משיעור מחשבים לחברות אמת: המיזם הסטודנטיאלי שמקרב קשישים לאינטרנט

25/5/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (9,779 צפיות)

פייסבוק, סקייפ ויוטיוב הם חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו וכמעט בלתי אפשרי לדמיין את עצמנו בלעדיהם. פרויקט בשם "דור שלישי לגיל השלישי" שיזמו סטודנטים שואף להנגיש את הטכנולוגיה הזו גם לאוכלוסיית גיל הזהב, ובמסגרתו הם מלמדים קשישים להשתמש במחשב. הסטודנטים שהחלו את הרעיון כיוזמה קטנה שואפים היום להרחיב את התכנית לכל הארץ, כדי לסייע ולתמוך בדור שאנחנו חייבים לו כל כך הרבה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


להחזיר אהבה לגיל הזהב: פרויקט הסטודנטים שמנגיש טכנולוגיה לקשישים


"לפעמים המחשב הוא רק תירוץ ליצירת קשר"


את פרויקט "דור שלישי לגיל השלישי" הקימה קבוצת סטודנטים מהמרכז הבינתחומי הרצליה. רותם יוסף, אחת מהסטודנטים היזמים (שהיום כבר סיימה את לימודי המשפטים והממשל), מתארת שהיוזמה החלה את דרכה לפני כשלוש שנים, לאחר התנדבות עם קשישים בה לקחה חלק. "בזמן הלימודים התנדבתי עם קשיש ולימדתי אותו איך להשתמש במחשב. עם הזמן נרקמו קשרים אישיים ונוצרה קרבה מאוד גדולה בינינו, ראיתי כמה זה עושה לו טוב. לפעמים המחשב הוא רק תירוץ לדבר וליצור קשר."


באותה עת, רותם גם הייתה חברה במועדון היזמות של הבינתחומי בו סטודנטים מפתחים פרויקטים חברתיים. היא ראתה את ההזדמנות לפתח את המטרה החשובה שלנגד עיניה הלאה ולהרחיב אותה. כך חברה יחד עם שישה סטודנטים נוספים והפרויקט החל את דרכו. הסטודנטים נפגשו עם אנשי מקצוע כמו עובדים סוציאליים ומנהלי בתי אבות כדי לחשוב יחד מה לכלול במפגשי התכנית. הם בחרו להתמקד במחשבים ובטכנולוגיה כדרך לחבר בין הדור הצעיר לאוכלוסיית הקשישים וליצור קרבה ביניהם.


רותם מספרת שמועדון היזמות עודד אותם להמשיך לקדם את הפרויקט וכך נפגשו עם דיקן הבינתחומי והסבירו לו על היוזמה. בתגובה, הציע הדיקן להפוך את התכנית לפרויקט חברתי שגם יעניק נקודות זכות לסטודנטים שיפעלו בו, כחלק מהתנאים שלהם לקבלת התואר. "התחייבנו שהפרויקט לא יסתיים ברגע שאנחנו נסיים ללמוד," מתארת רותם. "רצינו לייצר מתוך הסטודנטים המתנדבים עצמם דור המשך של רכזים ומנהלים. היום הסטודנטים עצמם מנהלים את הפרויקט." כך מנהלת הפרויקט היום היא זיו שקדי, סטודנטית ללימודי משפטים ומנהל עסקים, שהחלה את דרכה בתכנית כמתנדבת בשנה הראשונה ובשנה השנייה הפכה לרכזת.


כעת מסיים הפרויקט את שנתו השלישית, כשכל שנה לוקחים בו חלק כשלושים סטודנטים מחוגי לימוד שונים. כל אחד מהם נפגש אחת לשבוע עם קשיש או קשישה לשעה וחצי, למשך שנה שלמה. בזמן המפגשים הם חונכים את הקשישים בשימוש במחשב ומראים להם איך להשתמש ביישומים כמו יוטיוב, פייסבוק וסקייפ וכיצד לבצע פעולות יום יומיות חשובות כמו להזמין תור לרופא דרך האינטרנט. "זה עוזר לנו לחשוף את הקשישים לטכנולוגיה ולמחשב, לפעמים יש להם חשש מהעניין הזה," מציינת רותם.


