סטודנטית פיתחה לבוש חכם שיכול למנוע את הפציעה הבאה על המגרש

14/9/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,462 צפיות)

מפציעה של מסי במשחק של ברצלונה לפרויקט הגמר - סטודנטית להנדסה רפואית במכללת אפקה הציגה בפרויקט הגמר שלה מוצר ייחודי שבא לפתור את בעיית הפציעות בקרב ספורטאים. מכנסי הטייטס שפיתחה כבר זכו לתגובות נלהבות במכללה ועכשיו גם מושכים עניין מצד גורמים בתעשייה. אז מתי נוכל לראות אותם על המגרש?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מכנסי טייטס שפיתחה סטודנטית להנדסה מאפשרים לאתר ולמנוע פציעות ספורט


פציעות הן אחד מהבעיות הגדולות ביותר של ספורטאים. פציעה חמורה יכולה להרחיק שחקן מהמגרש לפרקי זמן ארוכים ולגרום לו להפסיד משחקים מכריעים. פיתוח של סטודנטית להנדסה בא לנסות לפתור את הבעיה. בפרויקט הגמר שלה מציגה ריטה שיינקרמן, בוגרת טרייה של לימודי הנדסה רפואית במכללה האקדמית אפקה מכנסי טייטס מיוחדים שמנתחים את פעילות השרירים ומתריעים על פגיעות שיכולות להתרחש.


ריטה מספרת שהרעיון לפרויקט הגמר הגיע מכיוון מקורי למדיי. "אני עוסקת בספורט כל חיי וזו אהבה גדולה שלי. כשחיפשתי השראה לפרויקט הגמר היה לי מאוד חשוב שזה יהיה נושא שקרוב אליי. הרעיון עצמו עלה בעקבות משחק כדורגל בו צפינו יחד אני ובעלי, שהוא אוהד גדול של ברצלונה. ליאו מסי, אחד השחקנים בקבוצה, נפצע בשריר הירך האחורי ונעדר בעקבות כך מהמגרש לתקופה ארוכה. חשבנו שזה מאוד מוזר שאין לבעיה הזאת עדיין פתרון. החלטתי לנסות לפתור אותה."


מכאן התחילה בתהליך מחקר בדרך ליצירת המוצר. היא אומרת שנחשפה במהלך התואר לנושאים כמו פיזיולוגיה ופתולוגיה, אך שאת תחום פציעות הספורט הייתה צריכה לחקור בצורה עצמאית גם מעבר לכך. דרך מחקרים שקראה וניסויים שביצעה בעצמה, גילתה שכאשר נוצרת עייפות בשריר, נגרמים גם שינויים בפעילות החשמלית שלו, וכך אפשר לזהות את פציעות שעומדות להתרחש בו.


על מכנסי הטייטס שפיתחה נמצאות אלקטרודות שעשויות מבד מוליך, שקולטות את האות החשמלי שמיוצר בשרירים של המשתמש, האלקטרודות לא משפיעות על המשתמשים מעבר לניטור הפעילות בשריר. "המערכת עובדת על פציעה בשריר מסוים, שריר הירך האחורי. זאת פגיעה נפוצה מאוד בקרב כדורגלנים וגם אצל אצנים. עם זאת היא גם מתרחשת בציבור הרחב אצל אנשים שעוסקים בספורט כשמותחים את השריר. זאת פציעה שמצריכה שיקום ממושך או הפסקה של הפעילות לכמה חודשים. השיקום תלוי בחומרת הפציעה, ההשבתה יכולה להגיע אפילו לחצי שנה, מה שיכול להיות מאוד קריטי לספורטאים מקצועיים."


כסטודנטית ללימודי הנדסה רפואית, הייתה גם צריכה להתמודד עם פן התכנות בפרויקט שלה, שהצריך ממנה לחקור נושאים שונים במעבדות. "הייתי צריכה ללמוד בעצמי איך לחבר בין החומרה לתוכנה שמנטרת את הפעילות. חקרתי למשל על בקרים ועל ארדואינו, שהוא אחד מסוגי הבקרים הנפוצים." היא אומרת.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


זול, נייד ומתקדם: האם זה הפיתוח החם הבא בתחום הלבוש החכם?


ריטה מתארת שהפרויקט שלה מציע חידושים באחד התחומים המסקרנים בתעשייה היום והוא הביגוד החכם. "קיימים בשוק כל מיני סוגים של ביגוד חכם וחליפות חכמות, זה נושא מאוד חם היום. אנשים הבינו שאפשר גם להשתמש בלבוש היום יומי שלנו כדי לנתח פעילות ותכונות של הגוף. יש למשל חולצות שמנטרות א.ק.ג, או ביגוד למיקסום של פעילות באימון, שבאים לומר לנו איך להתאמן בצורה טובה יותר או מראים לנו כמה קלוריות שרפנו, אבל אלה מוצרים שהם בדרך כלל מאוד יקרים. המוצר שלי הוא ייחודי כי הוא בא למנוע פציעות, למיטב ידיעתי לא קיים היום עוד מוצר כזה."


היא מוסיפה כי מוצרים דומים בתחום הלבוש החכם שמצויים היום בשוק הם ברוב המקרים לא נגישים ומסובכים לתפעול. "הפיתוחים האלה הם יקרים מאוד, הבדיקות צריכות להתבצע במעבדות. בדרך כלל המדידות מתבצעות באמצעות תוכנת מחשב שנעשות על ידי מכשיר נייח. המערכת שאני פיתחתי היא ניידת וגם זולה יותר. היא לא מצריכה חיבור לציוד יקר ולמחשבים מתקדמים."


לדבריה, הפרויקט נמצא היום בשלב האב טיפוס. כדי להגיע לשלבים מתקדמים יותר ולהשמיש את המערכת יש צורך לבצע ניסויים נרחבים יותר. "משום שהמערכת אמורה להפחית פציעות, צריך לנסות אותה על אנשים פצועים או על אלה שנפצעו לא מזמן."


בינתיים, היא מדווחת שזכתה לתגובות חיוביות מצד המרצים שלה במכללה. "המרצים שלי מאוד התלהבו. יש הרבה עידוד מצידם לבוא עם רעיונות מקוריים וחדשים. גם מחלקת היזמות של המכללה אהבה את הרעיון ועזרה להפיץ אותו הלאה וליצור אליו מודעות."


לא רק מרצים וסטודנטים מתעניינים בפרויקט, אל ריטה הגיעו גם תגובות מצד ספורטאים שהיו מעוניינים לנסות בעצמם את המערכת. "קיבלתי הרבה פניות, היה נחמד לגלות שהפיתוח מאוד מלהיב ומסקרן אנשים, יש הרבה פרגונים." במקביל מגיעות גם הצעות לשיתופי פעולה עסקיים. היא אומרת שהיא פועלת כעת לקדם את הפרויקט שלה מבחינה עסקית ובוחנת אפשרויות להשיג תקציב ותמיכה מצד גורמים שונים בתעשייה.


עד אז דרושים כמובן ניסויים רבים ובדיקות מעמיקות, כמקובל בפיתוח של מכשור רפואי. להערכתה ייתכן שבעוד מספר שנים נוכל לראות את המוצר בשוק. כרגע היא ממשיכה לקדם את הפרויקט שלה הלאה במקביל לעבודה בתחום לימודיה, כדי שבקרוב יוכל להופיע במגרשים ואולי אפילו למנוע את הפציעה הבאה של מסי.