סטודנטים בסדנת ספוט דורשים תספורות חינם לכל העם

13/11/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,648 צפיות)

בחדשות מדברים על פיגוע דקירה, במסדרון מדברים על יוקר המחיה ואנחנו מחפשים משהו טוב לספר עליו ואנשים שמעיזים לפעול. לפעמים הם מתקשרים למערכת, לפעמים הבאזז עובר מפה לאוזן. הפעם הקריאה הגיעה מכיוון "סטטוסים מצייצים". סרטון קצר, שתי דקות של מקוריות ויוזמה, התחיל להכות גלים.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תרגיל בתקשורת: סטודנטים דורשים תספורות בחינם לכל העם

 

און דה ספוט

ארבעה סטודנטים נכנסים לסניף בנק לאומי עם שלטים ומכונת תספורת. הם מציעים ללקוחות תספורות חינם. כאן, עכשיו, באמצע הבנק. כי גם לאזרח הקטן מגיע. "לא רק לעשירים מגיעה תספורת!" הם מספיקים למחות, רגע לפני שהמאבטח מוציא אותם החוצה. מחוץ לבנק המחאה ממשיכה, עוברים ושבים עוצרים להתעניין ומקבלים הסבר.

 

"זה בעצם היה תרגיל שקיבלנו במכללה", מסביר לנו יגאל אוזיק (27), אחד מבין הארבעה שיזמו את המהלך. הוא ושאר המשתתפים בסרט - סתיו דוידוף (26), דין מודן (26) ואסתי שדה (25) - נמנים על קבוצת סטודנטים מצומצמת שזוכה לקחת חלק ב"סדנת ספוט" - סדנה ייחודית של החוג לתקשורת במכללה למנהל, המתמקדת בפיתוח וקידום תקשורתי של יוזמות לשינוי חברתי. "יש כאן חוסר צדק שמוחקים מיליארדים לטייקונים והשנה זה היה פשוט יותר מדי. העלינו את הסרטון לרשת ויש לנו כבר 250 אלף צפיות בפייסבוק. מחר בבוקר אנחנו מתראיינים אצל אורלי וגיא".

 

אז מה, זה הכל רק שיעורי בית?

 

"זה לא שעד אז לא חשבנו על דברים כאלה. כולנו בעברנו היינו פעילים בעוד דברים. אני התנדבתי בעבר המון, תמכתי במצעד הגאווה באשדוד. עכשיו אנחנו רוצים לקחת את זה צעד אחד קדימה ולגייס סַפָּרִים למאבק, לעשות מהלך הרבה יותר גדול מול הבנקים". 

 

בינתיים התגובות לסרטון ממשיכות לזרום. סטודנטים מכל הארץ מבקשים להצטרף לפעילות, הטוקבקים מפרגנים. החבר'ה חושבים קדימה ומנסים להחליט לאן ממשיכים. אורלי וגיא החליטו לוותר על הריאיון, אבל הסטודנטים לא נותנים לעיכוב הקטן להשפיע על המורל הגבוה. "גיא ממש פרגן ואמר שזו יוזמה מבורכת" מספרת לנו בחמישי בצהריים הסטודנטית אסתי שדה. "אנחנו במגעים עכשיו עם לונדון וקירשנבאום ועם עודד בן עמי מערוץ 2. נמשיך לפרסם פוסטים בעמוד שלנו בפייסבוק ולהעלות עוד דברים חשובים על סדר היום".

 

איך בחרתם באיזה נושא לעשות את התרגיל? אתם מתעסקים בזה גם מחוץ לקורס?

 

"אנחנו מאוד חרדים לעתיד שלנו פה בישראל, בחזון אנחנו רוצים לגדל פה ילדים ולהישאר כאן. הרבה אנשים פנו אלינו ברחוב ושאלו מה זה תספורות, אז הסברנו ועוררנו מודעות. אנחנו לא מצפים שהבנקים יעשו תספורות לכולם, אבל רוצים שיהיה שוויון. אנחנו פשוטי העם שעשו צבא וגדלו בתנועות נוער ואנחנו לא יכולים להתקיים כאן."

 

אין ספק שמדובר בחבר'ה צעירים עם הרבה רצון לפעול ולשנות. בינתיים הם מקבלים המון תשומת לב שלא היו מוכנים אליה ומנסים לאסוף את עצמם במהירות ולא לאבד מומנטום. האם מדובר בשיעורי בית שהצליחו קצת יותר מדי, או שיש כאן ניצנים של מחאה חברתית חדשה? נראה שמוקדם עדיין לקבוע.

 

"הם ממש בתחילת הדרך" אומר ד"ר דן ערב, ראש התכנית פרסום ותקשורת שכנועית במכללה למנהל, והיוזם של סדנת ספוט לפרסום וקידום שינויים חברתיים. הוא מסביר שמדובר בסך הכל בתרגיל הראשון של הסמסטר, שמתבצע בסדנה כבר 16 שנים בסמוך לתחילת שנת הלימודים.

 

"כחלק מההכשרה בסדנה, הסטודנטים מבצעים תרגילים שונים כמו יצירת פנייה למנכ"ל של חברה, גיוס דעת קהל ועוד. ההנחיה של התרגיל הראשון הייתה לייצר אינטראקציה במרחב הציבורי עם סוגיה שקשורה לצדק - לתקן חוסר צדק, להמחיש מצב של אי צדק חברתי. רוב הסטודנטים עושים משהו הרבה יותר קטן, דברים בתוך הקמפוס כמו מריבות על המזגן. הקבוצה הזאת הייתה יותר אקטיביסטית".

 

ומה דעתך על תרגיל התספורת?

 

"הסטודנטים יצרו מטאפורה חזותית פשוטה שעובדת. תקשורתית, זה צעד מאוד נכון. התרגיל מצליח כי הוא פשוט ולא מחייב הסבר. אבל החלק החשוב הוא לראות לאן זה הולך עכשיו, מה הם עושים עם החשיפה שקיבלו".

 

מחאת התספורות היא לא הפעם הראשונה שבה פרויקטים של סדנת פוסט פורצים למרחב הציבורי ותופסים תאוצה. רק לפני שנה נחלה קבוצת סטודנטים בסדנה הצלחה גדולה עם קמפיין בשם "שתיקת הגברים", שהעלה את המודעות לקו סיוע טלפוני לנערים וגברים נפגעי תקיפה מינית. במסגרת הפרויקט, הועלה בסינמה סיטי במשך שבוע טריילר פיקטיבי לסרט שכתב וביים רועי ורנר. לאחר שיצר התעניינות בקרב הצופים, נחשפה כוונתו האמתית של הסרטון.

 

מאיפה הגיע הרעיון לעשות במגמה לתקשורת סדנה לשינוי חברתי?

 

"בתחילת הדרך יצרנו בסדנה פרסומות לטלוויזיה. אחרי ארבע חמש שנים שעשינו הפקות לדברים מסחריים, הגענו למסקנה שעדיף לקחת את זה לכיוון החברתי, כדי שסטודנטים יקבלו ערך אמיתי לעשייה שלהם. גופים מסחריים לא באמת ישתמשו ברעיונות של הסטודנטים, הם יעדיפו ללכת למשרד פרסום עם שם. גם קצב העבודה שלנו איטי מדי בשבילם והתאים יותר לגופים ללא מטרת רווח. התחלנו לעבוד עם עמותות במקום עם גופים מסחריים ונוצר מצב שכולם מרוויחים".

 

היו לכם הצלחות עם פרויקטים שהתפתחו מעבר לסדנה?

 

"לפני ארבע שנים למשל, הייתה קבוצת סטודנטים שבפרויקט הגמר שלה הקימה את "משתרבוס" - משטרת תרבות אוטובוסים, במטרה לעשות שינוי בתרבות הנסיעה בתחבורה הציבורית בישראל. חברת האוטובוסים דן אימצה את הרעיון, הזמינה את הסטודנטים ליישם אותו ב - 70 אוטובוסים בגוש דן ונתנה להם מלגת לימודים".

 

ואיזה ציון אתה מתכוון לתת על תרגיל התספורות? מגיע להם מאה?

 

"הכל תלוי איך הם ימנפו עכשיו את החשיפה שהם מקבלים. אבל הם באמת חדורי רצון ואנחנו כאן לתת להם גב".

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה