תא חיפה במגמה ירוקה - אומרים לא לזיהום

2/7/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (2,235 צפיות)

ארגון מחאה ירוקה כולל מאות סטודנטים שנאבקים בנושאים סביבתיים וחברתיים. סטודנטים מתא חיפה, שמאגד את הטכניון ואוניברסיטת חיפה, הגיעו לאחרונה לוועדות הכנסת כחלק ממאבקם בזיהום האוויר הקשה באזור. הם דרשו לעשות מעשה להפסקת הפגיעה בתושבים וקראו - עד כאן.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


צעד קטן לסביבה, צעד גדול לאנושות - סטודנטים חיפאים ב"מגמה ירוקה" יוצרים שינוי


מגמה ירוקה, ארגון סטודנטים סביבתי, פועל כבר למעלה מ - 18 שנים ומפעיל תאים במוסדות לימוד ברחבי הארץ. סטודנטים מצפון ועד דרום נאבקים למען נושאים אקולוגיים וחברתיים בוערים ודורשים ליצור שינוי.


כבר דיווחנו לכם בעבר על המאבקים החברתיים והסביבתיים של "מגמה ירוקה", וכעת ניתן לראות שהם ממשיכים בפעילות החשובה שלהם. ביום שלישי ה - 23 ליוני הגיעו פעילי מגמה ירוקה לכנסת במסגרת "יום הסביבה". כ - 100 סטודנטים מאוניברסיטאות ומכללות מכל רחבי הארץ עזבו לכמה שעות את הספרים והמחברות, בשיא תקופת המבחנים, והגיעו לדרוש ממקבלי ההחלטות לעשות מעשה ולקדם נושאים כמו איכות הסביבה, איכות חיים ובריאות התושבים.


שוחחנו עם רויטל גולדשמיד, סטודנטית לדוקטורט בביוטכנולוגיה ודוברת תא חיפה, שמרכז את הטכניון ואוניברסיטת חיפה, על מטרות המאבק ועל הקריאה של הסטודנטים החיפאיים להפסיק את הזיהום, פעולות שמתחילות להשפיע באופן מעשי בוועדות הכנסת וגם בשטח.


הסטודנטים מגיעים למקבלי ההחלטות - ודורשים שינוי


יום הסביבה בכנסת מגיע לאחר תקופה של משברים סביבתיים בישראל. אסון הנפט בעברונה, הזיהום התעשייתי באזור חיפה ודיונים על הרחבת מפעלים מזהמים הם רק חלק מהבעיות עמם מתמודדים ארגונים ירוקים בארץ. הסטודנטים של מגמה ירוקה שלחו נציגים לכל הדיונים שהתקיימו במהלך היום, ששאלו את הח"כים שאלות נוקבות . "כיום, אין ספק הנתונים שמעידים על תחלואה הם נכונים, אף אחד לא מטיל בהם ספק." טוענת גולדשמיד. "המלחמה היא על מה שהולך להיעשות בנידון. הצרה היא שבמקום לעצור את הבעיה, הולכים רק להרחיב את הזיהום דרך הרחבה של המפעלים המזהמים במפרץ. אנחנו לא מוכנים לזה."


לדבריה, אחת הבעיות הגדולות בחיפה כיום היא שהמידע מוסתר מהציבור, שאין שקיפות למידע. תושבי העיר לא מודעים למפגע הסביבתי הגדול שהולך להתרחש להם מתחת לאף. זו הסיבה שהסטודנטים של מחאה ירוקה נאבקים בעניין, שכן ברגע שיש מודעות ומאבק ציבורי, דברים במדינה יכולים להשתנות. המטרה שלהם היא לא רק ליידע את הציבור, אלא גם את מקבלי ההחלטות, ומסיבה זו באו לכנסת להשמיע את קולם, הביטו למקבלי ההחלטות בעיניים ואמרו - עד כאן.


מה בין זיהום לבריאות נשים? הסטודנטים בוועדות הכנסת


במסגרת האירוע בכנסת, רויטל דיברה בוועדה לזכויות נשים, שהפעם עסקה בנושאים סביבתיים. היא נתנה הרצאה קצרה על הקשר שבין הזיהום באזור חיפה לבין תחלואת נשים, קשר שאין לגביו מודעות רבה בציבור. היא הסתמכה על דוח של לוחמת ירוקה חיפאית בשם אלה נווה משנת 2012, שלפיו גורמים הורמונליים וגופניים אצל נשים הופכות אותן לפגיעות יותר לזיהום אוויר מאשר גברים.


