סטודנטיות אמהות במאבק על מועדי הבחינות לאחר לידה

3/4/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (3,108 צפיות)

בחודש התשיעי להריונה, כשהיא עם צירים, מוצאת עצמה סטודנטית ניגשת למבחן. מה גורם לה לבחור בצעד קיצוני כל כך? לטענתה, ולדבריהן של סטודנטיות נוספות באוניברסיטת בר אילן, המהלך נובע ממדיניות הבחינות בה נוקט מוסד הלימוד, שמקשות לדבריהן על סטודנטיות בהיריון ואימהות טריות. עקב המצב, החליטה קבוצת סטודנטיות לצאת ולדרוש שינוי. הן הגיעו עד לוועדת החינוך של הכנסת, כדי לשנות את נוהל הבחינות שנוגע לסטודנטיות אימהות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטיות בהיריון בבר אילן מוחות: תנו לנו לגשת לשני מועדי בחינה כמו כולם


בכל הנוגע למועד חוזר בבחינות, פועלת אוניברסיטת בר אילן לפי תקנון המל"ג בנושא, בו נכתב כי במקרה שבו סטודנטיות נעדרות ממבחן בעקבות לידה, הן לא זכאיות למועד נוסף באותו סמסטר, אלא צריכות להיבחן במועד עוקב, בשנת הלימודים הבאה. כך, במקרה בו פספסה את מועד א' עקב הלידה ונכשלה במועד ב', לא תקבל סטודנטית מועד בחינה באותו הסמסטר אלא רק בשנה העוקבת.


הדבר משמעותי במיוחד לסטודנטיות בשנתן האחרונה, שנאלצות לגרור את התואר לשנה נוספת, אולם משפיע גם על מי שלומדות בשנים המוקדמות. לטענתן, הן נדרשות לא רק ללמוד את החומר מחדש, אלא גם לשלם על קורס נוסף, סכום שיכול להגיע לכאלף שקלים.


לסטודנטיות הנאבקות חשוב לציין כי הנוהל אינו בלעדי לבר אילן, אלא מעוגן בתקנון המל"ג לכל המוסדות. לדבריהן, בר אילן אינה מתגמשת עם הסטודנטיות ההרות וממלאת את הנוהל כפשוטו על אף שבמוסדות אחרים מתגמשים יותר. כך לדברי הסטודנטיות, הן שואפות לשנות את התקנון וליצור אחידות בעניין בחינות בחופשת הלידה בכל המוסדות האקדמיים.


"איך אפשר להצליח במבחן שבועיים אחרי לידה?"


נילי זיוון, סטודנטית בשנתה השנייה ללימודי עבודה סוציאלית, מתארת כיצד הגיעה למבחן עם צירים ואת ההתנהלות שהובילה אותה לבחירה זו. לדבריה, ידעה מראש כי היא אמורה ללדת בתקופת המבחנים. "פניתי לפני כן לגורמים הרלבנטיים כדי לדעת מה יהיה. הרגיעו אותי, נתנו לי להרגיש שיעזרו לי, אבל ביררתי גם בתקנון וראיתי שאני לא זכאית לעוד מועד. פניתי במכתב רשמי לבית הספר לעבודה סוציאלית, לדיקן וליו"ר אגודת הסטודנטים, מהם קיבלתי תגובות לא מספקות. רק נציגה מבית הספר ענתה לי שדלתה פתוחה אישית בשבילי." בשל החשש וחוסר הוודאות עליהם נקלעה, החליטה נילי לגשת למבחן למרות הצירים.


"כשבוע וחצי לאחר הלידה קיבלתי ציונים, סיימתי את המבחן בציון 90," היא צוחקת, אך מציינת כי היו שני מבחנים אחרים שנדרשה לשפר. לטענתה, לפנייתה לבקשת מועד נוסף קיבלה תשובה קצרה שפירטה רק את הכתוב בתקנון. לאחר מכן פנתה מספר פעמים נוספות כדי לראות אם מדובר באי הבנה, אך לדבריה לא זכתה לתשובה מספקת עד היום, כחודשיים לאחר מכן, אם כי נאמר לה כי לא תצטרך לשלם שוב על הקורס.


