פינה ירוקה בלב: הסטודנטים שפועלים למען החברה ברחבי ירושלים

26/1/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,758 צפיות)

סטודנטים בפרויקט "קהילה למען" מתנדבים ומשפצים אזורים קהילתיים בשיתוף תושבי השכונות. מה שהתחיל ברצון של שלושה סטודנטים ליצור שינוי בסביבתם הקרובה, הפך כיום לתכנית התנדבותית שמחוללת מהפכים ברחבי העיר. מה מתכננים חברי היוזמה לעתיד הקרוב?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


עושים שינוי בשטח: הסטודנטים של "קהילה למען" פועלים לטובת הסביבה והחברה


"אנחנו מאמינים בלהשאיר חותם בנוף, בין אם זה לשתול עץ, ובין אם זה לעזור בחינוך."


אתמול, יום שני ה - 25 לינואר, ציינו את ט"ו בשבט, וזו הזדמנות נהדרת לחשוב איך אנחנו יכולים לעשות משהו למען הסביבה והקהילה שלנו. קבוצת סטודנטים מהמכללה האקדמית הדסה יזמה פרויקט חברתי, במסגרתו הם משפצים ומשדרגים אזורים ברחבי ירושלים, להם העירייה לא נותנת מענה, והופכת אותם למקומות על טהרת הקיימות, מהם יכולים כל התושבים ליהנות. הפרויקט, ששמו "קהילה למען", מתופעל כבר כשלוש שנים על ידי הסטודנטים ואף מעניק למשתתפים בו מלגה מטעם המכללה.


עשרים אנשים יכולים ליצור שינוי גדול


את תכנית "קהילה למען" יזמו שלושה סטודנטים, כיום בוגרים טריים של התואר הראשון, איתי צור (בוגר לימודי עיצוב תעשייתי מכליל), אמינה ג'אברה (בוגרת לימודי מדעי המעבדה הרפואית) ויעל צחור (אז סטודנטית לתקשורת צילומית). את הפרויקט החלו כחלק מתכנית "מעל ומעבר" של המכללה, שהיא מאיץ יזמות ומנהיגות חברתית. במסגרת התכנית הגו יוזמה המשלבת בה מלגה מטעם המכללה, שתהיה נוחה לסטודנטים מבחינת שעות וגם תאפשר להם לקחת חלק בפעילות חברתית משמעותית.


"הרעיון של המלגה היה לעזור לפרויקטים קיימים בקהילה שאין להם יותר מדי תמיכה מוסדית להרים את עצמם למעלה," מתאר איתי. כך, הסטודנטים המתנדבים מרימים מגוון של פרויקטים בשכונות בירושלים. כמה מהם כוללים, למשל, סיוע בשיפוץ גני ילדים, חידוש גינה קהילתית שדורשת תחזוקה לאחר הסופה, או הקמת במה בה ניתן ליצור אירועים בקהילה.


"לפני תחילת הפרויקט ריכזתי גינה קהילתית בדוידקה, שהייתה ממש מתחת לחלון הבית שלי." הוא מספר על הגורמים שהביאו אותו להתחיל את הפרויקט. "לאט לאט נוצרים הקשרים עם הקהילות ברחבי ירושלים, וככה מגיעים לאנשים בשטח." דרך הקשרים שטיפחו, החלו הסטודנטים ליזום פרויקטים כגון בניית גינת משחקים לטובת ילדי האזור, או סיוע לתושבי רחובות מקבילים לרחוב יפו, שסובלים מנזקי בניית הרכבת הקלה. "הם סובלים מהיותם 'החצר האחורית של אתר בנייה'. הפגישו אותי עם כמה תושבים והתחלנו לחשוב יחד מה עושים." הוא מתאר.


"כשריכזתי את הגינה הקהילתית בדוידקה, היה שם רגע אחד, בו הגיעה קבוצת מתנדבים מהעברית ובצלאל, וראיתי מה 20 חבר'ה באמת מסוגלים לעשות. אמרתי שאני רוצה להקים גרעין כזה, חבורת אנשים שתוכל לבוא, לקחת דברים חשובים ומועילים, ולשפר אותם."


"ליצור משהו שכולם יהיו מרוצים ממנו"


לדבריו, הסטודנטים פועלים לקדם את הפעילויות החברתיות מפני שהעירייה אינה תמיד מסוגלת לדאוג למקומות הללו בעצמה. אחד הנושאים בהם מתמקדים בפרויקט הוא בשטחים פרטיים פתוחים. "זה שטח אפור, שמוגדר בבעלות התושבים, אבל הוא בחוץ ובבעלות משותפת. אז למעשה, כלום לא קורה איתו, כי העירייה לא מחויבת לדאוג לו, להיפך, התושבים צריכים לעשות זאת. זו הסרת אחריות של העיריה וגם של הממשלה. במצבים כאלה אני חושב שצריך עזרה פרטית." הוא מסביר.