רויטל מספרת כי מול הנציגים הירוקים, ישבו בוועדה נציגים של משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ועיריית חיפה, שניסו לדבריה להעביר את האחריות ביניהם ולהציג תירוצים למצב. יו"ר הועדה דרשה מהם לשתף פעולה ולהציג דוחות קונקרטיים, שמעידים כיצד הם הולכים לפעול בנידון ומתי הפעולות יתרחשו. "ראינו איך אנשים משנים לראשונה את התפיסה שלהם, מתפיסה של 'איפשהו בצפון יש בעיה', לגישה שמכירה בבעיה ושפועלת כדי לפתור אותה." היא מציינת.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


צעד גדול לאנושות - הפעולות מביאות לשינוי


כשהיא נשאלת אם לדעתה יתרחש בקרוב שינוי כתוצאה מהפעולות של הסטודנטים בכנסת ובכלל, היא מגיבה באופטימיות. "אם לפני כמה שנים לתיק איכות הסביבה לא היה ביקוש, היום זה תיק מאוד מבוקש. איכות הסביבה הפך לנושא שאנשים מודעים שצריך לטפל בו, והוא מקבל משנה תוקף וחשיבות. אני מקווה שיהיה שינוי."


היא מציינת את הצעת החוק שמעלה בימים אלה ח"כ דב חנין, לשיקום מפרץ חיפה ולהכרה במפרץ כאזור מוכה זיהום אוויר. המשמעות היא שברגע ההכרה, נעצרות כל הפעולות ביכולות להחמיר את הפגיעה וכל המשאבים מוזרמים לשיקום המקום. רויטל ממשיכה: "בין אם החוק יתקבל ובין אם לא, עצם העובדה שמישהו מעלה חוק כדי לעצור את המצב ולהתחיל לשקם הוא סימן טוב. יש עוד הרבה עבודה, כמובן, אי אפשר לשבת רגל על רגל, אבל זה אומר שעשינו צעד גדול לאנושות, ושלאנשים אכפת והם רוצים לעשות משהו. בגלל זה אני אופטימית."


לא עוצרים כאן - מחאת הגז ופעולות בעתיד


מלבד הפעילות ביום הכנסת, בתא חיפה עוסקים בפעילות נמרצת כדי להביא לשינוי במצב. לאחרונה ארגנו בתא מספר הפגנות גדולות, בשיתוף עם ארגונים ירוקים בחיפה, אליהן הגיעו למעלה מ - 1,000 משתתפים. הפעילים גם מתכוונים לערוך בסוף השבוע הזה כמה הרצאות, שיהיו פתוחות לציבור הרחב בעיר חיפה במטרה להגביר את המודעות הציבורית לתהליך.


גולדשמיד מתייחסת גם למחאת הגז ולחלקה של "מגמה ירוקה" בעניין. למרות שעיקר הפעילות בנושא זה מתרכז בתא תל אביב של הארגון, גם סטודנטים מתא חיפה משתתפים בה ומגיעים להפגנות. חשוב לרויטל לציין כי כל נושא הגז מקבל משמעות נוספת באזור חיפה. "מחאת הגז, על כל צדדיה, קשורה בסופו של דבר למפרץ חיפה. יש את כל עניין הלאמת הגז, עליו כולם מדברים, אבל יש כמובן גם את עניין זיקוק הגז. כל תוואי צינורות הגז נוגע אלינו בעיר, כי מתכננים להקים אותו כאן." היא טוענת כי הגז נתפס כמקור אנרגיה נקי וירוק לכאורה, אולם תהליכי זיקוק הגז עתידים ליצור זיהום נוסף באזור חיפה, שרק יחריף את המצב, שגרוע גם כך.


"תא חיפה מתעסק בנושא הסבוך של מפרץ חיפה אבל לא רק בו," היא ממשיכה בדבריה, "יש קשר בין כל התאים. אנחנו ארגון קטן, אבל פועל יחד כמכונה משומנת." היא מדגימה מיום הסביבה בכנסת, אליו הגיעו כ - 100 פעילים, שלמרות שלא הכירו בהכרח זה את זה, פעלו יחד והיו מגובשים מאוד. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה ומעודכנים במצב כל הזמן. עניין הגז הוא 'חם' כרגע, אבל יש עוד המון מאבקים קטנים, שכרגע נדחקים לשוליים בגלל נושאים אחרים שעולים לכותרות. אנחנו שואפים לטפל בכולם."