רוצה פרטים על חיבור בפסיכומטרי?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

מטלת חיבור בפסיכומטרי

רוצה לדעת על חיבור בפסיכומטרי? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מטלת כתיבה בפסיכומטרי - פרק החיבור


כל הפרטים שאתם צריכים לדעת על החיבור בפסיכומטרי


הפרק הראשון של הבחינה הפסיכומטרית מוקדש לכתיבה של חיבור עיוני. חיבור זה שונה באופן מהותי מיתר הפרקים והשאלות בפסיכומטרי, הן מבחינת המיומנויות שמופעלות במהלכו והן מבחינת אופן הבדיקה וההערכה שלו. מסיבה זו חשוב להתכונן היטב לחלק החיבור, להכיר את סוגי השאלות שיכולות להופיע בו ולהבין את אסטרטגיות הכתיבה השונות והמתאימות.


במהלך פרק החיבור, מתבקשים הנבחנים לכתוב חיבור בנושא נתון, שבו מובעת עמדה אישית. בתחילת הפרק מופיע קטע קצר שבו מציגים דילמה או מצב חברתי מורכב כלשהו. לפי השאלה המופיעה לאחר הקטע יש לנסח חיבור שיש בו מבנה וניסוח תקינים ואשר מביע את העמדה האישית. ברוב המקרים, הנושאים שמופיעים בפרק החיבור לא מצריכים מן הנבחנים ידע מוקדם והם נגישים לכלל הנבחנים ומגיעים מתוך עולמם. עם זאת, הבנה נרחבת של הנושא והיכרות קודמת איתו יכולים לסייע לחוות דעה לגביו ולהעלות רעיונות מקוריים ועשירים יותר.


כדי לאפשר הכנה קודמת מעמיקה אל חלק החיבור, הבאנו עבורכם תשובות לשאלות נפוצות על מטלת החיבור ודרכים להתמודדות איתן:


מדוע נוסף פרק החיבור?


פרק החיבור במסגרת הפסיכומטרי נכנס לתוקף משנת 2012 אחרי הרפורמה במבנה הפסיכומטרי, והוא הופיע לראשונה במועד אוקטובר של אותה שנה והופיע בכל מועדי הפסיכומטרי הבאים. מאחורי הוספת החיבור למבנה המוכר והקבוע של הבחינה עד אותו מועד עמדו שיקולים שונים, שנובעים מרפורמות אותם מבקשים לערוך במרכז ארצי לבחינות ולהערכה, הגוף אשר אחראי על הפסיכומטרי.


ראשית כל, כישורי כתיבה וקריאה עיוניים הם מרכיב חשוב במסגרת הלימודים האקדמיים במגוון של נושאים וחוגים. לאורך הלימודים לתואר נדרשים להגיש מגוון של עבודות וחיבורים, להתמודד עם טקסטים אקדמיים ברמות שונות ולהביע עמדה במסגרת עבודות ודיונים. החיבור בפסיכומטרי בא לבחון את המיומנויות החשובות הללו, כחלק מן המטרה של הבחינה למדוד יכולות להצלחה בלימודים אקדמיים.


כמו כן, הוספת החיבור באה לאפשר מקום רב יותר להבעה אישית של הנבחנים, מה שלא מתאפשר בשאלות סגורות. לאורך השנים, לא מעט נבחנים הביעו ביקורת על כך שמיומנויות וכישורים חשובים אינם באים לידי ביטוי במבנה הפסיכומטרי שאינו כולל את החיבור, שבו מסמנים תשובות על גבי גיליון תשובות בלבד. דרך הוספה של חלק פתוח מוצבת הזדמנות להבעה עצמית, להצגת דעה אישית ולביטוי של הסגנון וההעדפות של הנבחנים. באופן זה, מקווים במרכז הארצי למדוד באופן מדוייק ונרחב יותר את מכלול הכישורים של הנבחנים.

 


מה כולל פרק החיבור?


כאמור, הפרק כולל הצגה של נושא שיש בו דילמה במסגרת פסקה אחת או שתי פסקאות קצרות. לאחר מכן מנוסחת שאלה קצרה שמגדירה את מהות החיבור ואת הנושאים שיש להתמקד בהם מתוך הסיטואציה המוצגת. יש לציין כי לא קיימת אפשרות בחירה בין מספר שאלות, ובכל מועד פסיכומטרי מופיעה מטלה אחת בלבד.


את החיבור יש לנסח על גבי שורות שמופיעות על הדף. הדף כולל שורות רבות יותר מן הנדרש לאורך החיבור וכך ניתן להשתמש בו בתור טיוטה לפני כתיבה הניסוח הסופי. את החיבור כותבים בעיפרון, בדומה למענה על חלקי המבחן הבאים אחריו.


כמה זמן מוקדש לכתיבת החיבור?


האורך המוקצב למטלת החיבור הוא שלושים דקות. פרק זמן זה נמצא כמספק לכתיבה של חיבור קצר באורך הנחוץ במטלה. החיבור ממוקם בראשית המבחן והוא הפרק הראשון עמו מתמודדים.

 


מה אורך החיבור המומלץ?


בטופס המבחן מוקצות חמישים שורות לכתיבת מטלת החיבור. האורך המינימלי לכתיבה הוא לפחות 25 שורות. חיבורים שקצרים מן הדרישה המינימלית הזו זוכים לניקוד מופחת. כמו כן, גם חיבורים ארוכים מדיי אינם מומלצים, שכן כל חריגה מהשורות על הדף לא נקראת על ידי הבוחנים. חשוב לציין גם כי הגיליונות מועברים דרך סורק אלקטרוני, וכך כל מה שנכתב בשולי הדף או אחרי השורות המסומנות אינו נקרא. בדרך כלל, חיבורים שמקבלים ציונים גבוהים מתפרשים על פני 30 - 40 שורות, בהתאם לגודל הכתב והרווח בין המילים.


איך נבדק החיבור ואיך מוענק ציון?


מטלת החיבור אינה מקבלת ציון נפרד בפסיכומטרי אלא משתלבת בציון של פרקי החשיבה המילולית, כאשר היא מהווה 25 אחוזים ממנו. באופן זה, משקלה הוא 10% מהציון הפסיכומטרי הכללי הרב תחומי ו - 15% מהציון בדגש המילולי.


חשוב להדגיש כי לעומת השאלות הסגורות (שאלות אמריקאיות) המופיעות בפרקים האחרים של הפסיכומטרי, אין תשובה אחת ונכונה לחיבור ואופן ההערכה שלו מורכב יותר מעצם טבעו של החיבור. תהליך הבדיקה של החיבור מביא בחשבון כי קיימים סגנונות כתיבה שונים, דעות מגוונות וניסוחים שונים לשאלה נתונה. התשובה הפתוחה המרכיבה את החיבור יכולה לזכות בקשת רחבה ביותר של ציונים, שניתנים על פי איכותה של התשובה. שני הקריטריונים המרכזיים שלפיהם מוערך החיבור הם - לשון ותוכן. קריטריונים אלה מוגדרים מראש, במטרה להפוך את תהליך הבדיקה לאובייקטיבי עד כמה שניתן.


היבט הלשון מתייחס לרמתו של החיבור, לניסוחים שבו ולסגנון הכתיבה. בהקשר זה נבחן השימוש הנכון במילות הקישור, פיסוק נכון, חלוקה מפסקאות ואוצר מילים עשיר. מבחינת תוכן, מתמקדים ברעיון ובקוהרנטיות של הטענה, לבהירות הכתיבה, להימנעות מחזרתיות ולחיבור הלוגי בין הטענות שמוצגות בחיבור. נוסף על כך, בוחנים קיום של ביקורתיות לגבי הטענה המוצגת.


את החיבור בודקים שני מעריכים שונים, אלה הם בודקים מנוסים אשר עוברים הכשרה מקצועית מתאימה להבטחת אובייקטיביות בתהליך הבדיקה. כל אחד מן הבודקים עובר על החיבור בנפרד ומעניק את הציון באופן שאינו תלוי בבוחן הבא. הסיבה המרכזית לקיומם של שני בוחנים, ולא בוחן יחיד, הוא וידוא שהציון מתאים לרמה ולכישורים שמופגנים בחיבור. אם מתקיים פער גדול בין שני הציונים, החיבור מועבר לבדיקה נוספת של מעריך שלישי ולפי שלושת הציונים נקבע הציון הסופי של המטלה.

 


אילו נושאים יכולים להופיע בפרק החיבור?


החיבור בפסיכומטרי יכול לעסוק במגוון רחב מאוד של נושאים, עליהם מתבקשים הנבחנים לחוות את דעתם. בין התחומים שבהם יכולה השאלה לעסוק אפשר למנות סוגיות חברתיות, אירועים אקטואליים, דילמות פוליטיות, תמורות במערכת החינוך וההשכלה הגבוהה, תהליכים ותופעות בתקשורת ונושאים נוספים. בדרך כלל מדובר בנושאים שכמעט לכולם יש דעה לגביהם, אלו נושאים מורכבים שיש להם שני פנים וניתן לפתח לגביהם דיון.

 


אסטרטגיות לכתיבת חיבור


ישנן כמה אסטרטגיות שניתן לנקוט בהן כאשר ניגשים לכתוב את החיבור, ואין שיטה אחת "נכונה" לבצע אותו. עם זאת, ישנם כמה דגשים שכדאי לשים לב אליהם בזמן המבחן כדי להקל על הכתיבה ולארגן אותה.


ראשית, אפילו לפני תחילת הכתיבה, מומלץ לבחון את הנושא הנתון ולתכנן מחשבתית את המהלך שייערך בחיבור. יש לקרוא היטב את הקטע הקצר המתאר את התופעה ואת השאלה שלאחריו, להבין את הנושאים שעולים מן הדילמה ולקבוע את העמדה האישית, כלומר האם החיבור ייכתב בעד או נגד המצב המתואר.


ניתן לבחור כמה מבנים לחיבור, כגון: הקדמה, הצגת הטענות בעד ונגד, יישוב הדיון שנפתח בחיבור וסיכום הטענות. מודל נוסף אפשרי הוא הקדמה, טענה בעד וטענות תומכות לה, טענה נגד וטענות תומכות לה וסיכום.


בעת הכתיבה, חשוב להקפיד על המשלב הלשוני ועל תקינות השפה. אין לכתוב את החיבור בשפה דבורה אך גם לא מומלץ לכתוב בלשון מליצית ולשלב ביטויים ופתגמים בהם לא בקיאים. נוסף על כך, יש חשיבות רבה להקפדה על כללי הפיסוק ועל השימוש במילות קישור נכונות בין חלקי החיבור. מומלץ לבחור במילים מגוונות ולא לחזור על אותן קישוריות.


לאחר הכתיבה, כדאי לערוך את הטקסט. בשלב הזה סוקרים את החיבור ומוודאים כי כל הרעיונות ברורים, כי הפיסוק והמבנה מתאימים וכי אורכו של החיבור תואם את ההנחיות. מאחר שהחיבור נכתב בעיפרון, העריכה מתבצעת בקלות רבה יחסית.

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על חיבור בפסיכומטרי?

רוצה לדעת יותר על חיבור בפסיכומטרי?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
מוסדות לימוד חיבור בפסיכומטרי
עדיין לא בחרת מה ללמוד? יש לנו פתרון עבורך ...

כך נעזור לך לבחור מקצוע לימודים

שאלות הגולשים בנושא
לעשות קורס פסיכומטרי או ללמוד לבד?
פסיכומטרי לדתיים - כיתות נפרדות לחרדים
מה תוקף הבחינה הפסיכומטרית?
מה נחשב בפסיכומטרי - הציון האחרון או הגבוה?
לכמה שנים תקף מבחן הפסיכומטרי?
המרת ציון sat לפסיכומטרי בארץ
האם מותר להביא מחשבון לפסיכומטרי?