איך מוצאים עבודה בתחום התואר בזמן הלימודים?

27/11/2018 מאת: אנאבל אדמסקי (5,526 צפיות)

רק כמחצית מהסטודנטים עובדים בעבודה שקשורה לתחום הלימודים שלהם בזמן התואר. שאלנו סטודנטים שהצליחו למצוא עבודה בתחום התואר איך הגיעו למשרה המיוחלת בהייטק, בחינוך, בפוליטיקה או בתעשיית התקשורת, שמענו מהם על היצע המשרות לסטודנטים בשוק וגם קיבלנו מהם טיפים למציאת עבודה בזמן הלימודים.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מציאת עבודה בתחום התואר כבר בזמן הלימודים: איך עושים את זה? סטודנטים מספרים


עבודת סטודנטים היא כמעט הכרח בזמן התואר, אבל כמה אחוזים מהסטודנטים באמת עובדים בתחום שאותו הם לומדים? מסתבר שלא מעט סטודנטים עובדים בעבודות שלא קשורות תמיד לתחום התואר, מסיבות שונות.


בסקר שערכנו לאחרונה באתר "לימודים בישראל" שאלנו אלפי סטודנטים מכל הארץ לגבי הלימודים שלהם, בין היתר גם לגבי העבודה בזמן התואר. לפי תוצאות הסקר, 47% מהסטודנטים לא עובדים בעבודה שקשורה לתחום התואר שלהם. רק 29% מהמשיבים עובדים בעבודה שקשורה לתואר, ו - 23% מהסטודנטים עובדים במשרות שקשורות באופן חלקי לתחום הלימודים שלהם.


40% מהסטודנטים חושבים שאי אפשר לשלב עבודה במשרה מלאה עם תחום הלימודים שלהם, ו - 40% נוספים חושבים שניתן לשלב במהלכו משרה חלקית בלבד. רק 20% מהסטודנטים שהשיבו על הסקר חושבים שאפשר לשלב עבודה במשרה מלאה עם הלימודים.


אז מה באמת הסיבה שכמעט מחצית מהסטודנטים לא עובדים בתחום התואר? האם מדובר בחוסר היצע בתחום? בלוח זמנים עמוס מדיי? או אולי בגובה המשכורות? יצאנו לבדוק ודיברנו עם כמה סטודנטים שהצליחו למצוא עבודה בתחום הלימודים שלהם עוד לפני שסיימו את התואר ושמענו מהם כיצד הדבר בהחלט אפשרי.


חינוך: היצע רחב של משרות לסטודנטים


מבין התחומים השונים באקדמיה, נראה שבתחום החינוך לא חסרות משרות שמתאימות לסטודנטים. ספיר, סטודנטית ללימודי פוליטיקה, ממשל וחינוך באוניברסיטת בן גוריון עובדת בזמן הלימודים באולפן ללימודי עברית. במסגרת המשרה היא מלמדת אנשים מחו"ל דרך הסקייפ.


"התחלתי לעבוד באולפן בגלל הנוחות של העבודה מהבית, ובגלל הקרבה לתחום שמעניין אותי. כבר עבדתי בעבר במלצרות ולא רציתי להמשיך במשרות בסגנון הזה, רציתי למצוא עבודה שקשורה אליי." היא מספרת.


ספיר אומרת שהיא בהחלט יכולה להבין סטודנטים שבוחרים לא לעבוד בתחום התואר בזמן הלימודים, אלא ב'עבודות סטודנט', כמו מלצרות. "יש יותר כסף במלצרות מאשר בעבודות של 'מתחילים' בתחום. אני מניחה שכמלצרית הייתי יכולה להרוויח יותר מאשר באולפן אבל בחרתי לעבוד באולפן כדי לצבור ניסיון, וכי אני מאוד אוהבת את העבודה שלי. אני פוגשת אנשים מכל העולם וממגוון של תרבויות ואוהבת מאוד את החיבור עם האנשים."


היא מציינת גם שדרך מעולה להשלים הכנסה בזמן התואר היא באמצעות מלגות. "מלגה היא אחלה ניסיון. היא נותנת משהו 'מעבר', אתה תורם לאחרים וזה מספק מאוד."


גם מאיה, סטודנטית ללימודי חינוך במוקד לקויות למידה וחינוך חברתי במכללה האקדמית תל חי עובדת בתחום החינוך החברתי, ומתחילת השנה עובדת בעמותת "חינוך לפסגות", שמתמקדת בפריפריה החברתית והגיאוגרפית ומסייעת לילדים להצטיין מבחינה חברתית ולימודית. לפני המשרה הנוכחית שלה, חנכה ילד באחד הקיבוצים באזור המכללה, שלו סייעה בהתמודדות עם הקשיים החברתיים ובהשתלבות בבית הילדים.


