חוזרים ללימודים: פותחים שנה, פותחים ת'ראש

23/10/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,325 צפיות)

אחרי כל החופשים, הארוחות, הבילויים והפקקים עם ישראל מתחיל לחזור לשגרה. מעבר לעובדה שחגי תשרי מותירים את רובנו עם שניים או שלושה קילו עודפים, נראה שיש דבר מה משותף נוסף באופן שבו השנה החדשה משפיעה עלינו - היא גורמת לאנשים לקחת צעד אחורה, להסתכל על הדרך שעשו ולהציב מטרות בנוגע למקום שאליו הם רוצים להגיע.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


שנה חדשה, מחשבות חדשות

 

אחרי החגים

 

הימים האחרונים עומדים בסימן של "אחרי החגים" - באופן מסורתי, זה הזמן ליישם את כל ההחלטות שקיבלנו לשנה החדשה. רק ששבוע או שבועיים אחר כך, כולם מסביב חוזרים לעבודה ולדאגות השוטפות והרבה מאתנו זונחים את ההחלטות היפות שקיבלו. אם התסריט מוכר לכם, יש לנו משהו לומר לכם - בכל הקשור לשחרור מקיבעונות, דווקא לסטודנטים יש סיבה טובה להאמין שהשנה הזאת הולכת להיות אחרת. אחרי הכול, אנחנו נמצאים בשלב בחיים שאמור להיות מוקדש ללמידה...

 

לחשב מסלול מחדש

 

אז מאיפה מביאים רעיונות חדשים? הבעיה הכי גדולה היא שאנשים מנסים בדרך כלל למצוא פתרונות באמצעות התבוננות פנימה, כשבעצם כל פעולת החשיבה שלנו מתבססת על ניסיון העבר. לכן, לא זאת הדרך שתגרום לנו להגיע לתובנות מהפכניות. למרבה המזל, כיום יותר מאי פעם אנחנו חשופים לדרכים מקוריות להתחבר לרעיונות חדשים, בין היתר בזכות התפשטותה של התרבות הדיגיטאלית. צריך רק להתוודע לשפע שסביבנו ולדעת להשתמש בו למטרות טובות.

 

ישנו משפט מפורסם שאומר "אם תמיד תעשה את מה שתמיד עשית, תגיע תמיד רק לאן שהגעת". באותו אופן אפשר לומר שגם אם נמשיך להסתובב כל הזמן עם אותם אנשים נישאר עם אותן מחשבות. האוניברסיטה והמכללה הם מקומות מעולים להכיר אנשים חדשים, הבעיה רק שהם בדרך כלל די דומים לנו. לפעמים זה ללא ספק יתרון. למשל, כשראיינו סטודנטים שהתחתנו בלימודים סיפרה לנו אחת מהמרואיינות שהיא שמחה מאוד להכיר בן זוג שלומד את אותו התחום ושעובר את אותן חוויות כמוה. על רקע זה היה להם קל יחסית למצוא שפה משותפת.

 

לרענן את הפיד

 

זה נשמע מעולה, אבל לפעמים דווקא מישהו שחושב אחרת מאתנו לגמרי יכול לפתוח לנו את הראש. אם נדמה לכם שהחברים בלימודים ובסביבה הקרוב לא באמת מספיק שונים מכם אחד הדברים שאפשר לעשות הוא למצוא שניים או שלושה אנשים ברשתות החברתיות שחיים אחרת לגמרי מכם ולהתחיל לעקוב אחריהם.

 

במילים אחרות, אם אתם לא יכולים להכניס אנשים כאלה לחיים באופן ממשי הכניסו אותם באופן וירטואלי, לפחות בשלב ראשון. אחרי הכול, הפייסבוק והמוח שלנו עובדים בערך באותו אופן - זרם תמידי של תכנים שקופץ לנו מול העיניים וממשיך לדרכו. אז למה לא לקחת יוזמה ולנתב קצת את הזרם? ואם בפייסבוק כמשל לחיים עסקינן, זה הזמן לציין שדברים שלא באים לנו טוב בפיד צריך לדעת להעיף.

 

לאמץ עוד מודלים לחיקוי

 

מלאלה יוספזאי, נערה בת 17, קיבלה לא מזמן פרס נובל לשלום והפכה לזוכה הצעירה ביותר בפרס אי פעם. כשנשאלה מאיפה היה לה אומץ לצאת נגד הטאליבן ולהיאבק על דיכוי של ילדים באופן שכמעט עלה לה בחייה, סיפרה שכילדה קראה בפאקיסטן לא היו לה הרבה ספרים, אבל אחד מהם היה הביוגרפיה של מרטין לותר קינג - ספר שגרם לה להבין מה מהפכן יכול להשיג.

