עצמאית בשטח: על החיים אחרי 5 שנים של לימודי ארכיטקטורה

1/9/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (9,749 צפיות)

החלום של טניה אברמזון (26) היה מאז ומתמיד לעסוק בעיצוב אבל תוך כדי הלימודים לתואר ראשון באדריכלות היא הבינה שלהיות סטאז'רית במשרד זה לא ממש בשבילה. שנה אחרי שסיימה ללמוד, היא בעלת עסק משלה לעיצוב פנים והרבה חלומות לעתיד. שאלנו אותה מאיפה מתחילים ואם כדאי יותר להיות עצמאים או שכירים. קראו מה היא סיפרה לנו... 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


לבנות קריירה: החיים אחרי תואר ראשון באדריכלות

 

עצמאית בשטח 

 

תואר ראשון בארכיטקטורה הוא משאת נפשם של צעירים רבים וכל מי שמתעניין בעיצוב יודע שהכניסה למוסדות הלימוד בתחום היא עסק לא פשוט בכלל. לסטודנטים שכן מצליחים להתקבל מחכות חמש שנים של לימודים עיוניים ובעקבותיהן – שלוש שנים של התמחות מעשית במשרדים (סטאז'). לטניה אברמזון (26), שדווקא צלחה בקלילות את המבחנים ללימודי אדריכלות בטכניון, בבצלאל ובאוניברסיטת תל אביב, המסלול הזה לא כל כך התאים. אז היא הקימה עסק משלה.

 

יש לי הכבוד להגשים חלומות 

 

נתחיל מהסוף, מה את עושה בימים אלה?

 

העסק שלי, RE IMAGE, נותן כרגע שלושה סוגי שירותים: הראשון – מפגשי ייעוץ חד - פעמיים שנועדו לאנשים שאין להם יכולת לשכור מעצב לליווי מלא ומעוניינים בהדרכה מקצועית לגבי דרכים לארגן ולעצב מחדש את הבית עם דגש על חסכון בהוצאות; השני - ליווי בסטיילינג ללקוחות שמעוניינים לשדרג את הבית אבל בלי שיפוץ מקיף של כולו, או כאלו שנכנסו לבית משופץ אבל מעוניינים בטאצ' הסופי של האבזור, הסטיילינג וההלבשה; והשלישי - עיצוב פנים ותכנון מהיסוד, בין אם זה בית פרטי או דירה. כל אלו נועדו לעשות עיצוב מחדש למצב הקיים ולאפשר לאנשים להגיע לאווירה הרצויה בחלל המגורים.

 

חשוב לי לציין שכל לקוח, בלי קשר לשירות שהוא מקבל, מוזמן כבר מההתחלה לפנות אלי ולקבל תמיכה מלאה לאורך כל התהליך ורובם עושים את זה אפילו כשהפרוייקט נגמר. תיאום הציפיות המלא והקשר האישי שנוצר מאפיינים מאד את מה שאני עושה ומאפשרים לי להגיע לתוצרים שמותאמים במאה אחוז לרצונות ולטעם של הלקוח. אחרי הכל, אני נכנסת לבית ולחיים האישיים של בני אדם ומשפחות.

 

את יכולה לתת דוגמה לפרויקט מיוחד שעשית?

 

פרויקט מעניין שעשיתי הוא ואן סטופ שופ (one stop shop), שפירושו הוא שהלקוח מעורב רק בשלב הראשוני של התכנון והעיצוב ומרגע שהוא מאשר אני לוקחת פיקוד מלא על התהליך, כולל ניהול השיפוץ, הזמנות מחנויות, קשרים עם ספקים, טיפול בהובלה, ארגון הדירה לכניסת הדיירים וכל פרט שיכול להיות קשור למעבר לדירה מעוצבת. הלקוח מגיע בסוף ורואה את מה שהוא אישר על בסיס הדמיות קם לתחייה עד הפרט האחרון. זה תהליך שדורש אמון ואינו מתאים לכל אחד, הרוב רוצים להיות שותפים. אבל במקרה ההוא, זה היה החלום של הלקוחות והיה לי הכבוד להגשים אותו.

