מכניסים את האחים לפונקציית השכול: סטודנטית ואחות שכולה מספרת

30/4/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (4,004 צפיות)

עשר שנים עברו מאז נפל סמ"ר נדב באלוה ז"ל במלחמת לבנון השנייה. נטע, אחותו של נדב וסטודנטית לתואר שני פועלת היום להנצחת אחיה ובמקביל לוקחת חלק בפעילות עמותת "לנצח אחי" למען אחים ואחיות שכולים. שמענו ממנה על אחיה, על החיים במשפחת השכול ועל מאבקם של האחים והאחיות להשמיע את קולם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מנציחה את אחיה שנפל - ופועלת למען אחים שכולים אחרים


בעשרים ליולי בשנת 2006 נפל סמ"ר נדב באלוה ז"ל בקרב במרון א – ראס במלחמת לבנון השנייה, שבועיים לאחר יום הולדתו. הוא היה בן 21 בנופלו. הוא נולד וגדל בכרמיאל והיה אח בכור לנטע, ליותם ולרועי. היום, עשר שנים לאחר שנהרג, אחותו הצעירה נטע, סטודנטית לתואר שני במנהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב, מספרת על אחיה.


"נדב היה גדול ממני בשנתיים וחצי. הוא היה לוחם בסדיר בסיירת אגוז." היא אומרת. "הוא תמיד היה דואג לי, גם בילדות ובעיקר אחרי שהתגייסתי. הוא תמיד דאג שהכל יהיה כמו שרציתי, ייעץ לי ועזר עם התלבטויות וקשיים. הוא תמיד היה שם בשבילי."


היא מספרת שהקשר ביניהם רק התחזק בזמן שירותם המשותף. "כשהתגייסתי והייתי צריכה לבחור בסיס, הוא ניסה 'למשוך' אותי לאגוז, כדי שנשרת יחד. זה לא קרה בסופו של דבר. הוא אמר שהוא אמור להיות תקופה בגזרת ג'נין ואני ביקשתי לשרת שם איתו. שירתנו יחד כחודש. גם אז הוא תמיד דאג, שלח הודעות, הזמין אותי לאכול איתו ולשבת יחד עם חבריו. שירתנו ביחד עד לתחילת המלחמה אז הוא עלה ללבנון. זו בעצם הייתה הפרידה שלנו." היא מתארת.


אחרי שנפל החליטו נטע ובני משפחתה לפעול להנצחתו של נדב בדרכים שונות. המשפחה עורכת מדי שנה מספר אירועי הנצחה וגם הקימה מצפור לזכרו בכרמיאל, עיר הולדתו. השנה, לקראת יום הזיכרון ייערך "אימון גיבורים", אימון קרוספיט לזכרו בשיתוף "קרוספיט המתכת" וכן אירוע ריצה בכרמיאל לזכרו של נדב וחללי צה"ל נוספים.


נטע מתארת כי אחד ההיבטים המרכזיים בהנצחה הוא קרן מלגות על שמו של אחיה, שמעניקה מדי שנה מלגות לסטודנטים ששירתו כלוחמים וכתומכי לחימה על רקע סוציו אקונומי. היא מציינת שמלגות רבות מוענקות לסטודנטים להנדסה, רבים מהם לומדים במכללת אורט בראודה בה למד נדב כבר בזמן התיכון במסלול המכטרוניקה. "אנחנו חושבים שבגלל תחומי העניין של נדב, הוא כנראה היה הולך ללימודי אלקטרוניקה, ואכן מלגות רבות ניתנות לסטודנטים בתחום." היא אומרת.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"גם האחים הם פונקציה במשוואת השכול"


במקביל לפעילות ההנצחה, החליטה נטע להצטרף בשנת 2008 לפעילות עמותת "לנצח אחי", עמותה למען אחים ואחיות שכולים של חללי מערכות ישראל. את העמותה הקימו בשנת 2007 קבוצת אחים ואחיות שכולים, ששאפו להתמודד יחד עם השכול ועם היחס של המערכת כלפיהם באותה תקופה. היום העמותה פועלת בכל הארץ ונותנת מענה לצורכים שונים של האחים. בין היתר, היא עוסקת בפעילויות של הנצחת סיפורי הנופלים, בהקמה של מאגר נתונים על האחים והאחיות השכולים וכן מקדמת פעילות חקיקה בוועדות הכנסת להעלאת המודעות לאחים השכולים ולזכויותיהם. דרך הפעילות הם שואפים להשמיע את קולם ולומר כי יש להם מעמד משלהם.


