המכללה הוציאה מכתב פיטורין למרצה, הסטודנטים מוחים

19/2/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,473 צפיות)

בימים כתיקונם, אנחנו שומעים על דאגות של סטודנטים לגבי המצב הכלכלי שלהם, חששות מפני העתיד, ומחשבות לגבי יכולתם להשתלב בשוק העבודה עם סיום הלימודים. מה שאנחנו לא רגילים לחשוב עליו בדרך כלל, הוא שגם המרצים שלנו עלולים להיות מודאגים מאותם דברים בדיוק...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


"לא מפטרים גיבור תרבות"

 

המכללה: שוק ההשכלה הגבוהה במשבר

 

לפני מספר שבועות גילו סטודנטים מבית הספר לתקשורת של המכללה למינהל, שדוקטור דוד גורביץ', ראש המסלול למדיה ולתרבות פופולרית, עלול להיות מפוטר מתפקידו. מסתבר שגם המרצים, בדיוק כמונו, עלולים למצוא את עצמם מחוסרי עבודה כתוצאה מתנודות של ביקוש והיצע: במכללה הסבירו שהסיבה לצעד היא צורך בהתייעלות, לאור המשבר הפוקד בשנים האחרונות את "שוק ההשכלה הגבוהה". כחלק ממתיחת פנים שעובר בית הספר לתקשורת, הם מעדיפים כעת להשקיע משאבים בפיתוח של תחום הדיגיטל.

 

קוראים שביקרו בעמוד זה קראו גם:

 

 

גורביץ', המלמד תקשורת במכללה למינהל מזה 22 שנה, אינו המרצה היחיד שעתידו מוטל בספק במסגרת הליך ההתייעלות של המוסד. אך במקרה שלו גררה ההודעה על האפשרות שיפוטר תגובה מרגשת בעוצמתה מצד הסטודנטים שלו, בהווה ובעבר. בין היתר, כמה מתלמידי בית הספר הקימו עצומה הקוראת להשאיר אותו בתפקידו, ובוגרים טריים שזה עתה סיימו את לימודיהם במקום פתחו עמוד פייסבוק בעל מטרה דומה, הנושא את השם "לא מוותרים על גיבור תרבות".

 

מה הופך דווקא את גורביץ' למרצה שתלמידים יוצאים כך להגנתו? כאשר מצרפים את עשרות התגובות שהושארו בעמוד בשבועות האחרונים, עולה תמונה של מרצה מיוחד במינו, שלא מפחד לאתגר את התלמידים שלו ולגרום להם להפעיל את הקופסה. מרצה שתלמידיו זוכרים אותו כאדם המשמעותי ביותר עבורם בתקופת הלימודים, גם שנים רבות לאחר מכן.

 

התלמידים: דורות של סטודנטים יפסידו

 

אחת מפעילות המאבק סיפרה לנו: "מעבר לעבודה שהוא מסתכל לסטודנטים בעיניים ולא מתנשא, אחד כזה שמפרסם את הטלפון שלו בשיעור הראשון ומדבר שעות עם מי שצריך אותו גם מחוץ ללימודים, הוא פשוט מלמד טוב. אנשים שיושבים בשיעור שלו לא יכולים שלא להגיד 'וואו'. הוא מלא אנרגיה, ומפעיל את הסטודנטים, גורם להם להשתתף בדיון, בניגוד למרצים אחרים במכללה שמעבירים את מה שכתוב במצגת. בשנה השלישית ללימודים בחרתי רק בקורסים שלו".

 

על כך מעידים לא רק הבוגרים, אלא גם סטודנטים פעילים במכללה, שנמצאים כעת עמוק בתוך תקופת המבחנים. סטודנט לתקשורת בשנה השנייה ללימודים מספר שמבין כל העבודות שהוא הגיש בשבועיים האחרונים, העבודה שהכי אתגרה וסקרנה אותו, הייתה בקורס של גורביץ'. "נהניתי מהעבודה הזו יותר ממה שחשבתי", הוא מספר ומוסיף כי הלוואי ומרצים נוספים היו מאתגרים אותו באופן דומה.

 

מתיאורי סטודנטים נוספים עולה כי מדובר במרצה שלא רק משקיע בתלמידים בזמן השיעור, אלא עובד "שעות נוספות" כדי לעודד אותם לפתוח את הראש ולפתח חשיבה ביקורתית. אחת מהכותבות בעמוד מספרת: "את הסטודנטים שנה מעלינו הוא לקח לאיקאה, כדי ללמד אותם על תרבות הצריכה. קבוצה אחרת הוא לקח לתערוכה של אנדי וורהול במוזיאון תל אביב. אנחנו הלכנו אתו לתיאטרון ולסרט, ואחר כך ניהלנו דיונים על מה שראינו. את כל הדברים האלה הוא עושה על חשבון הזמן הפנוי שלו".

 

הבעיה: ציונים נמוכים במשובים

 

כשקוראים את הדברים האלה, קשה להבין כיצד יכול להיות שהמכללה מחליטה לוותר על מרצה כזה, אך מסתבר שאחת הסיבות המרכזיות למהלך היא דווקא ציונים נמוכים בחלק מן המשובים. "הוא לא כל כך טכנולוגי, ולא תמיד עונה מהר למיילים. סטודנטים שבאים ללימודים רק כדי לקבל את התעודה ולא רוצים להשקיע, מעדיפים את המרצים האחרים שלא מאלצים אותם לחשוב. עצוב מאוד שבגלל משובים של תלמידים כאלה, אנשים שמגיע להם מרצה כמו דוד יפסידו עכשיו".

 

תלמיד אחר במכללה ניסה להסביר: "הוא קצת כמו גאון משוגע, שאפשר או להעריץ או לא להתחבר אליו. לא מפתיע שכמה מהסטודנטים נתנו לו משובים פחות טובים. אבל זאת בטח לא סיבה לפטר אותו ואני מאמין שבסופו של דבר הוא יישאר. אני באופן אישי חושב שהוא המרצה הכי טוב בבית הספר". 

 

הסטודנטים שדיברנו איתם מספרים שימשיכו להיאבק למען השארתו של דוד גורביץ' במכללה. נכון לעכשיו, עדיין לא ברור האם הדמות שהפכה להיות מזוהה כל כך עם בית הספר לתקשורת תמשיך לאתגר את התלמידים גם בשנים הבאות. כך או כך, מרגש לקרוא את הדברים שכותבים הסטונדטים על המרצה האהוב שלהם. אם גורביץ' יילך עכשיו הביתה, הוא יוכל להתנחם בכך ששינה את חייהם של לא מעט אנשים.