תקופת מבחנים, מה אוכלים?

9/2/2015 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (6,345 צפיות)

תקופת מבחנים גורמת לרבים מאיתנו להגיע לשפל קולינרי. אנחנו ניזונים בעיקר מג'אנק, שלא מאפשר לגוף שלנו לקבל את החומרים הדרושים לו. מעבר לנזק הבריאותי שאנחנו גורמים לעצמנו, מסתבר שזאת ממש לא הדרך לקבל ציונים יותר טובים. אז מה עושים? טוב ששאלתם...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


אוכלים, לומדים ומקטרים: מדריך להישרדות קולינרית בתקופת מבחנים

 

דילוג על ארוחות מסודרות, התמכרות לנשנושים וצריכה מאסיבית של קפה ומשקאות אנרגיה, הן תופעות נפוצות בשבועות העמוסים של תקופת הבחינות. אנחנו מכרסמים קצת בייגלה כדי להישאר ערים, מוסיפים כמה צ'יפסים כדי להפיג את השעמום, שוברים חתיכת שוקולד כדי לפצות את עצמנו על הסבל שנגרם לנו, ואז עושים עוד סיבוב למטבח, סתם כדי למרוח את הזמן. בסוף גם מזמינים פיצה, כי למי יש זמן לבשל.

 

מעבר לעובדה שההרגלים הרעים האלה גורמים לנו להיראות כמו קציצה עצובה בסוף תקופת המבחנים, צריך לזכור שהם עלולים גם לגרום נזק ממשי לציונים שלנו - מה שתכל'ס מחטיא את כל המטרה. שהרי דווקא בתקופה רווית מתח נפשי ומאמץ מנטלי מתמשך, חשוב לפרגן לגוף את החומרים שהוא זקוק להם כדי לעבוד כמו שצריך.

 

אנשים שקראו את זה קראו גם:

 

 

אז כדי לעבור את התקופה קצת יותר שפויים, ועם קצת פחות נזקים שנצטרך לתקן בהמשך, נרתמנו למשימה והכנו עבורכם מדריך הישרדות בחמישה שלבים:

 

3

 

כשלומדים למבחן

 

באופן כללי לאורך כל תקופת המבחנים, כדאי לנסות ולהקפיד כמה שניתן על תזונה מאוזנת ושפויה, ולהימנע מצריכה של מזונות עתירי קלוריות ריקות ושומן. ברור שקל יותר להגיד מאשר ליישם, אבל זה לגמרי אפשרי. אחד הדברים שהכי עוזרים, הוא להפריד בין אוכל לבין לימודים: כשאוכלים ולומדים במקביל, לא באמת מתרכזים באף אחד מהשניים. במקום זה, הנשנוש גורם לנו לאכול עוד ועוד.

 

אז תחליטו שאתם לא מכניסים אוכל לחדר שאתם לומדים בו, ובמקום זה קחו הפסקה כל שעתיים או שלוש כדי לאכול בצורה מסודרת. ככה גם תרוויחו הפסקה, גם תיהנו יותר מהאוכל, וגם תתרכזו יותר בלימודים בשאר הזמן. טיפ מומלץ נוסף, הוא לבשל מדי פעם כמות גדולה של אוכל מזין, שיכולה להספיק לכמה ימים. וגם: להחזיק קערה עם ירקות חתוכים בקדמת המקרר, ככה שתהיה הדבר הראשון שתראו כשתפתחו אותו.

 

2

 

לילה לפני המבחן

 

בדיחה עצובה גורסת שכדי להגיע לביצועי שיא במבחן יש שלושה דברים שכדאי מאוד לעשות: הראשון, הוא לישון כמו שצריך בלילה שלפני. השני, הוא לא לוותר על ארוחת בוקר. השלישי, הוא לענות נכון על השאלות...

 

אין ספק שלישון מספיק לפני המבחן זה חשוב. כמה שעות שינה זה "מספיק"? בכל מקרה לא פחות משש. גם אם זה אומר ללמוד קצת פחות מהמתוכנן. מעבר לעובדה שהשינה עוזרת להירגע, מחקרים רבים מעידים על כך שהיא גם משפרת את הזיכרון. במידה ואם חוששים שלא תצליחו להירדם, הקפידו מראש לשלב קצת פעילות גופנית בתחילת הערב.

 

מבחינה תזונתית, כדאי לא לאכול ארוחה כבדה מדי, ולא לאכול בסמוך לשעת השינה. ובכלל, בואו נגיד שערב לפני לא כדאי להיות הרפתקנים ולהזמין טייק אווי ממסעדה שלא מכירים... כי להיתקע חצי מבחן בשירותים של הפקולטה זה בטח לא מה שיעזור לשפר את הציון.

 

1

 

בבוקר המבחן

 

קצר ולעניין: גם אם היו לכם מעידות פה ושם בימים שלפני, בואו נסכם שבוקר המבחן זה לא עיתוי הגיוני להכריז בו על דיאטה. אחרי שלמדתם והשקעתם, אתם בטח לא רוצים לפגוע בביצועים שלכם בגלל בטן מקרקרת, סחרחורת, או כאב ראש. בבוקר של יום המבחן קמים מוקדם ואוכלים ארוחת בוקר מזינה. שילובים מנצחים: לחם דגנים עם גבינה, טונה או ביצה וירקות, או יוגורט עם גרנולה.

0

 

תוך כדי המבחן

 

נתחיל ממה שכל סטודנט כבר בטח יודע - שוקולד במבחנים זה לא רעיון כל כך טוב. סוכרים פשוטים גורמים לעלייה מהירה של רמת הסוכר בדם, ובעקבותיה - להפרשת אינסולין מוגברת ולנפילת אנרגיה. בקיצור, מי שבונה על ביצת קינדר שתסדר לו את הביצועים צפוי כנראה להתאכזב.

 

האמת, שברוב הפעמים אין סיבה אמתית לאכול באמצע המבחן. אם אכלתם ארוחת בוקר לפני, בקבוק מים אמור להספיק. אם בכל זאת חשוב לכם לבוא מצוידים, הבחירות ההגיוניות ביותר הן כנראה פירות יבשים, אגוזים או חטיפי אנרגיה. הכל תחת מגבלת הלמל"מ הידועה: לא-מלכלך-לא-מרעיש.

 

 סטודנט? מגיע לך מלגה! למעלה מ - 1,000 מלגות שונות בלוח שלנו

 

1-

 

אחרי המבחן

 

מבחנים גדולים מסתיימים בדרך כלל באחת משתי דרכים עיקריות - או שהולך לנו טוב, ואנחנו יוצאים אל השמש אחרי כמה שעות של כתיבה אינטנסיבית, מתבוננים בעיניים מצועפות בעולם סביבנו ומרגישים שאנחנו יכולים לעוף. או שהולך לנו רע, וכל מה שבא לנו זה להיכנס למיטה ולא לצאת משם יותר אי פעם. כך או כך, בערך תוך חצי שעה אנחנו נכנסים לאזור מסוכן מאוד שנקרא נפילת מתח - סוג של דיכאון שמתרחש שהמתח הגבוה בו היינו טעונים לפני ותוך כדי המבחן מתפרק בבת אחת.

 

נפילת מתח מביאה לתחושות כמו ריקנות וצניחה של הביטחון העצמי, וגורמת לתחושה שצריך "להתמלא" במשהו כדי לעצור את ההידרדרות - אוכל, אלכוהול, סיגריות... העניין הוא שאף אחד מהדברים האלה לא באמת ממלא את המצברים שלנו, לא גורם לנו להרגיש יותר טוב ובטח שלא מכין אותנו למבחן הבא. לכן, בין אם אתם יוצאים לחגוג עם חברים אחרי המבחן, או שאתם מפרגנים לעצמכם דווקא ערב ביתי ושקט, תעשו טובה - שימו לב למה שאתם אוכלים. ושותים.