הסטודנטים למקצועות הבריאות נגד השבתת ההתנסות המעשית

10/11/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (3,410 צפיות)

שנת הלימודים התחילה כבר לפני כשבועיים, אבל הסטודנטים למקצועות הבריאות לא יכלו לפתוח את השנה כמו כולם. מאז פתיחת שנת הלימודים הם יושבים בבית עקב השבתה של ההתנסות המעשית, שהיא חלק הכרחי בתואר שלהם. עכשיו הם יוצאים במאבק כדי לשנות את המצב ומבקשים לפתור את הבעיה, כדי שיוכלו לקבל את התואר.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


המדריכים בשביתה, הסטודנטים לא יכולים לסיים את התואר: סטודנטים למקצועות הבריאות יוצאים למאבק

 

כבר יותר משבוע וחצי שהסטודנטים למקצועות הבריאות לא יכולים לבצע את ההתנסות המעשית שלהם. הבעיה נוגעת לסטודנטים ללימודי פיזיותרפיה, לימודי ריפוי בעיסוק, לימודי קלינאות תקשורת ולימודי תזונה. המצב החל לאחר שהמדריכים הקליניים, מי שתפקידם ללוות את הסטודנטים במהלך ההתנסות המעשית שלהם, הודיעו כי לא יגיעו לבצע את ההדרכה לאחר שלא קיבלו שכר על ההתנסות בשנה האחרונה.


בתגובה לשביתה החליטה קבוצה של סטודנטים בשנה ד' לפיזיותרפיה באוניברסיטת בן גוריון לפתוח עמוד מחאה בפייסבוק, ששמו "ההכשרה שלי הבריאות שלך". עוד סטודנטים משנים מוקדמות וממוסדות לימוד אחרים הצטרפו למחאה וגם העלו לרשת סרטון שבו הם מתארים את הקשיים שלהם בעקבות ההשבתה.


"אנחנו נלחמים על הכשרה ראויה והוגנת." אומרים בין היתר הסטודנטים והסטודנטיות בסרטון. "הגענו לתואר הזה כדי לטפל ולעזור לאנשים ולתת להם איכות חיים טובה יותר. אנחנו רק דורשים לקבל פתרון לבעיה שנוצרה ושיפסיקו להשתמש בנו ככלי משחק."


יושבים בבית, ולא יכולים לסיים את הלימודים


"בעקבות ההשבתה הסטודנטים בשנה ד' לפיזיותרפיה יושבים בבית כל היום, כי רוב הלימודים שלהם בשנה הזו מוקדשים להתנסות המעשית. המצב משפיע לא רק על הסטודנטים בשנים המתקדמות אלא על כל מי שיוצא להתנסות קלינית בזמן הלימודים." מתארת מורן, סטודנטית ללימודי פיזיותרפיה בבן גוריון ואחת הסטודנטים שמשתתפים במאבק.


"אנחנו מבינים את המאבק של המדריכים, שעושים עבודת קודש ולא קיבלו שקל. אבל אנחנו בבעיה, כי השביתה הזו מתקיימת על הגב שלנו ואנחנו נפגעים ממנה, כבר שבוע וחצי שאנחנו לא לומדים." היא אומרת.


גם על הסטודנטים לריפוי בעיסוק יש השפעות מההשבתה. " כרגע אני יושבת בבית." מספרת סטודנטית בשנה ד' ללימודי ריפוי בעיסוק בקריה האקדמית אונו, ומתארת שהשנה הרביעית בנויה מסמסטר אחד, שמוקדש כולו להתנסות המעשית. "אני מדברת עם חברים במוסדות אחרים ומנסה להעלות את המודעות של אנשים למצב, אבל בעיקר נמצאת בבית עכשיו."


הסטודנטית טוענת שגילתה על השביתה רק זמן קצר לפני פתיחת השנה. "ביום ראשון ה - 30 לאוקטובר הייתי צריכה להתחיל את הלימודים. ביום חמישי, שלושה ימים קודם לכן, קיבלתי הודעה מהמדריכה שלי שהודיעה לי שההתמחות שלי בהשבתה."


לדבריה, למצב יש השפעה מכריעה על היכולת שלה לסיים את הלימודים. "בין הדרישות לקבלת התואר אני צריכה להשלים מספר שעות של הכשרה, בלעדיה אני לא יכולה לקבל את התואר. אפילו אם אני אתחיל את התנסות שלי בעוד שבועיים, אני כבר נפגעתי ויהיו לכך השלכות רציניות. אני אצטרך להאריך את ההכשרה ואולי לא אוכל לגשת למבחן ההסמכה הממשלתי. כדי לגשת למבחן הזה אני חייבת לסיים את ההכשרה."


מעבר להשפעה על הסטודנטים, להשבתה יכולות להיות השלכות גם על המטופלים, שתלויים במטפלים לעתיד. "השוק היום צמא למרפאות בעיסוק ובכלל לעובדים במקצועות הבריאות. אם היציאה שלי תתעכב, ייווצר מצב שבו יהיו מטופלים רבים יותר על כל מרפאה בעיסוק והמטופלים ייפגעו, יש לכך השלכות רציניות מאוד על הציבור." מסבירה הסטודנטית.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


"מבקשים ממישהו לשמש כמבוגר האחראי ולפתור את הבעיה"


"הבנו שאם לא נתאגד ונשמיע את קולנו אף אחד לא יעשה זאת בשבילנו." אומר אריאל, סטודנט בשנה ד' ללימודי פיזיותרפיה באוניברסיטת אריאל ונציג בועד הארצי לפיזיותרפיה. זהו גוף שהקימו לפני כמה שנים הסטודנטים מכל חמשת המוסדות בארץ בהם הענף נלמד, ומטרתו לדאוג לצורכיהם במהלך התואר. "בלימודים שלנו ההתנסות היא קורס לכל דבר. אם סטודנט היה מגיע לקורס והמרצה לא היה מופיע, הוא היה מרים קול מחאה. זה המצב גם פה, במקרה הזה המרצה הוא המדריך הקליני."


אריאל מסביר שהשביתה נובעת מסכסוך שהתפתח בין מוסדות הלימוד לבין איגוד הפיזיותרפיסטים בישראל. לדבריו, נוצרה בעיה מצד האוניברסיטאות בהעברה של התקציבים שניתנים על ידי המל"ג למדריכים הקליניים. הבעיה בהסכם העבודה של המדריכים עם האוניברסיטאות החלה בשנה שעברה, לאחר שהסכם שנחתם בין שני הצדדים לא כובד לטענת המדריכים, שלא קיבלו לדבריהם שכר על העבודה שנעשית עם הסטודנטים. כתוצאה מכך, אלי גבאי, יושב ראש איגוד הפיזיותרפיסטים, הכריז על השבתה של פעילות המדריכים וההתנסות הקלינית.


בתגובה הוציאו האוניברסיטאות מכתב בו הן פונות לגבאי ודורשות ממנו להפסיק את ההשבתה. במכתב הן מציינות שהעבירו את כל הכספים והן מוכנות לקיים את תנאי ההסכם. האיגוד תקף את הטענות האלה במכתב תגובה וטען שהן אינן נכונות, וכך סרב להחזיר את הלימודים לסדרם. אל העימות הזה נקלעים כעת גם הסטודנטים.


"המצב מורכב מאוד. גבאי מייצג את המדריכים הקליניים, שמחאתם מוצדקת. הם לא קיבלו משכורות בשנה האחרונה. מה שלצערנו קרה, במקום להתנהל בצורה מסודרת מול האוניברסיטאות הוכרזה שביתה של ההתמחויות." אומר אריאל.


"הסטודנטים הם בני ערובה במאבק בין האוניברסיטה לאיגוד הפיזיותרפיסטים. אנחנו באים בדרישה שמישהו ייקח אחריות, ישמש כ'מבוגר האחראי' ויפתור את הבעיה. זאת פעם שלישית שהמצב הזה חוזר על עצמו, חייבים לשים לזה סוף. המצב קרוב לנקודת האל חזור עבורנו הסטודנטים. מאבקים כאלה על חשבוננו לא יכולים להימשך מבחינתנו."


זו לא הפעם הראשונה שבה הסטודנטים צריכים להתמודד עם השבתות כאלה במהלך הלימודים. "אנחנו מנוסים לצערי במאבק הזה." מציינת מורן. "בשלוש השנים האחרונות לא הייתה שנה שבה לא היו השבתות. עבורנו זה גר דין מוות, כי אנחנו לא נוכל לקבל את התואר." לדבריה, הסטודנטים חוששים שההשבתה הזו תימשך פרק זמן ארוך ותתפרש על פני כל שנת הלימודים.


הסטודנטים מדווחים שהם עדיין דנים בצעד הבא שלהם במחאה ועוקבים אחרי המתרחש. ככל הנראה, הם מתכוונים לקיים הפגנות בשבועות הקרובים, וגם שלחו מכתבים למוסדות הלימוד ובהם ביקשו מהן לעמוד בחוזה הלימודים כדי שיוכלו לסיים את הלימודים בארבע שנים כמתוכנן. בינתיים, הם ממשיכים במאבק על הלימודים שלהם, ולא מתכוונים לוותר.