סקר לימודים בישראל ואתר גלובס

24/3/2020 מאת: אנאבל אדמסקי (1,559 צפיות)

הסטודנטים בארץ עברו ללמידה מקוונת בעקבות משבר הקורונה, מה הם באמת חושבים על הלימודים מהבית? ומה לדעתם צריך להשתנות באקדמיה בעתיד אחרי המשבר כדי להציל את התואר? סקר שערכנו באתר, שהתפרסם באתר "גלובס" מציג תוצאות מפתיעות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סקר של אתר לימודים בישראל ואתר גלובס מראה: רוב הסטודנטים מעדיפים לימודים מרחוק בעקבות משבר הקורונה

 
בעקבות התפשטות נגיף הקורונה האקדמיה עוברת שינויים משמעותיים, כשהסטודנטים עברו בשבוע שעבר ללמידה מרחוק בלבד. מאות אלפי הסטודנטים במכללות והאוניברסיטאות בארץ לומדים בימים אלה דרך מערכות ללמידה מקוונת מהבית, בעקבות החלטות משרד הבריאות על הפסקה של הלימודים הפרונטליים במוסדות כדי לסייע לבלימה של הנגיף.

 
מסקר שביצענו באתר, אשר פורסם באתר "גלובס", נראה שהסטודנטים רואים בחיוב את השינוי בדרך הלמידה לאור המשבר ומרביתם מעדיפים ללמוד מהבית בתקופת משבר הקורונה באמצעות למידה מקוונת.

 
רוב הסטודנטים – בעד למידה מרחוק

 
בסקר נשאלו 452 סטודנטים פעילים וכאלה שיתחילו את הלימודים בשנה הבאה לגבי ההעדפות שלהם להמשך הסמסטר והלימודים בכל הנוגע ללמידה מרחוק: האם להמשיך את שנת הלימודים בלמידה המקוונת, לחכות לסוף משבר הקורונה ולהתחיל את הלימודים בשנה הבאה בכיתות או לבטל את הלימודים לגמרי?

 
לפי תוצאות הסקר, 58.5% מהנשאלים ציינו כי הם מעדיפים להתחיל את שנת הלימודים הבאה בזמן, בצורה מקוונת ובלמידה אינטרנטית מהבית בלבד.

 
34% מהסטודנטים הנשאלים מעדיפים לחכות לסיומו של המשבר ואז לחזור ללימודים בכיתות כרגיל בלמידה הפרונטלית, גם במחיר של דחייה של הסמסטר הבא, עד לסיומו של המשבר שבינתיים לא נראה לעין.

 
רק 7.5% מהנשאלים בסקר מעדיפים לבטל את לימודיהם לאור המשבר.

 
לפי תוצאות הסקר נראה שמרבית הסטודנטים מעדיפים להתחיל את הסמסטר הבא בזמן וכך למנוע ככל שניתן את הפגיעה בלימודים בעקבות משבר הקורונה. זאת למרות חששות שעלו בקרב גורמים שונים באקדמיה ובציבור הסטודנטים לגבי היעילות של הלמידה מרחוק והאפשרות שלה להחליף את ההרצאות בכיתות. עם זאת, אחרי כמעט שבוע של לימודים מהבית נראה שמרבית הסטודנטים מרוצים מהמצב בשטח ומהתפקוד של מערכות הלמידה מרחוק. מקרים של תקלות וקשיים טכניים הם לא רבים נכון להיום וגם במקרים אלה נמצאו פתרונות מתאימים עבור הסטודנטים כדי לאפשר המשך לימוד תקין.


כיום לומדים מרבית הסטודנטים בקורסים מקוונים דרך פלטפורמות כגון ZOOM, Unicko ומערכות נוספות ללמידה אינטרנטית. רוב הלמידה מתקיימת בשיטה סינכרונית שבה המרצים מעבירים את השיעור בשידור חי בפני הסטודנטים שצופים בו מהמחשב האישי ויכולים גם לקחת בו חלק פעיל, להשתתף ולשאול שאלות. קורסים מסוימים בחלק מהמוסדות מתקיימים גם כהרצאות מוקלטות שבהן יכולים הסטודנטים לצפות גם ללא השתתפות פעילה בלייב בשיעור.

 
איך ייראה עתיד האקדמיה אחרי משבר הקורונה?

 
מוסדות הלימוד פועלים יחד עם המל"ג, התאחדות הסטודנטים וכן ציבור הסטודנטים להמשך ייעול מערכות הלימוד מרחוק כדי להמשיך ולשפר את הלמידה ולהפוך אותה לכמה שיותר איכותית עבור כל הצדדים. המטרה העיקרית שניצבת מול עיני כל הצדדים היא מניעה של פגיעה בסטודנטים וכך גם מניעת פגיעה בסמסטר ובמהלך התקין של התואר.

 
האם יכול להיות שמשבר הקורונה יביא לשינוי של ממש בדרך שבה לומדים באקדמיה? האם אפשר ללמוד משהו מהיערכות האקדמיה כדי לשפר את חוויית הלמידה בעתיד, גם אחרי שהמשבר יסתיים? כבר כעת יש מי שמעריכים שבעקבות ההיערכות היום למשבר נוכל לראות בעתיד הקרוב למידה מקוונת רבה יותר משולבת במוסדות הלימוד, שתמשיך איתנו הלאה אל העתיד, גם אחרי שמשבר הקורונה יגיע אל סיומו.

 
אם כך יהיה המצב, מדובר בהזדמנות לפתוח את האקדמיה לקהל יעד רחב יותר של סטודנטים, כגון אנשים עובדים והורים שמחפשים מסלול גמיש יותר ללמוד לתואר ולשלב בו את שגרת החיים. בין אם יאומצו שיטות הלמידה החדשות בהמשך ובין אם לא, מדובר בחומר למחשבה למערכת ההשכלה הגבוהה, וגם לסטודנטים, על מהות הלימודים והאופן בה היינו רוצים שייראו בעתיד.