הסטודנטים מפגינים כדי למנוע את הפגיעה בהכשרתם לאור פיטורי רופאים

8/3/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (3,405 צפיות)

כבר זמן מה שהסכסוך המתרחש בבית החולים הדסה בעקבות תהליך ההבראה מאיים על הלימודים של הסטודנטים למקצועות הרפואה באוניברסיטה העברית, לאחר שעשרות רופאים עומדים בפני פיטורים אפשריים. כעת, הסטודנטים החליטו לא לשתוק ופתחו במחאה. השבוע ערכו הפגנה מול ביתו של שר הבריאות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"ליצמן, תתעורר!": הסטודנטים למקצועות הרפואה באוניברסיטה העברית קוראים לשר הבריאות למנוע פגיעה בלימודיהם


ביום שלישי האחרון (7 למרץ), בשעת בוקר מוקדמת, התייצבו כחמישים סטודנטים לבושים חלוקי רופאים מול ביתו של שר הבריאות, יעקב ליצמן, וערכו הפגנה. הסטודנטים, שלומדים בפקולטה למקצועות הרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים נמצאים היום בעיצומו של מאבק כדי למנוע פגיעה בלימודיהם בעקבות משבר המתחולל בבית החולים הדסה. בשבועות האחרונים עשרות רופאים בבית החולים קיבלו זימון לשימוע לפני פיטורים, דבר שיכול להעמיד בסיכון את ההכשרה של אותם סטודנטים.


בהפגנה מול בית השר, הסטודנטים הניפו שלטים כמו "הבראת הדסה - לא על חשבון הסטודנטים" ו - "נגמרה ההרדמה, הגיע הזמן להתעורר!" וקראו לשר להתערב במשבר, כדי להבטיח שההכשרה הרפואית שלהם במהלך הלימודים לא תיפגע. מאוחר יותר באותו היום ערכו הפגנה נוספת בבית החולים הדסה עין כרם.


יושבת ראש אגודת הסטודנטים למקצועות הרפואה באוניברסיטה, רוני קורן, נשאה דברים בהפגנה ואמרה כי "הגענו הבוקר כדי להפגין מול שר הבריאות ולבקש את עזרתו. מאז תחילת השנה הנפגעים הישירים ממשבר הדסה הם הסטודנטים. אנו בעד הבראת בית החולים, בתור סטודנטים לרפואה חשובה לנו החלמת המוסד הרפואי, אך לא על הגב שלנו! ההכשרה שלנו היא הבריאות של כולנו. ליצמן, בוא תתערב."


גם יושב ראש אגודת הסטודנטים בעברית, שלומי יחיאב נכח בהפגנה ואמר "ההפגנה היא חלק ממאבק ארצי למען עתידם של מקצועות הבריאות. אנו קוראים לשר הבריאות ולשר החינוך בנט לעצור את גסיסת איכות הכשרות הסטודנטים ולמנוע פגיעה במטופלים אזרחי המדינה."


הסטודנטים מבקשים: "השאירו אותנו מחוץ לסכסוך"


הסטודנטים מספרים שלמצב הנוכחי בבית החולים יש השפעה ישירה על עתידם של מי שלומדים היום מקצועות שונים בפקולטה, בהם לימודי רפואה, לימודי רפואת שיניים, לימודי סיעוד, לימודי ריפוי בעיסוק ומקצועות נוספים. "המצב הנוכחי מול בית החולים הופך את התפעול היום יומי לבעייתי וקשה יותר עבור הסטודנטים." אומרת סתיו, סטודנטית בשנה ב' ללימודי ריפוי בעיסוק ונציגת החוג באגודת הסטודנטים.


סתיו מתארת שכסטודנטית לריפוי בעיסוק היא אמנם עדיין לא רואה השפעה ישירה של הסכסוך על לימודיה היום לאחר שבית הספר פועל לפתרון הבעיות בהכשרה, אולם המצב עדיין מטריד מאוד מבחינתה ומבחינת חבריה לספסל הלימודים. "אנחנו לא רוצים להגיע למצב שהיה לפני כשלוש שנים, שידוע בשם 'משבר הדסה הגדול', שכלל השבתות רבות של הלימודים שפגעו בסטודנטים בצורה קשה. ההפגנה היום היא כדי להקדים תרופה למכה ולהבהיר שהסטודנטים נשארים מחוץ לסכסוך."


הסטודנטים המוחים מציינים שאחד הגורמים שהביא אותם להתחיל במאבקם השנה הוא ביטול סינופו של בית החולים אסותא לאוניברסיטה העברית בעקבות החלטה של בית החולים הדסה. "אצלנו בשנים הקליניות יש עומס גדול במחלקות שפוגע בזמן החשיפה הקלינית שלנו. 12 סטודנטים לא יכולים להיות בו זמנית על מיטת חולה אחד, וחלק גדול מהחשיפה עובר להוראה פרונטלית במקום מעשית." מספרת אוריין, סטודנטית בשנה ג' ללימודי רפואה שלוקחת חלק במאבק. "כשעלה נושא הסינוף שמחנו מאוד וחשבנו שסוף סוף משהו הולך להיפתר, אך ברגע האחרון הסינוף בוטל."


"משחקי כוחות סביב הסכמי ההבראה גורמים לכך שבסופו של דבר, אנחנו הסטודנטים משמשים קלף מיקוח." היא מוסיפה. "רופאים שמלמדים אצלנו החליטו לצאת לשביתה, שהייתה קצרה אמנם אך העמידה תחת צל של ספק את ההכשרות הקליניות שלנו. השבתת הלימודים בשנים הקליניות יכולה אפילו לגרור ירידה בשנה."


היא מציינת כי זו לא הפעם הראשונה בה השבתות יוצרות בעיה לסטודנטים לרופאה, היא עצמה נאלצה להתמודד עם מצבים דומים כבר בשנה א' ללימודיה. "שיעורים התבטלו, כל מועדי א' שלנו היו מוטלים בספק ולא ידענו אם יהיו לנו מבחנים. בסופו של דבר מצאו פתרון אחרי יומיים, אבל זה היה פתרון נקודתי בלבד." היא אומרת. "הבעיה היא שכל הזמן שמים מעין 'פלסטר', השיטה הזו לא יעילה. אנחנו רוצים לדעת בוודאות שההכשרה שלנו לא תיפגע."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"רוצים להיות רופאים, אך מבקשים לא לפגוע בהכשרתנו"


"חשוב לנו להבהיר שאנחנו מבינים שמנכ"ל הדסה עושה ככל שביכולתו למען הבראת בית החולים. זה אינטרס משותף של כולנו. אנחנו לא נגד ההבראה וחלילה לא נגד האוניברסיטה. אנחנו רק רוצים שתהיה רגולציה להכשרה שלנו, של כל בתי הספר תחת הפקולטה לרפואה." מדגישה אוריין.


"אנחנו רוצים שמשרד הבריאות ומשרד החינוך יזכרו להביא בחשבון גם את הסטודנטים. בסופו של דבר, אנחנו הגוף שהכי קל לפגוע בו, ומבחינתנו זה לא מקובל. אנחנו מעריכים את המוסד שאנחנו לומדים בו. אנחנו רק רוצים לקבל את מה שכל סטודנט במקצועות הרפואה זכאי לו, הכשרה ראויה."


הסטודנטים המוחים אומרים שהם אינם מסתפקים בשתי ההפגנות השבוע ומתכננים צעדים נוספים במאבקם, עד שיראו שינוי. "אנחנו מתכוונים לקיים דיון בוועדת העבודה והרווחה. נושא ההכשרה הקלינית למקצועות הרפואה הוא מאבק ארצי משותף, של כל הסטודנטים בארץ ולא רק בעברית. שותפים לו גם סטודנטים ללימודי תזונה, לפסיכולוגיה, לריפוי בעיסוק. נושאים כמו בעיות בהתמחות ובהכשרה עולים כל פעם במוקדים אחרים ואנחנו רואים פער בכל מקצועות הרפואה. משרד הבריאות משלם על ההכשרה שלנו, אבל לא מבצע רגולציה למה שקורה בשטח."


עוד מציינים הסטודנטים כי מאז קיום ההפגנות, טרם קיבלו תגובה מצד משרד הבריאות או בית החולים. לדבריהם, הם זוכים לתמיכה מצד רקטור האוניברסיטה, אשר הוציא מכתב לסטודנטים בו הוא מצר על המצב הקיים ומסביר כי האוניברסיטה עושה ככל יכולתה כדי למנוע פגיעה נוספת בסטודנטים.


"אנחנו רוצים ללמוד ולהתקדם, רוצים להיות רופאים. רופאי השיניים רוצים להיות רופאי שיניים, בבית הספר לסיעוד רוצים להכשיר אחים ואחיות. כולנו מקווים שמשרדי הממשלה יתערבו לטובתנו." מוסיפה אוריין.


"כבר שלוש שנים שהדסה במשבר ומעל הראש שלנו יש חרב, האם נסיים את ההכשרה? אנחנו רוצים לשמור על השם הטוב של בית הספר שלנו. ראינו שסטודנטים בשנה א' חוששים וחושבים להירשם למוסדות אחרים. הדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא שסטודנטים לא יגיעו לירושלים. משקיעים בהוראה שלנו, היא איכותית. אנחנו רק רוצים שימשיכו להשקיע ושלא יפגעו בלימודים, כדי שנמשיך להוציא את הרופאים הכי טובים."