סטודנטים שובתים במכללות: "הקו האדום שלנו הוא ביטול הסמסטר"

12/11/2018 מאת: אנאבל אדמסקי (2,600 צפיות)

סטודנטים בשמונה מכללות ציבוריות יוצאים לשביתה ללא הגבלת זמן במחאה של שביתת הסגל הבכיר שמונעת מהם להתחיל את שנת הלימודים. שמענו מאגודות הסטודנטים מה הן מתכננות במסגרת המאבק ומה יעשו כדי להתמודד עם איום ביטול הסמסטר.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


במחאה על שביתת המרצים הבכירים, סטודנטים במכללות הציבוריות פתחו בשביתה


כבר ארבעה שבועות שלמעלה מ - 30,000 סטודנטים בשמונה מכללות ציבוריות ברחבי הארץ לא מתחילים את שנת הלימודים עקב שביתה של הסגל האקדמי הבכיר במוסדות. מאבק הסגל הבכיר שהוביל לשביתה מתקיים זה זמן רב ונובע ממחלוקת בין הסגל הבכיר, וועד ראשי המכללות (ור"מ), משרד האוצר והמל"ג.


כמחאה על המצב, וכצעד אחרון להצלת הסמסטר, פותחים הבוקר (יום שני 12.11.2018) הסטודנטים בשביתה ולא מגיעים ללימודים. נכון לעתה שביתת הסטודנטים היא ללא הגבלת זמן, והיא תתקיים במכללה האקדמית ספיר, במכללה האקדמית כנרת, במכללה האקדמית הדסה, במכון הטכנולוגי חולון HIT, במרכז האקדמי רופין, במכון לב, במכון טל, באקדמית תל אביב יפו ובעזריאלי מכללה אקדמית להנדסה.


התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות ואגודות הסטודנטים בשמונת המוסדות מוחים על הפגיעה בלימודיהם ודורשים לפתור את הסכסוך ולפתוח את שנת הלימודים כסדרה. לדבריהם, עקב העובדה כי הצדדים לא מגיעים להבנה וכי סופה של שביתת המרצים לא נראה לאופק, ישנו חשש ממשי לביטול הסמסטר הראשון, מה שעלול לגרום לפגיעה משמעותית בסטודנטים.


התאחדות הסטודנטים והאגודות המוחות קראו לסטודנטים שלא להגיע לקמפוסים הבוקר. בהמשך השבוע מתוכננות הפגנות בקמפוסים וביום שלישי, אם לא תתקיים עד אז פשרה שתביא לפתיחת שנת הלימודים, מתוכננת הפגנה גדולה של כלל הסטודנטים בירושלים, מול משרד האוצר והמל"ג.


שביתת הסגל הבכיר מתקיימת כמחאה מצדם על תנאי העסקה ושכר שלדעתם פוגעים בהם ובזכויותיהם. הם טוענים שההסכם שנחתם לפני כשנה בין חלק מהמכללות לבין וועד ראשי המכללות (ור"מ) והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) במועצה להשכלה גבוהה גובש ללא שיתוף של המכללות. בור"מ עצמו טוענים כי מסמך זה מחייב, והמכללות נדרשות לכבד אותו ולחתום כעת על הסכם סופי.


בסגל הבכיר דרשו מור"מ להגיע עמם למשא ומתן וכך למנוע המשך פגיעה בשנת הלימודים. המועצה המתאמת של הסגל הבכיר טוענת כי המשא ומתן לא התחדש, עם זאת, בור"מ טענו כי בות"ת הציעו למכללות להתחיל בהידברות, אולם המכללות דחו הצעה זו.


רם שפע, יושב ראש התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות התייחס למצבם של הסטודנטים ואמר: "החלטנו להפסיק להיות בני ערובה. למרות שהצלחנו ליצור בחמישי האחרון פתח למשא ומתן עבור הצדדים, הם טרם הגיעו להבנה ונראה שהם מוכנים לסכן את הסמסטר. אנחנו לא נאפשר זאת."


שפע קרא למרצים השובתים להסיר את איום השביתה וכך להראות לסטודנטים כי עתיד הסמסטר חשוב להם. הוא הוסיף ואמר כי "אני קורא לות"ת ולמל"ג ולוועד ראשי המכללות לקחת אחריות ולעזור לנו לחזור ללימודים כמה שיותר מהר."


"הסטודנטים הם כרגע בני ערובה"


במכללה האקדמית הדסה שבירושלים, אחת המכללות שבהן מתכננים הסטודנטית לשבות, מדווחים כי הלימודים ברובם לא מתקיימים במשך כארבעה שבועות. "כרגע השביתה היא הצעד היחיד האפשרי, היות ולא מוכנים להציב תנאי סף למשא ומתן." אומרים באגודת הסטודנטים של המכללה. "המשא ומתן הזה תקוע על גבם של 30 אלף סטודנטים שנמצאים כרגע במצב של בני ערובה. החלטנו לפתוח בשביתה כדי לקבל את ההד הדרוש ולהפעיל את הלחצים על הגורמים הרלבנטיים."


"השביתה היא כרגע ללא הגבלת זמן, עד שנחזור ללימודים תקינים. כולנו חושבים כבר על היום שאחרי השביתה ופועלים כדי לדאוג איך לתת לסטודנטים את מה ששילמו עבורו. המצב כרגע הוא מסובך מאוד, ומי שנפגעים ממנו הם בעיקר הסטודנטים." הם מוסיפים.


"כרגע עובר שבוע ועוד שבוע ואנחנו לא לומדים. אנחנו עומדים בפני סכנת ביטול הסמסטר. במקרה כזה, אולי לא תהיה ברירה אלא לערוך השלמות לימודים לסטודנטים." ממשיכים ואומרים באגודת הסטודנטים בהדסה.


גם באגודת הסטודנטים של המכללה האקדמית ספיר מסכימים כי שביתת הסגל מציבה סכנה ממשית על עתידו של הסמסטר הנוכחי. "יש סיכוי טוב שהסמסטר יתבטל," אומרת שירן, סגנית יו"ר אגודת הסטודנטים בספיר וסטודנטית לתואר ראשון בתקשורת. "ההשפעות של שביתת המרצים הבכירים יכולות לפגוע בדרישות האקדמיות שלנו. אנחנו נמצאים במגעים לגבי תשלום שכר הלימוד עבור הסמסטר הנוכחי. אנחנו רואים שההנהלה שואפת לבוא לקראתנו ולטפל בנושא כדי לטפל בנזק, אבל אם אנחנו בכיוון של פגיעה בעבודות האמצע ייתכן שכל הסמסטר הלך לאיבוד ואת זה קשה מאוד לתקן. המשמעות היא ככל הנראה לימודים בסמסטר קיץ או תוספת של סמסטר נוסף בסיום התואר."


יש לציין כי זו אינה הפעם הראשונה בה שנת הלימודים מתחילה בשביתות. שנת הלימודים הקודמת (2017) החלה גם היא בשביתה של הסגל הבכיר, שמנעה את תחילת הסמסטר עבור עשרות אלפי סטודנטים ב - 17 מכללות ציבוריות. הסיבה לשביתה בשנה שעברה הייתה בין היתר מחלוקת על תנאי השכר של המרצים מול משרד האוצר והות"ת, ודרישה לשיפור תנאי ההעסקה.


גם בשנת 2016 שבת הסגל האקדמי הבכיר, אז פגעה השביתה במתן ציונים לסטודנטים במועדי א' בסיום השנה האקדמית. הסטודנטים יצאו אז למחאה וקראו לצדדים להפסיק את הפגיעה בהם ולסיים את הסכסוך.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


סטודנטים בעד ונגד השביתה


סטודנטים רבים במכללות הציבוריות מביעים תמיכה באגודות וצפויים להצטרף הבוקר לשביתה. במקביל יצאו לקמפיין מסיבי ברשתות החברתיות, תחת ההאשטאג #לא_על_הגב_שלנו וקראו לסטודנטים נוספים להמשיך ולתמוך במאבק.


עם זאת, ישנם גם לא מעט סטודנטים שמתבטאים במדיה החברתית נגד השביתה, חלקם טוענים כי שביתת הסטודנטים מציגה חוסר סולידריות עם המרצים השובתים. היו שציינו ששביתה תפגע אף יותר בסטודנטים, שכעת ייעדרו גם מן הקורסים של הסגל הזוטר.


"צריך להפגין נגד האוצר ולתמוך במרצים, מגיעים להם תנאים טובים יותר," כתב סטודנט. אחר ציין כי "אם אתם רוצים לגרום לסיום השביתה, צריך להצטרף לסגל הזוטר ולהפעיל יחד איתם לחץ, אם תשתפו פעולה תגיעו להישגים, חייבים להביע סולידריות עם המרצים." סטודנטית נוספת כתבה "סטודנטים אמורים להוביל מאבקים חברתיים ולא לסכל אותם, כבר אין ערבות הדדית. אתם צריכים להפגין בעד המרצים ולהפעיל לחץ כדי לקדם את המשא ומתן. גם המרצים מפסידים מהשביתה והם צריכים אתכם."


באגודת הסטודנטים של המכללה האקדמית ספיר מציינים כי הם מבינים את התחושות הללו אצל חלק מהסטודנטים. "הסטודנטים דואגים לקורסים ולחיסורים, אבל לא תמיד מבינים שיכול להיות שלא יהיה לנו סמסטר. אנחנו דואגים לקדם הסברה בנושא הזה, כדי למנוע חוסר מודעות ופגיעה בסטודנטים." הם אומרים.


הסטודנטים מציינים שלמרות הקיצוניות של מהלך כמו שביתה ללא הגבלת זמן, זהו הצעד האפשרי האחרון מבחינתם כדי להציל את הסמסטר. "דנו הרבה בנוגע לשביתה. במהלך סוף השבוע היו כינוסים של אגודות הסטודנטים בכל המוסדות בהם מתקיימת שביתה. הוחלט לצאת למהלך ארצי. אנחנו חושבים שמהלך ארצי יכול להיות אפקטיבי, כשכל המכללות שובתות יחד יש לכך השפעה חזקה. זה צעד לגיטימי לדעתנו, אנחנו לא מוכנים למצב הזה יותר." אומרת שירן.


גם הסגל הזוטר והמנהלי תומכים בסטודנטים


לדברי הסטודנטים המוחים, הם זוכים לתמיכה גם מצד הסגל הזוטר וגורמים בסגל המנהלי של מוסדות הלימוד שלהם, שמבינים את הצורך שלהם בשביתה. "הסגל הזוטר בעדנו, הם אנשים נהדרים שתורמים כל יום למען הסטודנטים. גם הם עצמם נפגעים מהשביתה הנוכחית של הסגל הבכיר." אומרים באגודת הסטודנטים במכללה האקדמית הדסה. "גם עובדי המנהלה במכללה פועלים כולם יחד למען הסטודנטים ואפילו עובדי הקפיטריות, שכרגע מפסידים כסף, מתגייסים לתמוך בסטודנטים."


"קיבלנו את ברכת המרצים הבכירים והזוטרים כאחד," אומרים באגודת הסטודנטים בספיר. "יש ראשי מחלקות במכללה שפירסמו הודעות לסטודנטים שהם איתם."


"המרצים קראו לנו מתחילת הסמסטר לקום ולפעול. בחרנו להביע סולידריות עד עכשיו, כי אלה המרצים שלנו, עשינו זאת עד שלא יכלנו יותר. הקו האדום שלנו הוא ביטול הסמסטר ואנחנו נעשה הכל כדי שזה לא יקרה." הם מוסיפים.