בחירות דמוקרטיות? לא בבית ספרנו

20/11/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,835 צפיות)

אגודת הסטודנטים אמורה להיות הגוף הרשמי המייצג את ציבור התלמידים במוסד הלימוד, אז איך קרה שבאוניברסיטת בר אילן ליותר משישים אחוז מהסטודנטים אין בכלל זכות הצבעה בבחירות? בזמן שהנהלת האוניברסיטה וועדת הבחירות עסוקות בחילופי האשמות, הסטודנטים כבר הגישו תביעה משפטית. 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


בחירות לאגודת (שליש מ)הסטודנטים

 

אגודה עם חלודה

 

בעוד שלושה שבועות, אמורות להתקיים בחירות לאגודת הסטודנטים באוניברסיטת בר אילן. נכון לעכשיו, אף אחד לא יודע האם הן אכן יתקיימו. זאת לאחר שבשבוע שעבר גילו הסטודנטים כי מתוך יותר מ - 26,000 תלמידים שלומדים במקום, רק ל - 6,000 יש זכות להצביע בבחירות לאגודה. איך זה קרה? תלוי את מי שואלים.

 

הסטודנט אהרון קסטנבאום (25), שיזם עצומה הקוראת לסטודנטים להתנגד לקיום הבחירות במתכונתן הנוכחית, הסביר לנו שבמקור מדובר בבעיית מחשוב. "כשממלאים את טופס ההרשמה לקורסים בתחילת שנה, צריכים לסמן וי בשביל להיות חברי אגודה. הרבה סטודנטים שכן שילמו, פספסו את ה-וי ופשוט לא נכנסו למערכת כמי שזכאים לבחור". על פניו, נשמע שאכן מדובר בעניין טכני פתיר. אולם מתחת לפני השטח מסתתר סיפור מורכב בהרבה.

 

מסתבר שעניין התשלום לאגודה בבר אילן הוא עסק די טעון. כבר בשנה שעברה התחילה מחאה בקרב חלק מהסטודנטים, שביקשו להתנתק מהחברות באגודה, בטענה שהיא לא באמת מייצגת אותם. אחד מהאירועים שהביאו לקרע היה נאום של אובמה, אירוע שסטודנטים רבים חיכו לו. האוניברסיטה קיבלה 150 כרטיסים לאירוע והללו חולקו בין עובדי המוסד, מספר מצומצם של תלמידים מצטיינים ועובדי אגודת הסטודנטים. רבים מחו על כך שהכרטיסים לא חולקו בצורה הוגנת, למשל באמצעות הגרלה. מחלוקת נוספת שגרמה עוגמת נפש לסטודנטים, התגלעה סביב אירועי יום הסטודנט, שהיו אמורים להיות בחינם לתלמידים ששילמו דמי רווחה אך בפועל נגבה בעבור חלקם תשלום נוסף.

 

בעקבות הדברים הללו, קבוצת סטודנטים הגישה עתירה במסגרתה נדרשה האגודה להפסיק לצרף חברים באופן פאסיבי, ולתת לסטודנטים זכות לא להיות חברים בה במידה והם לא מעוניינים. היועץ המשפטי הורה להפוך את ההצטרפות לאגודה לאקטיבית, אבל היישום של ההחלטה בוצע כנראה באופן קצת בעייתי. במקום לתת לסטודנטים לבחור האם לשלם דמי רווחה, סכום שרובו מועבר לאגודה, נתנו להם לבחור האם להיות רשומים כחברים. בסופו של דבר, כאמור, נוצר מצב שאלפי סטודנטים שכן משלמים דמי רווחה לא נכללים כבעלי זכות בחירה.

 

לאחר שהסיפור זלג לתקשורת מוקדם יותר השבוע, נדרשה גם הנהלת האוניברסיטה לספק תשובות. זו טענה בהתחלה שהיא אינה מעורבת בבחירות לאגודה, אך בהמשך לאחר שהופעל עליה לחץ, הציעה לפרסם מטעמה קריאה לציבור הסטודנטים שטרם נרשמו לאגודה להצטרף עכשיו. יושב ראש וועדת הבחירות החליט לדחות את היוזמה ודובר האגודה הגיב באופן מעורפל ש "נושא ספר הבוחרים נמצא בטיפול".

 

יש מיסוי, אין ייצוג

 

סקירה זריזה של דף הפייסבוק של האגודה, מלמדת שגם השנה יש כמה וכמה סוגיות בוערות על הפרק בבר אילן. השבוע למשל, תתקיים באוניברסיטה הופעה של מוקי, שאמורה לציין באיחור קל את אירועי פתיחת השנה, אולם מסתבר כי הכניסה תותר רק ל - 700 הסטודנטים הראשונים שהספיקו להירשם למופע. סטודנטים רבים בכלל לא ידעו על הצורך להירשם, עד שנאמר להם שההרשמה כבר סגורה. "זה לא בסדר", כתבה סטודנטית בשנה א', שרק התחילה ללמוד. "אלה שלא הספיקו להירשם לא ייכנסו להופעה אפילו שהם משלמים כמו כולם".

 

קסטנבאום מספר לנו שזאת לא הבעיה היחידה שעומדת על סדר היום. "בבר אילן לא כמו שאר האוניברסיטאות אין מזנון מוזל לסטודנטים ואין אופציה לארוחות ברות השגה. זה מוסד מוכר בעולם שמופיע ברשימת חמש מאות האוניברסיטאות הכי טובות, אבל אין כאן תשתיות בסיסיות לסטודנטים, אפילו ברמה של בריכה וחדר כושר. בעיה נוספת היא שהאוניברסיטה מדירה סטודנטים מהקמפוס. יש מעונות רק לתלמידים דתיים ואת החילונים משכנים בחוץ. אנחנו נמצאים במקום שיכול להיות קרקע פורייה לגישור על פערים חברתיים וההזדמנות הזאת מתפספסת".

 

אז נראה שיש די הרבה נושאים שאגודת הסטודנטים צריכה לטפל בהם, אבל כאמור לא ברור כרגע מי יעמוד בראש האגודה הזאת ואילו סטודנטים יקבלו הזדמנות להשפיע על המצב. אתמול כבר הוגשה תביעה משפטית של הסטודנטים נגד וועדת הבחירות של הגילדה. בהודעה שפורסמה עם הגשת כתב התביעה, קוראים הסטודנטים לאגודה ולוועדת הבחירות לפתוח מחדש את הרישום לאגודה, לבטל את התקנון העכשווי ולקחת אחריות על הסיטואציה שנוצרה. מבלי להיכנס לסוגיות פוליטיות, מערכת לימודים בישראל מקווה שהעניין יתבהר במהרה והסטודנטים יזכו לבחור את המועמד שייצג אותם בשנה הקרובה. 

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה