קירוב בין סטודנטים דתיים לחילוניים

אם חשקה נפשכם להבין את ’הצד השני’ היהודי - פותח בפניכם ’הסטודנט סנטר’ צוהר אל עולם ’האמת’. בתמורה לשני מפגשים שבועיים ושיחות נפש, תוכלו לזכות בעושר רוחני קל ובמילגה של 300 דולר. גם כתבתנו היתה והתרשמה.

אהבת? שתף ב:


קירוב בין סטודנטים דתיים לחילוניים
 

גם לי, כמו לרבים, יוצא לשקוע במחשבות תכלית. תכלית חיי, גורל, כוח עליון, זכות בחירה וכיוצא בזאת.

התחנכתי חינוך חילוני למהדרין. את החגים בביתי ציינו בלי ציווין דתי מיוחד. חופשות החגים נוצלו לשם נופש בבית מלון, פיקניקים, סרטים קניון, בילויים... אבל שאלות היו למכביר. כבר בבית הספר היסודי שאלנו. המורה טענה שיש אלוהים ואנחנו אז חשבנו שהמורה יודעת הכול והאמנו. יותר מאוחר, כבר ידענו לשאול את השאלות הנכונות והדעות התגבשו. הרהורים שונים פוקדים אותי עד היום אודות קיומו של כוח עליון - אלוהים, אם תרצו. האם אלוהים ברא אותנו? האם האדם המציא את אלוהים?

אחר-כך למדתי, שעבור אנשים רבים, התשובות היו הרבה יותר ברורות. אבל מי הם האנשים הללו? דוסים נראו לי מוזרים, מעין אנשים המשפילים מבט כשהם נתקלים בי באוטובוס, לבושים שחורים, שחלפו למולי מבעד לחלון המכונית כשנסענו דרך בני ברק כדי לקצר. אחר כך הם הפכו לאנשים בעלי פנים והיום אפשר אף לדבר עם חלקם. ומאז, העולם החרדי, ובעיקר האנשים שומרי המצוות, מרתקים אותי.

עם השנים, שאלתי וגיבשתי דעה על אלוהים, אך המחשבות לא מפסיקות. היום הן שינו קצת כיוון. מטריד אותי מה מניע את הדתיים ללכת בדרכי התשובה, מה מושך לעסוק במצוות בכזו אדיקות, כיצד הלך מחשבתם שונה משלי ובעיקר מהו שורש ההפרדה? מהם הדברים המבדילים בינינו? וכיצד נחייה ביחד למרות הפער, אם זה בכלל אפשרי.

מכון גמילה יוקרתי

יש מישהו אחד, די מוכר, לו תמיד פתרונות לשאלות מסוג אלה. הוא היה כבר בצד ’שלנו’ ועכשיו (כבר מזמן) הוא בצד השני. עמוק בפנים. בשבוע שעבר הוא הגיע להרצות בפני סטודנטים במרכז הסטודנטים בהר הצופים, ה-’סטודנט סנטר’.

מי הגיע, אתם שואלים? כמובן, אורי זוהר.

אורי זוהר... מה נותר כבר להגיד על האיש? האדם שחטא באלף חטאים, התנסה בדברים שחלק מאיתנו רק חולמים לעשותם. הוא יצר סרטים, הפלה נשים, צעק והרגיז כל כך הרבה אנשים ועכשיו... עכשיו עומד הוא לפנינו: דתי, מבוגר, זקן עבות מסתיר את רוב פניו, יושב ומרצה לנו על תכלית החיים.

משנתו של הרב אורי זוהר נוטה לשכנע את המשוכנעים. כל אדם אחר יושב בהרצאה, מקשיב ומדמיין בעיני רוחו את אורי מ-"מציצים". כשאורי זוהר מדבר על ענווה, זה קצת נשמע מגוחך. כשהוא ממשיך ומדבר על ’ואהבת לרעך כמוך’, הוא מטיף: "גם אם האדם שמולך מעצבן, שמן, מכוער ונוטף כולו זיעה, תאהב אותו כמו את עצמך", הוא אומר. זהו דימוי מאוד ציורי מצד הרב, אבל, מה לעשות, לא ’קניתי’. משהו בהתנשאות שלו ובדרך ציורו את הדברים מקשה עלי להאמין, כי אורי הציני הפך להיות כזה פילנתרופ. הוא ממשיך ומספר לנו על אהבתו לאשתו שדעכה עם השנים אך התחזקה בזמן שחזר בתשובה והיום הוא אוהב אותה יותר מבעבר, אחר כך הוא מעיד על עצמו כמי שהתנסה בכל סוגי הסמים וחגג בכל המסיבות בעיר (ועם כל הבחורות בעיר) והדת גרמה לו להבין שהכול הוא "הבל הבלים". לזה כבר קל יותר להאמין, אך בדברים אלו גורם לנו זוהר לחשוב על הדת כמכון גמילה יוקרתי פלוס סדנת זוגיות למבקשים.

הסטודנט-סנטר: גשר בין דתיים לחילונים

אבל רגע, נעצור קצת. לפני שנמשיך, כמה מלים על ה-’סטודנט סנטר’, ברשותכם. המקום נפתח לראשונה לפני כ-10 שנים במטרה לספק מקום חם ו-’יהודי’ לסטודנטים יהודיים מחו"ל שבאו ללמוד באוניברסיטה העברית. המקום סיפק להם מיני עיסוקים לפנאי, כמו חדר ביליארד וחדר טלוויזיה, גיבוש חברתי בערבי הרצאות, מסיבות וטיולים ומקום בו הם גם קיבלו זיקה ליהדות ולבית, אותו השאירו מאחור, באמצעות ארוחות שבת גדולות ומקום שבו אפשר לכבס בגדים בזול.

עם השנים ועם פרוץ האינתיפאדה, הטרור והפיגועים, החל מספר הפוקדים את ה-"סטודנט סנטר" הולך ויורד. כך, כצעד נואש כמעט, נפתח המקום לפני 3 שנים גם לשימושם של סטודנטים ישראלים. מאז ועד היום פוקדים את ה-"סטודנט" בכל ערב סטודנטים רבים, ותמיד אפשר למצוא שם פרטנר למשחק ביליארד ואוכל חם (בעיקר פיצות המוזמנות על חשבון המקום). בסמסטר האחרון נפתח פרוייקט חדש במקום והוא לימודי יהדות לסטודנטים תמורת מלגה צנועה של כ-300$ לסמסטר. יעקב, מנהל המקום, מסביר את חשיבות הפרוייקט. "סטודנטים כיום סובלים מהמצב הכלכלי הקשה ואני רוצה לסייע להם. באמצעות הפרוייקט הם מקבלים מלגה וגם נחשפים ללימוד תכנים של היהדות", הוא אומר. "בנוסף, הפרויקט מהווה גישור בין דתיים לחילונים".

צוהר לעולם אחר

במשך פעמיים בשבוע מתייצבים הסטודנטים ב-"סטודנט סנטר" וזוכים לשמוע הרצאות משני סוגים. פעם אחת הם מגיעים בשעות הערב להרצאה כללית אותה מעביר רב, חוזר בתשובה או אנשים שונים הקשורים לעולם הדתי. ופעם אחרת מתבצעת במקום בשעות הבוקר למידה בחברותא: מורה מול קבוצה קטנה של תלמידות או מורה מול תלמידים (למידה נפרדת לנשים וגברים). המורים הם חרדים, ואילו הסטודנטיות או הסטודנטים המשתתפים בדיון, חלק דתיים או מסורתיים, וחלקם חילוניים גמורים. רק לשם הבהרה נסביר, כי הפרויקט לא הוקם למטרת חזרה בתשובה וספק אם מישהו משנה את דרכי חייו בעקבות הרצאות אלו.

לדברי יעקב, הפרוייקט מצליח מאוד וכ-200 סטודנטים וסטודנטיות משתתפים בפרוייקט מדי שנה. המוזמנים להרצות הם לרוב אנשים מוכרים ואיכותיים, אשר מצליחים להעביר ערבים איכותיים במיוחד. בין המרצים, למשל, ניתן למצוא שמות כמו הכתבת סיון רהב, הרב יוסף צבי בן פורת, הרב אורי זוהר ורבים אחרים.

