למידה בימי קורונה - 7 טיפים ללמידה אפקטיבית מהבית

13/4/2020 מאת: תובל קליין (3,066 צפיות)

משבר הקורונה משפיע על כל תחומי החיים, ועבורנו, סטודנטים וסטודנטיות, משמעותו מעבר מלמידה בכיתה ללמידה מהבית, דרך המחשב. איך אפשר להפסיק לדחיין? ריכזנו לכם כאן עצות בדוקות להפיכת הלמידה בבית לחוויה אפקטיבית ומועילה:

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


כך תצלחו את הלמידה המקוונת - 7 טיפים ללמידה אפקטיבית מהבית

 

משבר הקורונה אולי משאיר את כולנו בבתים, אבל מבחינת האוניברסיטאות והמכללות, הסמסטר ממשיך כרגיל. ללמידה מהבית יש הרבה יתרונות, אבל היא מעלה אתגר משמעותי – איך להתמודד עם הדחיינות? סידרנו לכם 7 טיפים ללמידה אפקטיבית מהבית:


1. שמרו על שגרה מסודרת


קל ללכת לאיבוד בערימות החומר גם בזמן רגיל, אבל אם נותנים ללוח הזמנים להתבלגן, המצב בקלות יכול לצאת מכלל שליטה. ללכת לישון בשעות קבועות, לקום בשעה סבירה, לאכול 3 ארוחות ביום, לצאת מהפיג'מה כל בוקר (ולשטוף ידיים. תמיד לשטוף ידיים) - כל אלו דברים שיכולים לעזור לכם לשמור על שגרת הלימודים ולהפיק את המירב מהתקופה הזאת.

 

אכילה נכונה, ספורט ושינה כולן חשובות ביותר. כשנמצאים בבית, קל להיכנע לדחף ולנשנש, לוותר לעצמכם על למתוח את השרירים, לישון יותר מדי או מעט מדי. אבל הדברים האלה לא חשובים רק לבריאות הפיזית שלכם, אלא גם לבריאות הנפשית, וחשוב לא לתת לזמנים המוזרים בהם אנחנו נמצאים לשבש את השגרה הרגילה שלכם. גם שמירה על אזור עבודה מסודר ונקי יכול לעזור: סביבת עבודה מסודרת יכולה לעזור לסדר גם את הראש.

 

2. תכננו את היום מראש


כשנמצאים כל היום בבית, קל לדחיין ולתת ללימודים ולמטלות לגלוש עד השעות הקטנות של הלילה. אבל שגרה כזו היא לא בריאה, ועדיף להקדיש חלונות זמן מוגדרים לעבודה, וגם זמן מוגדר לפנאי – סדרות, שיחות זום עם חברים או סתם להציק לחיית המחמד שלכם.

 

בתחילת כל יום, ערכו רשימה של הדברים שצריך לעשות ללימודים – אבל תהיו ריאליים, את הסמינריונית שצריך להגיש באמצע התואר כנראה שלא תגישו עכשיו.

 

אחר כך, חלקו את המשימות לפי הזמן והריכוז שכל אחת תיקח ולפי רמת הדחיפות שלהן, והקצו להן שעה ביום. השתדלו להקצות משימות קשות ומאומצות לשעות שבהן אתם מרוכזים ביותר. מה שמוביל לטיפ הבא:

 

3. טיפוסי בוקר או ערב? התאימו את הלו"ז אישית


יתרון מסוים של הלמידה בקורסים מקוונים, הוא הגמישות הרבה יותר בלו"ז. לא כולנו טיפוסים של בוקר; ואם אתם דווקא מאלו שלומדים הכי טוב בשעות הקטנות של הלילה, אין סיבה להכריח את עצמכם לעבוד דווקא בבוקר. אם יש שיעורים שבהם המרצה מאפשר לצפות בהקלטות במקום להיות בשיעור, זה יכול להקל אף יותר על סידור הלו"ז בהתאם להעדפות שלכם. אבל גם אם לא – כאשר אתם מתכננים את היום, אפשר להתחשב בשעות שבהן הריכוז שלכם גבוה במיוחד, ולהקצות זמן פנוי או למשימות אחרות, כמו מטלות בית, דווקא בשעות שבהן יותר קשה לכם להיות מרוכזים.

 

כדאי לשים לב שהחלוקה בין טיפוסי בוקר לערב היא לא דיכוטומית: אצל רוב האנשים, הבוקר מהווה זמן יותר טוב ללמידת דברים חדשים, ושעות אחר הצהריים עדיפות ליישום חומר שכבר נלמד, ולניתוח מידע. גם זה שיקול שניתן להביא בחשבון כשמנסים לשמור על הפוקוס.

 

4. תזמנו את הלמידה


אחרי שחילקתם את המשימות לאורך היום, שימו לב שאתם לא מעריכים הערכת יתר או חסר את זמן העבודה על כל אחת מהן, והקדישו מספיק זמן להפסקות בין המשימות. למידה אפקטיבית זו לא בהכרח למידה אינטנסיבית; אם תלמדו יום שלם ללא הפסקות, תתישו את עצמכם ולא בהכרח תטמיעו את החומר שלמדתם. חלוקה נכונה של הזמן יכולה לעזור לחומר לשקוע יותר טוב, ולחסוך לכם עבודה מיותרת בהמשך.

 

בהקשר הזה, טיימר יכול לעזור: באמצעותו אפשר לוודא שאתם עובדים בחלונות הזמן שהקציתם לשם כך, ונהנים ממנוחה נטולת אשמה בשעות ההפסקה, גם אם לא סיימתם את המשימה. עבודה עם טיימר יכולה גם לשפר את הערכת הזמנים שלכם לכל משימה בהמשך: אולי אתם קוראים יותר מהר משחשבתם, אבל לוקח לכם יותר זמן לכתוב. כדאי לדעת את זה לקראת הפעם הבאה שאתם מתכוננים למבחן או כותבים עבודה.

 

5. אמרו לא לדחיינות


קל לגלוש לדברים אחרים כשהמרצה לא יכול לראות שאתם גוללים בטלפון, ולסטודנטים האחרים בהרצאה אין אפשרות להציץ לכם מעבר לכתף בהודעות שאתם כותבים בווטסאפ ווב. אבל מלבד הבעייתיות שבלתת למשימות להימתח על פני כל היום, הריכוז שלנו ויכולות הלמידה פחות אפקטיביות כשאנחנו עסוקים במיליון דברים. את הטלפון מומלץ לשים רחוק מאיתנו בזמן הלמידה, ועדיף על מצב שקט בלי רטט. אבל מה לעשות עם המחשב, שמלא אף הוא בפיתויים וסרטוני אוגרים חמודים ביוטיוב?

 

במיוחד בשביל זה קיימות תוכנות ותוספים חינמיים שחוסמים גישה לאתרים וליישומים שאין להם שום קשר ללמידה. Cold Turkey מתאימה למי שמשתמשים במערכת ההפעלה ווינדוס, ומאפשרת להגדיר חלונות זמן שבהם גם אם ממש תתאמצו, לא תוכלו לגשת לפייסבוק, לאינסטגרם, או לכל אתר אחר שתגדירו. למשתמשי המקבוק, אפשר להשתמש בתוכנת Self Control.

 

אם לא מתחשק לכם להתקין תוכנה, אתם תמיד יכולים להתקין תוסף לדפדפן, כמו Go F****** Work המתאים לגוגל כרום – ולמי ששפה גסה היא בדיוק שהם צריכים כדי לקבל את הדחיפה לעבוד. התוסף מציג הודעות מוטיבציה רצופות קללות כל פעם שתנסו להסיח את דעתכם בגלילה חסרת דעת ברשת.

 

6. המשיכו עם הלמידה הקבוצתית


השיעורים המקוונים לרוב נערכים במתכונת יותר פרונטלית, בגלל מגבלות הפורמט, אז השתתפות פעילה בשיעור היא לא תמיד חובה. קל להישאב לביצוע עצמאי של המשימות, אבל שמירה על קשרים חברתיים חשובה לא רק לבריאות הנפשית, אלא גם ללמידה אפקטיבית. לדבר עם חברים ללימודים על החומר יכול לעזור להבהיר אותו; אם בימים רגילים למידה קבוצתית מועילה בהתגברות על הדחיינות, בתקופה קשה כמו זו יכול להיות לה גם ערך רגשי. שמרו על קשר עם החברים ללימודים באמצעות יוזמות יצירתיות כמו מפגשי למידה בזום, שיכולות להוות תחליף, גם אם חלקי, ללמידה המשותפת.


7. היו סלחנים עם עצמכם


הדעות על הלמידה המקוונת חלוקות: יש סטודנטים שמעדיפים ללמוד כך, ויש מי שהלמידה בקמפוס חסרה להם (או שהלמידה בבית בהכרח אינה מספיקה, כמו מי שצריכים להשתתף במעבדות). אבל לא משנה אם הלימודים המקוונים באים לכם בטוב או שלא, משבר הקורונה מערים קשיים נוספים עבור כולם, כולל למרצים ולמרצות, שמבינים שהנסיבות הלא פשוטות עשויות להקשות על הלמידה.

 

יום לא פרודוקטיבי אחד לא הורס את כל הרצף, ואימוץ הרגלים נכונים של למידה לטווח הארוך משמעותו גם להבין שזה בסדר לפעמים לתת לעצמכם מנוחה – כל עוד אתם זוכרים שצריך גם לעבוד. בסופו של דבר, השמירה על שגרת הלימודים מאפשרת לנו להישאר מוכוונים למטרה ולהפוך גם את התקופה המורכבת הזו למועילה.