"היה לי חשוב להכיר עוד אנשים שחוו חוויות דומות לשלי, למצוא מקום בו אוכל לשתף וגם לשמוע אחרים, במפגשים של העמותה אפשר לספר על החוויה שלך וגם לשמוע חוות דעת של אחים אחרים ולקבל עצות." אומרת נטע על החלטתה להצטרף לעמותה.


לדבריה, אחד הגורמים המשמעותיים עבור האחים והאחיות היא העובדה שהחוויה שלהם מול השכול היא שונה משל קרובי משפחה אחרים של החללים. "התמודדות של אחים ואחיות היא שונה מאוד משל קרובי משפחה אחרים. האחים נמצאים פחות בפוקוס מאשר למשל ילדיהם של החללים, בני זוגם או הוריהם. הם נשארים בבית וצריכים לחיות עם הורים שחוו אבדן, בשעה שהם עצמם גם חוו אבדן וצריכים למצוא כך את מקומם. כל הסדר בחיים משתנה."


נטע מתארת שבין תחומי הפעילות שלהם, היא וחבריה בעמותה עוסקים רבות בתחום המורכב של ההכרה במעמדם של האחים, נושא שהפך למדובר מאוד בשנים האחרונות. "אנחנו פועלים ליצור הכרה כי גם האחים הם פונקציה במשוואת השכול. מגיע לנו לקבל יותר ממה שאנחנו מקבלים היום." היא מציינת, ומסבירה כי עיקר התמיכה שלה זוכים אחים שכולים היא טיפול פסיכולוגי ונפשי. "אנחנו רוצים שאחרים יבינו שגם האחים חוו אבדן ולכן גם להם מגיעה הכרה, ואנחנו פועלים לקדם את הנושא הזה."


היא מסבירה שלדעתה, הסיבות למצבם של האחים היום הן רבות ובהן גם סיבה היסטורית. "בעבר, בזמן מלחמות ישראל הגדולות לא תמיד היו די משאבים לתמיכה במשפחות השכולות הרבות בעקבות מספר גדול מאוד של חללים, וכך התמקדו בעיקר בהורים. הייתה אז דחיפות רבה יותר לטפל בהם. היום המצב שונה, כבר מבינים שיש עוד גורמים במשוואה הזו."


היא מציינת כי היא עדה לאחרונה להשפעות שיש לפעילות ולמאבק של האחים בשטח, גם בקרב גורמים בממשלה ובעלי עניין אחרים שעוסקים בנושא ומעלים אותו על סדר היום. "לדעתי ההבנה של הסיפור של האחים ושל הצורך שלהם מתגברת היום. עכשיו אנחנו מנסים להביא לידי ביטוי את המקום שלנו."


השנה, נטע תיקח חלק עם עוד עשרות אחים ואחיות במיזם שנקרא "האחים שלנו", פרויקט שיזמו לאחרונה אחים שכולים כדי להשמיע את סיפוריהם ולשתף אותם בחברה. במסגרת המיזם האחים יתארחו בבתיהם של אנשים מכל הארץ וישתפו מנקודת המבט האישית שלהם את הסיפורים שעד היום לא סופרו. בשיחה נטע תחלוק את הזיכרונות והחוויות המשותפים שלה עם אחיה. בינתיים היא ומאות האחים האחרים ממשיכים לזכור וגם להזכיר, את אחיהם האהובים וגם את קולם שלהם.