לדבריה, צבירת ניסיון היא חשובה מאוד לסטודנטים לחינוך, אך רבים מהם מגיעים עם רקע בחינוך והדרכה עוד מהתקופה שלפני התואר. "עסקתי בחינוך בתנועת הנוער, וגם בצבא. הרבה סטודנטים שבאים ללמוד חינוך באים גם הם עם רקע דומה. אני מאמינה שכל מי שלומד חינוך מגיע עם התשוקה הזו להוראה."


היא מוסיפה שחינוך הוא לא בהכרח רק הוראה פרונטלית בכיתה. "יש המון פנים לחינוך, הרבה תחומי אחריות כמו לפקד בצבא, לחנוך או להדריך."


היא מספרת שרבים מהסטודנטים שלומדים איתה בחוג לחינוך מוצאים עבודה בתחומים קרובים. "יש המון אפשרויות תעסוקה בצפון בתחום החינוך החברתי, למשל בבתי ילדים בקיבוצים. רבים מהסטודנטים גם מתכננים להישאר בצפון אחרי התואר ולעבוד בהוראה."


לדבריה, באזור הצפון אין בעיה של היצע במשרות בתחום החינוך וזאת לעומת תחומי עיסוק אחרים, שבהם ניתן לראות חוסר במשרות לסטודנטים ובוגרים ורמות שכר נמוכות יותר.


כשהיא נשאלת מה לדעתה חשוב לסטודנטים לחינוך שמחפשים משרות בתחום ההוראה, היא משיבה שפתיחות להתנסות חדשה היא תכונה חשובה. "חשוב לא להגיד 'לא' לאפשרויות שעולות, אלא ללכת ולהתנסות בכל דבר. אין ניסיון שלא יתרום בהמשך הדרך. לומדים מהכל, גם ממה שפחות מתאים לנו."


פוליטיקה ותקשורת: חייבים ניסיון בזמן התואר, אך מה עם ההיצע בשוק?


ספיר, שמשלבת כאמור את לימודי החינוך עם לימודי פוליטיקה וממשל, מציינת שבתחום הממשל ניסיון בזמן הלימודים הוא כמעט הכרח להשתלבות בעבודה בסיום התואר. "לדעתי חייבים ניסיון בתואר שלנו. זה תואר שהוא רחב מאוד וחייבים לצבור את הפן המעשי בעצמך."


היא עצמה לוקחת חלק במלגת מעורבות של האוניברסיטה שמשלבת התנדבות שבועית והרצאות להעשרה וגם מתמחה במשרדי ראש הממשלה. בשנים קודמות ללימודיה התמחתה בלשכתו של ח"כ איציק שמולי (מפלגת העבודה) והייתה חברה בתכנית 'פוליטיקאיות צעירות'.


"זאת באמת הרבה עשייה מעבר ללימודים ולעבודה," היא אומרת, "אבל יש לי מספיק זמן ללימודים. אני מצליחה לפנות לי זמן ובתקופות מבחנים לוקחת הפסקה ומתרכזת בבחינות. אני בשנה השלישית והאחרונה ללימודים ורוצה לצבור כמה שיותר ניסיון לקראת החיים שאחרי התואר."


לדבריה, סטודנטים שלומדים בחוג שאינם צוברים ניסיון בזמן הלימודים מגלים לאחר סיום התואר כי עליהם להשלים את הניסיון המעשי הזה כדי למצוא עבודה, מצב בעייתי כאשר רבות מהמשרות לצבירת ניסיון נעשות בהתנדבות כמעט מלאה. "בתחום הממשל מחפשים את הניסיון. התיאוריה אמנם חשובה מאוד, אך פרקטיקה זה משהו שאי אפשר ללמוד על נייר."


נעמה, סטודנטית לפוליטיקה ותקשורת באוניברסיטת בן גוריון, מציינת היבט נוסף שמשמעותי לסטודנטים בתחומי הממשל והמדיה, בעיקר בדרום, והוא היצע נמוך של משרות שמתאימות לבוגרים טריים. "זה לא סוד שיש בעיית תעסוקה בנגב," היא מתארת. "בכל האזור יש שני משרדי יח"צ בלבד, היצע נמוך בהרבה מאשר במרכז. גם בירושלים יש מוסדות בתחום התקשורת, משרדי ממשלה ואת הכנסת. בבאר שבע סטודנטים שרוצים להתקבל למשרה חדשה צריכים לנסוע להדרכות במרכז שמתקיימות בארבעה או חמישה ימים בשבוע, גם לעבודות מהבית."


נעמה מצאה עבודה באוניברסיטה והיא משמשת רכזת של התמחויות בארגונים חברתיים בנגב. עם זאת, היא מתארת שישנם סטודנטים בתחום הממשל והתקשורת שבוחרים להתפשר ולמצוא עבודות סטודנט בתחומים שאינם בהכרח תחום הלימוד שלהם.


למרות המחסור במשרות לסטודנטים, היא ממליצה בחום על התואר בתקשורת. "המחלקה לתקשורת היא איכותית מאוד, קורסי הבחירה מגוונים והקשר עם המרצים מצוין. רק עכשיו לקחו אותנו לכנס עיתונות באילת. המחלקה טובה, אבל הקושי הוא בתעסוקה אחרי התואר."


"המדינה צריכה להקים עוד מקומות תעסוקה בדרום, אי אפשר שכל התעסוקה תהיה במרכז. הנגב מהווה 40% משטח המדינה וצריך להתייחס אליו כמשאב משמעותי, מה שכרגע לא מתרחש."


"למשל, בפארק ההייטק שנפתח באזור, מחפשים בעיקר עובדים עם ניסיון של שלוש עד חמש שנים, ולא בוגרים טריים. הסטודנטים הולכים לצבור את הניסיון הזה במרכז - ולא חוזרים. מקומות העבודה האלה צריכים לקבל יותר צעירים ללא ניסיון. אחרת, למה הוקם פארק ההייטק, אם לא כדי שסטודנטים יישארו בנגב אחרי התואר?" היא מוסיפה.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


הייטק ומדעי המחשב: משכורות גבוהות גם ללא ניסיון


אם כבר מדברים על הייטק, גם הסטודנטים ללימודי מדעי המחשב מעידים שניסיון מעשי הוא כמעט חובה בזמן הלימודים כדי להשתלב בעבודות בתחום אחרי התואר. ניצן, סטודנטית בשנה השלישית ללימודי מדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון, מסכימה עם נעמה שבאזור הדרום סטודנטים יכולים להיתקל בהיצע משרות מצומצם. "רבים מהסטודנטים שלומדים איתי לא עובדים בבאר שבע. חלקם עובדים ביבנה ויש גם מי שנוסעים לתל אביב כמה פעמים בשבוע כדי לעבוד, בגלל ההיצע הנמוך."


"בשנה א' עבדתי בחברת הייטק בתל אביב במשך כמה חודשים, אבל נאלצתי להפסיק כדי להתמקד בלימודים." היא משתפת. "העבודה הייתה תובענית מדיי, היו הרבה משמרות בשבוע וגם משמרות לילה, והשילוב עם הלימודים היה קשה."


ניצן עובדת מאז הקיץ כטכנאית מחשוב באגודת הסטודנטים, משרה אליה נחשפה דרך לוח הדרושים של האגודה. היא מספרת שהתפקיד מעניין מאוד וגם משתלב בצורה נוחה עם הלימודים, כי הוא בתוך הקמפוס. לדבריה, זאת יכולה גם להית הכנה טובה לתפקידי טכנאי מחשוב בתעשייה, שבדרך כלל מתנהלים בארגונים גדולים יותר.


ניצן מתארת שרוב חבריה בשנה ג' עובדים במשרות סטודנט בחברות הייטק במשך יום או יומיים בשבוע בכתיבת קוד. היא מעידה שבתחום ההייטק ניתן למצוא לא מעט משרות שמתאימות לסטודנטים וגם לחסרי ניסיון קודם.


"המשרות בתחום מדעי המחשב הן רווחיות, משלמים יפה לסטודנטים כדי שיהיה שווה לנו להשקיע במשרה. המשרות האלה גם עוזרת לפתח קשרים עסקיים ומעגל חברתי, מה שחשוב לנו אחרי התואר למציאת עבודה." היא אומרת. "כשיוצאים החוצה לשוק העבודה מקבלים שכר גבוה יחסית למקצועות אחרים וגם השכר לבוגרים טריים יפה מאוד."


היא אומרת שמי שמתעניינים בתחום ההייטק אך נרתעים מהעומס בלימודים לא צריכים לחשוש לגבי מציאת עבודה. "אני חושבת שזה בהחלט אפשרי. אתה צריך לדעת שאתה רוצה את זה באמת, ולדעת לנהל את הזמן שלך בצורה נוחה. לפעמים יכול להיות עמוס, אבל אפשר למצוא משרות שמתסדרות עם הלימודים, או אפילו לפרוש את התואר לשנה נוספת. אפשר גם לקחת פחות קורסים ולפנות יום או יומיים בשבוע כדי לעבוד בתחום. אני וגם רבים מהחברים שלי מצליחים לשלב וגם נהנים, וזה הכי חשוב."