סטודנטים עושים רחוב: בבן-גוריון פועלים למען הקהילה

26/11/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,035 צפיות)

אם חשבתם שהם לא מחוברים לנגב, הסטודנטים של פרויקט "עושים רחוב" באוניברסיטת בן-גוריון מראים שהם כאן כדי להישאר. השבוע הם יצאו בפעילות נוספת בה הם עבדו יחד עם תושבים בשכונה ד' ויצרו גינה קהילתית וסביבתית.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


עושים טוב לרחוב: הסטודנטים של "עושים רחוב" בונים יחד קהילה


תקופת הלימודים היא לרוב גם זמן של מעברים ו"נדודים", כשסטודנטים עוזבים את הבית ועוברים לגור קרוב לקמפוסים ברחבי הארץ. אבל עד כמה הם באמת מרגישים חלק מהמקום בו הם גרים? יש אולי מי שחושבים שסטודנטים יעזבו ברגע שיסיימו ללמוד. באוניברסיטת בן-גוריון פועלים כדי לשנות את התפיסה הזאת דרך פרויקט קהילתי מיוחד וסביבתי.


ביום שלישי השבוע, 24 בנובמבר 2015, התקיימה פעילות של פרויקט "עושים רחוב", שמופעל על ידי אגודת הסטודנטים של בן-גוריון, העירייה, הרשות לפיתוח הנגב וועדת הצעירים של באר שבע. מדובר ביוזמה שפועלת כבר כשנתיים, בה סטודנטים ותושבים פועלים יחד ומשפצים אזורי מגורים ברחבי העיר, כדי לשפר ביחד את איכות החיים של כולם. גם הפעם הגיעו הסטודנטים ושילבו עבודת כפיים, תרומה חברתית ואווירה של "ביחד".


סטודנטים ותושבים למען שכונה ד'


למעלה ממאה וחמישים סטודנטים הגיעו ולקחו חלק בפעילות לשיפוץ ברחוב עוזיהו המלך בשכונה ד'. יחד, הם שתלו "יער" של עצי פרי, יצרו שביל נגיש, ובנו שולחנות וספסלים אקולוגיים בהם יוכלו הדיירים לבלות. בנוסף, כלל האירוע גם יריד עם דוכני מזון, הופעות מוזיקה חיות, הפנינג ירוק בו נמכרו עציצים, שתילים ואדניות, ואפילו סדנה לתיקון ולקישוט אופניים.


הפרויקט החל את דרכו, כאמור, בשנת 2014, לאחר שאגודת הסטודנטים ערכה סקרים בנוגע לתחושת החיבור של הסטודנטים לעיר באר שבע. התוצאות הראו שלא מעט סטודנטים מרגישים שישנה בעיה ברמת התשתיות, השירותים הציבוריים והביטחון בשכונות הוותיקות יותר של העיר, בעיקר שכונות ג' ו - ד' שקרובות לקמפוס. כך יזמו את הפרויקט החברתי, כשהמטרה הייתה לשפר את השייכות של הסטודנטים למקום בו הם גרים, לאפשר להם לתרום לחברה וכמובן גם להפוך את הרחובות לנעימים ו"ירוקים" יותר לכולם. כך ערכו בשנה האחרונה מספר אירועי הפנינג חברתיים, כמו למשל ברחובות רינגלבלום, וינגייט ורוטנברג, שזכו לתגובות נלהבות של תושבי האזור.


מיא קליין היא אחראית הפרויקט וגם סטודנטית בשנה ג' ללימודי פוליטיקה ולימודי סוציולוגיה בבן-גוריון. היא מספרת שלפני קצת למעלה משנה התקיים אירוע של "עושים רחוב" ברחוב עוזיהו המלך, והפעם חזרו הסטודנטים אל הרחוב במטרה להמשיך ולשדרג את המקום. "יש לנו עניין להמשיך לשמר את המוקדים שלנו. באנו כדי לתת למקום "פעימה שנייה" של עבודה ושימור."


