להתראות 2014: מערכת לימודים בישראל מסכמת שנה רבת תהפוכות

1/1/2015 מאת: מערכת לימודים בישראל (1,619 צפיות)

מבצע צוק איתן, ניסיון לבטל את הפסיכומטרי, מאבקים חברתיים, תהפוכות פוליטיות... לא קל לסכם שנה שכל כך הרבה דברים קרו בה, אבל החלטנו לנסות. ספויילר: הייתה שנה מורכבת, אבל לסטודנטים יש הרבה סיבות טובות להיות גאים.

 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תכלה שנה וקללותיה...

 

הרבה דברים עברו על ציבור הסטודנטים בשנה האחרונה. מעבר לעניינים הרגילים כמו שיעורי בית, מטלות להגשה ומבחנים, מצאנו את עצמנו מתמודדים גם עם מלחמה, ועם תמונה פוליטית מורכבת שמתהפכת חדשות לבקרים. רגע אחרי מסיבות הסילבסטר, לקחנו רגע להיזכר בכמה מהאירועים שהשפיעו עלינו בשנה שעברה, ולחשוב איך היינו רוצים שתראה השנה שבפתח.

 

מצוקת הדיור - מחאה חברתית, מעונות חדשים ופתרונות יצירתיים אחרים

 

מצוקת הדיור של צעירי ישראל היא נושא חם מאז המחאה החברתית של 2011. מה שהתחיל כפעולת מחאה של דפני ליף, צעירה אנונימית באותה עת שהתקשתה לעמוד בעלויות של שכר הדירה בתל אביב, הפך לגל של פעולות אקטיביסטיות ברשת וברחובות. כמה ממובילי המחאה, כמו סתיו שפיר ואיציק שמולי, הפכו מאז לדמויות מוכרות בפוליטיקה הישראלית. ליף לעומת זאת בחרה שלא להיכנס לפוליטיקה, והשנה יכולתם לראות אותה מכתתת רגליה בין האוניברסיטאות ומגייסת פעילים לוועד שוכרי הדירות שהקימה.

 

מחאת הדיור הוציאה עשרות אלפי סטודנטים לרחובות, אך נכון לעכשיו עוד רחוקה הדרך ממציאת פתרון ממשי למצוקה הכלכלית של רבים מצעירי המדינה בשנות הלימודים באקדמיה. מהסקר השנתי שפרסמה התאחדות הסטודנטים הארצית עולה, כי רוב רובם של התלמידים במוסדות להשכלה גבוהה אינם מצליחים להגיע לעצמאות כלכלית, על אף שרבים מהם נאבקים לשלב לימודים עם עבודה. רובם נאלצים להסתמך בקביעות על עזרה מההורים.

 

באפריל, הודיע שר האוצר יאיר לפיד כי בכוונתו להקצות 160 מיליון שקל להקמה של מעונות חדשים לסטודנטים בכל הארץ. בינתיים, יכולנו לראות בשנה האחרונה שורה של פתרונות יצירתיים למצב, כמו למשל הרעיון לשכן סטודנטים ביחד עם קשישים, או בערי מכולות.

 

האופטימיים שבינינו יכולים להתנחם בכך שמתוך המצוקה עולות גם יוזמות חברתיות יפות. קהילות סטודנטים המאפשרות לצעירים ליהנות ממגורים מוזלים תמורת סיוע לקהילה עולות כפורחות, ונראה שכל הצדדים מרוויחים. בחלק מהמקרים, כפי שראינו בקרב הבוגרים של תכנית הדיור לסטודנטים בלוד, הופכים פתרונות זמניים כאלה לקהילות מלוכדות שמשפיעות השפעה עמוקה על חיי הקהילה בפריפריה החברתית של ישראל.

 

צוק איתן - גזענות בקמפוסים, מבחנים תחת טילים וכמה יוזמות מבורכות

 

עברנו השנה קיץ לא קל. המבצע הצבאי של צה"ל ברצועת עזה ביולי אוגוסט הותיר את אותותיו בכולנו. הלימודים בוטלו, המבחנים נדחו, סטודנטים רבים גויסו למילואים ועברו חוויות קשות. מוסדות הלימוד ניסו בכל כוחם לשמור על שגרה, ואגודות הסטודנטים מצאו את עצמן מתמודדות עם שלל גילויי גזענות בקמפוסים.

 

המתיחות בין סטודנטים ערבים ליהודים נרגעה מעט בינתיים, אך אין ספק שמשהו ממנה נשאר באוויר. דוגמה עדכנית לכך ראינו רק השבוע, כאשר תערוכה של סטודנטים פלסטינים במכללת ספיר גררה סיקור תקשורתי נרחב, ודיון ער בגבולותיו של חופש הביטוי במדינה.

 

קשה למצוא צדדים חיוביים במלחמה, אבל אי אפשר שלא להתייחס לעובדה, שמבצע צוק איתן סיפק לנו גם לא מעט סיבות להיות גאים בסטודנטים הישראלים. רבים מבנינו לעזוב עזבו לרגע את המרוץ אחר ציונים והישגים אישיים לטובת התגייסות למען הכלל, בין אם במסגרת פעילות במרכזי הסברה שנפתחו במוסדות הלימוד, במתן סיוע לתושבי הדרום או בתמיכה בחברים לכיתה שנאלצו להשלים את החומר בשובם מהמילואים.

 

חוק המשתמטים - תמיכה חוצת גבולות

 

עם ובלי קשר לצוק איתן, בנובמבר האחרון התבשרנו שסטודנטים שאינם משרתים בצה"ל לא יוכלו לקבל מלגות לימודים מקופת המדינה. הללו כוללות בין היתר את מלגת משרד החינוך, מלגת פר"ח, מענקי מחקר וסיוע לדוקטורנטים, ומלגות של הדיקנט המיועדות לסיוע כלכלי. הצעת החוק של חבר הכנסת יוני שטייבון נולדה אמנם לפני המלחמה האחרונה, אך אין ספק שאירועי הקיץ מהווים לפחות הסבר חלקי לריבוי התגובות האוהדות להן זכתה הידיעה על אישורה הסופי של ההצעה, שהתמיכה בה חצתה גבולות פוליטיים. חוק המשתמטים החדש צפוי להשפיע על מאות סטודנטים כבר בשנת הלימודים הקרובה.

 

הרפורמה בפסיכומטרי - החלום ושברו

 

התכנית של משרד החינוך לאפשר פטור מפסיכומטרי לתלמידים בעלי הישגים גבוהים אמנם לא יצאה לפועל עדיין, אבל אין ספק שמדובר באחד הדברים המשמעותיים ביותר שעוברים כרגע על מערכת ההשכלה הגבוהה. ההצהרות של שי פירון בתחילת השנה לגבי התכנית לבטל את המבחן עוררו תקוות רבות, אך נכון לעכשיו, נראה כי מדובר בשינוי מרחיק לכת שלא יהיה פשוט כל כך ליישם.

 

כפי הנראה עכשיו, המבחן השנוא על צעירי ארצנו כנראה ימשיך ללוות אותנו בשנים הקרובות ככלי ממיין מרכזי במערכת ההשכלה הגבוהה. בינתיים הממשלה התפרקה, והתוצאה היא שלא מעט סטודנטים לעתיד ייאלצו לא רק לקחת חלק בבחינה, אלא גם לדחות את תחילת הלימודים שלהם בשנה נוספת. מהאוניברסיטאות נמסר, שגם אם יתפרסם בקרוב רף ציונים המאפשרים קבלה ללא פסיכומטרי, הוא לא יחול על חוגים מבוקשים כמו משפטים ופסיכולוגיה.

 

עם הפנים קדימה

 

קצת קשה להמר מה יקרה כאן בשנה הקרובה, במיוחד לאור העבודה שלא ברור מי הולך להיות ראש הממשלה שלנו בעוד שלושה חודשים. אורן ליבוביץ' למשל, מבטיח שאם עלה ירוק תעבור סופסוף את אחוז החסימה, בתוך מספר חודשים נהיה עדים לשינוי חקיקה משמעותי בכל הקשור בנושא שסטודנטים מאוד אוהבים - סמים קלים. על אף שהתבשרנו כי עלה ירוק משיגה 20 - 30 מנדטים בקרב הסטודנטים, לא ברור מה הסיכוי שדבר כזה אכן יצא לפועל.

 

בינתיים, להתאחדות הסטודנטים הארצית כבר יש יושב ראש חדש, גלעד ארדיטי, שמבטיח לנו להמשיך להיאבק למען רפורמה כוללת במערכת ההשכלה הגבוהה, שתכלול בין היתר מכללות קהילתיות, ביטול "תשלומים אפורים", והתאמה רבה יותר בין תכניות הלימוד לבין דרישות שוק העבודה.

 

אין ספק שכמה מן החוויות שעברו עלינו בשנה האחרונה נשמח להשאיר מאחורינו. מצד שני, אחר כמה מגמות שתפסו תאוצה במחוזותינו בהחלט נשמח להמשיך לעקוב. מערכת לימודים בישראל מאחלת שנה טובה, עם הרבה כוח לפעול למען הדברים שחשובים לנו, וגם כמה ימים של שקט.
 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה