חברי קהילת הסטודנטים בקריית מלאכי מקדמים שינוי חברתי - כבר בזמן התואר

27/3/2019 מאת: אנאבל אדמסקי (1,899 צפיות)

בעיר קריית מלאכי פועלת כבר כמה שנים קהילת סטודנטים חדשה. דיברנו עם חברי הקהילה על החיים בפרויקט המיוחד, על הקשר שלהם עם העיר ועל הפעילות שלהם עם התושבים. שמענו מהסטודנטים על חיבור גדול למקום ועל הרצון לחולל שינוי חברתי בדרום. 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


בקהילת הסטודנטים בקריית מלאכי רוצים לחולל שינוי חברתי בדרום


בין לימודים ופעילות חברתית, חברי קהילת הסטודנטים של קריית מלאכי אומרים שהעיר היא המקום שהם הכי גאים להיות בו. במסגרת הפעילות שלהם בעיר הם פועלים לקדם שינוי חברתי ומאמינים שהוא מתחיל כבר בזמן התואר.


במכללה האקדמית אחוה פועלות שתי קהילות סטודנטים, האחת בקריית מלאכי והשנייה ברהט. הקהילה בקריית מלאכי הוקמה לפני כשלוש שנים, היא מונה היום כעשרים סטודנטים וסטודנטיות ורק ממשיכה לצמוח.


קהילה זו פועלת כחלק מפרויקט "תוצרת הארץ" מבית התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות. המיזם הוקם כחלק מן המאבק לצדק חברתי ומחאת האוהלים של שנת 2011 ובמסגרתו סטודנטים מקימים קהילות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, כדי להוביל שינוי חברתי ולפתח קהילות צעירות שיחד יוכלו לתרום ליצירה של חברה צודקת יותר. כחלק מההשתתפות בתכנית הסטודנטים עוברים לגור באחת מן הקהילות ברחבי הארץ ולוקחים חלק במשימות חברתיות שאותן יוצרים בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית והתושבים במקום. היום פועלות קהילות נוספות של תוצרת הארץ כגון קהילת סטודנטים בקריית שמונה, קהילת הסטודנטים בלוד, בטבריה, בשדרות ובערים נוספות. הסטודנטים בקהילות מקבלים מלגות למימון עלויות שכר הלימוד והדיור.


"רוצים שהצעירים בקריית מלאכי ימשיכו להתגאות בעיר שלהם"


חברי התכנית בקריית מלאכי מספרים שמטרתה המרכזית היא להקים קהילת צעירים מקומית ולתת לצעירים האלה כלים להיות קהילה פעילה. לדבריהם, זוהי תכנית שמיועדת לסטודנטים שמעוניינים לחיות חיים עם קשר הדוק למקום, לפתח יוזמות חברתיות ולהיות מעורבים בסביבתם.


עדן, סטודנטית בשנה הרביעית ללימודי מדעי החיים במכללה האקדמית אחוה ובמקור מקריית גת, מתארת שהחיים בקהילה מיוחדים מאוד ושונים ממסגרות אחרות במהלך החיים. "אנחנו גרים יחד ונפגשים פעם בשבוע לערבי קהילה. מעבירים חוויות משותפות שכולם מבינים, כמו תקופת מבחנים או סתם בעיות של היום יום."


"הרעיון של חיי קהילה הביא אותי להחליט להצטרף לתכנית, התחושה של אווירה סטודנטיאלית הייתה חסרה לי." היא מספרת.
זוהי השנה השנייה של עדן בקהילת הסטודנטים. היא מעידה שלפני ההצטרפות שלה לקהילה ההיכרות שלה עם העיר לא הייתה גדולה במיוחד ומאז שהפכה לחלק מקהילת הסטודנטים קיבלה נקודת מבט חדשה על המקום. "בעבר קריית מלאכי הייתה בשבילי תחנת מעבר בדרך לתל אביב. היום אני רואה את האנשים שבה חיים, פועלים ועובדים, מכירה היטב את חברי הקהילה ואת מרכז הצעירים בעיר."


הסטודנטים במיזם מעידים שקריית מלאכי היא עיר קטנה וקהילתית מאוד, אך אחוז הצעירים שבה אינו גבוה במיוחד, בייחוד צעירים מעל גיל 18.


"אין היום הרבה צעירים בעיר, מדובר בעיקר בילדים שגרים עם ההורים אבל עד להקמת הקהילה לא היו בה הרבה אנשים בגיל שלי," מתארת דניה, סטודנטית בשנה ב' ללימודי חינוך באחוה, שמגיעה במקור מגדרה. היא מתארת שהצטרפה לקהילה בתחילת השנה והגיעה מתוך אהבה גדולה לדרום ורצון לסייע בפעילות במסגרת הקהילה המקומית.


"הסיבה למחסור בצעירים בעיר היא בעיקר בגלל חוסר במענה, שהביא את הצעירים האלה לעבור למקום אחר. בעיות בתחומים כמו מקומות עבודה, תשתיות ומרחקים הביאו בעבר לא מעט צעירים לעזוב. גם מי שגרים בקריית מלאכי עצמה עובדים לפעמים בערים אחרות כמו רחובות, אשקלון או אשדוד. אנחנו שואפים שיהיה יותר מענה לצעירים, שיתגאו בעיר שלהם ושיגידו בכיף שהם גרים בה. שלא ירצו לעזוב את המקום שבו נולדו וגדלו." היא אומרת.


בדומה לעדן, גם דניה מעידה שההצטרפות שלה לקהילה תרמה לאופן שבו היא רואה וחווה את החיים במקום. "כשהגעתי לקהילה פגשתי אנשים מדהימים, שתמיד עוזרים אחד לשני בשעת צרה בכל דבר שצריך."


בונים קהילה, ויוזמים אירועי תרבות וחברה בעיר


עדן מספרת שהקהילה יצרה קשר משמעותי מאוד עם תושבי העיר. "כשעולות בקשות מצד התושבים, העירייה והשכונות אנחנו מנסים לעזור. למשל כשהעלו את הנקודה שאין מקומות יציאה לצעירים 'תוצרת הארץ' פתחה משימה שבה יצרנו שיתוף פעולה עם בר מקומי בשם 'אסקובר', כדי ליצור לצעירים מקום לבילוי. בנוסף אנחנו עוזרים בפרסום ובהתאמה לצעירים כמו עיצוב התפריטים או ארגון של אירועים ומסיבות בבר."


הסטודנטים בקהילה מתארים שהם מובילים יוזמות רבות בעיר בתחומים כגון תרבות, חברה וחינוך. מפעילויות לחנוכה ולפורים ועד להקמת מרחבי למידה שבהם סטודנטים מסייעים לתלמידים בבתי הספר שאין להם אפשרות להיעזר בשיעורים פרטיים, העיר מלאה בפעילות של החברים יחד עם התושבים. בפורים האחרון גם ערכה הקהילה מסיבת פורים גדולה ומושקעת בבר מקומי, שזכתה להצלחה גדולה.


עוד יוזמה שבה לקחה קהילת הסטודנטים חלק היא פעילויות לילדי העיר. "העירייה מביאה לעיר הצגות לילדים, אך היא רצתה ליצור ערך מוסף גם אחרי ההצגה. הקהילה של תוצרת הארץ לקחה על עצמה את היוזמה וכך נולד מיזם 'סיפורים בדרכים'." מסבירה עדן. היא מתארת שבשבוע הראשון מתקיימת בעיר הצגה על סיפור ילדים מוכר, ובשבוע שלאחר מכן חברי המשימה באים לגן ויוצרים תחנות בהקשר להצגה ולסיפור של השבוע שכוללות ספורט, יצירה ועוד.


משימה נוספת שחברי הקהילה מבצעים בעיר מתמקדת בתחום התרבות. החברים הקימו שוק לבעלי עסקים מקומיים, בשם 'עושים שוק'. חברי הקהילה הקימו דוכנים במרכז העיר והזמינו את בעלי העסקים לפרסם ולמכור את התוצרת שלהם. המטרה היא לקדם את העסקים הקטנים ולתת להם עוד הזדמנות לשווק את התוצרת שלהם.


גם בחודשים הקרובים צפויים חברי הקהילה להמשיך בפעילות משמעותית ברחבי העיר. בין היתר הם מתכננים להקים ליין של מסיבות, ערבי קהילה ואירועים בפאב המקומי בעיר ושואפים לקדם עוד משימות רבות כדי להמשיל להפעיל חיי תרבות תוססים ופעילים במקום.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 

 

נשארים בקריית מלאכי גם אחרי הלימודים


אחד הנושאים שבהם מתמקדים בפרויקט 'תוצרת הארץ' נוגע להתלבטות של לא מעט צעירים לגבי המשך המגורים באזור אחרי סיום הלימודים. גם עבור סטודנטים שאינם חלק מקהילות אלה, שלומדים במוסדות בצפון ובדרום נושאים כגון מקומות תעסוקה מתאימים, תרבות והווי צעיר מעלים לא פעם התלבטויות לגבי הבחירה להישאר בעיר אחרי התואר ולבנות בה את חייהם.


נראה שבהיבט זה, הסטודנטים מציירים תמונה חיובית ואופטימיים לגבי העתיד. ב'תוצרת הארץ' מדווחים כי הסטודנטים המשתתפים הופכים לחלק בלתי נפרד מהקהילות ומספר הבוגרים שבוחרים להישאר בעיר רק הולך ועולה. בקהילת הסטודנטים בלוד, למשל, יותר מ - 60 אחוזים מהבוגרים החליטו להישאר בעיר. גם בקהילה בקריית מלאכי, הסטודנטים מחוברים מאוד לעיר.


"קריית מלאכי היא מקום נעים עם תחושה משפחתית וחמימה," אומרת עדן ומציינת שלמרות המחסור הנוכחי במקומות עבודה בעיר, היא בהחלט לא שוללת להישאר בה אחרי הלימודים. יחד, חברי הקהילה פועלים כדי לעודד יצירה של אפשרויות תעסוקה חדשות עבור הצעירים במקום.


"אני מאמינה שרק נמשיך לצמוח. אנחנו מאוד מגובשים. אנחנו קבוצת אנשים שמאוד שונים זה מזה ונהיינו חברים טובים. אני בטוחה שנמשיך לפעול ולהרגיש שינוי בעיר." אומרת דניה.


היא ממליצה לסטודנטים נוספים להצטרף לקהילה בקריית מלאכי ולתכנית בכלל. "החיים בקהילה הם חוויה אדירה. כששמעתי את הפרויקט ישר קפצתי על ההזדמנות. הוא יכול להתאים מאוד למי שרוצים לתרום לקהילה שסביבם, גם למי שגרים רחוק מהמכללה. הפעילות בקהילה היא גם הזדמנות טובה ליישם נושאים שנלמדים בתואר, לי יצא לקחת חלק ביוזמות שבהן יישמתי כלים מלימודי החינוך."