פרויקט של סטודנט בא לאפשר לכולנו להתמודד עם הסתה נגד ישראל

24/7/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (3,338 צפיות)

כמו צעירים רבים אחרים, גם רותם ברזלי יצא לטיול הגדול של אחרי הצבא לפני הלימודים. במהלכו הוא נתקל לא אחת בהשמצה נגד ישראל ובשאלות קשת ונוקבות, שלא תמיד ידע כיצד להתמודד איתן. כשחזר לארץ, החליט להתחיל במהלך התואר בפרויקט מיוחד. הוא כתב ספר שבא לעזור לכל אחד מאיתנו להיות "שגריר" של המדינה, הכל בצורה הומוריסטית וקלילה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


איך אפשר להתמודד עם הסתה נגד ישראל? פרויקט של סטודנט עוזר לכולנו להפוך לשגרירים


"יש כאן פוטנציאל לשינוי הסברתי אדיר שמגיע מלמטה, מהמטיילים"


אחרי השחרור מצה"ל, יצא רותם ברזילי, היום סטודנט ללימודי מדעי המחשב במרכז הבינתחומי הרצליה, לטיול הגדול. הוא ביקר במדינות שונות, חווה נופים חדשים ונפגש עם אנשים רבים. עד אז, ידע כמובן שקיים עניין בעולם לגבי ישראל, אך לא יכול היה לשער את ממדי התופעה עד שלא חווה אותה על בשרו כמטייל.


"זה הפתיע אותי, ראיתי שהמון אנשים מתעניינים במה שקורה במדינת ישראל. אם זה ברמה בסיסית על התרבות שלנו, מה אנחנו אוכלים או שאלות הומוריסטיות כמו 'אתם רוכבים על גמלים?' ואם אלה שאלות מאשימות וקיצוניות יותר, כמו 'אתם עם כובש?', 'למה אתם שונאים את הפלסטינים?'" הוא מספר.


בפעם הראשונה בחייו, מצא את עצמו רותם נאלץ לעשות שימוש בהסברה ולגעת בנושאים מורכבים למדיי. "הרגשתי שבאמת אין לי את הכלים להתמודד. אני יודע קצת עובדות מההיסטוריה, כולנו היינו בצבא ובבית הספר, אבל לא באמת מוכנים לשאלות כאלה וזה מה שהרגשתי. שואלים אותי שאלות, ואני לא יודע לענות. בדיוק שם חוויתי את הבעיה לראשונה והחלטתי שאני חייב לעשות עם זה משהו."


כשחזר ארצה, התחיל לרכז את עשרות השאלות בהן נתקל בזמן הטיול מצד תיירים ומקומיים. הוא מספר שכדי לבסס את הידע שלו בצורה עובדתית, קרא עשרות ספרים וגם נפגש במקביל עם היסטוריונים, עיתונאים וחברי כנסת, כדי לקבל מהם חוות דעת על הפרויקט. כך נולד ספרו "אתם השגרירים".


מטרת העל שלו הייתה ליצור מעיין 'מדריך', בו יוכלו להיעזר צעירים וחיילים משוחררים בזמן הטיול שלהם. "כל אחד מאיתנו שמטייל בחו"ל הוא שגריר, כל מה שהוא אומר ומסביר הוא חשוב מאוד. בספר אני רוצה לתת מענה לישראלים, כדי יוכלו לשפר את ההסברה הישראלית." הוא אומר. "אני רוצה שכל ישראלי שמטייל בחו"ל יוכל לקרוא בצורה קלילה על העובדות ולדעת איך לענות על שאלות קשות. כשהוא יידע את התשובות הוא יוכל לענות בצורה מיטבית ולשכנע בצורה הטובה ביותר."


כוחם של הצעירים נגד ההסתה


רותם מתאר שתוך כדי הטיול וכתיבת הספר, נתקל במגוון של שאלות ותגובות, חלקן מופרכות למדיי. "יש למשל מחקר שהתפרסם בשנת 2011, שמראה שכ - 51 אחוזים מהגרמנים חושבים שישראל מתייחסת לפלסטינים כמו שהנאצים התייחסו ליהודים. זה נשמע הזוי." הוא מדגים מתוך חוויותיו.


"אתה מגיע לחו"ל ומישהו מפנה כלפייך שאלה כזאת ואתה המום, כי זה כל כך רחוק מהמציאות, אבל הנה, מראים לך מחקרים שרוב הגרמנים חושבים כך. כל אדם שהיה מגיע לארץ היה יכול לראות כמה מופרך הטיעון הזה, וכמה הזוי להגיב לו. אתה נתקל בלא מעט בורות, ובלא מעט שאלות מופרכות, שדורשות מענה ענייני. כשאתה מסביר לאנשים מה קרה בשואה לעומת מה שמתרחש היום, אתה מראה שהטענות האלה הן זילות השואה."


