעסוקה במפעלים וחברות הייטק וטכנולוגיה באזור וצוברים ניסיון בתעסוקה. אחרי הפרויקט, הם מתחייבים להישאר לגור ולעבוד לעוד שנתיים בגליל. ברשות מספרים שהפרויקט פועל מזה חמש שנים וכי כ - 78% מהסטודנטים שלקחו בו חלק גם בחרו להישאר בגליל גם אחרי השלמת החובות שלהם בפרויקט.


למרות הקורונה - הזדמנויות לבנות קריירה בגליל

 

בתחום התעסוקה אי אפשר להתעלם ממשבר הקורונה, שמציב לא מעט אתגרים חדשים בפני צעירים שרוצים לבנות קריירה.

אחד האתגרים החדשים האלה הוא העבודה מרחוק, כשלא מעט צעירים צריכים היום להסתגל למציאות חדשה שבה הם עובדים מהבית דרך המחשב. "העבודה מהבית מציבה קשיים, אבל גם תורמת לצמצום של פערים." מסביר חיים שולמן. "המצב החדש מאפשר להציג משרות בחברות בין לאומיות גדולות שעוד לא עברו בפועל לגליל, דרך העסקה של עובדים שגרים בגליל בעבודה מרחוק. הדבר יכול לסייע לבנות מאגר של טאלנטים מהאזור."

 

במציאות המורכבת בארץ, שבה רוב היוצאים לחל"ת הם מתחת לגיל 35, עולות לא מעט שאלות ודילמות אצל צעירים שמנסים לסלול לעצמם דרך בשוק העבודה. ברשות לפיתוח הגליל מסבירים כי יש אפשרויות רבות שבהן הצעירים יכולים לבחור כדי לקבל תמיכה בזמן המשבר. בין מי שמציעים סיוע בשטח הם מרכזי הצעירים בגליל, שהקים המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, שבהם עוזרים לצעירים שזקוקים לכך לבחור מתוך התכניות הקיימות את הסיוע המתאים להם. אחד המרכיבים בסיוע הזה הוא אפשרות ללמוד בקורסים מקוונים בתחום החדשנות והיזמות.

 

"אנשים מבינים שהחיים נעצרו בתקופת הקורונה, והם שואלים את עצמם מה הם עושים? יש מי שבוחרים לקחת את המצב לכיוון של בחירה בלימודים אקדמיים, שהיום מתקיימים כלימודים מרחוק דרך הזום. ויש מי שמחליטים לגשת לקורס יזמות, כדי להבין את העולם החדש שייפתח לפניהם, ואת השינויים שהקורונה מחוללת בשטח, בשוק העבודה. הקורסים האלה יכולים לעזור לצעירים לענות על שאלות כמו מה מתאים לי? לאיזה מסלול קריירה כדאי לי ללכת?" מסביר שולמן.


"ההמלצה שלי לאותם צעירים, שניה לפני שהם נכנסים לתואר, לעצור ולהבין את עולם התעסוקה המשתנה. הלימודים אמורים להכין אותנו לקראת קריירה. ככל שנצמצם את אחוז הסטודנטים שלא עוסקים בתחום התואר שלהם אחרי הלימודים, נחזק את שוק התעסוקה." הוא מוסיף. "הקורונה גם יצרה הזדמנות במובן הזה, זה זמן טוב לחשוב על שאלות חשובות ולהבין את המצב בשטח. זה הזמן לחשוב מה יקרה בשוק בעתיד, אילו מקצועות חדשים יצמחו ויהפכו למבוקשים, אילו מקצועות ייעלמו. דרך השאלות האלה צעירים יכולים לבחור נכון יותר את הצעד הבא בדרך ללימודים וקריירה בגליל."