ארבעה בנים בהגדה של פסח - ובקמפוס

6/4/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (8,074 צפיות)

חכם, תם, רשע, וזה שאינו יודע לשאול - אילו טיפוסים קיימים בקמפוס? ממי כדאי להיזהר, ואת מי אתם רוצים לידכם? לרגל חג הפסח, אנחנו עושים לכם סדר בסוגי הסטודנטים שתפגשו בכל אוניברסיטה.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


כנגד ארבעה סטודנטים דיברה התורה...


ברוח ליל הסדר שעבר עלינו לטובה השבוע, חזרנו לקטע המוכר לכולנו מן ההגדה, על ארבעת הבנים. אלה הן ארבע דמויות, שמייצגות את סוגי האנשים השונים בעם היהודי. לכל אחד תכונות משלו ודרך הבנה ייחודית את העולם, ולכן כל אחד גם זוכה ליחס אחר.


מה שטוב להגדה - מתאים גם לאקדמיה. חיי הקמפוס מלאים בסוגים שונים של סטודנטים, מי מאתנו לא מכיר את הסטודנט המצליח, את הסטודנטית הדחיינית, או את זה שלעולם לא ישתף את הסיכומים. לפעמים הם חברינו הטובים ביותר, לעיתים היינו מעדיפים את החיים בלעדיהם, מה שבטוח הוא שאם הם לא היו בסביבה, הלימודים לא היו אותו הדבר. הבאנו עבורכם את החכם, התם, הרשע וגם זה שאינו יודע לשאול, בגרסת הקמפוס.


(הערה: הדברים הבאים כתובים בלשון זכר, אך מיועדים לשני המינים. סוגי האישיות האלה מתאימים לחלוטין גם לסטודנטיות שבינינו)


חכם - החוקים והמשפטים הם לא בעיה


לפי ההגדה, הבן החכם, מבין את העניינים ושואל שאלות שיש בהן טעם. הוא מעורה בעולמו ומכיר את כל הכללים עד האחרון שבהם. גם הסטודנט החכם, אם להשאיל מההגדה, מכיר את כל "העדות והחוקים והמשפטים" על בוריים, ועליו אי אפשר לעבוד. הסטודנט הזה מצטיין בלימודים, ונמצא בראש הכיתה, אבל גם יודע בדיוק לאילו שיעורים עדיף להגיע, ומאילו הרצאות אפשר גם להבריז מפעם לפעם. בחיי הסטודנטים, ציונים גבוהים זה טוב ויפה, אך כמובן ש"חוכמת הקמפוס" לא מסתכמת רק בחומר הלימודי.


הסטודנט החכם הוא הסטודנט המעורב חברתית, זה שיודע בעל פה את זכויות הסטודנט, ועומד על כך שהן יתקיימו. המרצה לא עומד במועד הגשת הציונים? השאלות בעבודה לא הוגנות? לוח המבחנים מאיים מדיי? אל דאגה, הסטודנט החכם יהיה הראשון שישים לב לכך, ויציל את המצב לטובת חבריו. כמובן שהוא אהוב בקמפוס ומסתדר עם כולם (אפילו עם המזכירות!), הוא לעולם לא יתרברב או יתנהג ביהירות, אלא ינסה להפוך את הלימודים לתקופה מהנה וטובה לכולם.


אם לסכם, הסטודנט החכם מצטיין איפה שצריך ומבריז מתי שצריך, מכיר את כל המלגות המשתלמות, מגיע לכל האירועים השווים, ואפילו מוצא זמן להתנדב למען הקהילה.


רשע - מה הסמינר הזה לכם?


כמו הבן הרשע בהגדה, גם הסטודנט הרשע אינו רואה את עצמו כחלק מהכלל. הוא מסתכל מבחוץ על עולם הסטודנטים, ואינו מתייחס לעצמו כקשור אל שאר החברים בו. עזרה הדדית וידידות הם ממנו והלאה, והוא יהיה האחרון שתראו תורם מעצמו למען חבריו לספסל הלימודים.


מדובר, בין היתר, בסטודנט שמסכם את כל ההרצאות ונוכח בכל השיעורים, אבל לעולם לא ישתף את הסיכומים, ולא יעזור לחבריו לכיתה, גם לא לקראת המבחנים הקשים ביותר. לעומת זאת, זהו גם אותו הסטודנט שיעתיק בבחינות, זה שלא אכפת לו שאחרים יסבלו על חשבונו, ואולי אפילו זה שקונה עבודות סמינר בתשלום בזמן שכל הכיתה טובעת בחומר.


תם - מה זה? היום מבחן?


הסטודנט התם הוא טיפוס מעניין, הוא אדם חביב ונעים בסך הכל, שמכיר בגדול את עולם הלימודים, אבל כשזה מגיע לדברים הקטנים אך המכריעים - הוא נופל. כולנו מכירים את הסטודנט הדחיין, זה שאומר לעצמו שיצליח להסתדר, אבל בעצם נמצא על הנתיב המהיר לסיבוך רציני.


תקופת המבחנים והעבודות היא תקופה מלחיצה לכולם. אין סטודנט שניגש אליה עם חיוך על הפנים, וכמובן שכולם מחפשים דרכים להפוך אותה לנסבלת יותר. עם זאת, דחייה של כל העבודות והלמידה לבחינות לרגע האחרון היא לעולם לא עצה טובה. מי שרוצים לתת לעצמם סיכוי טוב (ע"ע הסטודנט החכם), מתכננים את הלמידה בצורה מדורגת שהופכת את כל החוויה לקצת יותר נסבלת. ועדיין, תמיד יהיו הסטודנטים שידחו את הכל לרגע האחרון, ויתרצו בהמוני דברים חשובים אחרים שיש לעשות במקום ללמוד.


הסטודנט התם הוא בדיוק זה שיגיד לעצמו שיש עוד זמן, ויחשוב שהוא יכול להתחיל לכתוב את עבודת הסמינר בערב שלפני ההגשה, הוא הרי בטוח שיקבל הארכה. בדרך כלל הוא צפוי להתאכזב קשות ולהיקלע ליומיים חסרי שינה בהם הוא ינסה, לשווא, לקרוא את כל המאמרים, לעבור על כל הסיכומים ובדרך גם לנסח את העבודות שצריך להגיש.

 


שאינו יודע לשאול - אחד? מי יודע..


לכולנו יש לפחות חבר אחד כזה. באופן כללי, הסטודנט שאינו יודע לשאול הוא זה שאין לו מושג קלוש מה הוא עושה בלימודים, ויכול אפילו להיות שהגיע אליהם במקרה. זה סוג הסטודנט שישאל אתכם, אפילו בסמסטר השני בשנה השלישית, איך נראים המרצים, ובאיזו כיתה מתקיימת ההרצאה הראשונה של השבוע, בהנחה שיגיע אליה בכלל. אפשר לומר שהוא סטודנט חופשי, כזה שמבלה את מרבית הסמסטר שלו בים. לסטודנט הזה, כלשון ההגדה, צריך להסביר מה קורה, ואפילו חובה לעשות זאת. אחרת איך יהיה לו מושג מה מתרחש סביבו?

 

 

החיים בקמפוס מפגישים אותנו עם מגוון סוגים של אנשים, את חלקם אנחנו אוהבים, חלקם לא אוהבים אותנו, ואחרים צריכים הכוונה קטנה פה ושם. ובכל זאת, כל סוגי הסטודנטים האלה צריכים להתקיים יחד. הם תורמים אחד לשני, ואפילו מעשירים אחד את השני. אחרי הכל, מה היו הלימודים בלעדיהם?