 

שוק העבודה הוא מגרש משחקים שונה 

 

את עוסקת בעיצוב פנים אבל בעצם למדת ארכיטקטורה, איך זה קרה?

 

למדתי באוניברסיטת תל אביב אבל בגדול לא הרגשתי נוח עם המסגרת של הלימודים. בשבילי באופן אישי כנראה לא היה מתאים ללמוד ארכיטקטורה ועיצוב באקדמיה. הרגשתי את זה כבר בשנה השנייה. מאז שהשתחררתי מהצבא רציתי לעשות בפועל עיצוב ולא להתמקד יותר מדי בתיאוריה. הלימודים בהחלט מרחיבים את הדעת, אבל אם אתה בן אדם שאוהב להתפתח אתה יכול לקרוא על הכול בספרים, ללכת להרצאות, לאימונים – את כל אלה חזרתי לעשות עכשיו, אחרי הלימודים.

 

 

זה לא סוד שאין קשר ישיר בין הלימודים לפרקטיקה. המרצים אומרים שהם מלמדים אותך לחשוב בדרך מסוימת וזה נכון - לא הייתי רוצה לעסוק בעיצוב אחרי לימוד של תחום אחר שהוא לא אדריכלות. כך שהלימודים כן תורמים להתעסקות ממקום מודע יותר ומקצועי ברמה התכנונית ומבחינת התפיסה של חלל, חומר וקומפוזיציה. עם זאת, הלימודים הם רק רמה אחת, השוק הוא מגרש משחקים מאד שונה...

 

מה באמת קורה כשיוצאים לשוק?

 

לא פשוט לאדריכל צעיר, גם אחרי סטאז', להיות עצמאי. יש מעט מאוד אדריכלים עצמאיים צעירים באמת בארץ. בימינו אדריכל צעיר נחשב בן ארבעים. הסטאז' שואב אותך לעבודה במשרדים, יש סוג של מונופול של אדריכלים ותיקים שזוכים בכל התחרויות והפרויקטים השווים. גם מצד המתכננים וגם מצד הרשויות מערימים קשיים על צעירים שמנסים להיות עצמאיים בגיל מוקדם.

 

אז מה עושים אחרי שמסיימים ללמוד?

 

הרצון שלי בהתחלה היה לעצב עסקים כי לפני כן עבדתי במשרד לתכנון ערים בתחום של פיתוח כלכלי וזה התחבר לי, כי עיצוב הרי מאוד קשור להצלחה כלכלית. הדבר הראשון בו לקוח נתקל כשהוא נכנס לעסק זו הדרך בה הוא רואה אותו, חווה אותו, נע בו. החלטתי שאני ממש הולכת ברחוב ומחפשת את העבודה הראשונה שלי ותוך כדי חקרתי את השוק. ככה מצאתי את הפרויקט הראשון שעשיתי, שהיה קליניקה לרפואה פרטית. באתי אליהם עם הצעה, הם הסכימו והלכנו על זה. היו כל מיני בעיות בדרך אבל זאת הייתה נקודת הפתיחה הראשונה.

 

הדרך למצוא לקוח: לתת לו ערך בחינם

 

ואחר כך ההצעות כבר זרמו?

 

היו עוד כמה עסקים שייעצתי להם ועשיתי להם הדמיות. פתאום נפלה הזדמנות לעצב דירה של חמישה חדרים. התחלתי לפרסם יותר באינטרנט ולהיות פעילה. אחר כך נבחרתי לעצב עוד דירה ופשוט התאהבתי בתחום של עיצוב פנים למגורים. עיצוב לעסקים זה תחום הרבה יותר קשה בימינו, בגלל המצב של העסקים הקטנים בארץ. לדעתי אין עדיין מספיק מודעות, לפחות לא בעסק ממוצע. כשקונים דירה יש יותר מודעות לעיצוב, לא חסרים אנשים שפשוט יודעים שהם יישכרו את שירותיה של מעצבת פנים, לכן זה יותר נגיש. הייתה לי עוד התנסות עם עיצוב עסק, סטודיו לפילטיס בגבעתיים, אבל בגדול התעסקתי מאז בעיקר במגורים. אשמח להזדמנות לעצב עסק בעתיד הקרוב, בעיקר כי לעומת מגורים, בעסק אפשר יותר להעז. זאת המטרה בעיצוב של עסק, ליצור נראות ולמשוך לקוחות.

 

הזכרת קודם את הפעילות באינטרנט, עד כמה זה חשוב לדעת לעבוד נכון ברשתות חברתיות?

 

רוב הפניות מגיעות מפה לאוזן, אבל כדי להתחיל ולהמשיך צריך גם להיות נוכח באינטרנט. אני מאמינה שמבחינה עסקית הדרך הכי טובה למצוא לקוח היא לתת לו ערך בחינם. אם זה מאמר, טיפים בפייסבוק, עזרה בפורומים... זאת הדרך הכי טובה להראות את הערך שלך, אי אפשר כל הזמן למכור ולהציע שירותים בכסף. כשאתה מאפשר ללקוח לקבל טעימות מהדברים הטובים שאתה יכול לתת לו, הוא יזכור אותך גם אם לא ייעזר מידית בשירותים שלך. קרה שאנשים השתמשו בטיפים שלי ואחרי חצי שנה התקשרו. בימינו אם אתה לא קיים באינטרנט אתה לא ממש קיים. כשאתה חדש בשוק זה מאוד עוזר.

 

להיות מיוחד גם בשוק מוצף

 

את מתחרה בשוק מאוד רווי של מעצבי פנים, זה לא קשה?

 

עובדתית זה נכון וזה המצב כמעט בכל תחום היום של בעלי תעודות כאלה ואחרות. קודם כל, העובדה שאני בוגרת לימודי אדריכלות עוזרת לא מעט. מעבר לכך, אם אתה בא מנקודת מבט שיש שפע, שאפשר לעשות כל דבר במיליון דרכים ויש המון סוגי לקוחות שמחפשים דברים מאוד שונים, אז כל אחד יכול למצוא את הנישה שלו גם בשוק שנראה רווי. אפילו אופן ההתקשרות עם הלקוח כבר הופך את העסק לסוג של נישה. עצם העובדה שאני זמינה כמעט עשרים וארבע שבע היא חלק מהמיתוג שלי כמישהי שעושה מה שאני קוראת לו "inclusive design" – חווית עיצוב מא' ועד ת' שבה הלקוח מקבל שירות מאד איכותי, אישי ומותאם. הגישה הזאת יוצרת עבורי לא מעט הזדמנויות. למשל כרגע, אני עוסקת בעיצוב דירת נופש להשקעה עבור דיירים שנמצאים בחו"ל. הם יודעים שהיחס והמקצועיות שיקבלו הם בדיוק מה שהם חיפשו, inclusive - כולל הכל, וזו כבר נישה.

 

יש דרך להיות מיוחד גם כשהשוק מוצף. ככל שהפרויקטים ירבו יהיה לי בטח גם קל יותר להראות את הקו העיצובי האישי שלי בעיצוב – כרגע אני אוהבת להתנסות בסגנונות שונים מישראלי - כפרי, דרך קצת וינטאג' ועד מודרני - יוקרתי.

 

מה היית ממליצה לסטודנטים ששוקלים להתחיל עסק עצמאי?

 

לכו על זה. תמיד אפשר להיות שכיר. יותר קשה להיות קודם שכיר ואחר כך עצמאי. הרבה אומרים "אני אתחיל להיות שכיר ותוך כדי אעשה דברים מהצד". אבל אחרי 12 שעות עבודה ביום זה כנראה לא יקרה. הייתי ממליצה לסטודנטים לומר לעצמם – אפשר לעשות את הסטאז' עוד חצי שנה ופשוט לנסות. אני תכננתי את היציאה לעצמאות תוך כדי הלימודים וחסכתי לקראתה שנה וחצי. אם רוצים מספיק חזק בסוף משהו יוצא מזה. יכול להיות שזה לא מתאים לכל אחד, אז מקסימום בסוף חוזרים להיות שכירים. העיקר שבסוף תעשו מה שאתם אוהבים ותהיו במקום שעושה לכם טוב.

 

רוצים לשתף אותנו בסיפור שלכם? - שלחו לנו הודעה