מלגת תכנית ארסמוס

מעל 1,000 מלגות, לא תמצא/י אחת בשבילך?

 

למעבר ללוח מלגות לחץ/י מלגות לסטודנטים 
המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מלגת תכנית ארסמוס פלוס - Erasmus

 

ארסמוס היא תכנית בינלאומית של האיחוד האירופי לחילופי סטודנטים ומלגות. תכנית זו החלה את דרכה לפני כ – 33 שנים מתוך שאיפה להגדיל את שיתופי הפעולה בין מדינות אירופה דרך מפגשים בין סטודנטים מרחבי היבשת. בין המדינות הנכללות בתכנית זו נכללת גם ישראל ושותפים בה מגוון מוסדות אקדמיים בארץ.


התכנית נקראת על שם הפילוסוף ארסמוס, שהיה איש רוח ודת משפיע בהולנד של תקופת הרנסנס. כמו כן, השם מהווה ראשי תיבות - European Region Action Scheme for the Mobility of University Students (התכנית האירופאית לניידות סטודנטים). בין השנים 2007 – 2013 התכנית הייתה ידועה בשם "ארסמוס מונדוס", אולם משנת 2015 השתנה שמה והיא מוכרת כ – "ארסמוס פלוס".


אחד היעדים המרכזיים של המיזם הוא מתן אפשרות לצעירים לרכוש כישורים חדשים וחשובים לשוק העבודה הגלובלי וכן הגברת הפוטנציאל התעסוקתי של אותם צעירים דרך החשיפה למדינות שונות. כמו כן, בתכנית פועלים לעידוד חדשנות ושיתופי פעולה אקדמיים בין מדינות בעולם.


התכנית ממומנת על ידי הנציבות האירופית. במסגרתה סטודנטים ישראלים וכן סטודנטים זרים יכולים ללמוד במגוון של מוסדות אקדמיים בתכניות לתואר שני ולתואר שלישי ולקבל מלגות לימודים. הפעילות האקדמית המשותפת נערכת במגוון של מדינות, כאשר הסטודנטים יכולים להתנייד בין המדינות וללמוד בכל כמה סמסטרים במדינה שונה.


המדינות הפופולריות ביותר בהן בחרו הסטודנטים הישראלים בתכנית זו ללמוד כוללות את גרמניה, פולין, איטליה, הולנד, צ'כיה, אוסטריה, רומניה ועוד. בחמש השנים האחרונות יצאו מעל 6,770 סטודנטים ישראלים לחו"ל במסגרת הפרויקט. במקביל, מעל 5,000 סטודנטים ממדינות שונות בעולם הגיעו לארץ ללמוד במסגרת התכנית.


במסגרת תכנית זו הסטודנטים הישראלים שוהים במוסדות לימודים בחו"ל במשך פרק זמן שבין כמה חודשים ועד שנה אחת, או לחלופין לוקחים חלק בהתמחות במדינה בחו"ל במשך כחודשיים. הקורסים שהסטודנטים לומדים במהלך שהותם בחו"ל מוכרים לנקודות זכות לתואר, במסגרת הסכמים שמפעילים המוסדות השונים. כמו כן, הסטודנטים בתכנית לא נדרשים לשלם תוספות שכר לימוד והם משלמים למוסדות בארץ.


כדי לסייע לסטודנטים הלוקחים חלק בתכנית בינלאומית זו, ישנה אפשרות לבקשת מלגות לימוד. המלגות מסייעות למימון חלקי של הלימודים וכן לכיסוי של הוצאות מחיה במדינות השונות.

 

תכניות לישראלים


בארץ פועלת תכנית ארסמוס בשיתוף עם המועצה להשכלה גבוהה, משרדי ממשלה ושגרירויות. אלה הם מסלולי ארסמוס אשר פתוחים למוסדות אקדמיים בישראל:


תכניות לתארים שניים משותפים: במסגרת זו מתקיימות תכניות לתואר שני משותף, שבהן מתאגדים יחד כמה מוסדות אקדמיים באירופה, כאשר הסטודנטים הרשומים במסלול זה נדרשים ללמוד בשני מוסדות באירופה לפחות. בתכנית מקבלים מלגות הצטיינות, המוסדות המשתתפים מקבלים מימון בהתאם.


ניידות סטודנטים וסגל: אלה הם חילופי סטודנטים בין מוסדות אקדמיים בארץ ובמדינות אירופה לפרקי זמן קצרים שבין 3 – 12 חודשים. המוסדות השונים חותמים על הסכמים שבמסגרתם מכירים בנקודות הזכות של הקורסים שבהם הסטודנטים לוקחים חלק.


תכנית ז'אן מונה: פרויקט לעידוד מצוינות בהוראה ומחקר. במסגרתו מממנים השתתפות בקורסים ובפרויקטים במרכזי מצוינות.
פיתוח תשתיות: מוסדות אקדמיים ישראלים יכולים ליזום מיזמים ופרויקטים לקידום ההשכלה הגבוהה ולהפעיל אותם. בפרויקטים מתאגדים יחד כמה מוסדות במדינות אירופה, לרבות ישראל, ומפעילים את הפרויקטים לפרקי זמן של בין שנתיים לשלוש שנים.

 

כמו כן, בישראל מתקיימות כמה תכניות במסגרת ארסמוס לחילופי סטודנטים, שבהן חברים מוסדות אקדמיים בישראל הכוללים אוניברסיטאות ומכללות אקדמיות. בין המסגרות המתקיימות:


תואר שני EMLE(European Master in Law and Economics) – תכנית לתואר שני במשפטים וכלכלה שבה לוקחים חלק מוסדות במדינות שונות, בהן גם אוניברסיטת חיפה. אורך התכנית כשנה והיא כוללת שלושה סמסטרים. הסטודנטים נדרשים ללמוד בלפחות שני מוסדות אקדמיים שונים במהלך התכנית.


תואר שלישי ופוסט דוקטורט בתכנית EMAIL (Erasmus Mundus Action 2 Israel) – זוהי תכנית לחילופי סטודנטים לתואר שלישי ולפוסט דוקטורט. הסטודנטים יכולים ללמוד במוסדות באירופה במשך סמסטר או שניים תוך קבלת מלגות מחקר ומימון חלקי של המחקר. בתכנית לוקחים חלק מוסדות אקדמיים ממדינות מגוונות באירופה, בין המוסדות הישראלים המשתתפים בה נכללות אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית והמרכז הבינתחומי הרצליה.


תכנית EDEN (Erasmus mundus academic Network) – תכנית זו מתייחסת לסטודנטים החל מתואר ראשון ועד לפוסט דוקטורט. המוסדות הישראלים המשתתפים בה כוללים את אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בר אילן, האוניברסיטה העברית והמרכז הבינתחומי הרצליה.


כמו כן, קיימות אפשרויות חילופי סטודנטים עבור מי שלומדים במגוון של מוסדות אחרים בארץ.

 

שאלות ותשובות על תכנית ארסמוס


מי קהל היעד?


בתכניות אלה יכולים ללמוד סטודנטים לתואר ראשון, שני ושלישי. קיימים גם מסלולים מסוימים המתאימים לפוסט דוקטורנטים. לרוב התכנית פתוחה לסטודנטים החל משנה ב' של הלימודים. התכנית מתאימה לסטודנטים מצטיינים המעוניינים להעביר פרק זמן מלימודיהם במוסדות בחו"ל כדי להרחיב את האופקים ולהיחשף לרשת קשרים בינלאומית.

 

כיצד מתקבלים?


בחירת הסטודנטים לתכנית נעשית על סמך ממוצע הציונים בשני הסמסטרים שלפני הגשת הבקשות. יש צורך בממוצע של לפחות 80. כמו כן, יש צורך ברמת סיווג באנגלית של "מתקדמים א'" לפחות.


