סטודנטים הגשימו חלום לדורון גנון שנפצעה בתאונה

6/4/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (3,308 צפיות)

דורון גנון, כיום בת 20, נפגעה לפני כשנה בבילוי במועדון לאחר שאחד המבלים נפל עליה מגובה רב. מאז פציעתה היא מתמודדת עם מוגבלות בידיים, מתניידת בכיסא גלגלים ונמצאת כעת בעיצומו של תהליך שיקום. שני סטודנטים לעיצוב תעשייתי במכון טכנולוגי חולון HIT הגשימו לדורון חלום: להתאפר בצורה עצמאית. הם יצרו במיוחד בשבילה מתקן המאפשר לה להתאפר לבד ועוזר להחזיר לה משהו קטן מהחיים לפני הפציעה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים עזרו לצעירה שנפצעה להגשים את משאלתה להתאפר לבד


רותם נחום ו - מאיר קרמר, שני סטודנטים שלומדים כרגע בשנה האחרונה ללימודי עיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון, פיתחו מתקן שמורכב מערכת איפור ומראה, שמותאם במיוחד לשימוש ביד אחת, כדי לענות על צרכיה האישיים של דורון. השניים עבדו על הפרויקט כחלק מקורס "פיקספרטס" (Fixperts), שבו התבקשו הסטודנטים לפתח מוצרים ייחודיים שיכולים לסייע לאנשים עם מוגבלויות.


כל זוג סטודנטים איתר "שותף" שמתמודד עם קושי מסוים ותכננו מוצר שיקל על הבעיה. הפרויקט כולל גם אתר בין לאומי שמחבר בין מעצבים ומהנדסים לאנשים שזקוקים לעזרה. בתחילת הקורס, נדרשו למצוא אדם שלו יוכלו לסייע, כך הגיעו רותם ומאיר לדורון גנון.


"חשבתי שנכון ללכת למחלקת השיקום של תל השומר, פגשתי שם הרבה אנשים וביניהם גם מישהי שהייתה מאוד נחמדה שהתברר לי שהיא אימה של דורון. הראיתי לה סרט על הפרויקט והוא מאוד ריגש אותה, והיא הציעה לחכות לדורון שהייתה באותו הרגע בטיפול." מספר מאיר. "חיכיתי שעה וחצי בלובי עד שתסיים. כשיצאה, שאלתי אותה מה היא הכי הייתה רוצה לעשות כרגע. היא אמרה שהייתה רוצה לעשות סלפי ולהתאפר, היא הסבירה לי שאלו דברים שהיא מתקשה בהם כרגע והייתה רוצה לעשות בכוחות עצמה."


"זה היה פרויקט של בערך שלושה חודשים וידענו שלא מספיק עבורנו משהו קטן, היה לנו חשוב לעשות משהו משמעותי." מוסיפה רותם. "באותו הזמן דורון הייתה בתהליך של פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, שאותו היא ממשיכה גם כיום. היא שאלה אותנו אם נוכל ליצור משהו שיעזור לה להתאפר ללא עזרה ומכאן התחלנו תהליך שלם."


איפור יכול להיראות אולי כמו דבר קטן, אך הסטודנטים מספרים שעבור דורון, יש לו חשיבות רבה. התאונה שעברה גרמה לה לאבד את העצמאות ומנעה ממנה לבצע את הפעולות הפשוטות ביותר. דרך השאיפה להתאפר, רצתה להחזיר לעצמה קצת מהחיים לפני הפציעה.


"הרגשנו שיש שם עניין מורכב." אומר מאיר. "הסתכלנו עליה ועל מי שהייתה לפני התאונה וראינו בחורה צעירה שמאוד אוהבת את החיים. היא אהבה לצאת, לבלות עם חברות, להצטלם. הבנו שזה מאוד חשוב לה."


"המוצר החזיר לה משהו מהחיים האמתיים והגשים לה חלום"


רותם מתארת כי כחלק מתהליך העבודה, נערכו מפגשים רבים 'אחד על אחד' עם דורון, במהלכם בדקו את הבעיות עמן היא מתמודדת. "היו הרבה דברים שהיא ממש לא הייתה מסוגלת לעשות, אז ידענו שאנחנו צריכים למצוא פתרונות יצירתיים. הדבר הראשון שהיא אמרה לנו שמאוד חסר לה זו מראה. כיסא הגלגלים מרחיק אותה מהמראה והיא לא יכולה לקום ולהתקרב אליה. ידענו שאחד הדברים שיהיו בערכה תהיה מראה שהיא שלא תצטרך להחזיק."


"משם המשכנו לחשוב אילו סוגי איפור תכיל הערכה. היא לא יכולה, למשל, לפתוח פקק של אודם. מצאנו סט איפור שהיא יכולה לפתוח באמצעות מסילה, היו ניסיונות יחד עם דורון, לראות אם היא מצליחה או לא מצליחה. משם מסיקים מסקנות, יוצרים לפיהן מודל חדש ומביאים לה אותו. כל פעם היו עוד מסקנות והתקדמות."


מאיר מציין שהצורך לשלב בין תכנון של מוצר פרקטי שמותאם לדורון לבין הרצון בערכה אסתטית ואישית היה אתגר, שלדעתו עמדו בו בהצלחה. "בתחילת הדרך עשינו 'בריף', כדי לראות מה הצרכים והבנו שחלק גדול מזה הוא שדורון רצתה שהמוצר יהיה יפה ולא עוד מוצר רפואי ומסורבל. העיקרון הזה הוביל אותנו לאורך כל הדרך. חיפשנו חומרים שיהיו גם אסתטיים ונעימים."


השניים אומרים שזו הפעם הראשונה בה התנסו בעיצוב לאנשים עם מוגבלות במסגרת הלימודים בעיצוב תעשייתי. "זו הייתה חוויה מאוד טובה. עד עכשיו עיצבנו מוצרים שהיה כיף לעצב, אבל הם היו 'עוד מוצר בעולם', פה זה באמת משהו שהחזיר אותה לחיים האמתיים שלה והגשים לה סוג של חלום, אז זה היה מאוד אחר ממה שהכרנו." מתארת רותם. "בסופו של דבר, רוב המוצרים שאנחנו מעצבים בלימודים הם אב טיפוס, מודל שלא באמת משתמשים בו. הערכה שיצרנו עבור דורון היא מוצר שחייבים להשתמש בו, הוא חייב לעבוד. אלו דברים שצריכים להיות מאוד בטיחותיים, הכל צריך להיות במקום כדי שחס וחלילה לא ייפול."


"כל הרעיון של הערכה הזו בסופו של דבר היה לא רק לעזור לה, אלא גם קצת לעודד אותה לרפא את עצמה. כל הפעולות שהיא עושה כשהיא מתאפרת מאמצות לה את היד, זה סוג של ריפוי בעיסוק בשבילה, וזה נעשה בדרך שהיא אוהבת, זה חלק מהעניין." היא מוסיפה.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


"לעזור למישהי מסוימת, וגם לכמה שיותר אנשים"


בסופו של התהליך הגישו לדורון את הערכה עטופה בסרט אדום. "צרבנו את השם שלה בלייזר על הקופסא, היא נורא התרגשה מזה, ריגש אותה לראות שזה נעשה במיוחד בשבילה, משהו שהוא שלה." הם מתארים גם כי לאורך התהליך יכלו לראות את ההתקדמות של דורון בשיקום. "היה שיפור מאוד משמעותי מהמפגש הראשון שלנו איתה עד המפגש האחרון שבו הבאנו לה את הערכה המוכנה. היא ממש התקדמה, היו דברים שהיא כבר ממש הצליחה לעשות לבד."


לדבריהם, דורון כיום משתמשת בערכה ביום יום. "היא אמרה לנו שזה מאוד עוזר לה, היה לנו חשוב לדעת שהיא משתמשת במוצר. היום היא חוזרת להתאפר לבד." אומרת רותם ומאיר מציין גם: "היא אמרה לנו שהיא אפילו חושבת ללמוד בקורס איפור."


למרות שהערכה נוצרה במיוחד לפי צרכיה המסוימים של דורון, הסטודנטים אומרים שהיא יכולה לסייע גם לבנות נוספות במצב דומה. "כרגע המוצר מותאם אליה אישית, אך הוא יכול לעזור לנשים רבות שמתמודדות עם קשיים דומים, ויש הרבה כאלה." אומר מאיר.


"כל הרעיון של הפרויקט הזה הוא שהוא בקוד פתוח. התכניות נמצאות באתר פיקספרטס וכל מי שרוצה יכול להוריד אותן ולייצר את המוצר בעצמו. פנתה אלינו לאחרונה בחורה שיש לה יד לא תפקודית, ואמרה שהמוצר יכול מאוד לעזור גם לה." מתארת רותם. מאיר מסכים ומוסיף כי "זה חלק מהעניין, ליצור מאגר שיכול לעזור לאדם ספציפי, אבל גם לתרום לכמה שיותר אנשים."


השניים מציינים כי למרות שמדובר בפרויקט במסגרת הלימודים, הם לא שוללים להמשיך לפתח אותו גם בעתיד. "כרגע אנחנו מעצבים בשביל ללמוד, אם בעתיד יהיה ביקוש גם נמשיך לפתח את הערכה הלאה."