מיא מספרת שהפעילות השבוע ברחוב באה להפעיל תכנית חדשה ומשופרת בגינה האקולוגית הקהילתית שנמצאת ברחוב, אותה הקימו הסטודנטים בעבר. "המטרה העיקרית היא להנגיש את הגינה לתושבי האזור. עד עכשיו, למשל, לא היה שביל מסודר שמוביל אליה, לא היו אזורים מוצלים או שלטים שיסבירו מה ניתן לקחת מהגינה כדי להשתמש למאכל. ענינו על כל הצרכים האלה, כדי להפוך את הגינה לקהילתית באמת."


חשוב לציין שלא רק הסטודנטים לוקחים חלק פעיל באירוע, אלא גם תושבי הרחוב. מיא מספרת שיש תושבים שמתנדבים ועובדים בגינה הקהילתית כל שבוע. "ערכנו כמה ימי הכנה בשטח לקראת הפעילות השבוע, כל הזמן הצטרפו אלינו תושבים ורצו לעזור, הביאו קפה או עוגה חמה. הם תמיד שמחים כשקורה משהו, ונראו מבסוטים מהתוצאות." היא אומרת, ומדווחת גם שהפעילות התפתחה לכיוונים נוספים. כך למשל, קיבלו לאחרונה פניה מקורס הו"ד (משקיות הוראה ופיקוד) ושאלו אם החיילות יכולות להגיע לגינה המחודשת ולערוך בה הפנינג חנוכה לילדי השכונה.


בכל שנה מתקיימים ארבעה אירועים מרכזיים של "עושים רחוב", כשהגדול ביניהם ביום המעשים הטובים בחודש מרץ. הצוות מורכב כולו מסטודנטים, שיוזמים בעצם את הפעילויות החברתיות. "בתחילת הדרך הסטודנטים יזמו את הרעיונות, בסוף השנה כבר קיבלנו פניות מתושבים בעיר שנגיע להתנדב ברחוב שלהם." אומרת מיא.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מגיעים ומתאהבים


טל סוילם הוא סטודנט לפוליטיקה וממשל ולימודי מזרח תיכון בבן-גוריון, שהגיע לקחת חלק בפעילות השבוע. טל אפילו מתגורר ברחוב עוזיהו עצמו, בשכונה ד'. הוא מספר שזו לא הפעם הראשונה שהוא משתתף בפרויקט, הוא החל את הדרך עם "עושים רחוב" בשנה שעברה והשבוע זו כבר הפעילות הרביעית שלו.


"שמעתי על הפרויקט דרך השותפות של העירייה ואגודת הסטודנטים ב'אחריי', פרויקט הדרכת נוער לצה"ל. הגעתי לפעילות עם החניכים שלי, תלמידי כיתות י"א ו - י"ב. גם הם כבר משתתפים בפרויקט משנה שעברה וממש אוהבים את העניין." מספר טל. "מי שמגיע לפרויקט די מתאהב בו. זאת עבודה חשובה, שגם כיף לעשות אותה, וזה מה שמושך אליה אנשים, לדעתי."


"הגענו למקום והתעסקנו בעיקר בעניין הגינון. עדרנו, שתלנו שתילים ועשבי תיבול ובנינו ספסלים ושולחנות אורגניים. אפילו שיתפנו כמה ילדים מהאזור בבניית השולחנות." כמו מיא, גם טל מדווח שקיבלו תגובות חיוביות מאוד מדיירי הרחוב שהגיעו ונרתמו לפעילות המשותפת. "כמה תושבים מבוגרים הודו לנו ואמרו לנו כל הכבוד. אני חושב שהעבודה שאנחנו עושים חשובה גם בלי התגובות. לא צריך תודות כדי להבין עד כמה הפרויקט הזה חשוב." אומר טל ומעיד שזאת חד משמעית לא הפעם האחרונה שהוא משתף בפרויקט. הוא כבר מצפה לפעילות הבאה.