רותם תולה תקוות גדולות בכוחם של מטיילים צעירים להשפיע על דעת העולם על ישראל. אחת הסיבות לכך, לדעתו, היא כמות הישראלים הרבה בחו"ל. "קורה לא אחת שאתה מדבר עם מקומיים והם אומרים לך 'כמה תושבים אתם בישראל, 100 מיליון?'. כמות התיירים הישראלים בעולם היא אדירה. בתרבות שלנו, אדם מטייל כחצי שנה אחרי הצבא והוא פוגש מאות אנשים מכל העולם ומתקיימות לא מעט שיחות."


"להתרשמות שנוצרת על המדינה מהשיחות האלה יש אימפקט רציני מאוד. פתאום אנשים פוגשים לראשונה בחייהם ישראלים ומבינים שמה ששמעו קודם לכן אלה דברים מוטעים ושליליים, גם מצד כלי התקשורת. רבים מהם אומרים אחר כך 'אילו שטויות לימדו אותנו, הדברים הם ממש הפוכים. עכשיו מציגים לי צד שלא הכרתי.' יש פה באמת פוטנציאל גדול מאוד לשינוי הסברתי, שמגיע ממש מלמטה, מהמטיילים, מהאנשים. עכשיו אנשים יוכלו לראות מה באמת קורה בישראל."


לדבריו, חלק חשוב מההסברה הזו קשור להומור. "כדי לבצע הסברה טובה חשוב לדעת את העובדות ההיסטוריות. ספרים רבים על 

תולדות עם ישראל כתובים בצורה יבשה, ונותנים תחושה של למידה לבגרויות, או עיון במחקר אקדמי. אתה בכלל נמצא בחופשה, בא לך לקרוא משהו כיפי, זורם וקליל. לכן היה חשוב לי לשים דגש על כתיבה הומוריסטית, כדי שמטיילים יוכלו ליהנות מחוויות מהטיול שבתוכן שזורות עובדות. לנגד עיניי עמד כל הדרך היה מציאת הדרך הטובה ביותר להסביר את ישראל ולכתוב את הטקסט כך שיהיה קליל ומעניין לקריאה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


פרגון, תמיכה כספית וגם סיוע ממקור לא צפוי


כדי לסייע לו לממן את הפרויקט, הקים רותם קמפיין מימון המונים באתר "הד סטארט". מעבר לגיוס הכספים, שימש העמוד גם למטרה נוספת, והיא הערכת הביקוש למיזם שלו. "יש הבדל גדול בין להעלות פוסט לפייסבוק ולקבל תגובה מפרגנת לבין אדם שהחליט לקנות את הספר ולתוך בפרויקט." הוא אומר.


"רציתי לראות אם אני לא חולם, אם אנשים באמת יתחברו. רציתי לוודא שלא מדובר רק בפנטזיה שלי, אולי זו בעיה גדולה מבחינתי אבל היא לא כל כך מעניינת אנשים אחרים. ההד סטארט מאפשר לך לראות אם אנשים תומכים במטרה שלך, זה נותן לך אינדיקציה ראשונה."


להפתעתו הרבה, הוא זכה לתמיכה אדירה לרעיון דרך עשרות תגובות, שיתופים ופרגונים. לא רק שהצליח לגייס את מלוא הסכום שהקציב, הוא אף עבר אותו והצליח לאסוף סכום של למעלה מ - 35,000 שקלים. רותם מציין כי הפרויקט כולו הוא ללא מטרות רווח. הספרים אמורים להימכר בעלות מינימלית ובכספים הנוספים שהצטברו הוא מתכוון להשתמש כדי לחלק מאות ספרים במתנה לחיילים משוחררים.


רותם מעריך שהספר יגיע למדפים בסביבות חודש ספטמבר, והוא צפוי להימכר לא רק דרך אתר הד סטארט אלא להגיע למדפים בכל חנויות הספרים ובדוכנים לחיילים. בינתיים, נמצא הפרויקט בשלבי עריכה, בה שותפים גם מומחים והיסטוריונים שמוודאים את נכונות העובדות והדוגמאות.


הוא זכה גם לתמיכה ולסיוע ממקור לא צפוי. במהלך העבודה על הפרויקט, שלח דוגמאות כתיבה לסופר אילן הייטנר, מחבר ספרים כמו "מלך החומוס ומלכת האמבטיה", "חכמת הבייגלה" ו - "קציצות", כדי לקבל ממנו ביקורת. לשמחתו הרבה, הייטנר הציע לשתף עמו פעולה. "הוא אמר שהוא נהנה מאוד לקרוא, שהוא מאמין ברעיון ורוצה להצטרף. הוא הזמין אותי להיפגש וביקש ממני לשלוח לו טקסטים, הגיב ונתן ביקורת. הוא מייעץ ונותן לי טיפים על הפן הספרותי. עכשיו אנחנו ממש עובדים יחד, והוא עורך את הספר. זה ללא ספק משפר את הטקסט ומתאים אותו לקהל היעד של מטיילים, שזה בדיוק מה שאני רוצה שיקרה."


עד שיצא הספר לאור, רותם מדווח שהוא ממשיך בכתיבה ושהוא מאוד נהנה מכך. הוא מעלה לעמוד הפייסבוק האישי שלו קטעים קצרים על חוויות שקרו לו או סיפורים מעניינים בהם נתקל. כל זאת כמובן לצד הלימודים והפעילות שלו להסברה לישראל.