רוצה פרטים על מדעי המחשב או הנדסת מחשבים?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

הנדסת מחשבים או מדעי המחשב

רוצה לדעת על מדעי המחשב או הנדסת מחשבים? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


הנדסת מחשבים או מדעי המחשב - במה לבחור, מה יותר קשה ומה יותר כדאי?

 

הנדסת מחשבים ומדעי המחשב מתייחסים שניהם למקצועות מבוקשים בהייטק, כאשר לכל אחד מהם דגש אחר. בעוד מהנדסי מחשבים מתמקידם בעיקר בחומרה ופיתוח רכיבים לתעשיית האלקטרוניקה, מדעי המחשב מתייחסים בעיקר למפתחי תוכנה.


בהתאם לכך, גם הלימודים בכל אחד משני התחומים כוללים שימת דגש על חומרה או תוכנה. לימודי הנדסת מחשבים מתקיימים במתכונות שונות, לעיתים מדובר במסלול שבו הסטודנטים יכולים לבחור במסגרת לימודי הנדסת חשמל, ולעיתים התחום נלמד כתואר בפני עצמו בפקולטה להנדסה.


בזמן בחירת לימודים בהתלבטות בין שני התחומים, חשוב להגיע להחלטה שמותאמת לצורכים האישיים וליעדים ותחומי העניין. דרך בחינה של אפיקי הקריירה האפשריים וההתמחויות המוצעות בכל מסלול ניתן לבחון היכן ניתן להביא לידי ביטוי את הכישורים והעניין האישיים באופן הטוב ביותר, וכך להגיע לקריירה מספקת ומאתגרת, וגם מתגמלת.

 

  לימודי הנדסת מחשבים לימודי מדעי המחשב

למי זה מתאים?

הלימודים מתאימים לאנשים ריאליים ובעלי זיקה לעולם הטכני, המתעניינים בתחומים כגון חומרה, אלקטרוניקה וחשמל ומעוניינים לרכוש את הכלים הנחוצים לפיתוח קריירה כמהנדסים. המסלול מתאים בין היתר גם לבעלי רקע קודם בתחומי המחשוב, כגון בעלי ניסיון מתקופת השירות הצבאי או בוגרי לימודי הנדסאים בתחום, אך ניתן ללמוד בו גם ללא ידע או ניסיון קודם.

לימודי מדעי המחשב מתאימים למועמדים בעלי זיקה לתחום הכמותי, שלהם יכולות מתמטיות גבוהות ושאינם חוששים מחישובים מסובכים. קורסים רבים בתואר הם בדגש מתמטי. התואר מתאים למעוניינים לפתח קרירה בהייטק שברצונם לרכוש בסיס תיאורטי וידע שיכולים לסייע להם לקבל יתרון בתעשייה.

מה משך הלימודים?

ארבע שנים שלוש שנים

מה לומדים?

במהלך לימודים אלה מכשירים מהנדסים לתכנון ופיתוח של מערכות ורכיבים אלקטרוניים משולבי מחשבים, בתואר מושם דגש רב הן על תחום החומרה והן על יישומי תוכנה מתאימים. במובן מסוים ניתן לומר כי התואר משלב בין לימודי הנדסת חשמל למדעי המחשב. הסטודנטים מכירים מגוון של מערכות חומרה מתקדמות ויישומים בתקשורת מחשבים, ננוטק, מחשבים קוונטיים ומערכות נוספות.

 

בחלק מהמוסדות הסטודנטים יכולים לבחור בהתמחויות שונות כגון תקשורת מחשבים (הנדסת פתרונות להעברת נתונים ומידע), עיבוד אותות (טכנולוגיות לניתוח של אותות שמע, רדיו, תמונות ועוד), ארכיטקטורת מחשבים (מבנה של מערכות גדולות משובצות מחשב מבחינת חומרה), מכשור רפואי (פיתוח חומרה לשימוש טיפולי במערכת הבריאות) ועוד.

במהלך לימודי מדעי המחשב הסטודנטים מתמקדים בפן התיאורטי של מחקר בתחום התוכנה והמחשוב. הדגש הוא על הבנה של התיאוריה של עולם המחשבים, אך נלמד גם יישום שלה בתעשייה. הסטודנטים מפתחים יכולות אנליטיות וכישורי ניתוח ומחקר הנחוצים בהייטק, תוך לימוד של ענפים כגון אלגוריתמים, בינה מלאכותית, מערכות מידע, סייבר ועוד. במסלולים רבים הם מכירים גם שפות קוד מרכזיות שבהן עושים שימוש בתעשייה.

 

במקרים מסוימים הסטודנטים יכולים ללמוד במסלול דו חוגי ולשלב חוג נוסף בתחום משיק כגון מתמטיקה, פיזיקה, מערכות מידע ועוד. באופן זה הם יכולים לבחון כיצד עולם המחשוב משפיע על ענפים טכנולוגיים ומדעיים נוספים בתעשייה.

תנאי קבלה

קבלת מועמדים לחוג נעשית על סמך ההישגים בבגרויות ובפסיכומטרי, תוך דגש על המרכיב הכמותי של הבחינה. ברוב המוסדות מתמקדים בתנאי קבלה להנדסת מחשבים בסכם הנדסי או סכם כמותי שבו משקל רב יותר למרכיב החשיבה הכמותית. ציון ההתאמה משתנה ממוסד למוסד, ונע לרוב בין 550 - 650. המועמדים נדרשים לציון גבוה בבגרות במתמטיקה ובבגרות בפיזיקה. במקרים מסוימים בעלי ציונים גבוהים בבגרויות יכולים להתקבל גם ללא פסיכומטרי.

ציון ההתאמה הנדרש לצורך קבלה לחוג משתנה, ונע בדרך כלל בין 530 - 600 (אולם עשוי להיות גבוה מטווח זה). יש צורך ב ציונים גבוהים בבגרות במתמטיקה ברמת 5 או 4 יחידות, וכן במקצועות מדעיים נוספים כגון פיזיקה או מחשבים. במוסדות רבים מציעים למועמדים אפשרות ללימודי מדעי המחשב ללא פסיכומטרי, על סמך ממוצע בגרות גבוה והישגים גבוהים במקצועות הריאליים בבגרות.

ביקוש בשוק העבודה

הדרישה כיום למהנדסי מחשבים וחומרה בשוק הישראלי גבוה למדי. יש לציין כי מרבית המשרות החדשות בשוק זה מיועדות לעובדים מנוסים וותיקים, אולם ניתן למצוא תפקידים מסוימים שמתאימים גם לבוגרים טריים. כמו כן, זהו אחד הענפים שבהם ניתן למצוא גם עובדים מבוגרים יותר וזאת בניגוד לענפים אחרים כגון תוכנה וסייבר שבהם גיל העובדים הממוצע נוטה להיות נמוך יותר תוך תחלופה מהירה של עובדים.

מקצוע מפתחי התוכנה נכלל בשנים האחרונות בראש רשימות המקצועות המבוקשים במשק הישראלי. בשוק ההייטק של היום יש דרישה רבה לבוגרי התואר, והם יכולים להשתלב הן בחברות מקומיות והם בארגונים גלובליים. היצכ התפקידים בתחום הוא רב במיוחד, כאשר מדי מספר שנים עולים מקצועות חדשים ומבוקשים במיוחד, כיום בין הענפים בהייטק שיש להם ביקוש רב במיוחד נכללים DevOps, סייבר, מדע הנתונים (Data Science), בלוקצ'יין ועוד.

אפשרויות תעסוקה

בוגרי התואר משתלבים כמהנדסים בתחומי החומרה השונים, בחברות הייטק ובמסגרות נוספות בתעשייה. בהתאם להתמחויות ולידע שברשותם הם יכולים לשמש מהנדסי רשתות תקשורת, מהנדסי אופטיקה, מהנדסי טכנולוגיות ביטחוניות ועוד. באפשרותם להשתלב בחברות מקומיות וגלובליות, בארגוני הייטק כגון אינטל, Apple, מיקרוסופט, צ'ק פוינט ועוד וכן בחברות טלקום וסלולר, בסטארט אפים הנדסיים ובמסגרות נוספות בהן נדרש מחקר ופיתוח בתחום החומרה והמערכות המשולבות.

אפיק הקריירה המרכזי לבוגרים הוא תעשיית ההייטק. משרות התחלתיות המתאימות לבוגרים טריים כוללות תפקידים בענף התמיכה הטכנית או הסיסטם, בדיקות תוכנה ואוטומציית בדיקות וכתיבת קוד בסיסי. לעיתים ניתן להשתלב בתפקידים אלה כבר במהלך הלימודים עצמם, בשנים המתקדמות.


לאחר צבירת ניסיון בהייטק ניתן להתקדם לתפקידים בכירים יותר כגון מפתחי תוכנה, מהנדסי תוכנה, מנתחי מערכות מידע, ניהול פרויקטים בתוכנה ועוד. הם יכולים להשתלב במגוון רחב של חברות הייטק וטכנולוגיה במשק, בין הארגונים הגדולים והמוכרים נכללות חברות כגון אינטל, סיסקו, מיקרוסופט, צ'קפוינט וכן סטארט אפים טכנולוגיים.

רמות שכר

ענף המחשבים והחומרה נכללים בין המקצועות ההנדסיים המבוקשים במשק, והדבר בא לידי ביטוי גם ברמות השכר של העובדים. שכר מהנדס חומרה מתחיל נע בין 17,000 - 25,000 שקלים לחודש ולאחר מספר שנים עולה המשכורת לטווח של 25,000 - 35,000 שקלים לחודש. טווחי השכר דומים לתפקידים כגון מהנדסי רכיבים כגון Board Design או Chip Design (כלומר פיתוח כרטיסים או שבבים), מהנדסים האחראיים על בדיקות ולידציה בתהליכי הייצור של רכיבי מחשוב, מהנדסי רכיבים אלקטרוניים ותפקידים דומים נוספים. לאחר שנות וותק רבות במקצוע ניתן להתקדם לתפקידי מנהלי פרויקטים, מנהלי מחלקות וצוותים ולהגיע לתגמול גבוה במיוחד.

שכר עובדי הייטק נחשב לאחד הגבוהים במשק הישראלי, היות ומדובר בתעשייה ובה קשת רחבה של תפקידים והתמחויות גם רמות השכר מגוונות בהתאם. החל משכרם של אנשי QA מתחילים שנע בין 10,000 - 12,000 שקלים בממוצע לחודש ואנשי סיסטם והלפדסק משתכרים בין 8,000 - 7,000 שקלים, עובדים בתחומים מבוקשים בפיתוח ובמחקר יכולים להגיע לשכר גבוה בהרבה מהממוצע במשק. כך למשל מפתחי אלגוריתמים מתחילים משתכרים בין 16,000 - 20,000 שקלים לחודש, מפתחי פול סטאק בתחילת דרכם מגיעים לשכר שבין 18,000 - 20,000 שקלים אנשי דבאופס משתכרים לרוב בין 20,000 - 25,000 שקלים לחודש בשנים הראשונות ובתחום ה - Data Science השכר נע בין 20,000 - 25,000 שקלים לחודש בממוצע. עובדים בכירים ובעלי ותק רב יותר מגיעים לשכר גבוה אף יותר, וכך גם מנהלי צוותי פיתוח, פרויקטים ומחלקות.

לימודי המשך

לאחר סיום התואר, ישנם מי שבוחרים להמשיך לתואר שני בתחום, מסלולים משיקים אחרים שבהם ניתן לבחור כוללים תואר שני בהנדסת חשמל, תואר שני בהנדסת תוכנה ותואר שני בהנדסת אלקטרוניקה.

בוגרים המעוניינים להמשיך לפתח את הידע שברשותם יכולים להמשיך לתואר שני במדעי המחשב, מסלולים אלה אינם חובה להתקדמות בהייטק אולם מתאימים במיוחד למעוניינים בקריירה מחקרית (במקרים אלה יש לבחור במסלול עם תזה).

 

גולשים שואלים ומקבלים תשובה

 

האם כדאי ללמוד את תחומי הנדסת המחשבים ומדעי המחשב?


אם אתה אדם ריאלי בעל אהבה לעולם המחשבים, כדאי מאוד ללמוד את המקצועות האלה. בענפים האלה חובה לחיות את התחום, ללמוד כל הזמן ולהתפתח, כי השינויים בשוק מאוד מהירים. לימודי מחשבים פותחים דלת לקריירה כמפתחי ומתכנתים וכן לתפקידי תכנון וארכיטקטורת תוכנה. בתחום ההנדסה לרוב ההתמקדות היא ברכיבים אלקטרוניים למערכות מחשוב ולמעשה נפתחת אופציה לקריירה בתחום האלקטרוניקה. בעת הבחירה כדאי לחשוב לאיזה מהתחומים האלה אתה מתחבר יותר.


אני מתלבט בין הנדסת מחשבים ומדעי המחשב, מה ההבדל? מדוע לימודי ההנדסה נמשכים ארבע שנים ומחשבים רק שלוש שנים?


מדעי המחשב הוא תואר במדעים, אך זה תואר כללי. בלימודי הנדסה אחרי ארבע שנים מקבלים תואר הנדסי, ולמעשה למדת מקצוע, מהנדס. בלימודי המחשבים מכירים בעיקר בסיס תיאורטי להכרת המחשב, ובלימודי ההנדסה עוסקים בחומרה ומשלבים את תחום החשמל.

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על מדעי המחשב או הנדסת מחשבים?

רוצה לדעת יותר על מדעי המחשב או הנדסת מחשבים?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
מוסדות לימוד מדעי המחשב או הנדסת מחשבים
עדיין לא בחרת מה ללמוד? יש לנו פתרון עבורך ...

כך נעזור לך לבחור מקצוע לימודים

שאלות הגולשים בנושא
לימודי מדעי המחשב או הנדסת תוכנה?
יעוץ בקשר ללימודי מדעי המחשב
מתי ההרשמה ללימודי מדעי המחשב?
כך נעזור לך לבחור לימודים ומקצוע לחיים...
כך נעזור לך לבחור לימודים ומקצוע לחיים...