מנסיוני האישי אני יכולה להעיד, כי הפרויקט פותח עבור משתתפים צוהר לעולם אחר. המפגש היומיומי עם אותם ’דוסים’, שהיום אני כבר יודעת לקרוא להם פשוט חרדים (והם יענו), הוא מלמד ומעניין. בשיעורים מפליגות הבנות פעמים רבות לוויכוחים על מצב האישה ביהדות, שירות בצבא, פוליטיקה ושאר ירקות.

אני יפה?

נחזור לרב זוהר...

לפני ההרצאה ביקש מאיתנו יעקב (מנהל הפרויקט) לא לשאול את הרב, לבקשתו, שאלות על עברו. לא שאלנו, אך מידי פעם כשהקשב הופך לרעוע זורק הרב לחלל האוויר את שאלתו הנצחית, "אני יפה?", וקורץ, ומיד הקהל הופך להיות ערני יותר. אולי הכל זה מצלמה נסתרת ואורי הישן יגלגל לעברנו ג’וינט ויתחיל אם איזו צעירונת מהקהל.

אז מה נותר לי לומר, אורי זוהר כאדם חרד, עניו, אוהב אדם ומלא יראה נראה לי קצת תלוש מהמציאות. דתי ומלא יראה- כן, בנוגע לכל השאר, אני לא בטוחה שמישהו - כולל הוא עצמו - קונה את זה. מצד שני, לא אהבתי את אורי זוהר האדם או את סרטיו גם בתקופות שהוא היה חילוני, אז אני היא לא זו שתשפוט. ומצד שלישי, לפני שבועיים התארח בפרויקט ערבי מוסלמי שונא יהודים, שהפך את עורו והפך ליהודי חרדי. ההרצאה שלו, לטעמי, הייתה הרבה יותר אמינה ומשכנעת.

אבל לא נורא. למרות שהרב זוהר לא הרשים אותי יותר מדיי, בשבוע הבא בסטודנט סנטר תהיה הרצאה חדשה, וויכוחים מעניינים ושאלות נוספות. בינתיים, בלי תשובות...

אולי יעניין אותך גם

בעקבות המלחמה, מהן ההחלטות לגבי פתיחת שנת הלימודים האקדמית?

מאת: , 25/10/2023
בעקבות המלחמה, החליטו במל"ג לדחות את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, ובמקביל הכריזו על הקלות וסיוע לסטודנטים משרתי מילואים. לכתבה המלאה >>

מה למדו האנשים ששינו את ההיסטוריה?

מאת: , 5/1/2023
הם ידועים כנשים ואנשים ששינו את פני ההיסטוריה, אבל גם הם היו פעם סטודנטים שניווטו את דרכם בעולם האקדמי והמקצועי. מה למדו מי ששינו את העולם? לכתבה המלאה >>

אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

מאת: , 8/11/2022
אולי לא ידעתם, אבל כמה מההמצאות המהפכניות ביותר בהיסטוריה החלו את דרכן בין כתלי מוסדות אקדמיים. הנה כמה פיתוחים של סטודנטים ששינו את העולם. לכתבה המלאה >>

5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

מאת: , 18/10/2022
מהן הטעויות הכי נפוצות של סטודנטים בזמן הלימודים? למה הן קורות? ואיך אפשר להתמודד איתן וגם לקחת את התובנות האלה הלאה, לחיים שאחרי התואר? הכל על טעויות בזמן הלימודים. לכתבה המלאה >>

מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א`?

מאת: , 13/10/2022
התחלות חדשות הן תמיד מפחידות, והיום הראשון של שנה א' יכול להיות מלחיץ ומלא אי ודאות. עם קצת הכנה מראש, אפשר להגיע מוכנים וגם להצליח. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני היום הראשון בקמפוס. לכתבה המלאה >>

סטודנטים מספרים איך זה ללמוד במכללת ספיר

מאת: , 16/11/2021
סטודנטים מספרים על המכללה האקדמית ספיר - מה הם באמת חושבים על התואר, הקמפוס, המרצים והאווירה אחרי השיעורים? לכתבה המלאה >>


לכל כתבות המגזין
כתבות אחרונות
עדכונים אחרונים באתר
חדשות ועדכונים
עכשיו בפורום
לכל הפורומים
מלגות חדשות
ימים פתוחים