 

אף פעם אי אפשר לדעת איזו יצירת אמנות, איזו שיחה משמעותית עם חבר או איזה אירוע שניקלע אליו יביאו לפתחנו את הרעיון הגדול הבא. גם אם לא לכולם מתאים להתחיל לקרוא ביוגרפיות נראה שכן חשוב לזכור שיש לנו המון בחירה באשר למודלים לחיקוי שאנחנו בוחרים. זה אולי פחות נוח מאשר להאשים את ההורים בכל מה שלא הולך טוב בחיים שלנו, אבל הרבה יותר יעיל.

 

להיות סטודנט חופשי

 

ב -2011 קבעה המועצה להשכלה גבוהה כי היא רואה חשיבות רבה בעיצוב דמותו של בוגר האוניברסיטה כאדם משכיל שמתמצא בתחומי ידע שונים מעבר לתחום אותו בחר ללמוד. בהמשך לכך, התחילו האוניברסיטאות לשלב בתכניות הלימוד שלנו קורסי העשרה מתחומי לימוד אחרים. באוניברסיטת תל אביב, למשל, קוראים לרפורמה הזאת "כלים שלובים". במסגרתה, סטודנטים במקצועות ההומאניים מחויבים לקחת שני קורסים מדעיים ולהיפך. אבל היי, אנחנו לא באמת צריכים לחכות שיכריחו אותנו כדי ללמוד משהו שונה מהחוג שנרשמנו אליו.

 

אם בחרתם ללמוד מדעי המחשב כדי להרוויח טוב אחר כך אבל התשוקה האמתית שלכם היא קולנוע, אם בחרתם בלימודי אומנות כדי ללכת אחרי הלב אבל הייתם ממש שמחים להבין קצת במימון - יאללה, לכו על זה. הכניסו קורס אחד למערכת שלכם, רק אחד, שאתם לא אמורים ללמוד ולא צריכים להיבחן בו. בואו כי מעניין אתכם. זאת חוויה אחרת לגמרי.

 

להחליף עבודה, למצוא ייעוד

 

נכון שאם עושים חישוב לפי שעה לפעמים ההחלטה הכי הגיונית היא לסחוב עוד שנה במלצרות. אבל אולי זה הזמן להתנסות בדברים אחרים שיתנו לנו מושג טוב יותר לגבי היכולות שלנו, הרצונות שלנו ואולי גם יפתחו כיוונים חדשים שלא חשבנו עליהם. 
מיכל (25) ניסתה במשך שנתיים להתקבל לתואר שני בפסיכולוגיה וניגשה שלוש פעמים למבחן המתא"ם (מבחן קבלה לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה). פעם אחר פעם היא הקדישה חודשים ללמידה, בזבזה ימים שלמים על תרגילים בסטטיסטיקה - ולא קיבלה ציון שמאפשר לה להגיש מועמדות למגמה הקלינית הנכספת.

 

"המזל היה שבאיזשהו שלב התגלגלתי לעבוד כסייעת לילד עם אוטיזם", היא מספרת. עבורה, העבודה שאמורה הייתה להיות זמנית גרמה לה להבין משהו חשוב ומהותי. "אחרי כמה חודשים של עבודה עם הילד הבנתי שני דברים חשובים. הראשון, הוא שיש לי המון מה לתת בתחום של חינוך וזה ממלא אותי וגורם לי אושר. השני היה, שהייתי כל כך מקובעת על החותמת היוקרתית של קבלה לתואר שני בפסיכולוגיה שכבר שכחתי למה אני עושה את זה ופתאום הבנתי שאני לא חייבת". השבוע, בהתרגשות ובשמחה, היא מתחילה תואר שני בחינוך מיוחד.

 

בתור סטודנטים, יש לנו חופש לעזוב עבודה שאנחנו לא באמת רוצים, לאפשר לעצמנו להתנסות, לקחת סיכונים. שינויים הם לא תמיד קלים אבל עדיף שנעשה את זה עכשיו מאשר אחר כך, כשהכול נהיה יותר קשה. שנה חדשה היא הזדמנות נהדרת לאמץ כמה רעיונות חדשים, לפתוח את הראש, לשנות קצת גישה. שנה אקדמית טובה שתהיה לנו.

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה