עידו ג'ורג'י דיבר איתנו תכל'ס

6/11/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (3,403 צפיות)

אנחנו לומדים תיאוריות מסובכות, מכירים מודלים מורכבים, מדברים על דברים ברומו של עולם, אבל לכמה מאתנו יש מושג מתי כדאי לנהל משא ומתן על התנאים בעבודה, איך פותחים עסק, או מה ההבדל בין ביטוח מנהלים לבין קרן פנסיה?

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


בואו נדבר תכל'ס

 

זה לא סוד שלפעמים דווקא את הדברים שהכי חשוב שנדע, לא מלמדים אותנו באוניברסיטה. לצד הניסיונות שנעשים בשנים האחרונות להפוך את תכניות הלימוד ליותר "פרקטיות", בשורה התחתונה אין ספק כי בנושאים מסוימים האחריות היא שלנו - לחקור, לברר, להבין. 

 

האמת היא, שלכל אחד מאתנו יש ידע יקר מפז שנרכש דרך הרגליים, אם כתוצאה מניסוי וטעיה, מניסיון חיים ייחודי, משיחות גלויות לב עם אנשים מבוגרים יותר או כאלה שבחרו בדרך שונה משלנו. לו רק הייתה דרך שבה היינו יכולים לחלוק את הידע הזה עם כולם, אין ספק שכקבוצה היינו מרוויחים. אבל היי - למה לא, בעצם?

 

הידע בידיים שלנו

 

קחו למשל את פרויקט תכל'ס שמתקיים זו השנה השנייה באוניברסיטת תל אביב, במסגרתו מגיעים עשרות סטודנטים לשמוע הרצאות מעולות מפי... סטודנטים אחרים. הרעיון שעומד בבסיס היוזמה המבריקה הזו, הוא בדיוק זה - להבין שהידע נמצא בידיים שלנו ולבנות פלטפורמה שבאמצעותה ניתן להעביר אותו הלאה בדרך של שיתוף ויצירת קהילה. בשנה שעברה התקיימו שמונה ערבים כאלה, השנה מתוכננים לפחות עוד שישה.

 

האבא של תכל'ס הוא עידו ג'ורג'י (28), סטודנט בשנה החמישית ללימודי רפואת שיניים. בשנתיים האחרונות הוא מקדיש כל דקה פנויה להגשמת חזון שיתוף הידע שלו, אבל כמה שנים אחורה, הוא מספר, כל העניין של מעורבות חברתית לא ממש דיבר אליו. "התנדבתי באדי פעם כי חבר התעסק בזה, אבל לא באמת חשבתי לעומק על המשמעות של הדברים".

 

השינוי התודעתי שהביא אותו להקים את אחד הפרויקטים החברתיים המגניבים ביותר בסביבה התבשל בהדרגה. בשנה השנייה ללימודים הוא הדריך סטודנטים בקורס אנטומיה וגילה שהוא אוהב ללמד. בשנה השלישית הוא לימד ב - "אוניברסיטה בעם", תכנית וותיקה ומוצלחת, במסגרתה סטודנטים מקבלים מלגה תמורת הדרכה בקורסים שונים לאוכלוסיות מוחלשות, כמו נרקומנים משוקמים ונוער בסיכון. תחושת הסיפוק שחווה בעבודה איתם הייתה עבורו הפתעה ששינתה את עולמו.

 

עשייה גוררת עשייה

 

"אלה דברים שמבינים רק בשטח" הוא מספר. "התחלתי לחשוב אחרת על המקום שלי בעולם ועל הקשרים שנוצרים בין אנשים". כשהתלמידות שלו בפרויקט התחילו לבוא אליו בהפסקות עם כל מיני שאלות בענייני בריאות, נוכח שהוא מצליח לעשות בעבורן את התרגום ממונחים רפואיים לשפה שהן יכולות להבין. "התחלתי לחשוב כמה זה היה עוזר לי בחיים אם כשאני הייתי בשנה א', סטודנט בשנה רביעית היה מסביר לי למשל מה ההבדל בין רפואה פרטית לציבורית".

 

המפגש עם הנערות בפרויקט היה חוליה אחת בשרשרת של אירועים שגרמו לו להבין שסטודנטים לא צריכים לחכות כדי שיגידו להם שהם כשירים ללמד נושא מסוים כדי להעביר את הידע שלהם הלאה. "הבנתי שאני לא צריך לחכות לחיזוקים מהסביבה כדי ללמד את מה שאני יודע. חשבתי כמה זה יועיל לנו כחברה אם ניתן לסטודנטים לבטא את עצמם בדברים פרקטיים. לתת לסטודנט לכלכלה לדבר על שוק ההון, לתת לסטודנט למשפטים לדבר על הגשת תביעות קטנות. לקחת את הידע שכל אחד מאתנו צובר בנפרד ולתת לכמה שיותר אנשים ליהנות ממנו".

 

משם התחיל מסע ארוך כדי לשכנע עוד אנשים בהבנה שהגיע אליה. זה לא היה קל. בעיקר בגלל שכולנו נורא רגילים לתת ל"מומחים" לדבר ולא הבינו למה לתת את הבמה לסטודנטים במקום לאנשי מקצוע, עם סמכות וניסיון. לקח הרבה זמן עד שדברים התחילו לזוז, אבל ג'ורג'י התעקש. לאט לאט, החזון הפך למציאות. "כל יזם בתחילת הדרך צריך גם כמה אנשים שיגידו לו שאפשר להיכשל וזה בסדר לנסות. למזלי היו גם כמה אנשים כאלה". בסופו של דבר אגודת הסטודנטים השתכנעה לסייע ולהקצות חדרים. ההרצאות נחלו הצלחה והשנה כבר יש צוות קבוע לפרויקט וארגונים שעוזרים עם חסויות.

 

פשוט מדבק

 

מיכאל כלב, סטודנט ללימודי כלכלה וחשבונאות, יעביר במפגש הפתיחה "שידור חוזר" לאחת ההרצאות הפופולאריות ביותר מהשנה שעברה, על אפיקי השקעה בשוק ההון. בהמשך תהיה הרצאה על לימודי תואר שני בחו"ל ולאחריה מפגש בנושא חוזי שכירות, כולל ענייני שותפויות, סעיפים בעייתיים וכל הדברים שצריכים לשים לב אליהם כשחותמים על חוזה. המפגש הרביעי יהיה על דיני עבודה וזכויות סוציאליות. החמישי - על איך להיות "עורך הדין של עצמך".

 

בסופו של דבר, נראה שהצלחת המפגשים נובעת דווקא מכך שסטודנטים מעבירים אותם. ג'ורג'י מדווח שכל הצדדים מרוויחים. "כשנותנים למישהו הזדמנות מגלים דברים שלא חלמת עליהם. זה פשוט מדבק. סטודנט שרואה מישהו אחר שמדבר באותה שפה כמותו ומצליח להעביר מסר, ישר מתחיל לחשוב 'גם אני יכול לעשות את זה'. מלבד לשתף ידע זאת דרך מדהימה ליצור קשרים בין אנשים".

 

התחברתם לרעיון? תפתחו יומנים: המפגש הבא של "תכל'ס - שיתוף ידע פרקטי" יתקיים ב - 1 לדצמבר, באוניברסיטת תל אביב.

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה