מה חושבים הסטודנטים על שביתת הסגל הבכיר במכללות הציבוריות?

22/10/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (4,028 צפיות)

שנת הלימודים האקדמית 2017 נפתחה היום - 22 לאוקטובר, אבל עשרות אלפי סטודנטים במכללות הציבוריות לא יתחילו את הלימודים עקב שביתה של הסגל הבכיר. בעוד המשא ומתן בין הסגל למשרד האוצר נמשך, נראה שהסטודנטים מביעים תמיכה במרצים שלהם, אך קוראים לא לפגוע בלימודים שלהם ובדרך שלהם לקראת התואר.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


עשרות אלפי סטודנטים במכללות הציבורית לא יכולים להתחיל את שנת הלימודים עקב שביתת הסגל הבכיר


יותר מ - 55 אלף סטודנטים לא מתחילים היום את שנת הלימודים כסדרה, לאחר השביתה שהכריז עליה הסגל האקדמי הבכיר במכללות הציבוריות. נכון ליום הראשון של שנת הלימודים, קורסים של מרצים מן הסגל הבכיר במכללות הציבוריות אינם מתקיימים. יש לציין כי קורסים בהנחיית הסגל הזוטר נערכים כסדרם.


השביתה מתקיימת ב - 17 מכללות ציבוריות, בהן אפקה המכללה האקדמית להנדסה, האקדמית גליל מערבי, המכללה האקדמית אחוה, המכללה האקדמית אשקלון, המרכז האקדמי רופין, המכללה האקדמית תל חי, עזריאלי מכללה אקדמית להנדסה, המכללה האקדמית כנרת, מכון טכנולוגי חולון HIT, המכללה האקדמית הדסה, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, המכללה האקדמית אורט בראודה, האקדמית תל אביב יפו, המכללה האקדמית צפת, מכללת ספיר, המרכז האקדמי לב ומכללת שנקר.


השביתה הוכרזה בשבוע שעבר, כארבעה ימים לפני תחילת השנה, על ידי הסגל הבכיר. הסיבה לשביתה, לדברי ארגון הסגל, היא חילוקי דעות לגבי השכר בין ועד חברי הסגל לות"ת (ועדת תכנון ותקצוב) ומשרד האוצר. בסגל הבכיר שואפים לשפר את תנאי ההעסקה וליצור הסכם עבודה חדש שדומה לזה שנחתם עם הסגל הבכיר באוניברסיטאות. כמו כן, הם מעוניינים בצמצום של פערים שקיימים בין משכורות של חברי סגל במוסדות שונים והשוואה של שעות העבודה לשעות של הסגל באוניברסיטאות.


זה כמה שנים שארגון הסגל הבכיר מנהל מו"מ מול משרד האוצר לגבי החלה של הסכם קיבוצי חדש שישפר את תנאי המרצים, אך עד כה המו"מ לא נחל הצלחה. בסוף השבוע האחרון הציעו באוצר לדחות את השביתה, אך נציגי הסגל הבכיר סירבו וכך החלה שביתה ב - 17 המוסדות. לפי דברי הסגל הבכיר, השביתה מתקיימת נכון להיום ללא הגבלת זמן, מה שיוצר לא מעט חשש ואי ודאות בקרב הסטודנטים במכללות.


הסטודנטים תומכים, אבל קוראים לא לפגוע בלימודים


נראה שבקרב הסטודנטים יש הבנה של המצב הבעייתי בו נמצא הסגל הבכיר, רבים מהם אף מביעים תמיכה במרצים ובמטרתם, אך טוענים כי צריך לפעול כדי להימנע מפגיעה בציבור הסטודנטים.


רם שפע, יו"ר ההתאחדות אמר כי: "מאסנו בטכניקה הידועה מראש בה בשנים האחרונות לא היה סמסטר שנפתח בלי איום בשביתה מצד הסגל. חודשים ארוכים של דיונים שבהם שני הצדדים אינם משכילים להגיע לפתרון נגררו עד לימים ספורים לפני תחילת שנת הלימודים כדי שיוכלו להפעיל את הכלים הכבדים על חשבון הסטודנטים. אני קורא לכל המעורבים בדבר לעשות את כל המאמץ להגיע לפתרון ולהפסיק להשתמש בסטודנטים כבני ערובה."


רונאל תשובה, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה האקדמית תל חי, אמר שבאגודה רואים את שביתת הסגל כמהלך לגיטימי אך מבקשים לא לבצע אותו באופן שיפגע בסטודנטים. "מבחינתנו המחאה היא לגיטימית, לא ייתכן שמרצים מסוימים בארץ יקבלו שכר נמוך ממרצים אחרים, אבל כשזה מגיע על חשבון הסטודנטים אנחנו שמים קווים אדומים. שביתה מעל חמישה ימים פוגעת בסטודנטים ולא נאפשר כל שביתה מעבר לכך."


הוא גם קרא לחברי הסגל לשתף את הסטודנטים במתרחש: "אנחנו קוראים למרצים לצאת בהפסקות החוצה ולדבר עם הסטודנטים, כדי שיוכלו לשמוע את החששות של הסטודנטים וכדי שגם הסטודנטים יהיו מעורבים בתהליכים."


"שילמנו ממיטב כספנו על התואר הזה ואנחנו מצפים לקבל אותו כפי שהוא כתוב בסילבוס. חופשת הסמסטר משמשת אותנו ללמידה למבחנים, פגיעה בתקופה הזו היא משמעותית עבורנו וכאן אני קורא לסגל - עשו את מירב המאמצים להגיע לסיום השביתה כי זו פגיעה משמעותית מאוד לסטודנטים."


רונאל מציין שנכון להיום עוד לא ברור מה יתרחש בימים הקרובים וכי המרצים צפויים להיפגש היום עם בעלי התפקידים באגודה כדי להבהיר את ההתקדמות. "אנחנו כרגע לא יודעים מה הצפי לסיום השביתה, וממתינים בחוסר ודאות להבין מה קורה."


בין הסטודנטים שהושפעו מן השביתה נמצא גם דן, סטודנט ללימודי כלכלה שהיה אמור להתחיל השבוע את שנה ב' במכללה האקדמית תל חי, אך כרגע מדווח שכל השיעורים ביום הראשון התבטלו. הוא מציין שכרגע יש אי בהירות לגבי המשך השביתה בימים הבאים. "כרגע אנחנו מגששים באפלה. החשש הכי גדול הוא שיפגעו בנו. אני וחבריי באנו במטרה ממוקדת לרכוש מקצוע, אנחנו עושים את התואר כמדרגה ראשונה לקראת דרך בחיים. אנחנו חוששים ששביתה ארוכה תפגע בסילבוסים, מה שיצריך לקחת קורסים חוזרים לתואר השני בהמשך, וידרוש מאיתנו להוציא עוד כסף." הוא מתאר.


"המאבק לגיטימי בעיניי אבל הוא פוגע באוכלוסייה חלשה מבחינה כלכלית. יש לכל אחד זכות לשבות ואנחנו כסטודנטים היינו שמחים שהמרצים שלנו יקבלו את התנאים שמגיעים להם, אבל לא על חשבוננו. מי שמשלמים את המחיר הם הסטודנטים. זו אוכלוסייה חלשה, שקשה לה להתכלכל בגלל הלימודים. כרגע השביתה פוגעת ביכולת שלנו לתכנן לו"ז בעבודה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


תגובת הסגל האקדמי הבכיר


ד"ר רוברט אלבין, יו"ר ארגון הסגל האקדמי הבכיר במכללת ספיר ומרצה במכללה, מסר כי במהלך הצהריים יחדש צוות המו"מ של המועצה הארצית של ארגוני הסגל הבכיר במכללות את המו"מ מול משרד האוצר. עם זאת, ציין שאינו יודע כיצד יסתיים המו"מ וכמה זמן יימשך. "הגשנו הצעה לשיפור תנאי המחקר במכללות, כולל ההיבטים הכלכליים," אמר. "אם האוצר ייעתר ויבין שהוא יוצר נזק לסטודנטים השביתה תיגמר באותו רגע. כרגע הכדור אצל האוצר מבחינת כולנו."


ד"ר אלבין המשיך וציין כי בין הסיבות לשביתה הם הפערים בין תנאי המחקר במכללות הציבוריות ובאוניברסיטאות. "תנאי המחקר במכללות נחותים לאין שיעור מאלה באוניברסיטאות," הסביר. "מצד שני עומס ההוראה עלינו כפול משל עמיתינו באוניברסיטאות. אנו מבינים שיש שוני במבנה בין מכללות ואוניברסיטאות אך הפערים שנוצרו במהלך שבע השנים האחרונות בינינו הם בלתי נסבלים והם משפיעים על היכלות שלנו להגיע להישגים אקדמיים."


"הדבר מתגלגל תוך שניה על גב הסטודנטים. הם מקבלים מרצה מעורכן פחות וחוקר פחות, ככל שהדבר ממשיך הכשירות האקדמית שלנו נפגעת. אם הפער לא ייסגר, עלול להיווצר מצב שבו תואר ממכללה יהיה תואר סוג ב'. אף אחד מאותם 55% של כלל הלומדים לתואר ראשון שלומדים במכללות הציבוריות לא רוצה להיות במקום הזה."


עוד ציין כי לסגל הבכיר לא נותרה ברירה אחרת אלא לפתוח בשביתה. "שלוש שנים אנו מנסים לדבר עם האוצר ומתוכן שנתיים לא רצו לדבר איתנו. הם לא זזים מעמדותיהם ותקועים במקום בעייתי מאוד מולנו ומול הציבור כולו."