ליל המדענים 2014 - מה צפוי לנו באוניברסיטאות ברחבי הארץ?

15/9/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,131 צפיות)

ליל המדענים הוא אירוע שקורה רק פעם בשנה. במהלכו, כל החוקרים, המדענים והפרופסורים המצליחים ביותר בארץ יורדים אל העם ומשעשעים את ילדי ישראל בתקווה שגם הם, לכשיגדלו, יביאו לנו נחת. על פי הפרסומים של האוניברסיטאות השונות, הולך להיות שמח ונראה שגם הילדים הגדולים יותר יוכלו למצוא לפחות הרצאה אחת שתעניין אותם במיוחד. מערכת לימודים בישראל מהמרת - איפה הכי כדאי להעביר את הערב?

 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


ליל המדענים 2014

 

מפריחים בועות סבון ממגדל השן

 

ליל המדענים הוא הפנינג שנתי המתקיים בכל האוניברסיטאות בארץ מזה מספר שנים. האירוע נערך בחסות משותפת של משרד המדע ושל האיחוד האירופי ומטרתו העיקרית היא לחשוף את הפעילות האקדמית, הנעשית בימים כתיקונם בעומקי מעבדות במחקר ובמרומי מגדל השן, לכלל הציבור. השנה יתמקד ליל המדענים - או בשמו השני והחביב "חכמים (גם) בלילה" - בעולם המים ובמדעי הים.

 

לפי הפרסומים, בכל אוניברסיטה בה תבחרו לקחת חלק באירוע מצפה לכם ערב שופע פעילות מגוונת ומלהיבה הכוללת בין היתר הרצאות, סיורים, מפגשים עם מדענים, ניסוי ארצי בחכמת ההמונים ותערוכות לכל הגילאים. כמה מההפעלות המתוכננות לילדים ממש עשו לנו חשק לחזור לגיל הגן , כמו סדנה להכנת גלידה, קיר גרפיטי, סדנת קרח יבש, מופעי קסמים, בריכות כדורים, הפרחת בועות סבון ענקיות ומיני אטרקציות הקשורות פחות או יותר למחזור המים בטבע. לילדים הגדולים יותר (אנחנו!) מבטיחים סיורים מדעיים, הרצאות מרתקות ומפגשי אחד על אחד עם מרצים מובילים.

 

למרבה הצער, הרבה מהפעילויות חופפות בזמנים, כך שלא תוכלו להשתתף בכולן. כדי להקל עליכם במעט את ההתלבטות, הנה הבחירות של מערכת לימודים בישראל להרצאות עליהן החלטנו להמר בכל אחת מהאוניברסיטאות:

 

אוניברסיטת חיפה

 

ככלל, כל התחום של לימודי מים מפותח מאוד בצפונית שבאוניברסיטאות ארצנו, כך שליל המדענים צפוי להיות שם הומה במיוחד. בין היתר תוכלו למצוא כאן תערוכות צילום שונות המתמקדות בענפי ספורט ימי שונים, בצילומי כרישים ודולפינים, בשיטות מתקדמות לצילום תת ימי והמרתקת שבהן, לפחות במבט ראשון – תערוכה ששמה "הידעת?" הנושאת את כותרת המשנה המסקרנת - "כל מה שרציתם לדעת והתביישתם לשאול".

 

במקביל מתנהלת כל הערב פעילות מדעית בשתי זירות, אחת של מחקרים ומיצגים ושנייה של הרצאות. בגזרת המיצגים תוכלו לראות למשל מרצה לסיעוד ומומחית להתפתחות מערכת העצבים המסייעת לתינוקות בסיכון באמצעות פעילות ייחודית במים וכן לקחת חלק במחקר על שושנות ים, להתנסות בשימוש באמצעים משוכללים לביצוע מחקר תת ימי ולתצפת על מדוזות ועל קיפודי ים. במקביל מתקיימות הרצאות בנושאים כמו – ניווט ימי באמצעות גרמי השמיים; עדויות היסטוריות לקיום של צונאמי בים בחופי ישראל; שימושים במזרקים מיקרוסקופיים הפזורים על גופן של מדוזות בעולם הרפואה; ועוד.

 

אוניברסיטת אריאל

 

במסדרונות הצעירה שבאוניברסיטאות ארצנו השמחה השנה גדולה במיוחד - זאת הפעם הראשונה שהיא מצטרפת לאחיותיה הגדולות ולוקחת חלק במהומה הכללית. לאחר מיני סערה שהתעוררה בעקבות פרסום הכוונה לנתח עכברים במסגרת אחת ההרצאות, האוניברסיטה התעשתה, שינתה את התכנייה וכעת ההכנות לערב הגדול ממשיכות כסדרן.

 

אז מה מחכה לכם ביום חמישי באריאל? במקביל לסיורים מודרכים במעבדות הקמפוס ושלל פעילויות חווייתיות לילדים ולנוער, תוכלו להתרווח באולמות של בבניין 8 ולהחכים במספר נושאים מרתקים. הבחירות שלנו: הרצאה על סמים, הנאות וסיכונים בטיולי תרמילאים מפיה של דוקטור לקרימינולוגיה; שיחה על תרופות חדשניות בהתאמה אישית למשתמש; הרצאה על תופעת "הרעלת המים" המביאה ספורטאים וחיילים לסכנת חיים; וכמובן, הרצאתו של הדוקטור לרובוטיקה אותו ראיינו לפני מספר ימים, שתעסוק בסוגיה - האם רובוטים עתידים להחליף אותנו בקרוב במקומות העבודה.

 

אוניברסיטת בר אילן

 

משתתפיה המופע המרכזי באוניברסיטה זו יזכו לחזות בניסויים בחשמל ובלייזרים, במופע אורות חשמליים, במופע פנטומימה עם להטוטי בועות סבון ובקרקס פיזיקאלי שיועבר על ידי צוות לוליינים.

 

בבניין ללימודי הנדסה תוכלו ליהנות גם מהרצאות מדע לקהל הרחב וגם מ - "קפה מדע" - מפגשי שיחה בין חוקרים לקהל על כוס קפה ועוגה (האחרונה בתשלום). מבין ההרצאות: מחשבות על פיתוח בר - קיימא, שימושים בחכמת ההמונים בעידן הדיגיטאלי, תובנות מדעיות בתורה והתפתחויות בחיפוש אחר תרופה לאלצהיימר.

 

לחילופין, תוכלו לפגוש פרופסור מבית הספר למנהל עסקים שידבר על מערכות חיזוי אוטומטיות; דוקטור מהמחלקה לאופטומטריה שיספר על ראייה מלאכותית ועל פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים להחזיר לעיוורים את כושר הראיה; ודוקטור מהפקולטה למדעי החיים שישוחח אתכם על ההתקדמות במחקר הגנום האנושי.

 

האוניברסיטה העברית

 

הפעילות למבוגרים באוניברסיטה שבבירה מתקיימת בשתי זירות: במתחם האיחוד האירופי ירצו בזה אחר זה הסטודנטים הזוכים במלגות היוקרתיות של ה – ERC לחוקרים מצטיינים. בין נושאי ההרצאות: יצירת שינויים בתוחלת החיים ובתהליך ההזדקנות באמצעות תוצרי חמצן פעילים וניסיונות מחקריים לשלוט על מבנה מולקולות החלבון כדי לטפל באיידס ובסרטן.

 

במקביל ירצו בקמפוס גבעת רם לא פחות מ - 23 חוקרים מובילים מהפקולטות השונות. בין המבטיחים שבהם: דוקטורנט שזכה השנה בפרס ראשון בתחרות בינלאומית שנערכה בסינגפור, שיסביר למה הוא מהנדס חיידקים להגיב בצבעים זוהרים לכל מיני חומרים ; ודוקטור מהמכון למדעי החיים, שידבר על עדויות לכך שלבני אדם ולמדוזות יש אב קדמון משותף.

 

אוניברסיטת תל אביב

 

כאן תכלול הפעילות לילדים נוסף על הדגמות, קסמים, תצוגות והקרנות סרטים גם סיורים בגן הזואולוגי, בגן הבוטני ובמעבדות. לקראת השעה שש מומלץ לתפוס מקום בסביבת הבמה המרכזית, שם יתקיים רצף של הרצאות בנות 15 דקות בסגנון TED המותאמות לקהל הרחב.

 

בין היתר, תוכלו לקחת חלק גם בהקרנה חגיגית של פרויקט קולנועי מיוחד, במסגרתו עשרה בימאים ישראלים ופלסטינים נענו לאתגר ליצור סרט קצר עלילתי או דוקומנטרי בנושא מים. הקרנת הסרטים תלווה בפאנל מומחים מתחומים שונים שיידונו ביצירות. אם תעדיפו להיכנס לאחד מהאולמות תוכלו לשמוע הרצאות על: התמודדות עם בעיית המדוזות העולמית; פתרונות להאצה בתמותת הדגיגים; המודל הכלכלי של חטיפת אנשים למטרות רווח על ידי פיראטים; מחקרים על ספינות טרופות; ועוד.

 

אוניברסיטת בן גוריון

 

באוניברסיטה הדרומית מוציאים את ליל המדענים לעיר ומקיימים הרצאות לא רק בקמפוס אלא גם בשלל פאבים ובתי קפה ברחבי באר שבע. אטרקציה ייחודית נוספת - שידור לכל המשפחה ממטה נאס"א שיועבר בשידור חי על מסך ענק. ההרצאות המתכוננות תעסוקנה בנושאים כמו התכווצות אוכלוסיית העולם; מכונת זמן ביוגיאוכימית; דיון בסוגיה האם יש חיים בעולמות אחרים; ועוד.

 

באותו זמן בבניין מדעי הטבע תוכלו לצפות במיצגים כגון: קבוצת סטודנטים המייצגת את ישראל בתחרות העולמית לביולוגיה סינתטית (אנחנו כתבנו עליהם כבר באוגוסט), שתציג אפשרות לתכנות יצורים חיים; וחוקרים מהמכון לרובוטיקה, שיסבירו על ההתפתחויות הטריות באינטראקציה עם מערכות תבוניות. הרצאה נוספת תעסוק בנושא שהפך חם בשבועות האחרונים בעקבות אתגר הקרח הוויראלי – התקדמות במחקר ביו-רפואי של מחלת ניוון השרירים ALS.

 

ליל המדענים, יום חמישי 18.9, 16:00 – 23:00 באוניברסיטאות ברחבי הארץ. הכניסה חינם. שימו לב - חלק מהאירועים מצריכים הרשמה מראש!
 

יש לכם משהו מעניין לספר לנו? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה