מיזם טכנולוגי שיצר סטודנט יעזור להציל חיים בזמן פיגוע

18/12/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,415 צפיות)

סטודנט להנדסה רפואית במכללת אפקה החליט לקחת את הניסיון שצבר בשירות הצבאי בטיפול באירועים רבי נפגעים ולפתח מיזם שייעל את העזרה לפצועים בפיגועים ובתאונות. הוא פיתח סטארט אפ טכנולוגי שבא לעזור לצוותים רפואיים בשטח, ולסייע להם להציל חיים. שמענו עוד על המיזם החדש.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מערכת ParameDIG עוזרת להציל חיים, בכוח הטכנולוגיה


אנחנו אולי מעדיפים לא לחשוב עליהם, אבל אסונות טבע, פיגועים ותאונות דרכים הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. במצבים שבהם כל שנייה יכולה לקבוע בין חיים למוות, התעשייה הטכנולוגית שואפת למצוא פתרונות שיכולים לסייע לטפל בפצועים. סטודנט להנדסה ממכללת אפקה פיתח מיזם חדשני שיכול לעזור להציל חיים, שגם מתבסס על הניסיון שלו בשירות הצבאי. המערכת הטכנולוגית שפיתח עוזרת לפרמדיקים ולצוותים הרפואיים בשטח.


אור טרגובניק, סטודנט בשנה הרביעית ללימודי הנדסה רפואית, פיתח את הסטארט אפ ששמו ParameDIG, מערכת לניהול של אירועים רבי נפגעים. על המיזם הוא עובד יחד עם חגי ארז, יזם מנוסה שהקים שני סטארט אפים בשנים האחרונות.


את הסטארט אפ יצרו במסגרת תכנית היזמות של מכללת אפקה, AFEX. התכנית סיימה לאחרונה את המחזור הראשון שלה, שבו השתתפו שמונה סטודנטים להנדסה, שקיבלו ליווי של מנטורים מהתעשייה כדי לקדם את המיזמים שלהם. אירוע השיא של התכנית היה ה"Demo Day", יום בו הסטודנטים הציגו את התוצרים שלהם בפני נותני חסות וגורמים מהתעשייה.


בשטח, כל שנייה קובעת


אור מספר שהצורך לסטארט אפ הגיע מהניסיון שצבר בשירותו הצבאי כאחראי מרפאה בגדוד בתותחנים, שם התנסה לא אחת בניהול של אירועים רפואיים גדולים. "חבריי הפרמדיקים אמרו לי שהשיטה שמקובלת היום לטיפול בפצועים היא מאוד מיושנת בהשוואה לטכנולוגיות הקיימות, שהן הרבה יותר מתקדמות."


הוא מסביר שאירועים רבי נפגעים הם מאתגרים במיוחד לכוחות הרפואיים, שצריכים להתמודד לא רק עם כמות גדולה של פצועים אלא גם עם היסטריה, מראות קשים וחוסר ארגון בשטח, כל אלה יכולים להפוך את הקשר בין כל הגורמים שצריכים להעניק טיפול לבעייתי מאוד.


"כשמתרחשת תאונה רבת נפגעים או פיגוע מסתמכים בעיקר על קשר רדיו כדי לרכז את כל הכוחות הרפואיים באזור להגיע ולפנות את הפצועים. לא מתקיים נוהל טריאז', כלומר קלסיפיקציה של הפצועים לפי דרגת הפציעה שלהם." הוא אומר. "השאיפה היא שהפצועים קשה יגיעו במהירות לבתי החולים, אבל בפועל התנאים בשטח מקשים על הענקת הטיפול. אנשים שפצועים קל, שנקראים גם 'פצועים מהלכים', מגיעים אל האמבולנסים ומבקשים שיפנו אותם, וזה גוזל זמן יקר מהפרמדיקים ומהרופאים בשטח שצריכים לטפל גם בפצועים אנוש. זמן הוא מרכיב חשוב מאוד בהצלת חיים. היום אין מערכת שיכולה לעזור לפרמדיקים לדעת את כמות הפצועים שנמצאת בשטח בצורה מדויקת, ולהבין אילו דרגות פציעה יש."


אור ממשיך ומדגים מתוך מקרה איתו התמודד אישית במהלך שירותו, "יצא לי להתקל במקרה שבו קיבלנו דיווח על ילד עם שריטה ביד. חשבנו שזו פציעה קלה בלבד, אבל כשהגענו למקום הבנו שהפציעה שלו קשה רבה יותר ממה שחשבנו, אפילו מסכנת חיים. בגלל מצבים של 'טלפון שבור' קשה לפעמים לדעת מה קורה. קשה גם לשמור על תיעוד שיעבור הלאה לבית החולים, וגם לטפל במקביל."


כדי להתמודד עם מצבים רפואיים כאלה, שאפו אור וחגי לפתח מערכת שתוכל לספק לצוותים רפואיים פתרון יעיל ומהיר יותר להצלת חיים. ParameDIG, המערכת שפיתחו, מבוססת על טכנולוגיות ענן שמאפשרת לתעד את כל הפרטים במקום האירוע לפני הפינוי לבתי החולים ולהעביר אותו הלאה לרופאים.


"השיטה שלנו מתייגת את הפצועים והצוות ועוזרת להבין כמה פצועים מול מטפלים יש במקום, ומה מצבם של הפצועים במקום האירוע," מפרט אור. "אנחנו מיישמים טכנולוגיית 'Hands Free' לעיבוד חכם של נתונים, שבה המטפל מעביר דיווח באופן שלא מפריע למהלך הטיפול."


הוא מציין שקיימים היום לא מעט פיתוחים בתחום, אבל שרובם מסורבלים ומפריעים לפרמדיקים לבצע את הטיפול בשטח. "במקום לטפל בפועל, הפרמדיקים צריכים להתעסק בלכתוב באמצעות דף ועט או לעבוד עם טאבלטים שמתבססים על מגע. כשמדובר בפגיעות טראומה, למשל, קשה מאוד להקליד בזמן הטיפול. הטכנולוגיה שלנו היא שונה והיא לא מפריעה למטפלים בשטח."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


מפתחים את הסטארט אפ ויוצאים לתעשייה


ניהול ושיווק הם אמנם לא כישורים חדשים עבור אור, שכבר זכה להתנסות בהם פעמים רבות במסגרת ניהול צוותי חובשים וניהול גדוד של מעל 350 לוחמים, אך לדבריו העבודה בתכנית היזמות עזרה לו ולשותפו לבחון פתרונות טכנולוגים חדשים רבים. "בסדנה נפתחו לנו עולמות שלא הכרנו. זאת הייתה הזדמנות טובה להיחשף לתעשייה ולגורמים מחוץ לאקדמיה." הוא אומר.


בינתיים, ממשיכים שני היזמים לקדם את הסטארט אפ שלהם. לדבריהם, כרגע הם עובדים של הוכחת היתכנות וגם מתייעצים של שלל מומחים בתחומי הרפואה והטכנולוגיה ועם גורמים כגון מד"א, זק"א וצה"ל. הם מעדיפים להוריד פרופיל בשלב הזה.

 

לדבריו של אור "השוק צמא למוצר בתחום הזה. אנחנו יודעים על מספר פיתוחים שנעשים במקביל, אבל אף אחד לא מתקרב אלינו, כי המערכת שאנחנו מפתחים היא היחידה שאופינה לגמרי על ידי הלקוחות שלה ועל בסיס הניסיון שלהם."