המועמדים נדרשים להגיש המלצות של ראשי החוגים והמסלולים שבהם הם לומדים. עליהם להגיש גם מכתב מוטיבציה שמיועד לאוניברסיטאות הקולטות ובו מפורטים מניעי המועמדים לקחת חלק בתכנית. סטודנטים לתארים מתקדמים צריכים להגיש גם תכנית מחקר ובו מפורטות מטרות המחקר באוניברסיטאות המארחות.


בחלק מן המוסדות המועמדים נדרשים לעבור גם בחינת סיווג בשפה האנגלית בשם TOEFL IBT. ההרשמה לבחינה זו נעשית באופן עצמאי וכרוכה בתשלום. את הציון במבחן יש להגיש לפני המועד האחרון להגשת מועמדות למוסדות המארחים בחו"ל.

 

מהו תהליך הגשת המועמדות?


את ההרשמה הראשונית מבצעים הסטודנטים באופן מקוון. לאחר מכן, מגישים מסמכים הנדרשים למוסדות הלימוד בארץ, הן באופן מקוון והן בגרסה מודפסת.

 

בין המסמכים הנדרשים לשליחה נכללים קורות חיים בשפה האנגלית וכן המלצות של גורמים אקדמיים ומקצועיים המעידים על ההישגים שלהם ועל מצוינות. הסטודנטים נדרשים לצרף גם את גיליונות הציונים, מי שנמצאים בשנה ב' מצרפים את הגיליון של השנה האחרונה ומי שלומדים בשנה ג' מצרפים של השנתיים האחרונות.

 

לאחר מכן על המועמדים לבחור את המוסדות בחו"ל שבהם הם מעוניינים ללמוד וכן את הקורסים המתאימים להם מתוך המגוון המוצע על ידיהם. הבחירה נעשית לרוב בצורה של דירוג העדיפויות של המועמדים.

 

חשוב לוודא את התאריכים שבהם פתוחה האפשרות לשליחת הטפסים והמידע, בהתאם לקולות הקוראים שמתפרסמים על ידי התכנית מדי שנה. מי שעומדים בדרישות מוזמנים לראיונות אישיים.

 

מה גובה המלגה?


הסטודנטים הלוקחים חלק בתכנית יכולים להיעזר במענק מטעם האיחוד האירופי, שגובהו משתנה ממדינה למדינה ולפי שיקולי האוניברסיטאות המארחות. זוהי מלגת לימודים בחו"ל אשר כוללת לרוב כיסוי עלויות הקורסים וכן מימון של עלויות מחייה ועלות הטיסה. גובה המלגה לרוב נע בין 700 – 900 יורו לפרק זמן של בין 4 – 5 חודשים.


אפשרות נוספת היא קבלת סיוע מטעם המוסדות בארץ. חלק מהאוניברסיטאות והמכללות בארץ המשתתפים במיזם מציעים סיוע כלכלי למי שלוקחים חלק בתכנית חילופי הסטודנטים. יש לציין כי ניתן להיעזר רק באחד ממסלולי הסיוע הללו ולא בשניהם. עם זאת, הסטודנטים יכולים לגייס מקורות מימון אחרים בעצמם במסגרת לימודיהם.

 

כיצד ומתי מקבלים תשובות?


לאחר הגשת בקשות הקבלה לתכנית, וועדת קבלה דנה בכל הבקשות לגופן. בסיום דיוני הוועדה נשלחות תשובות במייל מטעם המחלקות לקשרים אקדמיים בין לאומיים של מוסדות הלימוד בארץ, בהודעות אלה מפורט גם השיבוץ לאוניברסיטאות בחו"ל מתוך סדרי העדיפויות ששלחו המועמדים. המייל המודיע על קבלה לתכנית מתקבל לרוב תוך כחודש אחרי המועד האחרון לשליחת הבקשות.

 

שאלות הגולשים בנושא
מלגות טלדור משרד החינוך
מלגות על רקע מצב סוציו אקונומי נמוך
מלגות ללימודי הסבת אקדמאים לסיעוד
מלגות לתואר ראשון - הרצוג ונוות ישראל
מלגות לאמהות חד הוריות ללא התנדבות
מלגות לאברכים במשרד החינוך
פתיחת מלגות לשנת לימודים תשע"ה