במרבית הפעילויות, תושבי השכונה לוקחים חלק פעיל מהעשייה. יחד עם התושבים, יוצרים הסטודנטים אזורים חדשים, לעיתים ממש 'מאפס'. איתי מספר כי התהליך המשותף הוא יעיל מאוד, "אנחנו רוקמים את הרעיון ביחד עם האנשים בשטח, כדי להבין את הניואנסים שלהם כקהילה וכפרטים ולנסות לעשות משהו שכולם ייצאו מרוצים ממנו, עד כמה שאפשר."


"אנחנו מקבלים מהתושבים פידבקים מעולים, רבים מהם מצטרפים לאירוע אחד וגם ממשיכים איתנו הלאה, לפעילויות הבאות. זה כיף גדול." אומרת אפרת רימון, סטודנטית לעיצוב תעשייתי בהדסה, שמשמשת כיום אחראית הפרויקטים של התכנית. במסגרת תפקידה, היא יוצרת קשרים עם פעילים חברתיים, קהילות וגינות שזקוקים לסיוע, וגם עובדת בשטח יחד עם הסטודנטים המלגאים.


"בתחילת כל פרויקט, אני יוצרת קשר עם פעילים בגינה, משוחחת איתם ויחד אנחנו מגבשים חזון. חשוב לנו מאוד לדעת שהפעילים ממשיכים לעבוד במקום גם אחרי האירוע ולדאוג שימשיכו לתחזק את הגינה, כדי שלא תהפוך למוזנחת מאוחר יותר." היא מספרת.
לדבריה, לאחרונה התמקדו רבות מהפעילויות בבנייה של גינות קהילתיות ברחבי ירושלים. כך למשל, בתחילת שנת הלימודים עבדו הסטודנטים על גינת רסקו בעיר, שם סללו שבילים, טיפלו בצמחיה והפכו ארגז חול נטוש למתחם ערוגה מטופח.


בפעילות נוספת, בשכונת קריית יובל, ערכו שיתוף פעולה עם "תה - אטרון", קבוצת שחקני תיאטרון שעורכת גם יוזמות חברתיות. השחקנים מקיימים אחת לזמן מה הפנינג בגינה בשכונה, שכולל הצגה למען תושבי המקום. "זה היה שטח עצום, הרבה פינות נבלעו על ידי הצמחייה. אנחנו תיחמנו את האזור ויצרנו פינות זולה נחמדות עם נדנדות וספסלים. רצינו שהמקום ייראה טבעי, ועדיין ליצור שם פינה אליה יוכלו התושבים להגיע ולשבת." מתארת אפרת.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מתערבבים בסביבה - מה מתכננים הסטודנטים לעתיד הקרוב?


כיום, נמצא הפרויקט בשנתו השלישית ופועלים בו כ - 15 סטודנטים מלגאים. חברי הפרויקט מגיעים מחוגים שונים, חלקם ממשיכים משנים קודמות ואחרים חדשים, שמתחילים את השנה הראשונה ללימודיהם במכללה. "אנחנו משתדלים להביא כמה שיותר סטודנטים משנה א'." מסביר איתי. "יש את ה'שוק' הזה, כשמגיעים לירושלים, או כשמתחילים ישר ללמוד, וקיימת האפשרות להישאב לתוך ה"לבד" בבית, רק עם טלפונים למשפחה ולחברים שהכרתי פעם. אני מאמין שחשוב מאוד להתערבב בסביבה, ובשנה א' אפשר לעשות זאת."


"משתדלים לתאם כך שיגיעו סטודנטים מכל החוגים. בשנה הראשונה היו רק סטודנטים ללימודי ביוטכנולוגיה, זה עבד פחות טוב, אני מאמין יותר בהטרוגניות. כשיש הרבה חבר'ה מתחומים רבים, כל אחד מרגיש שהוא יכול לתרום ממה שיש לו." אפרת מוסיפה: "אלה חבר'ה עם המון מוטיבציה לעשות. הם מראים שאפשר באמת ליצור שינוי אדיר כשמתגייסים לטובת המטרה."


היא ממשיכה ומספרת שממש בימים אלה, עובדים חברי הקבוצה על יוזמה חדשה לשדרוג "בניין כלל" בעיר. בחלקו הפנימי, הם ייצרו פינות ישיבה ומקום להצגת תערוכות. על הגג החיצוני של המבנה הם מתכננים להקים מתחם קהילתי, בו ייערכו קורסים בגינון טיפולי לטובת התושבים.


אפרת אומרת גם כי בחודשים הקרובים, הם צפויים להתחיל פרויקט נוסף של שיקום נפגעי נפש דרך גינון. "אלה אנשים שסיימו אשפוז ורוצים ללמוד להסתדר עצמאית בעולם. כרגע הם גרים במספר הוסטלים בירושלים שיש בהם גינות גדולות. אנחנו מקווים לבנות שם גינות ירק, בתקווה שאחר כך הן ישמשו להם כגינות טיפוליות."