"מה שמעצבן אותי הוא שאין שום גמישות. אני מאוד משקיעה ועובדת קשה כדי להוכיח את עצמי. חשוב לי מאוד להתקדם וזה הרגיש כאילו שמו לי רגל. איך אני אוכל ללמוד ולהצליח שבועיים לאחר הלידה?" היא ממשיכה ומתארת כיצד שלושה שבועות בלבד לאחר הלידה, נאלצה לחזור לשני קורסים ובשבוע שעבר חזרה גם להכשרה המעשית.


"אמרתי לעצמי לקראת הלידה שאתמודד עם התוצאות, כמו שאני רגילה להתמודד עם כל דבר בחיים, אבל לא תיארתי לעצמי זה יהיה המצב. אני לומדת על הכלה ואמפתיה וכמה הם חשובים לעובדים סוציאליים כדי להבין אנשים, והגישה שננקטה כלפי קצת הורסת."


גם לילך, שלומדת כעת לתעודת הוראה וסיימה שני תארים נוספים בבר אילן, מתארת את המצב הבעייתי לדבריה בו נתקלו היא וחברותיה. "פנינו לאוניברסיטה ושאלנו אותם מה העניין. אמרו לנו שאלה הנהלים לפי תקנון המל"ג ושלא חייבים לעשות מעבר לתקנון. אנחנו מבינות שיש אוניברסיטאות שהולכות לקראת הסטודנטיות יותר. המדיניות הזו כבר קיימת, אנחנו פשוט מבקשות לכלול אותנו בתוכה."


עבור עדי פרשטנד, שלומדת גם היא עבודה סוציאלית, תקופת המבחנים הציבה קשיים רבים כאם טרייה לתאומים. "ילדתי באמצע תקופת הבחינות. הספקתי להיבחן בשלושה מבחנים בחודש התשיעי. לאחר הלידה, נאלצתי לבוא במיוחד למועד ב' לשני מבחנים נוספים, ולהשאיר בבית שני תינוקות בני פחות מחודש, כי לא הייתה אפשרות אחרת להיבחן." היא מספרת.


עקב הקושי, נאלצה עדי גם להקפיא את לימודיה לסמסטר. "ראיתי שלא מתחשבים בי באחוזי הנוכחות בקורסים אחרי חופשת הלידה." היא אומרת. "ביקשתי שיבואו לקראתי, כי אין לי אפשרות לקחת מטפלת עבור התאומים. אין תנאים מיוחדים עבורי גם כשאחזור ללמוד. אני אצטרך להשלים את הקורסים, מה שמעכב לי את התואר."


"אני יודעת שיש מוסדות שמספקים בייביסיטר בעלות מופחתת, זה מפתיע שאין אצלנו, כי יש אחוז גדול של אימהות. יש אמנם מעון גדול בשטח האוניברסיטה, אבל לגילאים הצעירים יותר אין כרגע מענה." מוסיפה עדי.


"המערכת אומרת לנו: 'תתכננו את הילודה שלכן'"


נילי מתייחסת ללבטים שסטודנטיות רבות מתמודדות עמם בשילוב לימודים עם אימהות. "המצב מרגיז, זו דילמה. זה גיל שמאוד הגיוני בעיני שארצה להביא ילד, זה מקובל בעולם הדתי, ובר אילן מגדירה את עצמה כאוניברסיטה דתית. נראה לי מוזר שאין מקום לדבר הזה."


לילך מסכימה ומוסיפה: "יש סטודנטיות שעושות תואר שני, דוקטורט. בסך הכל מדובר על נשים בגיל הפוריות, ומה לעשות שהגיל שבו לומדים הוא בדרך כלל גם הגיל שבו יולדים, לפחות אצל חלק מהאנשים. זה כאילו באיזו שהיא צורה המערכת אומרת: תתכננו את הילודה שלכן. אבל לכמה זמן, שנתיים, שלוש, שש שנים? יש פה תפישה מאוד עקומה, אבל היא נובעת מהיעדר של מדיניות. מבחינתי, שיגידו שלא מאפשרים ללמוד עם תינוק ואבין, אבל כרגע המדיניות מאפשרת ולא מאפשרת."


מלבד עניין נהלי הבחינות, נילי וסטודנטיות נוספות מקדמות בימים אלה מאבק לשיפור היחס הכללי לסטודנטיות אימהות. לדבריה, אחד הנושאים שמפריעים להן מאוד הוא נוכחות החובה. "ישנם חוגים בהם סטודנטית יכולה לבחור אם להגיע לשיעור או לא, אך בחוגים אחרים, כמו עבודה סוציאלית, זה לא המצב. אני מבינה את החשיבות שבנוכחות, אנחנו הרי לומדים לטפל באנשים, אבל יש שיעורים בהם אני יכולה גם להיעזר בסיכומים ולא בהכרח להגיע." היא מסבירה.


"זה נוקשה בעיני לדרוש דבר כזה כשהמצב הפיזי לא פשוט. שלושה שבועות לאחר הלידה, מצאתי את עצמי רצה מהחניה בצד האחד של הקמפוס לצד השני בו נערך הקורס, עם העגלה ועם גלי חום. זה שיעור בהיקף מצומצם שמצופה ממני להיות בו במאה אחוז, אבל הרגשתי שאני 'לא שם' ורק מסמנת וי. כל השיעור ניסיתי לראות מה קורה עם התינוק שלי שנמצא עם בעלי בחוץ. הרגשתי מותשת כל היום."


לילך נוגעת בנקודה נוספת, איסור מצד מרצים מסוימים על הבאת תינוקות לשיעורים, זאת למרות שלטענתה, חלקם מחייבים את הסטודנטיות לשוב ללימודים זמן קצר לאחר הלידה. "אני מבינה שתינוק יכול להפריע. יש את האחריות האישית של הסטודנטית שברגע שהתינוק שלה מפריע, היא יוצאת החוצה. אני יודעת שאני עשיתי את זה, סיימתי חופשת לידה ובאתי לשיעור עם הילדה שלי, אבל יש המון מרצים שלא מאפשרים את זה" אומרת לילך.


"יש מרצים שמחייבים לחזור גם כשהתינוק בן שבועיים או שלושה שבועות, אבל הסטודנטית לא יכולה להיכנס עם התינוק לשיעור, אז מה היא אמורה לעשות איתו? כמעט אף מטפלת לא תיקח תינוק במצב הזה, כי בדרך כלל הם יונקים. רוב המטפלות לוקחות תינוקות מגיל שלושה חודשים ומעלה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


בקרוב שינוי? "החברה מעודדת יציאת אימהות ללימודים"


נראה שבקשות הסטודנטיות הביאו לתחילתו של שינוי. לאחרונה, חברת הכנסת מירב בן ארי (מפלגת כולנו) מקדמת תיקון להצעת חוק זכויות הסטודנטים ובו התייחסה להגמשת נהלי הבחינות בכל הנוגע להגדלת התא המשפחתי, כלומר לידה, תהליכי אימוץ או פונדקאות. חברת הכנסת בן ארי ציינה כי יש להקל על סטודנטיות בהיריון ובחופשת לידה ולבוא לקראתן.


הסטודנטיות מראות אופטימיות ומקוות כי המהלכים יביאו לשינוי בשטח בקרוב. "אני חושבת שיש פה גם איזו שהיא אמירה חברתית מאוד חזקה, שאין סתירה בין אימהות ללימודים, ובין אימהות לקריירה." מציינת לילך. "עצם העובדה היא שאני עובדת ויש לי ילדים, או שאני בהריון כרגע, ולא מצפים ממני לשבת בבית, החברה מעודדת את זה שנשים ואימהות גם תצאנה ללמוד, לרכוש השכלה ומקצוע."


לאחרונה שינתה אוניברסיטת בר אילן את נוהל המבחנים ובאה לקראת סטודנטיות בשנה האחרונה כך שכעת ייכתב עבורן מועד מיוחד והן לא יצטרכו להמתין שנה נוספת כדי להיבחן. עם זאת, הסטודנטיות עדיין ממתינות לשינוי המדיניות לגבי הסטודנטיות בשנים א' עד ג'. בינתיים הן ממשיכות להיאבק.