"ממש כמו סבא וסבתא בשבילי"


שי ברגר, סטודנט ללימודי משפטים ומנהל עסקים, נמצא כעת בשנתו הראשונה בפרויקט. הוא מספר שהוא מתנדב אצל זוג קשישים בבית אבות של יוצאי דרום אפריקה בעיר הרצליה, כשההתנדבות מתקיימת בשפה האנגלית. "אני מגיע פעם בשבוע לזוג מבוגרים, אני לא אגיד מבוגרים - אלא חברים. הם כבר כמו חברים בשבילי, כמו סבא וסבתא." הוא אומר.


"זה התחיל מכך שבאתי להציע להם פתרונות לבעיות שיש להם במחשב מבחינה טכנולוגית, אבל מפגישה לפגישה זה כבר הפך לקשר של חברות. מדברים על החיים, על פוליטיקה, על מוזיקה, וכל פעם אני גם מראה להם משהו אחר במחשב. לדוגמה, הסברתי להם על יוטיוב, הקשיש אוהב מאוד מוזיקה קלאסית וסרטים. הם מאוד מתלהבים שהם יכולים לראות סרטונים ביוטיוב ולדבר בסקייפ עם חברים מאוסטרליה, אלו דברים שהיו חסומים בפניהם עד היום."


"הקשר בינינו נמשך כבר מאוקטובר ויש בינינו חיבור מדהים," מתאר שי. "בחג האחרון הם הזמינו אותי אליהם ונתנו לי שי. בעיני, ההיילייט של התכנית הוא לשמר את הקשר הזה ולפתח אותו. ממש היום הייתי אצלם, ראינו יחד סרטים ושתינו תה עם חלב, והראיתי להם איך להיכנס לאתר קופת החולים כדי לראות בדיקות."


"עשינו ביחד במהלך הפגישות גם קורס פתוח באוניברסיטה, קורס אקדמי אינטרנטי בנושא מוזיקה קלאסית, כדי לתת להם תחושה שהם בלימודים יחד איתי. הם הפכו להיות כמו סטודנטים ואני לרגע הפכתי למבוגר שמדבר איתם על החיים." הוא אומר.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:



לפתור את בדידותם של ניצולי השואה


מלבד ההתנדבות השוטפת, הסטודנטים גם עורכים ימי התנדבות מרוכזים מספר פעמים במשך השנה בבתי אבות בעיר הרצליה, בדרך כלל בסימן החגים. כך למשל לפני כחודשיים ערכו פעילות בבית אבות לחג הפורים. הסטודנטים הגיעו וערכו פעילויות לדיירי בית האבות, ולכמה שעות שרו שירים, שמחו וחגגו יחד עם הקשישים. בחודש הבא הם צפויים לבצע פעילות דומה לרגל חג השבועות.


כבר כשלוש שנים הסטודנטים בפרויקט מקיימים ליל סדר לכ - 100 קשישים בודדים ולניצולי שואה. "זה היה חלום שלי לערוך אירוע כזה, לאחר סערה תקשורתית באותה תקופה, בה נחשפתי לבדידותם של ניצולי השואה ולתנאים בהם הם חיים היום במדינה. חשבתי מה ניתן לעשות כדי לסייע להם ויחד עם חברים יזמנו הקמה של ליל סדר." מתארת רותם כיצד הקימה את יוזמת הסדר יחד עם עופר שאלתיאל, סטודנט ללימודי משפטים ומנהל עסקים.


"אנחנו עורכים ליל סדר שמתקיים בקמפוס לקשישים עריריים וחסרי משפחות. אנחנו גם מגייסים כל שנה בין 80 - 90 אלף שקלים ומחלקים אותם כתווי קנייה לקשישים, גם לאלו שלא היה לנו מקום להזמין אבל זקוקים לעזרה. יש הרבה אנשים טובים שעוזרים לנו בכל שנה."


בינתיים, ממשיכים הסטודנטים לפתח את המיזם ומתמקדים בלהפוך אותו לפרויקט ארצי בו יוכלו להשתתף סטודנטים נוספים מכל המוסדות האקדמיים. "אנחנו חולמים כבר זמן רב להגדיל את היקף הפרויקט ובשנה הבאה שואפים להרחיב אותו לעוד מכללות בכל הארץ. אנחנו בקשר עם גורמים חברתיים רבים וחושפים דרכם את היוזמה הלאה." אומרת רותם.