באריאל חוששים מהעתקות: הסטודנטים נבדקים עם סורק אלקטרוני

12/2/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,640 צפיות)

אוניברסיטת אריאל החליטה לנקוט בצעד לא שגרתי בתגובה לגל העתקות במבחנים. חלק מהסטודנטים מגיבים בזעם, אחרים חושבים שמדובר בצעד הגיוני לאור הנסיבות... 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


ניסיון למנוע העתקות במבחנים: הסטודנטים ייבדקו עם סורק אלקטרוני 

 

משבר אמון?

 

סטודנטים באוניברסיטת אריאל שהגיעו להיבחן בשבוע שעבר הופתעו לגלות נוהל חדש לשמירה על טוהר הבחינות. במקום להסתפק בדרישה להניח את התיקים בפינת הכיתה, כנהוג במוסדות לימוד רבים בארץ, החליטו באוניברסיטה להביא לכיתות מאבטח, מצויד בסורק אלקטרוני, כדי שיעבור בין הנבחנים אחד אחד תוך כדי המבחן, ויבדוק שהם אינם נושאים על גופם מכשירים כמו טלפונים ניידים או טאבלטים. בנוסף קבעה האוניברסיטה שכל תלמיד שמגיע למבחן חייב לחתום על הצהרה, שהוא לא נושא מכשירים אלקטרוניים על גופו.

 

גולשים שביקרו בעמוד זה קראו גם:

 

 

הנהלים החדשים גרמו לכמה מהסטודנטים להרגיש שלא בנוח, וכמה מהם אף הרחיקו לכת וטענו כי מדובר בלא פחות מ"משבר אמון" בין האוניברסיטה לבין התלמידים. אלינור (28), סטודנטית לתואר ראשון, אמרה לנו: "בדיקות מהסוג הזה אמורים לעשות בכניסה לקניונים כדי לתפוס מחבלים עם חומר נפץ, זה פשוט משפיל שמתייחסים ככה לסטודנטים. בנוסף זה ממש מפריע לריכוז כשכל התהליך הזה קורה באמצע מבחן". תגובות דומות התקבלו במספר קבוצות פייסבוק של סטודנטים שלומדים באריאל.

 

באוניברסיטה מסבירים שההחלטות התקבלו דווקא כדי לבוא לקראת הסטודנטים, לאחר שמספר תלמידים התלוננו על כך שיש עלייה בכמות ההעתקות המבוצעות באמצעים אלקטרוניים. אכן, לצד הביקורות שהובעה, נראה שסטודנטים רבים דווקא מצדדים במהלך.

 

יערה (25), שהתחילה השנה ללמוד במקום, בטוחה שהצעדים שנקטה האוניברסיטה חיוניים: "בתור מישהי שלא מעתיקה במבחנים, מכעיס אותי מאוד שיש סטודנטים אחרים שכן מעתיקים. מי שאין לו מה להסתיר, לא מפריע לו שבאים ובודקים". אביגיל (23), סטודנטית נוספת שדיברנו אתה, אמרה: "ברור שזה עצוב שהגענו למצב הזה, אבל יהיה עצוב יותר אם מוסדות הלימוד יעלימו עין מההעתקות של הסטודנטים".

 

הצעד שנקטה אוניברסיטת אריאל נשמע קיצוני ברגע הראשון, אך בבדיקה מעמיקה יותר של הדברים עולה תחושה כי לעומת האלטרנטיבות, מדובר ברע במיעוטו. למשל, רק לפני חודש, כ - 200 סטודנטים למנהל עסקים וכלכלה קיבלו הודעה שהם ייאלצו להיבחן מחדש בקורס סטטיסטיקה, לאחר שהסתבר כי אחד התלמידים השיג את טופס המבחן והעביר אותו לסטודנטים רבים נוספים. מכיוון שבמצב כזה אין שום דרך לדעת מי העתיק ומי לא, הרי שהתלמידים כולם "נענשים".

 

בעיה שהולכת ומחריפה

 

באופן כללי, לפי מחקרים שנעשים בשנים האחרונות במוסדות לימוד ברחבי העולם נראה שתופעות של חוסר יושרה מצד הסטודנטים רק הולכות ומחריפות. בין היתר, במחקר שנעשה בארץ בתשע פקולטות במוסדות לימוד שונים, נמצא שתעשה מתוך עשרה סטודנטים למשפטים היו מעורבים בסוגים שונים של עבירות משמעת. חלק מהעבירות שמתייחסים אליהם החוקרים שגורות כל כך, עד שספק אם הסטודנטים בארץ עדיין רואים בהן מעשה רמייה.

 

סטודנטים שדיברנו איתם על הנושא, מסכימים שלפעמים קשה לדעת איפה עובר הגבול. למשל בין "שכתוב" של חומרים מהרשת, לבין העתקה של ממש. עינת (28), סטודנטית לתואר שני בחינוך באוניברסיטת חיפה, מספרת: "אני לא נתקלתי באופן אישי בסטודנטים שבאים עם האייפון למבחן, אבל בדברים הקטנים כולם מעגלים פינות. יש לי חברות שמתמחות בלשחק עם המעבד תמלילים כדי להאריך או לקצר עבודות לאורך שמבקשים מאתנו ואף אחד לא מתרגש מזה".

 

יש הטוענים כי פיתוח המוסר והאתיקה של הסטודנטים, הוא חלק אינטגרלי מהתפקיד של המוסדות להשכלה גבוהה, כשמוסד הלימוד בוחר שלא לזכות את הסטודנטים בתגובה נמרצת, הסטודנטים יכולים להסיק שההתנהגות אינן בעייתיות. בנוסף, כאשר סטודנטים רואים איך חבריהם לספסל הלימודים עוברים עבירות ולא מקבלים עונש, הם צוברים טינה כלפי המערכת ומרגישים שרימו אותם. צעדים כמו אלה שנוקטת עכשיו אוניברסיטת אריאל כנראה לא יצילו את המצב, אבל אין ספק שהם נובעים ממצוקה אמתית של מוסדות הלימוד מול תופעה שקשה מאוד למגר.