תואר שני במקרא באוניברסיטת חיפה
מוקדם כמאוחר
עיון מעמיק ומדויק בתנ"ך עשוי לחשוף בפנינו שורשים רעיוניים ותרבותיים שנוצרו ורווחו לפני אלפי שנים, אך ממשיכים לעצב את התפישה וההתנהגות של החברה המודרנית במובנים רבים. קריאה נכונה בטקסט הקדום ורווי המשמעות מצריכה חיפוש אחר מקורות מידע נוספים מן הזמן ההוא, והבנה בשפה שכבר לא מדברים בה באותו האופן. באוניברסיטת חיפה מציעה לכם התכנית לתואר שני במקרא לקלף את השכבות המטשטשות ולהגיע לרמה טובה של בהירות ביחס לאחד מן השרידים העתיקים ביותר בעולם.
תכנית הלימודים
תלמידי תואר שני במקרא עוסקים בשני מישורים הנוגעים לחקר הטקסט הקדום והמקודש – במישור הלשוני הפילולוגי ובמישור ההיסטורי. הגלגולים שעברו הכתובים ממועד כתיבתם ועד רגע התקדשותם מהווים מוקד עניין אחד, ובצד זאת קיימת התייחסות מעמיקה לתכנים עצמם ולשינויים שעברו, המקבלים משנה משמעות לאור הגילוי של התהליך ההיסטורי. מתוך החקירה הביקורתית עולות תובנות גם לגבי התרבות של החברות שחיו בזמן העתיק בארץ ישראל ובסביבותיה.
העולם הקדום אינו נשאר הנושא היחיד שמעניין את הסטודנטים, והתכנית פותחת בפניהם גם את הספרות הפרשנית של שלהי העת העתיקה וימי הביניים. התחקות אחר מאפייני הקריאה של בני דורות שונים בתנ"ך עשויה להוביל את הלומדים למסקנות מרתקות באשר לזרעים שהצמיחו את דתות הנצרות והאסלאם.
מתכונת הלימוד
הלימודים נערכים בשתי מסגרות אפשריות – עם תזה או ללא תזה. במסלול תזה המשתתפים מחויבים בקורסי גרמנית על מנת שיוכלו לעיין בספרות המחקרית הרלוונטית, ועליהם לרכוש שליטה באחת מהשפות העתיקות – יוונית, אכדית או מצרית. בנוסף, הם עוברים סדנה טקסטואלית ושני סמינריונים, ונוכחים בסמינר מחלקתי המתפרש על פני שנתיים. במהלך השנה הראשונה הם בוחרים נושא למחקר ומנחה אקדמי, ולאחר מכן עליהם להגיש הצעת מחקר לאישור ועדת החוג. משך התואר במסלול זה הוא שנתיים או שלוש שנים.
במסלול העיוני הסטודנטים נוכחים בשיעורי בחירה ובוחנים סוגיות מקראיות, וכן עוברים סדנה טקסטואלית ושני סמינריונים. באפשרותם לקבל 2 נקודות זכות על סמך השתתפות בפעילויות החוג (לפחות חמש), הכוללות ימי עיון וביקורים באתרים ארכיאולוגיים. בנוסף, הם יכולים לזכות בנקודות אלו, אם יצטרפו לסמינר המחלקתי.
מסלולים מיוחדים
באוניברסיטת חיפה מוצעים שני מסלולים מיוחדים לתואר שני; האחד מתאים במיוחד למורים בתיכון ומאפשר הרחבה של הידע ברקע ההיסטורי הרלוונטי לתנ"ך ולתכנית הלימודים בבתי הספר. הסטודנטים אינם מגישים תזה, אלא עומדים בבחינת גמר. המסלול האחר משלב בין ארכיאולוגיה ומקרא, וקיימת אפשרות לערוך מחקר לתזה או לעבור בחינת סיום, על פי בחירה. במסגרת המחקרית, הסטודנטים מחויבים בלימוד שפה קדומה ושפה זרה מודרנית.
נושאי לימוד
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
סגל הוראה
בין מרצי החוג למקרא באוניברסיטת חיפה תוכלו לפגוש: פרופסור שמצא כתובת עברית מן המאה העשירית לפנה"ס, שבה נאמר לשפוט יתום ואלמנה עבדים וגרים, והוא רואה בזאת הוכחה להיותו של התנ"ך ספר היסטוריה; חוקרת שהשתלמה באוניברסיטת טיבינגן בגרמניה ובאוניברסיטה העברית בירושלים, והשוותה בין חכמת המקרא לספרות החכמה המצרית; אשורולוג בוגר אוניברסיטת פנסילבניה, העוסק באמונה בחיים אחרי המוות במזרח הקרוב הקדום; דוקטור המתמחה ביהדות מימי הבית השני ומתמקד בשנים האחרונות בספר חנוך; ועוד.
- קראו גם על תואר שני בתלמוד
תנאי קבלה
מועמדים עם ציון 80 בכל אחד מחוגי התואר הראשון יוכלו להתקבל למסלול המחקרי. די בציון 76 בחוגי התואר הבוגר על מנת להתקבל למסלול עיוני, ללא תזה. חסרי רקע אקדמי במקרא, יחויבו בהשלמות. על כל המועמדים לעבור ראיון אישי.
תעודה
בסיום התכנית מקבלים תואר שני במקרא מטעם אוניברסיטת חיפה.