מה חושבים מרצים בכירים על הגראס? – מחקר קנאביס בישראל

30/6/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (4,195 צפיות)

בעיתונות פורסמה היום הידיעה על החלטת הכנסת לאשר מתן קנאביס רפואי במקרים של פוסט טראומה. הוועדה שהייתה צריכה להכריע בעניין חיכתה להמלצת הפסיכיאטרים, אך למעשה כבר 30 שנה שלחוקרים בישראל יש בעיקר דברים טובים להגיד על הצמח השנוי במחלוקת. בכתבה שלפניכם תוכלו לקרוא על הגילויים המשמעותיים של מחקר הקנאביס בישראל.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


רוב החוקרים מצביעים על יתרונות החשיש

 

זה לא סוד שבשנים האחרונות חולי סרטן וחולים קשים אחרים מקבלים מהרופאים שלהם חשיש, או בשם הרשמי יותר – קנביס רפואי. התרופה המופקת מהעשב הירוק מקלה על הכאב, עוזרת במקרים של חוסר תיאבון ותת משקל, פותרת נדודי שינה ומסייעת להתמודדות עם סימפטומים נוספים מהם סובלים המטופלים.

 

ואולם יותר ויותר חוקרים מגלים, כי לחשיש עשויים להיות יתרונות גם מחוץ למרפאות הכאב. בעקבות המדענים גם המחוקקים מתחילים להתייחס יותר בכבוד לצמח הפלאי. היום אישרו בכנסת את זכאותם של אנשים הסובלים מפוסט טראומה, לקבלת התרופה המעוררת מחלוקות כה רבות בציבור. הנה אוסף של כמה מן הסקופים המדעיים האחרונים על אודות המריחואנה.

 

החלוץ הירוק - פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית

 

הכירו את האדם הראשון בעולם שהצליח לבודד, יחד עם עמיתיו במכון ויצמן, את המרכיב הפעיל של הגראס, ה - THC. על הרכיב הזה דיברו, מדברים ויוסיפו לדבר כנראה עוד שנים רבות בכל האוניברסיטאות. בסוף שנות ה – 80 אף גילה הפרופסור, המגיע מתחום לימודי הרוקחות, קבוצה של קולטנים המופיעים בגוף האדם רק כאשר קיימת בעיה, ותפקידם להגן על מערכות הגוף השונות – העצמות, מערכת העצבים, הרחם, הלב והמעיים. קנאביס מעורר את הפעילות של הקולטנים המגינים האלה, ומכאן הכיוון די ברור.

 

הסגולה המדהימה של הצמח התגלתה קודם אצל ילדה חולת אפילספיה. כבר לפני שלושה עשורים הצליח פרופ' משולם להוכיח במחקר שערך עם מדענים נוספים, שהקנאביס עשוי להקל על אנשים הסובלים מהתקפי אפילפסיה. התרופה שרקח מהצמח עבור הילדה החולה, העלימה כמעט לחלוטין את הפרכוסים שכל כך הקשו על חייה. על גילוייו המדעיים זכה פרופ' משולם בפרס ישראל.

 

דר' שרון ענבי גופר מאוניברסיטת אריאל: תרופה לסרטן ולסכיזופרניה?

 

דר' ענבי גופר הולכת באותו השביל שפילס פרופ' משולם לכל מי שבאים אחריו. במסגרת חיפושיה אחר תרופות חדשות למחלת הסרטן, היא חוקרת את ההשפעה של ה – THC על קולטנים מסוג אחר, אלה המתרכזים על תאים סרטניים. תוצאות המחקר שלה מעידות על חומרים מסוימים הקיימים בקנביס שעשויים לדחות את הופעת הקולטנים האלה, ולמעשה לרפא סרטן. מחקר נוסף שערכה דר' ענבי גופר, גורם לה לחשוב שחומרים מסוימים בחשיש עשויים גם לטפל בסכיזופרניה.

 

פרופ' סרנה מאוניברסיטת תל אביב: טיפת קנאביס למוח וללב

 

המחקר של פרופ' סרנה אמנם לא יעזור לכם לקדם את המעמד של הסיגריה הירוקה בוויכוח עם חברים, אך בכל זאת יש בו גילוי רפואי משמעותי. פרופ' סרנה, המגיע מתחום הרפואה, מצא כי תמצית של הרכיב הפסיכו אקטיבי שבגראס, אם ניתנת במינון נמוך (פחות מאלפית מן הכמות הכלולה בסיגריה), יכולה למנוע התפתחות של נזק מוחי.

 

פגיעה בתפקודים קוגניטיביים שונים כמו זיכרון ולמידה, עלולים להיגרם, למשל, לאנשים שעברו התקף לב או שלקחו סמים קשים. מסתבר שמינון מזערי של THC מונע מוות ומעודד גדילה של תאי מוח. מנגנון התגובה של הגוף למינון הנמוך מזכיר במידה רבה קבלת חיסון. המוח מפעיל אמצעי הגנה מול חומר שהוא מזהה כמסוכן, ובאותה הזדמנות הוא גם מייצר התנגדות לפגיעה המוחית שעלולה הייתה להיווצר, למשל כתוצאה מהתקף לב. אך כאן לא נעצרת התגלית של המדענים, שערכו את המחקר במרכז הרפואי רבין. מסתבר שהקנאביס עשוי גם למנוע את התקפי הלב עצמם!


דר' אירית עקירב מאוניברסיטת חיפה: מריחואנה לטיפול בפוסט טראומה

 

המחקר שכנראה היטה את הכף לטובת החשיש בדיוני הכנסת אחרונים היה המחקר של דר' עקירב ותלמידתה, אתי גנון אלעזר, מאוניברסיטת חיפה. החוקרות מן החוג ללימודי פסיכולוגיה מצאו שהקנאביס, אם ניתן למטופלים תוך זמן קצר לאחר האירוע הטראומתי, מונע את הופעתם של תסמיני פוסט טראומה, אך אינו מסייע להורדת החרדה עצמה.

 

מי שמכיר תופעות של פוסט טראומה מבין עד כמה מרעיש הגילוי של שתי החוקרות, וגם עד כמה חשובה ההחלטה שעברה היום בכנסת. מדובר בהכרעה שיכולה להשפיע על איך שייראו חייהם של אנשים העוברים מקרים קשים, כמו אונס או פיגוע. קבלת המרשם בזמן תציל אותם מתסמינים שעלולים להטריד אותם לאורך כל החיים, כמו – מחשבות טורדניות, קשיי ריכוז, עצבנות והתפרצויות, נדודי שינה, אובדן חשק מיני ועוד.

 

ולבסוף, המסתייגים: חשש להופעת פסיכוזות אצל מטופלים

 

היתרונות עצומים, ומוכחים מדעית, ועדיין יש התנגדויות מצד חוקרים מסוימים. אלה המתעקשים לקלקל את המסיבה אולי עושים זאת מתוך תחושת אחריות חברתית. ההתנגדות העיקרית מבוססת על הטענה, שבמקרים מסוימים הצמח עלול לגרום להתפרצות של מחלות נפש. זה בהחלט סיכון משמעותי, אך אולי יש טעם למצוא מדדי אבחון מתאימים כדי לבודד את מקרי הסיכון, על מנת ליהנות מן התועלת הכללית שניתן להפיק.

 

יש לכם משהו מעניין לספר לנו? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה