רוצה פרטים על לימודי יידיש?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

לימודי יידיש

רוצה לדעת על לימודי יידיש? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תואר ראשון ביידיש

 

היידיש, השפה שהתפתחה בקהילות יהודיות במזרח אירופה, מדוברת עד היום ברחבי העולם – החל מקהילות בישראל, המשך במדינות אירופה, וכלה בארה"ב.


המשכיותה של שפה עשירה זו משמעותית ביותר עבור השימור של תרבות יהודית בת מאות שנים, וכן עבור ההבנה של מסורות בספרות ובלשון העברית, להן קיים זכר עד ימינו.


כיום, ניתן להשתתף בלימודי יידיש ולהרחיב את ההיכרות עם ההיסטוריה והמאפיינים הייחודיים של לשון זו, כבר במהלך התואר הראשון.


תכנית הלימודים ומתכונתם


התכנים הנלמדים במהלך התואר, והמיקוד שלהם, משתנים בהתאם לתכנית הלימודים הנבחרת: ברוב מוסדות הלימוד, ניתן להשתתף בלימודי יידיש כחלק מתואר ראשון רב תחומי או כחלק מתואר ראשון בספרות עברית. תארים אלו לרוב מוצעים במתכונת דו חוגית, לעתים גם במתכונת חד חוגית.


משך הלימודים בחטיבה נע בין שנתיים לשלוש שנים, כאשר ההשתתפות בקורסים מתפרשת לאורך התואר. במהלך הלימודים בחטיבה, הסטודנטים משתתפים בקורסי מבוא, קורסי בחירה וכן בסמינרים. באפשרותם לבחור לכתוב עבודה סמינריונית על נושא מתוך לימודי היידיש.


מוסדות לימוד אפשריים


האוניברסיטה העברית בירושלים: ניתן לשלב חטיבה בלשונות יהודיות, ובמסגרתה ללמוד יידיש כחלק מ – B.A כללי, בתכנית הלימודים הרב תחומית, שנערכת בפקולטה למדעי הרוח.

 

התואר הראשון הרב תחומי מתקיים במתכונת דו חוגית, ומאפשר לסטודנטים לבחור מבין קורסים שונים העוסקים בשפה, בספרות ובתרבות יידיש.


במהלך לימודי החטיבה, הסטודנטים לומדים להכיר לעומק את המשותף ללשונות הייחודיות לקהילות היהודיות בארצות האסלאם, ספרד, וכן באירופה: הלדינו, הערבית היהודית, הארמית היהודית והיידיש. הלימודים סוקרים את ההיסטורי של התפתחות שפות אלו, החל מימי הביניים וכלה בעת החדשה. הם מתמקדים במאפיינים המשותפים ללשונות הקהילות היהודיות השונות, ואת הנסיבות החברתיות וההיסטוריות שהובילו להתפתחות מגוון הלהגים. חלק מהלימודים כוללים רכישת כלים בלשניים ופילולוגיים לצורך ניתוח ועבודה מול טקסטים בשפות אלו.


השתתפות בלימודי חטיבה זו, מאפשרת לבוגרי התואר הראשון להתקבל לתואר שני ביידיש בלי צורך בלימודי השלמה. מבנה חטיבת לימודים זו, כולל 20 נקודות זכות, ובמסגרתה נערכים קורסי מבוא, קורסי רקע היסטוריה בהיקף כולל של 12 נקודות זכות, וכן קורסי בחירה וסמינריונים בהיקף של 8 נקודות זכות.


מי שמתעניינים בנושאים הנלמדים במסגרת החטיבה, ורוצים להרחיב את ידיעותיהם בתחום, יכולים ללמוד סמינריון נוסף במסגרתה ולכתוב עבודה סמינריונית על נושא המעניין אותם – כך הלימודים מגיעים להיקף של 24 נקודות זכות.


אוניברסיטת בר אילן (רמת גן): באוניברסיטה מוצע תואר ראשון בספרות עברית, במהלכו מתעמקים גם בספרויות בלשונות היהודים, כולל ביידיש. במהלך הקורסים השונים, נפרשת ההיסטוריה העשירה של לשונות היהודים והתפתחות הספרות העברית – החל מזו הקדומה וכלה בעכשווית.


במסגרת המחלקה פועל מרכז לחקר יידיש, כאשר השתתפות בפעילות המרכז מאפשרת לסטודנטים לפתח יכולות לקריאת טקסטים ספרותיים ומדעיים וכן לקבל את הבסיס הנחוץ לצורך כתיבה מחקרית על תחומים אלו, לקראת המשך לתארים מתקדמים.


חלק מהלימודים כוללים רכישת היכרות עם תיאוריות בחקר הספרות ועקרונותיהן, וכן סקירה של הז'אנרים השונים ושל יצירות קנוניות מרכזיות. נוסף על כך, הסטודנטים לומדים להכיר את הרצף ההיסטורי שעליו ממוקמות היצירות השונות של הספרות העברית, והדיאלוג הטקסטואלי המתקיים ביניהן. כך מתאפשר להבין גם יצירות עבריות בראי ספרות היידיש (והלדינו), וההקשר ההיסטורי והתרבותי הרחב של קהילות יהודיות, על המורשת העשירה שלהן.


