למי מצביעים הסטודנטים? סקר בחירות של לימודים בישראל

16/2/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,468 צפיות)

לקראת הבחירות לכנסת העשרים, שיתקיימו בעוד כחודש, ערכנו סקר בקרב הסטודנטים בו שאלנו אותם מיהי המפלגה הטובה ביותר עבורם. התוצאות הפתיעו אותנו. החלטנו לרכז מידע על המועמדים המועדפים, ועל מצעי הבחירות השונים, במטרה לבדוק: איזו מפלגה באמת הכי טובה לסטודנטים?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים ומערכת הבחירות


במי בחרו הסטודנטים לראשות הממשלה?


סקר שביצענו לאחרונה, בו שאלנו סטודנטים מיהי לדעתם המפלגה שמייצגת אותם באופן הטוב ביותר, הניב תוצאות מעניינות ומעט מפתיעות. מרבית הסטודנטים העניקו את קולם למפלגת "הבית היהודי", בראשות נפתלי בנט. לאחריה, מפלגת הליכוד בראשות בנימין נתניהו עם 22 אחוזים מכלל המצביעים, ובהפרש לא גדול נמצאת מפלגת המחנה הציוני, בראשות יצחק הרצוג וציפי לבני. מה גורם לאחוז גדול מציבור הסטודנטים להעדיף מפלגה שאינה נמצאת בראש הסקרים? מה מציע בנט לאוכלוסיית הסטודנטים, ומה מציעים ראשי המפלגות האחרים? יצאנו לבדוק.


באופן מפתיע, הליכוד, שהיא כרגע המפלגה המובילה במגוון סקרים לראשות הכנסת העשרים, אינה הבחירה המועדפת על הסטודנטים. נראה כי הם בוחרים להעביר את קולותיהם דווקא למפלגתו של נפתלי בנט. אם בעבר חשפנו בפניכם את העדפתם של סטודנטים רבים למפלגות שמאל, כמו למשל למפלגת "עלה ירוק", הרי שהבחירה בבנט אינה מובנת מאליה.

 

מה מבטיחים המועמדים לסטודנטים?


אנו מביאים עבורכם סקירה קצרה של המדיניות הכלכלית והחברתית של המפלגות השונות, מתוך המצע שפורסם על ידן:


הבית היהודי מבטיחה כי לצד חיזוק הצביון היהודי, תפעל לתמיכה במיעוטים. במצע המפלגה מצאנו הבטחות לצמצום פערים בין המרכז לפריפריה, לשוויון הזדמנויות כלכלי תוך רגישות חברתית. השוויון יובא לידי ביטוי במערכת החינוך, ובמעגל העבודה, שישולבו בם גם בני המגזר החרדי. בנט ותומכיו מבטיחים לפעול להפחתת שכר הלימוד, ולפיתוח אפשרויות דיור מוזלות לסטודנטים. תאי הצעירים של הבית היהודי, שנקראים "ישראלים", צוברים פופולריות בקרב סטודנטים, והם פועלים בשטח כדי לקדם את ערכי המפלגה. ייתכן שגורמים אלו הם בין התורמים לפופולריות של בנט בקרב ציבור הסטודנטים, ולעלייה המפתיעה שצפינו בה בתמיכה בו.


בשורה התחתונה: בנט מציג הבטחות להוזלת שכר הלימוד ופתיחת מעונות.


המחנה הציוני, בראשות לבני והרצוג, מכוון כבר מתחילת המצע את המדיניות שלהם ל"אנשים הפשוטים", כמו הורים, אנשים עובדים וסטודנטים. המפלגה מבטיחה דיור ציבורי ובר השגה, חקיקה לשכירות הוגנת, הורדת יוקר המחיה וצמצום הוצאות על ביטוחים וחינוך. תחת ההגדרה של המושג ציונות, מבטיחים בוז'י ולבני לדאוג לחלשים, ולפעול לשוויון זכויות.


בשורה התחתונה: בוז'י ולבני מתייחסים ליוקר המחיה ולדיור ציבורי, נושאים שמטרידים סטודנטים רבים.

 


הליכוד, בראשותו של בנימין נתניהו, מתייחסת למדיניות הכלכלה החופשית והגישה החברתית, בהיבטים כמו הפחתת המיסים והשקעה בחינוך ככלי ליצירת שוויון הזדמנויות, אולם עיקר המצע מוקדש למהלכים ביטחוניים ומדיניים (מאבק במשפחות הפשע, התנגדות לגרעין האירני, סירוב לנסיגה חד צדדית בעת מבצעים). הליכוד מתגאה ברפורמה הכלכלית שלה, שלטענתה הוכיחה את עצמה כיעילה בתקופות משבר. זוהי גם אחת המפלגות היחידות שנמנעת לחלוטין מלהזכיר את ההשכלה הגבוהה במצע שלה, ולא מצאנו בו אזכור אחד למילה "סטודנטים". ייתכן שזה מה שהניא סטודנטים רבים מלבחור בה, בהתחשב גם בחוסר יכולתה של המפלגה להחזיק בממשלה לאורך תקופת כהונתה האחרונה.


בשורה התחתונה: ביבי מתעלם מההשכלה הגבוהה, ולא מבטיח מהלכים מיוחדים לסטודנטים.


מפלגתו של כחלון, כולנו, מבקשת לאפשר לכל אדם עובד להתקיים בכבוד, ומבטיחה כי תפעל להוזלת יוקר המחיה, לצמצום פערים, וכן לעידוד יזמות וחופש כלכלי במגזר העסקי. "כולנו" גם קוראת לשקיפות שלטונית, ומציעה הפקת דוח שנתי על פעילותם של נבחרי הציבור. בהתייחס לסטודנטים, מבטיח כחלון בניית מעונות נוספים, והענקת הלוואות בערבות מדינה ללומדים במוסדות השכלה גבוהה.


בשורה התחתונה: כחלון מתייחס למעונות, ומציע הלוואות בתנאים טובים.


מפלגת יש עתיד בראשות יאיר לפיד, מתגאה ברפורמות שביצעה בדיור, כמו למשל הגדלת היצע הדירות והקמת יחידות לסטודנטים. לא מצאנו מצע מסודר באתר המפלגה, אולם "יש עתיד" כן מציינים תהליכים בשלבי ביצוע, כמו השקעה מתוכננת של מיליוני שקלים לטובת בניית מעונות נוספים במרכז ובפריפריה, והוזלה של שכר הדירה בסמוך למוסדות, במטרה לענות על מצוקת הדיור של הלומדים באוניברסיטאות ובמכללות.


בשורה התחתונה: לפיד מבטיח שיפור בתנאי המחייה של הסטודנטים.


אם נבחן מפלגה מן השמאל, מרצ בראשות זהבה גלאון, שאמנם לא נכנסה לסקר שלנו, נראה כי היא מציעה שלל מהלכים בגזרה החברתית והכלכלית. המפלגה מציגה עצמה כאלטרנטיבה סוציאל – דמוקרטית לממשלה הנוכחית. היא מבטיחה חינוך חינם לצעירים עד גיל התיכון, יישום תכנית עידוד נערות להשכלה בענפי המדעים, והנהגת מדיניות קידום לשוויון מגדרי. מרצ מכריזה במצע שלה כי תדאג לקידום נשים ובני מיעוטים באקדמיה, וכך למשל תמשיך מימון שכר לימוד לסטודנטים יוצאי אתיופיה.


בשורה התחתונה: בתור מפלגה מן השמאל, מרצ מציעה פתרונות רבים לסטודנטים, פלח דומיננטי בטווח היעד שלה.

 

 

לסיכום - מה רוצים הסטודנטים?


אם כן, ראינו כי הסטודנטים מחפשים פתרונות מעשיים. הם דורשים שינוי במדיניות הכלכלה, התרבות והדיור, ומחפשים פוליטיקאים שמשקפים את האג'נדה שלהם ומביטים להם בגובה העיניים. נראה כי הם מפגינים תמיכה במועמדים שיש להם דומיננטיות בקמפיינים הציבוריים, שמגיעים לפאנלים ונפגשים פנים אל פנים עם ציבור הבוחרים. הסבר אפשרי לנטיית הסטודנטים, שבוחרים בדרך כלל מפלגות מגוש המרכז, להצביע הפעם למפלגה ימנית, נעוץ כנראה ברוחו הצעירה של בנט, ובנכונותו לפעול בנושאים חברתיים. אם נביא בחשבון שציבור הסטודנטים מונה כ- 300,000 בני אדם, שהם בערך עשרה מנדטים, ייתכן שצפויה לנו הפתעה ב - 17 למרץ. האם תוצאות הסקר שלנו יחזרו גם בקלפיות? נוכל רק לחכות ולראות. עד אז אנחנו קוראים לסטודנטים - צאו להצביע, כל קול קובע.