ניתן להשתת בתואר זה במסגרת מסלול מורחב, או לחילופין במסלול דו חוגי מובנה או לא מובנה. המסלול המורחב כולל 92 נקודות זכות, ומאפשר להתמחות בספרות עם ישראל. המסלול הדו חוגי, שהיקפו 50 נקודות זכות, מאפשר להתמחות גם בספרות עם ישראל וגם בתחום נוסף רלבנטי – כגון תנ"ך, תלמוד, תולדות ישראל, לשום, אמנות יהודי, ספרות משווה, צרפתית, לימודים קלאסיים, ערבית, או תואר ראשון רב תחומי.


במסלול הדו חוגי הלא מובנה, אפשר להתמחות במחלקה לספרות עם ישראל, בהיקף 54 נקודות זכות. נוסף על כך יש לשלב מקצוע ראשי נוסף.


אוניברסיטת בן גוריון בנגב (באר שבע): באוניברסיטה זו מוצע תואר ראשון בספרות עברית, במסגרתו ניתן לבחור בהתמחות ביידיש, במהלכה נלמדים לימודי תרבות בהתמקדות בקהילות במזרח אירופה ואמריקה. הלימודים נערכים מתוך ראייה היסטורית רחבה של התפתחות השפה היידיש בקהילות היהודיות באזורים אלו, ובזיקה המהותית שקיימת בין הספרות שנכתבה בשפה זו לבין הספרות שנכתבה בעברית.


ההשתתפות בתואר זה מאפשרת לסטודנטים לרכוש יכולות מחקריות ולקבל היכרות תיאורטית רחבה בתחומים אלו, היכרות שבתורה מקנה הבנה מעמיקה יותר של התרבות וההיסטוריה של עם ישראל.


המסלול מתקיים בהיקף של 28 נקודות זכות, ובמהלכו הסטודנטים נדרשים להשתתף בקורסי מבוא, בלימודי שפה, בסמינרים וכן בשיעורי בחירה. לרוב, הלימודים נפרשים על פני 3 שנים. עם זאת, יש אפשרות לרכז את הלימודים במשך שנתיים בלבד, בכפוף לאישור ראש החטיבה.


באוניברסיטה פועלת תכנית בין אוניברסיטאית לתואר שני, אליה ניתן להתקבל לאחר סיום התואר הראשון בהתמחות ביידיש. מי שמתקבלים לתכנית הזו, זכאים למלגת לימודים.


ראש התכנית הוא מומחה ליידיש המתמחה גם בהוראה לתואר ראשון בגרמנית, בעל ניסיון רב בהוראת השפה וכן בתרגום ממנה, מגרמנית וצרפתית.


תנאי קבלה


תנאי הקבלה משתנים בהתאם לתכנית הלימודים הנבחרת ולמוסד הלימודים. עם זאת, ברוב מוסדות הלימוד, יש לעמוד בדרישות סף הכוללות ציוני פסיכומטרי, בגרויות, וכן ציונים במבחני ידיעת אנגלית לצורך סיווג לרמת אנגלית. המבחנים המתקבלים ברוב מוסדות הלימוד כוללים ציון במבחן אמי"ר או אמיר"ם, או לחילופין ציון בפרק האנגלית בפסיכומטרי.


בחלק ממוסדות הלימוד מוצעים מסלולי קבלה על סמך פסיכומטרי בלבד או על סמך ממוצע בגרויות בלבד.


תעודה


בהתאם לתכנית הלימודים הנבחרת, מי שמסיימים בהצלחה זכאים לתואר ראשון – לרוב B.A רב תחומי או תואר ראשון בספרות עברית.


אפשרויות תעסוקה


בוגרי התואר יכולים לעסוק בהנצחת השפה, במרכזי מחקר, עמותות וארגונים שונים העוסקים בשימור תרבות עם ישראל לדורותיה. כמו כן, קיים כיום ביקוש רב יותר למורים ליידיש, עם העלייה בהכרה לחשיבות שימור שפה זו.


אפשרות נוספת היא להמשיך בקריירה אקדמית - להתמחות בתואר שני ביידיש, המוצע במספר מוסדות לימוד בארץ, ולאחר מכן לחקור סוגיות היסטוריות, תרבותיות, לשוניות או ספרותיות במהלך לימודי דוקטורט. המחקר האקדמי הענף בתחום עוסק בנושאים מגוונים, החל בהיסטוריה היהודית של קהילות במזרח אירופה ובאמריקה, וכלה במאפיינים בלשניים של השפה.
 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על לימודי יידיש?

רוצה לדעת יותר על לימודי יידיש?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
מוסדות לימוד לימודי יידיש
עדיין לא בחרת מה ללמוד? יש לנו פתרון עבורך ...

כך נעזור לך לבחור מקצוע לימודים